Thursday, October 7, 2010

Perginya Seorang Aktivis PAS


Selayang, Batu Caves - "Manusia mati tinggalkan nama, harimau mati tinggalkan belang" Perginya seorang aktivis PAS yang telah banyak menabur budi di persada dunia politik perjuangan ISLAM merupakan 1 kehilangan yang besar di kawasan tersebut.
Almarhum Hj. Mokhtar Mat Saman, berusia 65thn mengalami sakit jantung, kanser usus dan kencing manis semenjak beberapa tahun yang lalu.
Beliau meninggalkan seorang balu Hjh Hasrinah dan 3 orang anak. Ketika usianya masih ada beliau dan isteri begitu terkenal dalam dunia urutan bagi merawat pesakit yang mengalami sakit urat saraf, patah tulang, bersalin dan sebagainya.
Almarhum merupakan Aktivis PAS yang telah berkecimpung dunia politik semenjak 30thn sehingga kini. Beliau merupakan setiausaha kerja PAS kawasan selayang, Pembantu Pendaftaran SPR dan banyak lagi jawatan yang disandang diperingkat negeri dan pusat.
Walaupun usianya yang semakin lanjut dan mengalami berbagai penyakit namun ia bukan penghalang padanya untuk menjalankan tugasan dengan baik untuk perjuangan ISLAM.
Kunjungan Dato' Pesuruhanjaya PAS Selangor, Y.B Dato' Dr Hasan B. Hj Mohamed Ali merangkap ADUN Gombak Setia sebagai menjalankan tanggungjawabnya sesama muslim dan memberi tanda pengohormatan buat kali terakhirnya dengan menguruskan jenazah, mengimamkan solat jenazah sehingga dikebumikan ditanah perkuburan islam selayang.
Berkata Dato' Dr Hasan " Pemergian Almarhum merupakan 1 kehillangan besar pada kita. Beliau banyak berjasa dalam melakukan kerja-kerja parti. Almarhum cukup dikenali ramai dengan sifatnya yang ramah dan suka membantu orang lain".
Beliau tidak lokek sering menginfaqkan harta, tenaga, masa dan diri dalam menegakkan Islam melalui perjuangan Parti PAS.
Beliau bersama isteri sering hadir dalam majlis-majlis di peringkat pusat, negeri dan kawasan. Setiap kali pilihanraya kecil diadakan, beliau dan isterinya tidak ketinggalan untuk bersama membantu kerja-kerja pilihanraya".
Saya difahamkan di saat-saat akhir meghembuskan nafas, beliau masih berada di hadapan komputer untuk melakukan penyemakan daftar-daftar pemilih baru yang boleh mengundi dalam PRU ke -13.
Semoga sikap beliau dicontohi oleh semua ahli PAS. Segala amal iabadahnya diterima oleh ALLAH swt, inya-allah.
Dikesempatan ini saya selaku Dato' Pesuruhanjaya PAS Selangor ingin merakamkan Takziah Buat isteri dan anak-anak beliau semoga tabah menghadapi ujian ini dan teruskan kehidupan ini untuk bersama membantu perjuangan ISLAM, katanya.
Sehubungan dengan itu Hjh Hasrinah sebagai isteri almarhum telah menerima sumbangan Skim Mesra Usia Emas (SMUE) daripada kerajaan Negeri RM1500 dan RM2000 daripada PAS kawasan bagi membantu ahli keluarga untuk mengeruskan jenazah dan sebagainya.


Marilah kita sama-sama mendokan agar roh beliau sentiasa dirahmati. Al-fatihah…


Editor : Khaulah Azwar


SIMFONI KASIH TAUTAN HATI