Sunday, August 1, 2010

Pelancaran Dana Pembangunan Surau Al-Husna, Meriah

Tmn Selasih Fasa 1, Gombak - Pelancaran Dana Pembangunan Surau Al-Husna bagi menaiktaraf surau tersebut telah diadakan baru-baru ini dengan mengadakan majlis makan buah-buah tempatan bersama penduduk bagi merapatkan ukhwah antara pimpinan dan rakyat.

Majlis tersebut telah disempurnakan oleh Y.B Dato' Dr Hasan Mohamed Ali Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam merangkap ADUN Gombak Setia.

Pengerusi Surau, Prof Dr Yusoff Hj Mohamed berkata, "alhamdulilah penduduk sekitar disini sentiasa memberi kerjsama dengan pihak surau dan program-program yang dijalankan disurau juga telah mendapat sambutan yang baik".

Dengan mengadakan berbagai program surau disini, pihak pengurusan pentadbiran surau telah bersetuju untuk memberi keselesaan kepada pendududuk dan pengguna luar yang datang ke surau ini dengan menaiktaraf infrastruktur surau seperti membetulkan syiling, tandas, menambahkan kemudahan-kemudahan asas dan sebagainya untuk kegunaan semua ahli qariah .Alhamdulilah dengan kerjasama semua penduduk, pihak surau telahpun berjaya mengumpul dana tersebut sebanyak RM43 ribu ringgit dan masih lagi memerlukan dana bagi menampung perbelanjaan lain dimana anggaran keseluruhan kos tersebut sebanyak RM400 ribu ringgit .
Sementara itu YB Dato' Dr Hasan Mohamed Ali, ADUN Gombak Setia melahirkan rasa kesyukurannya kerana semua rakyat disini memberi kerjasama kepada pihak pengurusan surau dan mengimarahkan rumah-rumahALLAH dengan mengadakan berbagai aktiviti.
Seharusnya aktiviti dan kerjasama ini harus diteruskan agar rumah-rumah ALLAH ini tidak mati. Tiada gunanya surau dan masjid dibina dengan begitu megah tetapi tiada yang hadir untuk menghidupkan rumah ALLAH.
Jesteru itu, beliau menyarankan kepada semua penduduk sekitarnya agar membawa ahli keluarga untuk solat berjemaah dan mengikuti semua aktiviti-aktiviti yang telah disusunkan oleh pihak AJK pengurusan surau ataupun masjid, katanya.
Editor : Khaulah Azwar

Sikap Lepas Tangan Di Selar

Gombak - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Y. B Dato’ Dr Hasan B. Mohamed Ali melahirkan rasa kesal dan kecewa dengan sikap pemaju projek rumah kos rendah (RKR) Tmn Selasih Fasa 1 kerana mereka mengambil sikap sambil lewa dan kurang memberi kerjasama dalam menyiapkan projek tersebut. Projek tersebut telah terbengkalai 2 tahun lebih walaupun telah diberi peluang masa untuk menyiapkannya.

Dato' Dr Hasan berkata, pihak pemaju tidak begitu serius untuk memberi kerjasama dalam menangani masaalah tersebut. Majlis Perbandaran Selayang (MPS) telah memberi notis mesyuarat dan meminta menghadirkan diri untuk melawat tapak projek berkenaan tetapi mereka gagal menghadirkan diri.

Tujuan memanggil pihak pemaju adalah untuk mengetahui status kedudukan rumah tersebut yang kini sudah 2 tahun lebih terbengkalai. Hanya tinggal 33 orang lagi pemilik rumah yang sepatutnya telah mendapat kunci rumah tetapi masih kini tiada jawapan.

Hanya kelihatan bangunan kosong yang tidak seindah digambarkan. Pemilik rumah yang melihat keadaan ini sudah pasti merasa kecewa dan menghadapi berbagai tekanan kerana mereka terpaksa menyewa rumah lain apabila pampasan sewa tidak dibayar lagi sejak 2 tahun yang lalu.

Dato' Dr Hasan memberi amaran bahawa jika pihak pemaju masih tidak memberi perhatian keatas pemasalahan ini beliau akan mengarahkan MPS mengambil tindakan termasuk mengkaji semula terma-terma perjanjian yang telah ditandatangani, katanya.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI