Monday, July 1, 2013

Kerajaan Negeri Peruntuk RM2.7 Juta Dana Moreh Ramadhan


Shah Alam : Kerajaan negeri Selangor telah memperuntukkan sebanyak RM2.7 Juta untuk Masjid dan Surau seluruh negeri sempena ketibaan Ramadhan tidak lama lagi, kata Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian, Pembangunan Desa , Sallehin Mukhyi.
Beliau berkata, sempena ketibaan bulan Ramadhan kerajaan negeri telah memperuntukan dana sebanyak RM2.7 Juta untuk pihak pengurusan Masjid dan Surau mengadakan berbagai aktiviti, menyediakan juadah berbuka, sahur dan sebagainya.

Kita harap Pengerusi dan Ahlijawatankuasa Masjid dan Surau yang diberikan amanah mengimarahkan masjid dan surau dapat memainkan peranan sebaiknya. Sekiranya masih ada lagi masjid dan surau yang tidak berdaftar di bawah Jabatan Agama Islam (JAIS) maka mereka sewajarnya mendaftarkannya segera.

Selain itu, sekiranya terdapat infrastruktur masjid dan surau telah rosak maka perlu diperbaiki untuk keselesaan pengguna. Kita tidak mahu pada bulan Ramadhan ramai lapisan masyarakat Islam yang datang ke Masjid dan Surau untuk solat terawih berjemaah tidak selesa apabila melihat infrastruktur yang sediada mengalami berbagai kerosakan dan kotor.

Menurut Sallehen sebagai orang Islam seharusnya menjaga kebersihan yang bukan sahaja sekitar perumahan tetapi di Masjid dan Surau juga. Kebersihan melambangkan keimanan individu tersebut.

Sallehen yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabak Bernam  menambah lagi, Pakatan Rakyat (PR) Selangor yang telah memerintah untuk tahun kedua di negeri ini,  seharusnya  meneruskan agenda imarah masjid dan mengemaskini sistem rekod data masjid dan surau yang lebih effektif.

‘Rata-rata rakyat Selangor berpuashati apabila PR memerintah Masjid dan Surau hidup dan tidak mati dengan aktiviti. Berbagai  usia tanpa kira parti telah bersatu hati menghidupkan majlis ilmu dan berbagai aktiviti diadakan dan sekaligus mampu menarik golongan muda datang ke masjid dan surau”.

Justeru saya harap dengan ketibaan Ramadhan dan akhirnya Ramadhan pihak pengurusan masjid dan surau mampu mengimarahkan masjid. Imarah masjid bukan sekadar hanya bulan ramadhan tetapi berterusan,  katanya dalam Majlis Penyerahan Sumbangan Ramadhan di Masjid Negeri, di sini.

Sebanyak 395 Masjid menerima RM 1,650 manakala 195 surau solat Jumaat menerima RM 1,250 dan 1, surau lain  1868 menerima  RM 1,000.Editor : Khaulah Azwar

3 Kroni UMNO terima Pinjaman Mudah & Projek Berbillion

Kuala Lumpur : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa tiga kroni Umno diberi pinjaman mudah dan projek berbilion ringgit oleh Datuk Seri Najib Razak dua hari selepas berakhirnya Pilihan Raya Umum (PRU) hanya kerana membantu parti pemerintah itu.

Mereka ialah Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary dan Tan Seri Kenneth Eswaran yang masing-masing mendapat pinjaman bernilai RM500 juta serta syarikat Pexco milik Tan Sri Ananda Krishnan yang di anugerahkan projek carigali Minyak dan Gas di Sarawak.

"Sebelum PRU saya selalu tekankan, Melayu ini bukan hanya Syed Mokhtar, kalau nak bantu, patut tolong Melayu miskin, bukan dua tiga kerat keluarga dan kroni kamu.

"Syed Mokhtar dapat RM500 hingga RM 600 juta sukuk hanya kerana dia bantu Umno dalam PRU. Adakah tiada melayu lain atau peniaga berpotensi dipertimbangkan?

"Kedua, kerajaan lulus bilion ringgit kepada syarikat Ananda krishnan untuk carigali minyak di Sarawak. Saya tidak pertikai Ananda kerana dia  India, tapi sama macam Syed Mokhtar. Ini semua kroni. Kenapa tidak adakan tender dan beri peluang pada rakyat terutama anak sarawak?

"Ketiga Tan Seri Kenneth, tokoh India yang bantu Najib dapat pinjaman mudah dari Bank Pembangunan RM500 juta. "Bank ini patut utamakan bantu syarikat IKS dan peniaga baru yang berpotensi," katanya Anwar  dalam Majlis Makan Malam untuk mengutip dana petisyen PRU di Theam Hou Temple, Kuala Lumpur malam tadi.

Turut hadir, Ahli Parlimen Datuk Dr Tan Kee Wong (Wangsa Maju), Tian Chua (Batu), Hee Loy San (Petaling Jaya Selatan), Mohd Rafizi Ramli (Pandan), Teresa Kok (Seputeh), R Sivarasa (Subang), 

Ketua Cabang KEADILAN Putrajaya, Onn Abu Bakar dan pimpinan Pakatan Rakyat pelbagai peringkat.
Mengenai taktik Najib meredakan kemarahan rakyat berhubung kepincangan dalam PRU lalu dengan mencanangkan slogan rekonsiliasi, Anwar menegaskan Perdana Menteri mesti menerima dan mengakui tiga perkara berikut.

"Najib kata rekonsiliasi, tapi terima penipuan PRU, terima rasuah dan rasis. "Saya kata kami tolak penipuan PRU, tolak rasuah dan rasis," katanya disambut tepukan gemuruh kira-kira 500 hadirin pelbagai kaum.

Sehubungan itu, beliau turut menasihatkan gerak kerja mendedahkan penipuan PRU harus diteruskan melalui apa jua medium dan tiada perkataan letih untuk itu.

Sejumlah RM18, 447 berjaya dikutip pada malam itu dan program sama akan turut diadakan di Pulau Pinang dan Johor Bahru selepas ini.


Kakitangan DUN Bakal Terima Bonus

SHAH ALAM 1 JULAI :  Kakitangan Pusat khidmat DUN bakal terima bonus kerana mencapai target dalam menjayakan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES). Perkara ini telah dinyatakan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Abdul Khalid berkata, pemberian itu bertujuan mempertingkatkan penglibatan masyarakat terhadap program MES selain memastikan golongan yang memerlukan dapat dibantu.
Pemberian bonus ini sebagai satu galakan agar keberkesanan kerajaan prihatin akan dapat dicapai dan jumlahnya akan dibincangkan nanti.
“Tetapi kita dapati adakalanya maklumat program MES tidak sampai kepada rakyat dan kita merencanakan beberapa pendekatan untuk memperhebat hubungan itu ,” katanya menjawab pertanyaan lisan Hasbullah Mohd Ridwan (PAS-Gombak Setia) ketika sidang Dewan Negeri Selangor (DNS).
Selain itu, Abdul Khalid menambah Kerajaan Negeri sentiasa mencuba mengenal pasti dan mengambil langkah-langkah proaktif dalam menambah baik program MES termasuk syarat-syarat bagi memastikan manfaatnya dinikmati oleh semua golongan.
“Oleh itu, pentadbiran Kerajaan Negeri sentiasa memantau perlaksanaan setiap program dari masa ke semasa bagi memastikan ia berjalan lancar melalui laporan yang dikemas kini dari masa ke semasa kepada Kerajaan Negeri.
“Kita juga sentiasa menerima dan mengambil kira segala cadangan atau apa juga teguran yang diterima bagi sebarang penambahbaikan,” katanya.
Antara program MES yang diperkenalan sejak 2008 ialah air percuma, Tabung Anak Warisan Selangor (Tawas) dan yang terbaru insentif perkahwinan kepada belia berumur 35 tahun ke bawah, tidak ketinggalan bantuan untuk golongan warga emas serta banyak lagi program.
Info berkaitan program MES disediakan di portal rasmi MES iaitu mes.selangor.gov.my , di pusat khidmat DUN, pengedaran risalah di setiap daerah, promosi melalui billboard dan kaunter-kaunter penerangan MES di gerai pameran majlis Kerajaan Negeri.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI