Thursday, July 28, 2011

Lakonan Najib untuk adakan PRU -13 dapat dibau rakyat-Amiruddin Shari

Gombak : Pecayalah kemenangan Pakatan Rakyat (PR) dalam PPRU ke13 semakin hampir, ia tidak jauh kerana sekarang kita ada 2 model terbaik yang telah menjadi ikutan orang Muda pada masa ini selepas himpunan BERSIH 2.0 yang lalu diadakan.

Dulu BN bangga mereka punya pemimpin yang beribawa untuk memberi kejayaan kepada mereka tetapi sekarang tidak, maka dengan itu seharusnya semua jentera pilihanraya PR harus berusaha bekerja bersungguh-sungguh untuk pertahankan kemenangan khususnya diperingkat parlimen Gombak dan di Negeri Selangor, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Amiruddin Shari semalam di Dewan Muhibah Tmn Bolton Sri Gombak dalam program Pidato Rakyat Selangorku sempena pelancancaran Jentera pilihanraya peringkat Parlimen Gombak.

Beliau mengulas, sebenarnya kalau nak diikutkan PR sudahpun mencapai kemenangan yang besar dalam PRU ke 12 lalu tetapi kita kesal pada tahun 2008, SPR telah membatalkan penggunaan dakwat kekal disaat pilihanraya dilaksanakan.

Jika tidak sudah pasti kita mentadbir Putrajaya dengan menyahkan UMNO terutamanya Najib dan kuncu-kuncunya yang begitu rakus untuk mentadbir negara ini dengan melakukan berbagai kezaliman kepada rakyat.

Walaubagaimanapun kita tetap bersyukur kepada Allah SWT, walaupun berbagai strategi yang dilakukan oleh SPR yang dianggap sebagai Balaci kepada BN untuk beri kemenangan kepada UMNO-BN namun kemenangan telah dicapai oleh PR sehingga 5 buah negeri telah kita kuasai sehingga menjadi kejutan yang besar kepada UMNO terutamanya Najib. Harap-harap PRU ke 13 ini, akan mencatit sejarah pada PR dengan mencapai kemenangan yang besar.

Dengan itu, sekarang Najib begitu takut dengan bayangan rakyat yang semakin bangkit lebih-lebih lagi Generasi Muda telah meyertai PR . Ini merupakan satu tamparan hebat kepada Najib dan Rosmah. Mereka semakin tidak lena tidur apabila melihat himpunan Bersih 2.0 yang lalu Berjaya dilaksanakan.

“Kita amat merasa bangga dengan penglibatan semua rakyat terutamanya golongan belia yang beri sokongan penuh dalam himpunan itu bagi menuntut pilhanraya bersih dan tulus walaupun digertak, di simbah dengan gas pemedih mata, dakyat ditangkap oleh polis tanpa melakukan kesalahan namun rakyat tidak berundur sama sekali”, ujarnya.

Fenomena bahang pilihanraya sudah semakin hampir. Ini telah dibuktikan oleh Najib sendiri apabila beliau sekarang bekerja dengan kuat sehingga sanggup membatalkan cutinya. “Najib tidak begitu percaya dengan menteri besar dan orang bawahannya lagi untuk menyerahkan sebarang tugasan”.

“Rakyat nampak lakonan Najib yang kononnya sanggup korbankan cutinya demi menjaga kebajikan rakyat.Kata Najib, saya tidak boleh hidup suka-suka dan senang sedangkan rakyak memerlukan khidmat saya. Oleh itu saya sanggup korbankan masa cuti untuk bersama rakyat selepas balik bercuti daripada Overseas baru-baru ini".

"Babak-babak lakonan Najib ini telah dapat dibau oleh rakyat apabil beliau sendiri sanggup turun padang dengan menaburkan berbagai janji kepada rakyat. Ketukan gendang ini petanda PRU 13 semakin hampir dan PR seharusnya bekerja kuat untuk kuburkan Najib, Rosmah dan UMNO pada PRU ke 13 nanti”, kata Amir.

Kita juga merasa kesal dengan tindakan Najib dan isterinya yang menguruskan Negara ini. Ekonomi Negara tergugat disebabkan sikap Rosmah yang suka membazir dan boros untuk kepentingan peribadinya dan rayat pula menangung derita.

Jelasnya lagi, disaat PR menghabiskan 3 juta dalam tempoh 3 thn untuk bantu rakyat tetapi UMNO-BN pula bertungkus lumus menghapuskan subsidi rakyat secara konsisten dan istiqama walaupun terdapat berbagai rungutan rakyat dengan kenaikan-kenaikan harga barang yang semakin meningkat.

UMNO-BN tidak peduli masalah dan derita rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah dan fakir miskin. Yang mereka tahu, kocek mereka dan kuncu-kuncu mereka penuh, mereka senang hati.

Selain daripada itu kita juga kesal dengan sistem perhakiman Negara ini yang kini semakin mudah dijual beli dan tidak langsung di bersihkan. Ini berikutan kes Ketua Pembangkang Datuk Sri Anwar Ibrahim sehingga kini tidak diselesaikan dengan tulus dan bersih disebabkan hakim –hakim dan perundangan telah dijual beli. UMNO-BN telah mengcemar dan merosakkan sistem perundangan Negara. Akhirnya rakyat berhadapan dengan risiko kerana keadilan tidak dapat ditegakkan lagi hatta walaupun melalui mahkamah.

Justeru itu, saya menyeru agar semua Jentera pilihanraya peringkat parlimen Gombak harus memulakan gerakkerja pilihanraya walaupun tarikh pilihnraya tidak diketahui kerana selepas himpunan BERSIH 2.0 Najib yang kononnya untuk adakan pilihanraya pada bulan Julai hasratnya jadi terbantut.

Seharusnya kita perlu kerja kuat untuk mengemaskini semua data pegundi, peti undi, saluran undi bermula malam ini. Jangan terperanjat dan tidak mustahil jika kita kerja kuat dan bersungguh-sungguh insya-allah sudah pasti PR akan tadbir putrajaya, kata Amir dalam ucapan Pidato Rakyat.

Turut hadir bersama Azmin Ali, Ahli Parlimen Gombak, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali, ADUN Gombak Setia, Sallehuddin Nasir, YDP PAS Gombak, Senator Ramakrishnan a/l SUppiah, Ahli Dewan Negara DAP dan Dr Hatta Ramli, Pengarah pilihanraya PAS merangkap Ahli Parlimen Kurai.

Editor :Khaulah Azwar

PEMBERIAN BORANG 5A INDIAN SETTLEMENT DIBERI DENGAN ADIL TANPA PILIH KASIH DAN PARTI

Batu Caves : Sekali lagi penduduk tepi Sungai Kg. Indian Settelemet cuba membuat provokasi murahan dengan mengadakan bantahan di hadapan SUK jam 11.30 pagi tadi dengan niat untuk menggagalkan matlamat Pakatan Rakyat (PR) DUN Batu Caves menyerahkan geran tanah Borang 5A kepada 77 orang penduduk Kaum India di Kg Indian Settlement dan 17 orang daripada Kg Sg. Kertas yang terdiri kaum melayu yang bakal menerimanya sabtu ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Amiruddin Shaari ketika dihubungi tadi berkata, “Kira-kira seramai 33 orang yang mengadakan himpunan tersebut membuat bantahan di hadapan SUK pagi tadi cuba berjumpa dengan Menteri Besar (MB) Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim untuk menyerahkan memorandum. Mereka melahirkan rasa tidak puas hati dengan pemberian borang 5A kepada semua bakal penerima”.

“Terus terang saya katakan, mereka yang hadir adalah daripada MIC yang sengaja membuat provokasi murahan”,kata Amir.

Beliau mengulas, “ terdahulu pada tahun 1990 sebanyak 14 lot tanah telah diluluskan oleh UMNO/BN dan pada awal 1980 sebanyak 35 lot juga diluluskan oleh UMNO/BN. Pemberian tanah tersebut tidak sama rata sehingga tercetus perselisihan faham antara pendduduk. Pemberian lot tanah ibarat pilih bulu dan parti. Ada yang tidak patut menerimanya diberikan juga semata-mata untuk kepentingan peribadi mereka. Tetapi yang sepatut layak menerimanya di pinggirkan. Segala kebajikan penduduk rakyat disitu tidak dipedulikan. UMNO/BN gagal menyelesaikan masalah lot tanah tersebut dengan baik”.

“Apabila PR menang di DUN Batu Caves, saya berjanji akan cuba membantu penduduk disitu untuk atasi pemberian lot tanah mereka dengan adil. Rata-rata mereka yang duduk disitu kira-kira hampir 50thn rasa terkilan hak mereka di cabuli oleh mereka yang tidak sepatutnya menerima”.

Sepangjang 50thn pemerintahan UMNO-BN, Senator Kogilen Pillai, Timbalan Menteri Luar Negara tidak berusaha untuk membantu penduduk kaum india disitu. Rata-rata penduduk disitu hilang tempat mengadu untuk menuntut hak mereka. Dimanakah kebajikan penduduk kaum india disitu?.

Katanya lagi, “ Lot tanah disitu tidaklah besar sangat sehingga melibatkan terkena bahu jalan, parit, sungai dan ada yang tertindih kawasan. Mereka (MIC) ingin setiap seorang satu lot. Mana kita ada tanah nak bagi?. Akhirnya Pejabat tanah telah membuat pembahagian dengan mengukur kawasan tersebut dengan adil tanpa pilih kasih dan bancian juga telah dibuat”.

“ Walaupun berbagai ujian dihadapai dalam 3 tahun lebih PR memerintah, alhamdulilah semua dapat ditangani dengan baik. Pemberian borang 5A hampir tercapai pada 17hb Februari, 2011 tetapi telah tertunda kerana sikap irihati penduduk Sungai yang terdiri daripada MIC. Mereka mencetuskan provokasi dengan adakan bantahan memorandum kepada MB Selangor. Akhirnya majlis terpaksa ditundakan untuk di teliti dengan terperinci bersama semua pihak berwajib. Saya bersama Azmin Ali, Parlimen Gombak dan MB juga dapat rasakan perasaan kecewa mereka apabila majlis tersebut ditundakan. Penduduk yang sudah membuat berbagai persiapan untuk majlis itu begitu terkilan dengan sikap MIC yang sengaja memberi masalah kepada penduduk disitu”.

“Saya selaku ADUN disitu dapat merasai perasaan kecewa mereka dan bernekad akan terus memperjuangakan hak mereka dengan seadil-adilnya”.

Atas perbincangan Kerajaan Negeri bersama dengan semua yang terlibat (JPS, Pejabat Tanah, MPS ) dengan mengambil beberapa bulan maka kita dapat menyelesaikan dengan baik. Segala keputusan pemberian tanah ini ditentukan oleh Pejabat Tanah.

Saya juga dapat maklumat, mereka menuduh saya dan Azmin Ali, menyatakan penduduk yang bakal menerima borang 5A diberi atas pilih parti dan kasih. Saya menyelar tuduhan pihak MIC kepada kami pagi tadi. Berat sungguh tuduhan itu.

Ingin saya tegaskan Kita dalam PR apa sekali kebajikan yang kita lakukan adalah tanpa mengira parti dan perkauman. Jika mereka layak maka kita berikan. Kita bukan macam UMNO-BN yang suka mengamalkan konsep pilih bulu, perkauman dan “double standard” untuk kepentingan mereka.

“Saya tidak mempunyai kuasa yang mutlak dan kepentingan peribadi. Ingin ditegaskan sekali lagi, “kita beri borang tersebut kepada semua tanpa kira parti dan perkauman setelah diteliti oleh pihak pejabat tanah dengan kelayakan yang mereka perolehi. Sewajarnya mereka diberikan hak mereka kembali dengan adil”, kata Amir.

Mereka (MIC) yang buat bantahan pagi tadi sepatutnya tidak perlu adakan bantahan ini kerana 2 hari yang lepas kita juga telah berbincang dengan mereka yang duduk di kawasan Sungai Kg. Indian Settelement untuk menerangkan hal ini. Rata-rata yang hadir dalam pertemuan itu bersetuju dan tiada bantahan dibuat. Tetapi mengapa pula hari ini mereka buat bantahan di SUK”?

Walaubagaimanapun, Insya-allah saya akan cuba sedaya- upaya untuk mencari tempat yang sesuai untuk diberikan kepada mereka tanpa meminggirkan mana-mana pihak.

Untuk sementara waktu dalam peringkat perbincangan, saya telah cadangkan kepada MB mungkin mereka sesuai di tempatkan di Kg. Batu Arang. Saya akan cuba dapatkan Borang 1 untuk mereka, ujarnya.

Sementara itu pula, Viriya a/l Raman, Ketua Komuniti Kaum India disitu pula berkata, “Kita kesal dengan tindakan mereka yang terdiri MIC membuat bantahan murahan di SUK pagi tadi. Ini semua niat untuk menggagalkan majlis penyerahan borang 5A untuk kali kedua”.

“Semasa 50thn UMNO-BN memerintah Bekas ADUN Batu Caves yang dikuasai oleh UMNO disitu, serta Senator Kogilen Pillai, Timbalan Menteri Luar Negara dan Ahli Majlis MPS tidak ambil peduli masalah penduduk. Puas kami cuba berbincang menuntut hak tetapi menghampakan”.

“Setelah PR memerintah dalam tempoh 3thn lebih, ADUN Batu Caves dapat atasi masalah ini dengan baik. Segala kemulut dihadapi penduduk dapat di selesaikan walaupun majlis yang sepatutnya berlaku dengan gemilang dan kesyukuran pada bulan Februarpy lepas, telah tertunda disebabkan sikap penduduk Sungai yang terdiri daripada MIC. Saya harap majlis yang bakal berlangsung nanti tidak diganggu kacau oleh UMNO-BN dan MIC lagi”, katanya.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI