Thursday, August 22, 2013

KJ Beri Maklumat Salah CCRIS- Rafizi Ramli

Kuala Lumpur : Rafizi Ramli hari ini mendakwa Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar memberikan maklumat salah mengenai keputusan Kabinet berhubung cadangan menggunakan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) terhadap peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang ingkar.
Pengarah Strategi PKR itu berkata, tindakan Khairy menyatakan jemaah menteri membatalkan CCRIS adalah seperti memberi harapan palsu walaupun sebenarnya apa yang dilaporkan media arus perdana adalah jemaah menteri menangguhkan pelaksaan sistem itu.

"Ia adalah satu salah faham yang tidak patut berlaku bagaimana seorang menteri boleh menyampaikan maklumat salah, jadi beliau harus segera tampil jelaskan adakah kabinet sebenarnya mahu ia ditangguh atau dibatal," kata Rafizi dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.

“PKR tidak akan berhenti berjuang mengenai ini sehingga mendapat kepastian, CCRIS tidak akan digunakan terhadap peminjam PTPTN,” katanya.

Semalam Khairy melalui laman Facebook miliknya mengumumkan Kabinet membatalkan cadangan menggunakan CCRIS terhadap peminjam PTPTN.

"Baru selesai Mesyuarat Jemaah Menteri. Alhamdulillah, PTPTN tidak akan meneruskan cadangan untuk menyenaraikan peminjam di bawah CCRIS.

"Terima kasih kepada PM dan Menteri-menteri Pendidikan kerana mendengar suara orang muda," kata Khairy dipetik laman sosial miliknya semalam.

Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh sebelum ini mengumumkan peminjam ingkar PTPTN akan dikenakan tindakan di bawah CCRIS, namun memberi jaminan tindakan itu tidak akan menindas peminjam yang majoritinya golongan belia.

"Kita akan memastikan tiada siapa menjadi mangsa kepada pelaksanaan CCRIS ataupun dipinggirkan menerusi program itu," kata ahli Parlimen Besut itu kepada The Malaysian Insider.

Pengumuman itu menerima reaksi negatif daripada pelbagai pihak termasuk -pemimpin pemimpin Pakatan Rakyat (PR), aktivis mahasiswa dari Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), dan juga badan bukan kerajaan Pertubuhan Pribumi Perkasa Kebangsaan (Perkasa).

Aktivis Adam Adli Abdul Halim memberitahu The Malaysian Insider baru-baru ini mahasiswa akan berdemonstrasi membantah cadangan melaksanakan CCRIS terhadap peminjam PTPTN sekiranya diteruskan.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI