Saturday, January 19, 2013

Penduduk Kesal Curi Air BerlakuGombak : Saat kerajaan negeri Selangor berusaha mengatasi kemelut masalah air di negeri ini yang tidak mendapat kerjasama Syabas dan Kerajan Pusat terdapat pula pengunaan curi saluran air di kawasan perumahan Taman Desa Minang, Gombak disini.
Penduduk menemui saluran getah disambung kawasan rumah

Norlina Kassim menetap di Lorong 5 berkata, semenjak kilang-kilang di bina di tapak tanah pertanian milik tanah kerajaan kami dapati tekanan air di kawasan rumah penduduk semakin kecil, dan kotor. Hal ini bukan berlaku di Lorong 5 sahaja bahkan setiap lorang kawasan perumahan taman ini.

Saya menyedari apabila setiap bulan penapis air di rumah saya terpaksa ditukar dan tekanan air semakin kecil. Apabila di siasat saya menemui beberapa saluran paip getah telah di tanam bawah tanah dan terus di salurkan di kawasan semua kilang.

Justeru, saya amat berharap pihak berwajib, Syabas, Majlis Perbadandaran Selayang (MPS), Polis membuat siasatan bagaimana perkara ini boleh berlaku. Boleh dikatakan Kilang-kilang telah curi air di kawasan perumahan kami,  katanya.

 Yap Yin Sang, rata-rata penduduk disini meragui bagaimana kerja-kerja pemasangan paip getah di bawah tanah dilakukan tanpa pengetahuan penduduk.

“Patutlah bil air rumah semakin tinggi dan air yang kami terima kecil, kotor dan berbau busuk. Pihak kilang mengaut keuntungan dengan menggunakan saluran air penduduk sekitar disini, dan menjadi mangsa adalah penduduk.
Saluran Paip getah air di tanam bwh tanah ditemui disalur ke Kilang

Perkara ini tidak sepatutnya berlaku dan tidak sewajarnya kerajaan pusat, syabas menyalahkan kerajaan negeri Selangor tidak memberi kerjasama berusaha atasi masalah air sedangkan telah terbukti ada tangan ghaib yang menukarkan meter dan paip air sehingga memberi tekanan kepada penduduk”.

Pengurus Kilang TH Cycling,  Chin Chee Keong  ketika di temubual oleh wartawan telah menegaskan bahawa syarikatnya  telah berdaftar dan mempunyai bil air dan elektrik.

Namun apabila wartawan minta bukti bil air, pihak kilang gagal membuktikan bil air seperti yang dikatakan. Hal ini telah di tunggu wartawan hampir setengah jam di pejabat TH Cycling untuk mendapat kepastian bil air yang dinyatakan oleh kilang.

Selain itu, didapati terdapat banyak tangki air setiap kilang, saluran paip getah yang bermula di kawasan perumahan Taman Desa Minang  dan disalurkan ke kawasan kilang.

Sementara itu, Pengerusi Penduduk Taman Desa Minang Dato’ Haji Wan Mohd Safiain Haji Wan Hasan pula berkata, perkara ini disedari apabila kita membuat lawatan turun padang bersama penduduk  yang sedang membuat bantahan terhadap Kilang-kilang yang dibina disini kerana memberi gangguan bising.

Apabila kita berhimpun didapati terdapat kesan saluran air mengalir dan telah disedari beberapa penduduk.
Penduduk Bantah Curi Air oleh Kilang

Saya ingat paip air bocor tetapi tidak. Penduduk mengadu terdapat air kotor, tekanan air rendah berlaku dan apabila disiasat boleh dikatakan setiap lorong kawasan perumahan ini mempunyai saluran paip getah yang ditanam bawah tanah. Terdapat getah-getah yang telah rosak telah terkeluar dan diganti dengan getah baru.

Justeru, saya amat berharap pihak berwajib Ahli Majlis Perbadanran Selayang (MPS) Zon 7, Maznah Abdul Aziz , Penyelaras Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia, Sallehudin Nasir,  Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali dapat membantu penduduk mengatasi masalah ini agar tidak berlarutan.
Masalah air harus diselesaikan sebaiknya dengan mendapat kerjsama Syabas, dan Kerajaan Pusat,   katanya.

Menurut Dato’ Haji Wan, kerja –kerja yang dilakukan oleh pihak berkenaan menggambarkan mereka terdiri golongan  professional sehingga tidak dapat dikesan penduduk sebelum ini.   

Editor : Khaulah Azwar

Tazkirah : Jangan Mati Dalam Kemaksiatan Kepada Allah


Mati dalam kemaksiatan selalunya digambarkan apabila seseorang itu mati di disko, mati ketika minum arak, mati ketika menagih dadah, mati ketika berzina, dan lain-lain.

Tetapi tahukah anda bahawa mati ketika mendedahkan aurat di hadapan ajnabi (free hair, pakaian ketat, berseluar pendek, pakai tudung singkat, dan lain-lain) juga adalah mati dalam kemaksiatan kepada Allah.

Maka bagi muslimat peliharakan iman mu. Semakin berusia, semakin     senjanya umur kita, perlulah ubah diri kearah kebaikan. 

Jika dahulu tudung labuh menutupi bentuk tubuhmu, maka peliharakanlah jangan di buka sedikit demi sedikit sehingga orang lain mampu membayangkan bentuk tubuh badanmu. Janglah sampai Allah tarik sifat malu dalam diri kita. Moga istiqama dalam apa yang kita lakukan sehingga akhir hayat.

Begitu juga mati dalam keadaan kita membenarkan kemungkaran tanpa ade sebarang perasaan marah sedikit pun di dalam hati...
 

10 Tahun Alami Gangguan Bising, Desak Kementerian Kesihatan, MPS ambil tindakanDesa Minang, Gombak, 19 Jan :  Seramai  30 orang penduduk  berhimpun membuat bantahan terhadap Kilang TH Cycling  yang telah  mengganggu ketenteraman  penduduk sekitar di situ kerana memberi gangguan bising sehingga  lewat 12 malam.
Antara Penduduk bantah terhadap kilang TH Cycling
TH Cycling adalah sebuah Kilang pembuangan sisa bahan plastik, peralatan kereta rosak telah di tubuhkan 10 tahun  lalu di kawasan itu.

Yap Yin Sang  selama 28 tahun tinggal di kawasan Lorong 6, melahirkan rasa marahnya apabila pihak Kilang tidak ambil perhatian dengan aduan penduduk.

Katanya, semenjak kilang ditubuhkan gangguan bising telah menjejaskan tidur semua penduduk disini. Penduduk sekitar sering merungut apabila tidak cukup tidur akibat gangguan bising yang berpunca daripada kilang berkenaan.

Saya mengalami sakit tua hendak berehatpun tidak menyenangkan hati lebih-lebih lagi apabila kilang tersebut operasi sehingga 12 malam.

Yap Yin Sang
Jarak rumah saya dan kilang 40 kaki begitu  memberi tekanan kepada saya  kerana bunyi bising yang sangat kuat. Selain itu, di dapati tanah disini juga telah runtuh dan batu-bata daripada Kilang Batu telah jatuh hampir rumah saya. Keadaan ini amat membimbangkan saya dan keluarga jika semua kilang ini terus beroperasi disini. Apakah akan berlaku dalam tempoh dua tahun akan datang, soal Yap.

Menurut Yap, Lima tahun lalu kilang tersebut ikut waktu operasi tetapi  selepas itu  kilang berkenaan bekerja  tujuh hari sehingga lewat malam.

Norlina Kassim menetap di Lorong 5,  turut tidak berpuas hati dengan kilang tersebut.

Katanya, semenjak Kilang ini di tubuhkan, kawasan perumahan kami berbau busuk terutamanya rumah-rumah yang berhampiran Kilang.  Tapak kawasan Kilang yang di tubuhkan disini dikenal pasti adalah tapak pertanian milik kerajaan kini begitu semak  tanpa pengurusan berkala sehingga di dapati nyamuk begitu banyak di kawasan perumahan penduduk.  

Akibat daripada itu, ramai penduduk sering mengalami  demam denggi. Setiap bulan kita sering menerima aduan ada sahaja penduduk yang masuk Hospital kerana  mengalamai demam denggi.    

Gangguan bising diberi oleh Kilang bukan  sahaja menjejaskan kepada golongan warga emas tetapi ibubapa dan pelajar juga.Anak-anak saya masih belajar di peringkat Sekolah Menengah dan Universiti, mereka tidak dapat beri tumpuan belajar dan kurang tidur sebab gangguan bising,  ujarnya dengan kesal.

John Muthya, Kawasan Lorong 6, telah menetap selama 38 tahun, akibat sikap tidak bertanggungjawab Kilang tersebut saya amat berharap agar isu ini mendapat perhatian daripada pimpinan setempat seperti Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia, Ahli Majlis Zon 7 dan Kerajaan negeri Selangor dan kementerian kesihatan.
Batu Bata dan Tanah runtuh di kawasan rumah penduduk

Kami sebagai penduduk merayu agar semua pihak berwajib dapat atasi kemelut yang kami alami selama sepuluh. Kami sudah tidak tahan dengan keadaan bising, nyamuk, dan sebagainya yang berpunca daripada Kilang –kilang yang dibina disini.

Dan kami juga mempertikaikan bagaimana semua Kilang ini mendapat kelulusan daripada kerajaan terdahulu, MPS kerana ini kawasan perumahan bukan kawasan kilang, soal John pada media.

Justeru, kami berharap Kementerian Kesihatan,  kerajaan negeri dan pimpinan setempat dapat mengambil perhatian aduan penduduk disni, katanya.

Sementara itu, tinjauan wartawan di kawasan tapak seluas 2 ekar didapati empat buah kilang antaranya Kilang Papan, Kilang Besi, Kilang Kosong tetapi ada beberapa bungkusan pasir dan simen, dan Kilang TH Cycling. Didapati gangguan bising berpunca daripada TH Cycling dan tiga buah kilang lagi tidak memberi gangguan bising.

Chin Chee Keong, Pengurus TH Cycling ketika di temubual wartawan  beliau menjelaskan Kilang ini telah beroperasi  10 tahun lalu dengan mendapat permit sementara daripada (MPS),  mengikut  operasi waktu bekerja  iaitu  Isnin- Sabtu  8.30 pagi sehingga 6.30 petang, dan  Ahad 9.00 pagi-5 petang.  

Chin Pengurus TH Cycling 
Apabila di soal lagi oleh  pihak  wartawan kepada Chin, Pengurus TH Cycling , penduduk sekitar  telah memaklumkan bahawa waktu operasi adalah 8.00 pagi sehingga 12 malam yang sekaligus memberi gangguan kepada penduduk. Jika kilang ini telah mendapat permit daripada MPS, saya mahu lihat lesen tersebut.

Pihaknya berkata, memang saya akui kilang pernah operasi daripada waktu yang telah ditetapkan tetapi kami berhenti apabila penduduk buat bantahan. Mungkin kilang lain yang beroperasi tidak ikut jadual yang ditetapkan.

Pihak wartawan juga telah mendapati lesen sementara (MPS) yang di miliki oleh TH Cycling telah tamat tempohnya dan bil air di minta tidak diberi oleh syarikat terbabit.

Sehubungan itu, Ahli Majlis MPS Zon 7 Maznah Abdul Aziz pula berkata, pihak kita telah menerima aduan penduduk bulan lepas dan telah di usulkan  dalam mesyuarat (MPS) tetapi saya tidak dapat hadir kerana bercuti melawat anak di luar negara. 

Insya-Allah dalam masa terdekat, mesyuarat pembangunan dan perlesenenan akan diadakan dan saya akan minta penjelasan pihak MPS apakah tindakan yang telah dilakukan, katanya dalam sidang media.

 Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI