Sunday, May 13, 2012

Koleksi Video Himpunan Bersih 3.0 Siri Ku Li Sokong BersihNice Video untuk di sebarkan. Keganasan Polis lagi Bro..


video ke-2  Tengku Razalegih Sokong Bersih 3.0Apa lagi den Nak Kato Kan lagi..:)

Roboh Yayasan Selangor Demi Kepentingan Pendidikan Dan Keselamatan Pelajar Selangor.


Shah Alam :Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali menjawab propaganda yang dimainkan UMNO-BN mengenai  isu keputusan  merobohkan asrama Tun Dr Ismail dan Toh Puan Norashikin milik Yayasan Selangor yang terletak di Kampung Pandan. 
 
Beliau berkata , “keputusan yang  telah dibuat sudah mengambil kira pelbagai aspek dan telah dikaji dengan telitik.
 


Penyerahan memorandum oleh pihak Gerakan Selamatkan Asrama Yayasan Selangor (SAYS) yang diterajui oleh Badrulzaman Baharudin. kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk membantah cadangan merobohkan asrama terbabit”.

"Dakwaan bahawa keputusan merobohkan adalah untuk tujuan komersil dan keuntungan semata-mata adalah tidak tepat kerana kita masih mengambil kira faktor pencapaian akademik, kebajikan serta keselamatan pelajar. Mereka adalah kepentingan utama.

Saya harap pihak yang mencari populariti murahan tidak perlu mempolitikkan isu ini demi melahirkan pelajar yang beriman, berilmu dan berakhlak mulia serta berjaya dunia akhirat," katanya ketika ditemubual media di SUK, Shah Alam, disini.

Dr Halimah juga memaklumkan, terdapat perancangan bagi memindahkan pelajar-pelajar ini ke sekolah sekitar kawasan Kuala Lumpur yang mempunyai asrama harian. Pihak yayasan juga akan memberikan derma siswa kepada pelajar-pelajar terbabit.

"Yayasan Selangor tidak pernah lari dari matlamat asal. Ia masih lagi mengutamakan pendidikan namun kini keadaan sudah berubah. Kedudukan Kuala Lumpur itu sendiri bukan lagi di bawah negeri Selangor.
 
"Dari segi pencapaian akademik, untuk dua tahun terakhir ini, pencapaian terbaik pelajar Yayasan Selangor bukan lagi dari sekolah-sekolah di kawasan Kuala Lumpur sebaliknya di kalangan pelajar-pelajar sekolah agama bantuan kerajaan (SABK) di sekitar Selangor," ujar Dr Halimah.
 
Selain itu, Dr Halimah menerangkan bahawa peranan dan tugas Yayasan Selangor menyemarakkan nilai pendidikan di negeri ini adalah menerusi dana yang dijana sendiri oleh yayasan tanpa menerima bantuan kewangan kerajaan negeri.

"Yayasan Selangor perlu memikirkan cara untuk mendapatkan sumber kewangan bagi menjana segala bentuk bantuan yang disalurkan bagi tujuan pendidikan termasuk memberi bantuan kepada pelajar-pelajar miskin yang berpotensi dalam akademik,'' katanya.
 
Difahamkan, kedua-dua asrama itu menempatkan lebih kurang 465 orang pelajar sekolah sekitar Kuala Lumpur seperti Convent Bukit Nenas, S.M Victorian, S.M Aminudin Baki dan S.M.P Sri Aman. Kebanyakan pelajar-pelajar ini berasal dari kawasan luar bandar dan dari keluarga miskin.
 
 
Editor : Khaulah Azwar

Kecam kekerasan polis: 16 daripada 1,270 tentang
KUALA LUMPUR: Majlis Peguam semalam membuat usul tergempar mengutuk kekerasan melampau polis ketika menyuraikan perhimpunan Bersih 3.0 April 28 yang lalu di dalam satu mesyuarat agung luar biasa (EGM).

Hanya 16 peguam daripada 1,270 ahli majlis peguam yang membantah resolusi tersebut.

Dalam resolusi yang diluluskan dengan cara undian itu, Majlis Peguam turut menuntut permohonan maaf daripada Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara kepada orang awam dan ahli media atas tindakan polis ketika perhimpunan tersebut.

Pengerusinya Lim Chee Wee berkata kehadiran EGM kali amat memberangsangkan – melebihi mesyuarat agung tahunan (AGM)nya.

“Ini menandakan bahawa ahli majlis melihat insiden Bersih 3.0 dengan serius,” kata beliau.

Aman sehingga diganggu


Faktanya, kata Lim ialah laporan terhadap kekejaman polis, dan penggunaan gas pemedih mata dan meriam air yang berlebihan hanya selepas penghadang Dataran Merdeka diceroboh pada pukul 3 petang.

“Sebelum itu, situasi (perhimpunan) adalah seperti karnival,” kata beliau.

Lim berkata Majlis Peguam telah mengerahkan sebanyak 78 ahli untuk memerhati perhimpunan Bersih, dan hanya keadaan di Kuala Lumpur menjadi kelam-kabut manakala situasi di Kuantan, Johor Bharu, Melaka dan Ipoh aman kerana polis telah bertindak secara terkawal.

Beliau turut menambah bahawa 100,000 hadirin yang membanjiri Kuala Lumpur pada April 28 yang lalu tidak diberikan ruang dan masa secukupnya untuk bersurai di mana gas pemedih mata dan air berasid terus dihalakan pada mereka walaupun mereka dalam keadaan hendak melarikan diri.

“Ini membawa kepada satu soalan mudah. Mengapa polis masih tidak membaca dan melaksanakan apa yang dicadangkan Suhakam?” kata Lim, merujuk kepada laporan siasatan terhadap perhimpunan aman yang lepas.

Lim turut menegaskan bahawa kekerasan yang ditunjukkan polis adalah tidak memadai dengan tindakan penyokong yang mengejek mereka kerana semua peserta adalah tidak bersenjata, dan tanggungjawab menjaga keamanan adalah jatuh di bahu pihak berkuasa yang bersenjata.

Majlis Peguam Malaysia turut menuntut agar anggota polis yang melakukan keganasan dikenalpasti dan didakwa.


Pulau penal bebas kerajaan
Selain itu, Lim berkata Majlis Peguam turut memulau panel bebas yang ditubuhkan kerajaan untuk menyiasat dakwaan keganasan polis dalam perhimpunan BERSIH 28 April lalu.

Majlis Peguam mencadangkan agar wakil Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menyiasat insiden Bersih 3.0 dan bukannya bekas ketua polis negara Tun Hanif Omar.


Video Himpunan Bersih 3.0, Ana PunyaVideo Yang Dirakamkan Berkaitan Himpunan Bersih 3.0 Yang Berlaku Ketika saya menjalankan tugas di KLCC. Anda Berhak Menilai Siapakah punya angkara Himpunan Bersih 3.0 Yang bersih menjadi Kotor..

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI