Tuesday, January 11, 2011

Derita penduduk terlerai juga "32thn menanti Perparitan dinaiktaraf"


Kg Mahkota - Penduduk sekitar boleh tarik nafas lega apabila perparitan telah dinaikaraf untuk menangani masaalah banjir. Keperitan ini akhirnya terlerai juga setelah 32 tahun menanti agar banjir tidak berlaku lagi disini.

Sebelum akhir tahun 2010, perparitan di kawasan tersebut telah di naiktaraf hasil tindakan yang telah diambil oleh Jawatankuasa penduduk (JKKK) dan ketua kg disitu bagi menangani masaalah ini secepatnya.

Hasil tindakan drastik telah diambil apabila Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) memerintah pada tahun 2008. Pada 2009 mesyuarat JKKK telah diadakan untuk mengatasi masaalah utama penduduk dengan segera.

Ketua Kg Mahkota, En Zainal Abidin berkata "pihak kami rasa bersyukur akhirnya penderitaan penduduk disini dapat diatasi dengan secepatnya. Saya amat memahami masaalah mereka disini dan kadangkala memang tidak larat mendengar rungutan mereka lagi kerana ekoran selama 32thn penduduk yang duduk disini mengalami masaalah banjir besar dengan kenaikan air sedalam 70m yang boleh meragut nyawa. Masaalah ini tidak dapat diatasi semasa UMNO/BN memerintah".

"Kami amat risau sekali apabila memikirkan keselamatan anak-anak kecil di kg ini. Bimbang jika mereka dihanyut deras air apabila tibanya musim hujan. Selain daripada itu barang-barang keperluan penduduk disini juga bayak mengalami kerosakan dan kerugiannya juga telah menelan perbelanjaan yang besar setiap tahun".

"Alhamdulilah ini janji PR juga apabila kita menang segala tugas, tanggungjawab dan keperihatinan kita sebagai pimpinan akan dijalankan sebaiknya kepada rakyat walaupun mengambil masa sedikit. Tindakan yang kami buat tidak sampai berpuluh tahun pun untuk kita berurusan dengan Jabatan Kerja Raya (JKR), Jabatan Pengairan Saliran (JPS), Majlis Perbandaran Selayang (MPS). Terima kasih kepada semua Jabatan berkenaan, PAS Kawasan Selayang, Unit Amal, Dewan Pemuda PAS Kawasan Selayang, Dewan Muslimat PAS Kawasan Selayang dan semua yang terlibat bagi membantu kami menjayakan misi untuk membantu rakyat. Lebih-lebih lagi tiba musim hujan yang sekali gus berlakunya banjir. Mereka tidak jemu membantu gotong-roong bersihkan kawasan kg ini".

Semoga rakyat disini berpuas hati dengan tindakan efektif daripada kami dan hasil turun padang yang dilakukan oleh Penyelaras DUN Tmn Templer, Tn Hj Mohamad Abdul Rahman apabila aduan rakyat sampai ke Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Tmn Templer. Disini kita boleh menilai pentadbiran PR dengan UMNO/BN untuk membantu meringankan beban rakyat, katanya.

Ujarnya lagi, "semasa 50thn pemerintahan UMNO/BN, kami tidak tahu tindakan apakah yang telah dibuat walaupun rakyat disini sering membuat aduan masaalah yang mengundang penduduk disini. Yang menghairankan kami, peruntukan menaiktaraf perparitan kawasan tersebut telah digunakan tetapi kerja menaiktaraf perparitan tidak dilaksanakan, kemanakah peruntukkan tersebut?", katanya.

Kalau boleh kami mohon kes ini dibuat siasatan kerana kita tidak mahu rakyat teranaya selama 32thn yang berpunca dengan kerakusan UMNO/BN mentadbir ekonomi negara. Peruntukkan tersebut seharusnya digunakan dengan sebaiknya bagi keselesaan rakyat tetapi terjadi sebaliknya.

Media difahamkan juga, dengan kekerapan berlakunya banjir disini setiap tahun, penduduk sekitar telah ramai yang berpindah kerana tidak sanggup lagi menanggung kos kerugian setiap tahun apabila melihat harta benda mereka banyak mengalami kerosakan. Walaupun sudah dibuat aduan berulang kali semasa pemerintahan Kerajaan UMNO/BN namun aduan tersebut seperti tidak diendahkannya, katanya.

Sementara itu, Tn Hj Mohamad Abdul Rahman melahirkan kesyukurannya kerana segala masaalah penduduk disini dapat juga diatasi segera. Tindakan yang telah diambil semasa menjadi Ahli Majlis MPS merangkap Penyelaras DUN Tmn Templer disini lagi dan telah mendapat perhatian daripada semua pihak. Semoga sumbangan kecil ini dalam menjaga kebajikan rakyat disini, rakyat dapat menilai pentadbiran kerajaan negeri selangor, katanya.

Editor :khaulah azwar

PAS Perak doa Misbahul selamat

IPOH, 12 Jan: PAS Negeri Perak merakamkan doa kepada Setiausaha PAS negeri, Ustaz Misbahul Munir Masduki merangkap Yang Dipertua PAS Bagan Datoh serta keluarga di atas musibah yang menimpa beliau disebabkan terlibat dalam kemalangan jalan raya di Behrang, kelmarin.

“Sesungguhnya kami yakin, seluruh ahli PAS Perak khususnya amat mengharapkan agar Al Fadhil Ustaz Misbahul Munir Masduki berada dalam keadaan baik dan selamat,” ujar Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Abu Bakar Hussain dalam satu kenyataan ringkas.

PAS Negeri Perak juga, katanya berharap keluarga Misbahul Munir dapat bersabar dalam ujian dan ketentuan dari Allah SWT itu.

(Gambar: Misbah diziarahi rakan-rakannya ketika di hospital selepas terlibat dengan kemalangan di Behrang)

“Bagi pihak seluruh kepimpinan dan warga PAS Negeri Perak, kami mendoakan semoga Al Fadhil Ustaz Misbahul Munir Masduki dilimpahkan kesihatan dan kekuatan yang jitu dari Allah SWT.

Nik Aziz: Politik Pembangunan Umno, Warisan Politik Jahiliyyah


SHAH ALAM 12 JAN : Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat membidas Umno-Barisan Nasional(BN) yang terus-menerus memainkan isu pembangunan sedangkan apa yang dijanjikan di negeri itu tidak dilangsaikan sehingga kini.

Menurut beliau, politik menjanjikan pembangunan semata-mata ini ialah warisan politik jahiliyyah yang mirip kepada politik yang dibawa oleh kaum musyrikin Quraisy sewaktu menentang Nabi Muhammad SAW.

"Suka saya tegaskan, Umno-BN tidak perlu menawan Kelantan jika benar ingin membawa pembangunan.

"Kita membuka pintu 25 jam sehari untuk kerajaan pusat pimpinan Umno-BN untuk melaksanakan pembangunan di Kelantan.

"Hari ini, jambatan Sultan Yahya Petra di Kota Bharu sedang dilebarkan dan prosesnya sedang rancak berjalan. Ini projek kerajaan Pusat dan proses tender pun diuruskan oleh kerajaan Pusat.

"Sekalipun khabar angin kuat bertiup menyatakan kontraktor asalnya telah lari, Alhamdulillah jambatan tersebut tidak dibawa lari. Hari ini saksikanlah projeknya sedang berjalan lancar tanpa sedikitpun gangguan dari kerajaan negeri," ujar beliau.

Nik Aziz dalam kenyataannya turut menegaskan bahawa kerajaan negeri juga tidak menolak pembangunan yang dijanjikan kerajaan pusat pimpinan Umno-BN ke negeri itu.

"Apa yang saya lihat yang menjadi masalahnya ialah sikap tidak serius sebahagian dari pimpinan Umno-BN atau mungkin juga ada sabotaj dari pimpinan Umno-BN dari negeri Kelantan sendiri. Contohnya, projek Lebuhraya Kota Bharu-Kuala Krai, sudah banyak kali taklimat disampaikan, tetapi hanya tinggal setakat taklimat. Atau mungkinkah juga masih ada pemimpin Umno Kelantan yang tergamak menyekat pembangunan dari sampai ke Kelantan? Datuk Seri Mustapha Mohamed tentu faham maksud kenyataan saya ini," katanya.

Apa yang lebih menariknya lagi kata beliau, antara faktor yang akan membantu kejayaan BN nanti ialah kegagalan PAS untuk mengatasi masalah rakyat terutama isu air, banjir dan juga kemudahan asas.

"Tabiat pimpinan Umno-BN Nasional rupanya masih belum berubah. Betullah kata pepatah Melayu, 'rupa dapat diubah, tabiat dibawa mati'.

"Sejak dari dulu lagi inilah tohmahan yang sering dilemparkan kepada kerajaan Kelantan. Bukan hari ini bahkan semenjak hari pertama saya mengangkat sumpah selaku Menteri Besar dua dekad yang lalu, sudah ada yang meramalkan kerajaan Kelantan hanya akan kekal selama tiga bulan!," tegasnya lagi.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI