Saturday, December 11, 2010

15thn Mempersada Perjuangan Islam Di Gombak.

Batu Caves - Sempena 15thn Mempersadakan Islam di Gombak, PAS Kawasan Gombak telah mengadakan berbagai aktiviti di peringkat parlimen. Antara Kawasan yang terlibat adalah PAS Kawasan Gombak, PAS Batu Caves, PAS Hulu Klang.

Berkata Dr Azimah Ibrahim, Ketua Muslimat PAS Gombak tujuan utama diadakan ulangtahun PAS Gombak adalah sebagai satu momtaj untuk mempergiatkan lagi gerakkerja antara ahli sebelum tibanya PRU ke 13 tidak lama lagi.
Disamping itu, adalah satu peringatan kepada semua ahli-ahli PAS diperingkat parlimen gombak untuk mengingati peristiwa pertubuhan PAS di Kawasan ini. Dengan 15thn PAS di Kawasan Gombak insya-ALLAH akan diadakan berbagai program sepanjang bulan Disember ini.

Terdahulu, menurutnya Sepanjang 15thn PAS Gombak berbagai ujian dan tribulasi yang telah dilalui. Saf-saf pimpinan silih berganti bagi memberi peluang dan ruang kepada generasi-generasi muda untuk mengasah bakat mereka bersama ahli-ahli vateren bagi mempelajari ilmu pimpinan dan gerakkerja dalam jemaah. Namunpun begitu generasi vateren tidak sekali disisihkan bahkan mereka adalah ibubapa kepada anak-anak muda yang telah bersama dalam jemaah PAS.
Azimah berkata"alhamdulilah selama 15thn PAS Gombak disini, terbentuknya Dewan Pemuda PAS Gombak (DPPG), Dewan Muslimat PAS Gombak (DMPG), Dewan Ulama' PAS Gombak (DUPG), PASTI, Unit Amal Gombak (UAG), dan Nisa' Gombak". Dengan adanya Dewan dan organisasi ini maka gerakkerja PAS Gombak semakin lancar dan mantap. Setiap organisasi memainkan peranan masing-masing untuk mendekati rakyat".

Kita sendiri lihat dimana-mana sahaja PAS semakin diterima rakyat bahkan bangsa india dan th iounghua kini semakin ramai memasuki kelab PAS dengan bertemakan PAS For ALL. Namunpun begitu kita diminta jangan mudah berpuas hati dengan apa yang ada sekarang tetapi seharusnya mencari ramai keahlian dan sokongan rakyat pada PAS, ujarnya.

Bagi memeriahkan sempena Majlis Ulangtahun PAS Gombak maka setiap kawasan telah diadakan program seperti Dun Batu Caves dan Hulu Klang diadakan Gotong Royong, program ziarah manakala DUN Gombak diadakan Program Ziarah & Dakwah yang di adakan dirumah orang asli Bukit Kala Batu 12 Gombak.

Acara kemuncaknya pula diadakan solat hajat, majlis bacaan yassin hajat, dan Konvesyen Pilihanraya yang diadakan di Dewan Beringin baru-baru ini.
Menurutnya lagi, "antara kerja-kerja fasa terakhir adalah mempergiatkan lagi daftar pemilih dengan mendaftarkan rakyat seramai mungkin sebelum 15hb Disember ini sebelum SPR mengumumkan tarikh pilihanraya umum ke 13", katanya.

Oleh itu, setiap ahli perlunya memantapkan gerakkerja yang lebih drastik agar PR dapat dipertahankan dinegeri selangor.
Terdahulu ketika menjalankan kerja gotong royong di DUN Batu Caves 3 buah rumah telah terpilih sebagai rumah terbersih. Salah satu rumah yang menerima sumbangan adalah Pn Zainah.

Beliau yang mengalami Kanser Payudara baru sahaja membuat pembedahan. Walaupun diuji dengan kesakitan namun ia tidak menghalang pada dirinya untuk memberi khidmat kepada suaminya yang uzur. Suaminya En. Mohd Yusof merupakan bekas Nazir Masjid Kg Sg Tua mengalami sakit Perkisen dan terpaksa berkerusi roda.
Semoga sikap Pn Zainah menjadi contoh kepada wanita yang lain. Walaupun mengalami kesakitan, diuji dengan keuzuran suami namun rumahtangganya sentiasa bersih dan terurus.

Sementara itu, Zainah melahirkan rasa gembira dan terharu kerana tidak disangka pagi ini rumahnya mendapat kunjungan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves Y. B Amiruddin Shari bersama isteri dan semua muslimat PAS di Kawasan Gombak. "Saya benar-benar terkejut dengan kunjungan ini dan tidak disangka rumah saya telah terpilih sebagai rumah paling terbersih, terima kasih kepada pihak penganjur PAS Kawasan Gombak, PAS Kawasan Batu Caves, Wanita Keadilan yang sudi menziarahi saya dan suami yang dalam keuzuran, katanya.


Editor :khaulah Azwar

Khir Toyo korban PRU 13

JERAI- Pendakwaan terhadap bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamed KhirToyo merupakan agenda terancang Barisan Nasional (BN) bagi mencapai aspirasi mereka untuk menang menjelang pilihan raya umum ke-13 yang akan datang, dakwa Pengarah Pilihanraya Pemuda PAS Pusat, Mohd Firdaus Jaafar.

Mohd Firdaus yang juga Ahli Parlimen Jerai berkata, Khir menjadi mangsa politik BN yang terpaksa dikorbankan menjelang pilihan raya yang akan datang.

"BN cuba pamerkan imej bersih mereka dengan mengorbankan Ketua Pembangkang dalam Dun Selangor. Melalui cara ini BN mahu buktikan kepada rakyat mereka seolah-olah telus dalam membasmi rasuah dan penyelewengan," katanya.

Justeru beliau mengingatkan rakyat supaya tidak tertipu dengan sendiwara ini dan menggesa menolak BN dalam pilihan raya akan datang untuk memastikan perubahan lebik baik berlaku dalam negara.

Katanya, BN tidak mampu menyelesaikan masalah rasuah kerana mereka telah bergelumang terlalu lama dengan penyelewengan yang melibatkan sebahagian besar dari pemimpin mereka.

"Penyelewengan - penyelewengan yang berlaku sejak dahulu khususnya waktu Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri tidak pernah pernah dibongkar dan diambil tindakan walaupun berpuluh - puluh aduan maupun laporan polis dibuat.

"Kes Khir Toyo ini langsung tidak menunjukkan mereka (BN) serius melakukan perubahan, ini hanya kes terpilih sama seperti beberapa kes sebelum ini yang disendiwarakan untuk tujuan politik," ujar beliau mengulas isu Khir Toyo dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam atas tuduhan rasuah.

Khir Toyo, didakwa berhubung pemilikan dua lot tanah dan sebuah rumah mewah di Seksyen 7, Shah Alam.

Beliau didakwa telah mendapatkan untuk dirinya dan isteri Datin Seri Zahrah Kechik, 45, suatu barang berharga dengan suatu balasan yang beliau ketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di alamat no 8 & 10, Jalan Suasa 7/1 L, Shah Alam, daripada Ditamas Sdn Bhd melalui pengarah Ditamas, Shamsuddin Hayroni, dengan harga RM3.5 juta, sedangkan hartanah itu telah dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Khir Toyo didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi menteri besar Selangor, di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7, Shah Alam, pada 29 Mei 2007.

Bagaiamanapun beliau dan pengarah Ditamas Sdn Bhd, Shamsuddin Haryoni yang turut didakwa tidak mengaku bersalah terhadap tuduhan tersebut yang dibaca di hadapan Hakim Azhaniz Teh Azman Teh hari ini.

Shamsuddin didakwa di bawah akta yang sama serta satu tuduhan tambahan di bawah Seksyen 109 Kanun Keseksaan kerana bersubahat dengan Khir Toyo.

Dipihak Pakatan Rakyat khususnya, pendakwaan terhadap Khir Toyo masih dilihat sebagai usaha Umno dan BN memulihkan imejnya menjelang saat-saat pilihan raya umum yang dijangka hanya tinggal beberapa bulan lagi.

Pendakwaan terhadap Khir Toyo disifatkan sama dengan pendakwaan terhadap Eric Chia dan Kasitah Gaddam yang pernah diwar-warkan sebagai kes berprofil tinggi untuk menunjukkan kesungguhan kerajaan menentang rasuah ketika diawal pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri.

Dalam kes Pengarah Urusan Perwaja Steel Sdn Bhd, Eric Chia yang dikatakan skandal penggunaan wang rakyat terbesar yang pernah dibicarakan iaitu melibatkan RM76.4 juta, berakhir dengan keputusan mengejutkan rakyat apabila mahkamah membebaskan beliau.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Rosidi Hussain yangt turut mengulas perkembagan kes Khir Toyo berkata, strategi politik BN sudah boleh dibaca iaitu menjadikan satu atau dua jerung besar sebagai mangsa menjelang pilihan raya.

"Walau bagaimana pun rentak tari BN, rakyat tidak akan mudah terpedaya. Yang jelas Umno dan BN semakin terdesak untuk mengekalkan kuasa pemerintahan dalam negeri dan juga negara.

"Pakatan Rakyat (PR) optimis, kekuatan yang terhad dimiliki oleh Umno dan BN itulah yang memaksa mereka bertindak sedemikian terhadap Khir. Bagi Umno dan BN siapa yang menjadi mangsa tidak menjadi keutamaan mereka. Kemenangan dengan apa jua cara sepertimana yang mereka lakukan di Perak adalah agenda utama, " katanya.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI