Sunday, September 26, 2010

Penduduk kg Changkat Gembira menikmati jalan yang selesa

Gombak - Masaalah Jalan berlubang, tidak sekata sekitar Lorong Kg Changkat Gombak semenjak 30thn dibina, menjadi kebimbangan kepada penduduk sekitarnya.

Walaupun kerap diberikan aduan semasa pemerintahan kerajaaan dahulu untuk diambil tindakan namun menjadi 1 kekecewaan kepada penduduk yang melalui lorong tersebut.

Ketua Kg Changkat Zainal Abdidin berkata, ia berlaku kerana jalan berkenaan sering dilalui oleh kenderaan awam yang berat dan jalan lorong ini juga dilalui pengguna jalan kaki dan motorsikal.

Katanya lagi, sekiranya lorong jalan kawasan tersebut tidak dibaiki lebih awal, dibimbangkan akan menjadi makin lebih teruk.

Permukaan Jalan sebelum ini amat teruk kadangkala pengguna yang melalui lorong tersebut mengalami kemalangan kerana permukaan jalan tersebut berlubang, tidak ditarkan dan dinaiktaraf.
Lebih-lebih lagi apabila pengguna melalui kawasan tersebut sebelah malam. Yang menjadi rumit apabila musim hujan, penduduk sekitarnya ditimpa banjir dan kadangkala pengguna jalan kaki mengalami kecederaan akibat tersangkut di tempat kawasan yang berlubang dan ditakungi air .

Alhamdulilah setelah Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) memerintah kini, segala masaalah kerisauan yang ditanggung oleh penduduk sekitarnya telah terubat apabila aduan tersebut yang telah di hantarkan kepada Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) ADUN Gombak Setia mendapat perhatian yang wajar.


Tindakan tersebut telah diambil tindakan dengan tinjaun turun padang oleh Y.B Dato' Dr Hasan B. Mohamed Ali, Exco Kerajaan Negeri Selangor merangkap ADUN Gombak Setia. Kerja-kerja menaiktaraf tersebut telah dijalankan pada bulan Julai, 2010, katanya.

Dato' Dr Hasan berkata, alhamdulilah kerja-kerja menaiktaraf dari segi infrastruktur jalanraya, perparitan setelah turun padang dengan kerjasama agensi-agensi terlibat seperti Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Jabatan Kerja Raya (JKR), Pejabat Tanah telah memudahkan segala urusan walaupun mengambil masa 2 bulan. Ini adalah disebabkan untuk membuat penilitian yang baik agar ia mendatangkan hasil yang cukup sempurna dan memberi kepuasan dan khidmat kepada masyarakat.
Untuk membaiki jalan raya, perparitan ini perlu mengambil masa juga bagi meniliti sudut struktur jalanraya, perparitan dan sebagainya. Kita tidak boleh membuat kerja terburu-buru dan hasilnya tidak mendatangkan kualiti yang baik. Apa sekali kerja yang hendak kita lakukan biarlah mendatangkan kualiti 100% dan memberi kebaikan dan kepuasan kepada rakyat.

Insya-ALLAH segala aduan yang dibawa ke PKM akan diambil perhatian dan tindakan selanjutnya dengan mendapat kerjasama semua pihak, katanya.http ://khaulah-azwar.blogspot.com/

Editor : Khaulah azwar

Editor :khaulah Azwar

Majmuk: Umno BN gagal tonjol keadilan Islam

KUALA LUMPUR, 27 Sept: Pemimpin Umno BN telah gagal memikul amanah rakyat majmuk untuk membina negara Malaysia yang hebat dan dalam masa yang sama menunjukkan contoh model keadilan Islam yang sebenar.

Ini juga, kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengakibatkan orang Melayu yang mendapat majoriti besar dalam pilihan raya gagal memartabatkan Islam yang menjadi agama Persekutuan.

Sehubungan itu, PAS mengajak seluruh orang Melayu Islam yang bimbang dengan kedudukan mereka agar dapat berfikir dengan rasional dan fakta yang jelas, bahawa Umno BN akan sekali lagi berlaku curang terhadap mereka.

“Marilah bersama dengan gagasan baharu bahawa PAS perlu menggantikan Umno sebagai teras politik Melayu Islam dalam negara kita ini.

“Kepada seluruh rakyat dalam negara kita ini, tinggalkanlah BN dengan bersama membuat perubahan bersama PAS dalam Pakatan Rakyat ke arah Malaysia yang lebih adil dan sejahtera,” katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Justeru, katanya pandangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad yang disokong oleh beberapa pimpinan Umno lain bahawa orang-orang Melayu akan kehilangan kuasa dan 'suara' jika Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih pemerintahan negara adalah merupakan suatu pandangan yang tidak berpijak di bumi nyata.

Menurutnya, igauan itu kerana takutkan kekalahan kerana dibejati kesalahan-kesalahan yang dilakukan semasa memimpin negara.

Semuanya itu, ujar beliau yang juga Ahli Parlimen Marang telah sekali lagi diulang sebut pada saat Umno berada dalam keadaan yang paling parah dari segi politiknya.

Beliau menambah, sejarah sekali-kali tidak boleh menafikan bahawa Umno adalah parti warisan yang meneruskan agenda penjajah dengan melaksanakan ideologi yang boleh melemahkan umat Islam di samping mereka juga tidak boleh dijadikan contoh yang baik terhadap masyarakat majmuk dalam negara ini.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI