Friday, July 5, 2013

Pembangunan Desa Ikut Kesesuaian Tempat


Kg Sg Pusu telah menjadi Kaw. Perumahan Tmn Desa Gemilang
Shah Alam : Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, Sallehin Mukhyi menjelaskan bahawa pembangunan luar bandar yang menjadi tumpuan kerajaan negeri bagi penggal terbaru ini akan dibuat berdasarkan kesesuaian penduduk setempat.

Kata beliau, Industri yang terlibat itu nanti bergantung kepada hasil keluaran yang sesuai dengan penduduk samada pertananian, pembangunan dan lain-lain lagi.


Menurut Sallehen, perkara ini akan dijalankan serentak dengan program-program kerajaan negeri yang lain iaitu memberi fokus membandarkan Kampung. Jadi apa yang dirasai oleh orang Bandar dapat dirasai juga orang kampung,

Sallehen merangkap ADUN Sabak menambah lagi, setakat ini satu jawatankuasa sekratariat yang di ketuai pegawai perhubungan politik, Datuk Saifuddin Nasution Ismail sudahpun di tubuhkan.

Dengan adanya jawatankuasa ini maka akan ramailah yang akan terlibat seperti Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Saifuddin, saya dan semua ketua-ketua kampong dan Jawatankuasa Kemajuan Keselamtan Kampung (JKKK).

JKKK sudah mula melakukan kerja mereka. Buat masa ini kita dalam peringkat untuk memantapkan di peringkat JKKK, pegawai daerah dan ketua kampong, kata Sallehen selepas sidang DUN.  

Sementara itu, Ketua Kampung Sungai Pusu, Gombak  Mohd Yunus pula berkata, alhamdulilah semenjak kerajaan Pakatan Rakyat (PR) memerintah rata-rata penduduk di sekitar Kg. Sg Pusu merasa berpuas hati dengan kemajuan, kerjasama yang diberikan.
UMNO Perintah 1962 surau tidak boleh solat Jumaat PR boleh sokmo.

Terdahulu Kg. Sg Pusu  yang di bina pada tahun 1962 tidak di bangunkan tetapi dalam tempoh tahun pertama 2009 apabila PR memerintah banyak perubahan dibawa. 

Jalanraya telah dilebarkan,  di tar, perparitan telah dinaiktaraf, surau telah dijadikan tempat solat jumaat, dan Bas juga telah dibenarkan masuk ke kawasan kampnug ini.  

Namun kita harap kerajaan negeri dapatlah turun padang dengan menyediakan sebuah masjid di kawasan perkampungan ini memandangkan seramai hampir 1000 penduduk muslim disini terpaksa keluar kawasan untuk solat jumaat. 

Meskipun surau telah dibenarkan untuk solat jumaat namun tidak mengcukupi menampung muatan penduduk disini untuk solat berjemaah.

Dengan kemudahan infrastruktur yang telah dinaiktaraf tidak berlakunya banjir, pembangunan perumahan telah banyak dinaikkan yang sekaligus memberi keselesaan kepada rakyat. Rakyat  disini juga telah mengambil inisatif dengan bercucuk tanam seperti sayur-sayuran, pokok getah, menternak ayam kampung, itik dan sebagainya
Exco Agama, Sallehen Mukhyi

Segala kemudahan diberikan telah dimanfaat sebaiknya oleh rakyat dan dapat membela nasib mereka yang tidak mempunyai peluang pekerjaan. 

Usaha kerajaan negeri yang mengurus negeri dengan telus dan berkebajikan telah terbukti dalam tempoh 2 tahun pemerinhan PR disini,  kata Yunus kepada pemberita pagi tadi.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI