Sunday, April 26, 2009

Keputusan P.Raya Kecil Penanti , P.P, Ayuh Turun padang rapatkan saf..


Pilihan Raya Kecil Penanti 31 Mei
Harakahdaily Mon Apr 27, 09 12:09:33 pm MYT
KUALA LUMPUR, 27 April (Hrkh) - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh penamaan calon bagi pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri N.12 Penanti, Pulau Pinang pada 23 Mei ini, dan jika ada pertandingan hari mengundi pada 31 Mei.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata tarikh keluar writ ditetapkan pada hari ini manakala tarikh notis dikeluarkan pada Khamis ini.
"SPR telah menerima pemakluman rasmi daripada Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang pada 17 April berhubung dengan kekosongan kerusi bahagian pilihan raya N.12 Penanti berikutan peletakan jawatan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri berkenaan Mohammad Fairus Khairuddin melalui suratnya bertarikh 19 Mac 2009.
"Sehubungan ini, setelah meneliti pemakluman oleh Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang serta salinan surat peletakan jawatan oleh ADUN berkenaan yang dilampirkan bersama pemakluman tersebut maka SPR dengan ini bersetuju bahawa kerusi bahagian pilihan raya DUN N.12 Penanti adalah disahkan kosong berkuat kuasa 17 April lalu," katanya pada sidang akhbar yang dipetik Bernama di sini hari ini.
Mohammad Fairus, 33, daripada KeADILan mengumumkan peletakan jawatannya pada 16 April lalu dengan alasan untuk melanjutkan pelajaran, selain membersihkan namanya daripada segala tohmahan.
Beliau sebelum itu turut meletak jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang berikutan dakwaan terlibat dengan rasuah.
Khamis lepas, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagaimanapun menjelaskan ia tidak ada asas untuk mendakwa beliau.
Pada pilihan raya umum tahun lalu, Mohammad Fairus memenangi kerusi tersebut dengan 7,346 undi menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Abdul Jalil Abdul Majid dengan majoriti 2,219 undi.
Abdul Aziz berkata Daftar Pemilih yang akan digunakan pada pilihan raya ini ialah Daftar Pemilih Induk (DPI) tahun lepas yang dikemaskini sehingga 16 April lalu, yang mengandungi 15,384 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 15,360 pemilih biasa dan 24 pemilih pos.
Daripada jumlah itu, katanya 72.68 peratus adalah pengundi Melayu, 24.22 peratus Cina, 2.39 peratus India dan 0.71 peratus lain-lain bangsa.
Beliau berkata SPR mensasarkan kira-kira 80 peratus jumlah pengundi yang akan keluar mengundi pada hari tersebut memandangkan hari mengundi adalah hari Ahad, di mana sebanyak 82.1 peratus pengundi keluar mengundi untuk kawasan itu pada pilihan raya umum lalu.
Katanya SPR akan menggunakan Dewan Besar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Bukit Mertajam sebagai Pusat Penamaan Calon dan Pusat Penjumlahan Rasmi Undi manakala bagi urusan pengundian pos, proses pengeluaran dan pengiraan di Bilik Gerakan Pejabat Daerah Seberang Perai Tengah. - mks._

MALu.. Kalu tak malu buatlah sesuka hatimu..


MALU sinonim dengan perempuan:: ~Sekadar Hiasan

~السلام عليكم ورحمة الله وبركاته بسم الله الرحمن الرحيم.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد Shattirs : Artikel ini adalah hasil tulisan sahabatku yang kini sedang mendalami ilmu di Pondok Pak Teh , Perak.Untuk pengunjung blog shattirs di seantero dunia,saya sajikan dengan 2 tazkirah mengenai sifat MALU ~~ Nasihat Buat Wanita Muslimah ~p/s : warkah ini ditulis sebagai nasihatku buat para Muslimah yang kian pupus...anggaplah kesalahan tatabahasa, penggunaan kosa kata dan kesalahan memilih perkataan sebagai tidak penting dalam warkah ini...aku menulis kerana bimbang terhadap kebebasan yang kian melampau..juga kerana prihatin akan nasib dan masa depan pejuang-pejuang ummah ini...Malu merupakan sifat fitrah manusia baik lelaki mahupun perempuan. Bagi mereka yang memiliki sifat malu ini, maka sangat beruntunglah mereka kerana sifat malu inilah yang menjadi benteng kekuatan dalam diri mereka untuk tidak melakukan maksiat kepada Allah.


Ingatlah ketika bagaimana wanita menjadi fitnah kepada Bani Israel kerana hilangnya sifat malu ini. Hilangnya keperibadian dan sifat malu ini memungkin wanita hilang maruahnya, mudah terjebak dengan kemaksiatan dan sangat lembut untuk menerima sebarang tipu daya lelaki.


Melihat kepada bercambahnya pelbagai kemudahan internet dan e-tools dalam alam maya ini menyebabkan hati ku berasa sungguh tidak tenang. Wanita kala ini dengan mudah memaparkan mesej-mesej ringkas yang begitu pelik di laman-laman seperti Friendster, Multiply dan lain-lain yang seolah-olah tiada malu walau sedikit pun di hati mereka.


Gurauan berlebih-lebihan sudah menjadi suatu kebiasaan bagi mereka. Apakah ini merupakan umat akhir zaman yang dijanjikan Rasulullah SAW dalam hadith Baginda SAW?Dari Abi Said Al-Khudri ra berkata :Dari Rasulullah SAWإِنَّ الدُّنْيَا حُلْوَةٌ خَضِرَةٌ، وَإِنَّ اللهَ مُسْتَخْلِفُكُمْ فِيْهَا فَيَنْظُرُ كَيْفَ تَعْمَلُوْنَ، فَاتَّقُوا الدُّنْيَا وَاتَّقُوا النِّسَاءَ، فَإِنَّ أَوَّلَ فِتْنَةِ بَنِي إِسْرَائِيْلَ كَانَتْ فِي النِّسَاءِ“....Sesungguhnya dunia itu manis dan hijau, dan Allah menjadikan kalian sebagai khalifah di atasnya, kemudian Allah memerhatikan amalan kalian. Maka berhati-hatilah kalian terhadap dunia dan wanita, kerana sesungguhnya awal fitnah (kehancuran) Bani Israil daripada kaum wanita...”(Hadith Riwayat Imam Muslim.


Bab Ramai Ahli Neraka di Kalangan Wanita, no. 4925)Sekiranya mereka sedari bahawa diri mereka tidak terlepas dari ancaman api neraka yang dijanjikan Allah, nescaya mereka akan memelihara diri mereka dan akan menjaga sifat malu mereka. Bagi wanita yang mempunyai pekerti yang mulia, mereka akan mengganggap malu itu adalah sebahagian daripadanya sendiri. Ketahuilah wahai Muslimah yang daku kasihi sekalian, peliharalah sifat malu mu itu.Sekiranya anda mahu memelihara iman kalian, tetapkanlah malu itu dalam dirimu.


Hilangnya malumu itu, maka hilanglah juga sebahagian daripada cabang-cabang iman. Kalaulah cabang ini tidak dipelihara, maka, iman yang tersisa ini makin lama makin rapuh. Maka, apakah lagi yang tersisa untuk kita bekalkan di akhirat sana nanti?‏ ‏عن ‏ ‏أبي هريرة :‏‏‏عن النبي ‏ ‏صلى الله عليه وسلم ‏ ‏قال ‏ ‏الإيمان ‏ ‏بضع ‏ ‏وسبعون ‏ ‏شعبة ‏ ‏والحياء ‏ ‏شعبة ‏ ‏من الإيمانDari Abu Hurairah ra :Baginda SAW bersabda: "....Iman terdiri daripada lebih dari tujuh puluh bahagian dan malu adalah salah satu dari bahagian-bahagian iman..."(Hadith Riwayat Imam Muslim, Bab Kelebihan Malu dan Malu Sebahagian dari Iman, no. 50)Ketahuilah wahai Muslimah, malu itu juga tidak datang melainkan untuk membawa kebaikan buat dirimu, memelihara maruahmu dan menjaga hatimu daripada terhijab oleh rahmat Allah. Malumu akan membuatkan dirimu sedar bahawa kamu sentiasa di bawah pemantauan Allah SWT.


Wahai Muslimah, janganlah kamu semua menjual segala kenikmatan akhirat yang dijanjikan Allah dengan sifat malumu menjadi taruhan. Janganlah sesekali menghilangkan sifat ini dari dirimu. Hiasilah malu itu dengan iman dan takwa kepada Allah serta berkejarlah untuk mendapat rahmat dan pengampunan Allah SWT.


Muslimah yang ideal dan sesuai untuk dijadikan isteri adalah Muslimah yang tahu apa itu malu dan berjuang untuk mendapatkannya. Mereka akan berjuang dan mempertahankan sifat malunya daripada dirobohkan oleh apa sahaja yang mendatang. Kalaulah ianya ternoda, maka, lumpuhlah segala keperibadian seorang wanita Muslimah.‏‏عن النبي ‏ ‏صلى الله عليه وسلم ‏ ‏أنه قال ‏ ‏ ‏الحياء لا يأتي إلا بخيرBahawasanya Baginda SAW berkata : "..Malu itu tidak datang melainkan membawa kepada kebaikan..."(Hadith Riwayat Imam Muslim, Bab Kelebihan Malu, no. 53)


Kekaburan demi kekaburan melata dan semakin menjadi-jadi. Segenap sudut tubuh wanita Muslimah kini menjadi bahan eksploitasi majalah, buku-buku hatta iklan-iklan di kaca televisyen masa kini. Aku tidak tahu mengapa para wanita Muslimah ini tidak pula rasa malu untuk berkeadaan sedemikian. Wanita Muslimah yang dulunya di zaman Baginda sangat terjaga akhlak dan malunya kini jauh berbeza dengan apa yang dipaparkan kepada kita masa kini. Beginilah caranya syaitan menebar pesona dunia terhadap wanita-wanita Muslimah kita.Apakah masih tersisa wanita Muslimah yang jiwanya, hatinya, imannya tercebis sekelumit daripada akhlak dan iman para wanita di sekeliling Rasulullah SAW? Ketahuilah wahai wanita Muslimah, apa yang sangat membimbangkan para lelaki soleh adalah hilangnya malumu dari dirimu yang menyebabkan mereka sangat ragu-ragu untuk menjadikan dirimu sebagai isteri.


Wanita yang solehah dan punyai rasa malu lah yang akan menjadi pilihan para lelaki soleh. Wanita Muslimah kini terlacur dengan pesona dunia sehinggakan mereka lupa bahawa mereka mungkin sebahagian daripada penduduk neraka yang dijanjikan Nabi SAW yang mana majoritinya adalah wanita. Bahkan mereka lupa untuk berusaha menjauhi api neraka.


Wahai Muslimah yang dikasihi, tiadalah sesuatu yang lebih berharga melainkan malu mu terhadap Allah untuk melakukan maksiat. Wahai wanita Muslimah, janganlah kita mengharapkan sesuatu yang terbaik bagi diri kita sedangkan kita tidak pula mengkoreksi diri kita.Para wanita Muslimah kini mungkin tidak menyedari bahawa syaitan akan sentiasa menghiasi diri mereka dan memujuk mereka agar meninggalkan sifat malu. Apabila sifat ini tertanggal, maka hilanglah segala sifat fitrah wanita yang sepatutnya ada. Di kala para wanita Palestin melaung-laungkan suara mereka dengan keras menantikan janji Allah kepada mereka, wanita Muslimah kita pula berlembut-lembutan apabila berbicara dengan lelaki atau teman pacarannnya. Apalah lagi yang tersisa untuk kita bawa diri ini di hadapan Allah nanti.Lihat sahaja betapa teruknya wanita Muslimah kita masa kini. Maruah, malu semuanya dibakul sampahkan. Mengapa harga dirimu dibuat seperti lelongan ayam pencen yang harganya begitu murah untuk dibeli?


Mengapa maruah mu dibiarkan diperkosa oleh keduniaan? Apakah tidak boleh engkau mempertahankannya untuk beberapa ketika sahaja di dunia demi kebahagiaan di hari akhiratmu? Inilah wabak yang paling mengerikan dan sangat menjelekkan. Ketahuilah bahawa ancaman Allah amat dekat bagi mereka yang selalu bersikap sedemikian.Allah taala berfirman :يَا نِسَاءَ النَّبِيِّ لَسْتُنَّ كَأَحَدٍ مِنَ النِّسَاءِ إِنِ اتَّقَيْتُنَّ فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلامَعْرُوفًا"...Wahai isteri-isteri Nabi, kamu semua bukanlah seperti mana-mana perempuan yang lain kalau kamu tetap bertakwa. Oleh itu janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu) dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan)..."(Al Ahzab: 32)" وَمَعْنَى هَذَا أَنَّهَا تُخَاطِب الْأَجَانِب بِكَلَامٍ لَيْسَ فِيهِ تَرْخِيم أَيْ لَا تُخَاطِب الْمَرْأَة الْأَجَانِب كَمَا تُخَاطِب زَوْجهَاAl Imam Ibnu Katheer ketika memberikan komentar dalam tafsirnya: “..dan makna dari ayat ini, dia berbicara dengan lelaki-lelaki yang bukan mahramnya tanpa melembutkan suaranya, yakni tidak seperti suaranya ketika berbicara dengan suaminya....”(Tafsir Ibnu Katsir, 3/491).


Secebis Harapan Lelaki Soleh Buat Wanita Solehah..2) Tazkirah Maghrib Oleh Mantan Dakwah Hewi KPIPM ~Muslimah Solehah KPIPM~15 Mei 2008 ~MALUعن ابن عمر رضى الله عنهما أن رسول الله صلى الله عليه وسلم مَرَّ على رجلٍ مِنَ الأنْصارِ وهو يَعِظُ أَخَاه فى الحَياَءِ فقال رسولُ اللهِ صلّى الله عليه وسلم : (دَعْهُ فإنَّ الحَياءَ مِنَ الإيمَانِ) -متفق عليه-Maksud hadis ~Daripada Ibnu radhiallahu `anhuma berkata, sesungguhnya Rasulullah sallallahu `alaihi wasallam melalui berhampiran seorang lelaki dari kalangan Ansar yang sedang menasihati saudaranya berkenaan sifat malu. Maka lantas sabda Baginda sallallahu `alaihi wasallam : “Biarkanlah dia menasihati saudaranya, sesungguhnya malu itu sebahagian daripada iman.Apakah yang dimaksudkan dengan malu? Malu adalah satu sifat yang terbina dari dalam diri atau jiwa yang menghalang seseorang daripada melakukan perbuatan yang buruk dan keji.Daripada hadis yang telah disebutkan diatas, terdapat beberapa faedah yang boleh diambil.


Antaranya :1. Sifat malu adalah sifat mahmudah yang amat dituntut didalam

Islam sekiranya diletakkan sesuai dengan tempatnya.

2. Sifat ini merupakan salah satu penyempurna iman dan merupakan fitrah bagi semua manusia.

3. Nasihat menasihati antara saudara adalah sangat dituntut dalam IslamPembahagian Malu

1. Malu kepada Allah s.w.t.- Bermaksud meninggalkan segala larangan dan maksiat kepadaNya.

2. Malu sesama makhluk- Bermaksud sentiasa menitikberatkan perasaan, pandangan, budi dan keadaan sesama makhluk

3. Malu kepada diri sendiri- Bermaksud mampu mengawal diri daripada melakukan perbuatan yang tidak selayaknya bagi diri

sendiri SAHABAT-SAHABAT KPIPM SEKALIAN…Didalam satu

hadis lain, Rasulullah sallallahu `alaihi wasallam bersabda:(الحيـاء خير كله) وفى رواية (الحياء كله خير) رواه البخارىMaksudnya : Perasaan malu adalah baik pada setiap perkara.Dapat difahami dari hadis ini, sifat malu adalah terpuji dalm setiap perkara yang dilakukan.

Persoalannya, adakah malu yang negatif turut dikatakan baik? Contohnya malu bertanya, malu bergaul dan sebagainya. Sebenarnya malu hanya dinisbahkan kepada perkara-perkara yang baik sahaja. Sabda Rasulullah sallallahu `alaihi wasallam :(الحياء لا يأتى الا بخير)Maksudnya : Malu tidak datang(dipraktikkan) kecuali kepada perkara-perkara yang membawa kebaikan.Jelas menunjukkan kepada kita bahawa bukan semua tempat kita perlu meletakkan malu. Akan tetapi hendaklah meletakkannya sesuai dengan keadaan dan tempat. Apabila malu tidak bertempat, bolehlah kita kategorikannya sebagai pengecut dan penyegan. Contohnya malu hendak bersuara, malu menegur perkara-perkara yang hak dan lain-lain lagi.

Kesimpulannya, marilah bersama kita memupuk dan mengamalkan sifat malu ini sesuai dan berpadanan dengan kehendak syara’ tidak kira dimana jua kita berada.

Shattirs: Bagi saya antara sifat-sifat perempuan solehah ialah sifat malu amat menebal didalam dirinya.Bahkan ianya menjadi kemulian dirinya ketika bermuamalah dengan manusia sekitarnya.Bagaimana pula dengan kenyataan yang mengatakan antara ciri-ciri lelaki soleh ialah sifat cemburu yang menebal didalam dirinya.?Bagi saya kenyataan itu amat tepat,tetapi pastikan sifat cemburu itu kena pada tempatnya..
Khaulah Azwar : Rasuallah saw bersabda :Jika kamu tidak ada rasa malu maka buatlah sesuka hatimu.. waallahualam..

Tazkirah: Meninggalkan sesuatu yg tidak berguna baginya

Dari Abi Hurairah r.a. berkata, bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda: Sebahagian dari baiknya ( kualiti ) keislaman seseorang ialah meninggalkan sesuatu yang tidak berguna baginya.( al-Tirmizi, Ibn Majah dan al-Baihaqi ).
HURAIAN Hadis di atas juga diriwayatkan oleh Qurrah bin Abdurrahman dari Zuhri dari Abu Salamah dari Abu Hurairah dan sanad-sanadnya dinyatakan sebagai sahih. Tentang Hadis ini dia berkata: "Hadis ini kalimatnya pendek tetapi padat berisi dalam mesej yang dibawanya. Serupa dengan Hadis ini adalah ucapan Abu Dzar yang bermaksud: "Barang siapa yang menilai ucapan dengan perbuatannya, maka dia akan mengurangkan bicara dalam hal yang tidak berguna bagi dirinya."
Di dalam tafsir Ibn Kathir dalam riwayat dari Imam Malik menyebutkan telah sampai kepadanya keterangan bahawa seseorang berkata kepada Luqman al-Hakim: "Apa yang menjadikan engkau mencapai darjat yang kami saksikan sekarang?" Jawab Luqman : "Berkata benar, menunaikan amanat, dan meninggalkan apa saja yang tidak berguna bagi diriku."
Diriwayatkan dari Al Hasan, dia berkata: "Tanda bahawa Allah menjauh dari seseorang iaitu apabila orang itu sibuk dengan hal-hal yang tidak berguna bagi kepentingan akhiratnya. "Dia berkata bahawa Abu Dawud berkata: "Ada empat Hadis yang menjadi dasar bagi amalan muslim, salah satunya adalah Hadis ini.Dari Abi Hurairah r.a. berkata, bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda: Sebahagian dari baiknya ( kualiti )keislaman seseorang ialah meninggalkan sesuatu yang tidak berguna baginya.( al-Tirmizi, Ibn Majah dan al-Baihaqi )
HURAIAN Hadis di atas juga diriwayatkan oleh Qurrah bin Abdurrahman dari Zuhri dari Abu Salamah dari Abu Hurairah dan sanad-sanadnya dianyatakan sebagai sahih. Tentang Hadis ini diaberkata: "Hadis ini kalimatnya pendek tetapi padat berisi dalam mesej yang dibawanya. Serupa dengan Hadis ini adalah ucapan Abu Dzar yang bermaksud: "Barang siapa yang menilai ucapan dengan perbuatannya, maka dia akan mengurangkan bicara dalam hal yang tidak berguna bagi dirinya."
Di dalam tafsir Ibn Kathir dalam riwayat dari Imam Malik menyebutkan telah sampai kepadanya keterangan bahawa seseorang berkata kepada Luqman al-Hakim: "Apa yang menjadikan engkau mencapai darjat yang kami saksikan sekarang?" Jawab Luqman : "Berkata benar, menunaikan amanat, dan meninggalkan apa saja yang tidak berguna bagi diriku."Diriwayatkan dari Al Hasan, dia berkata: "
Tanda bahawa Allah menjauh dari seseorang iaitu apabila orang itu sibuk dengan hal-hal yang tidak berguna bagi kepentingan akhiratnya. "Dia berkata bahawa Abu Dawud berkata: "Ada empat Hadis yang menjadi dasar bagi amalan muslim, salah satunya adalah Hadis ini

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI