Monday, June 14, 2010

Ustaz Hassan kutubkhanah organisasi, perlembagaan PAS

KUALA LUMPUR, 15 Jun: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, Ustaz Hassan Shukri adalah merupakan kutubkhanah organisasi dan perlembagaan PAS, terus berkhidmat dengan parti hingga ke saat beliau menemui Tuhan Rabbul Jalil.


Sehubungan itu, katanya PAS merakamkan ucapan takziah kepada seluruh anggota keluarga, ahli PAS, seluruh pendukung dan pejuang Islam yang dirundung kesedihan setelah pulangnya Ustaz Hassan ke rahmatullah pada petang semalam.

Menurutnya, sumbangan almarhum kepada perjuangan Islam di Malaysia dan dunia Islam tidaklah dapat diungkapkan dengan catatan tulisan yang memenuhi penulisan sejarah yang pernah dibukukan.

Beliau menambah, sesungguhnya, nadi perjuangan yang ditiupkan oleh almarhum akan terus berdenyut dalam PAS, merupakan satu contoh kepimpinan parti yang gigih dan istiqamah di kala senang dan susah, untuk memimpin ahli dan seluruh warga parti tanpa mengenal jemu dan lelah.

“Biar pun almarhum meninggalkan kita, tetapi jadikanlah ceramah, taklimat, perbualan beliau sebagai pemberi semangat kepada kita yang tinggal untuk meneruskan perjuangan Islam di muka bumi ini,” ujarnya dalam satu kenyataan semalam.

Bagi pihak seluruh kepimpinan dan ahli-ahli PAS, sekali lagi beliau merakamkan jutaaan takziah dan berharap seluruh keluarga, sahabat handai, pendukung dan penyokong PAS di serata tempat agar dapat bersabar dengan ketentuan Allah SWT itu.

“Saya berdoa semoga Allah SWT melimpahi rahmat ke atas roh beliau dan mudah-mudahan beliau ditempatkan bersama-sama roh para solihin dengan izin Allah SWT, insya Allah,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Marang.

Sementara itu, jenazah Ustaz Hassan selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Selasih 2, Gombak kira-kira jam 10.25 pagi ini.

Sebelum itu, jenazah disolatkan di pekarangan Markas Tarbiah PAS Taman Melewar yang diimamkan oleh Tuan Guru Abdul Hadi yang disertai pimpinan utama PAS termasuk Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersama kira-kira 1,000 orang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Jamil Khir Baharom turut serta.

Permintaan Penduduk Ditunaikan Hasrat Tecapai- Surau Al -IKhwan Harus Dimanfaatkan Bersama


Gombak – Gembira tidak terkira dihati penduduk sekitar Zon 11 yang meliputi penduduk Casmaria, Tmn Samudra, Flat Samudra, Fiona, Tmn Selasih Fasa 2 apabila hasrat penduduk sekitarnya telah mendapat kelulusan menunaikan solat jumaat di Surau Al-Ikhwan.

Berkata En. Yusri salah seorang penduduk sekitarnya melahirkan kesyukuran dan kegembiraanya kerana permohonan kami melalui Ustazah Khatifah Zamani Sulong, Ahli Majlis MPS Zon 11 dalam Majlis Perasmian Surau Al-Izzah Bulan Mac yang lalu telah menjadi kenyataan, diatas segala usaha beliau dengan sedaya- upaya membantu menunaikan hasrat penduduk bagi menyediakan sebuah Masjid atau menaiktaraf salah satu surau yang sediaada untuk menunaikan solat jumaat, memandangkan kawasan Zon 11 mempunyai lebih kurang 16000 orang penduduk.

Katanya lagi, alhamdulilah kami sebagai penduduk di sini, kini boleh menarik nafas lega apabila masalah ini dapat diatasi dengan segera. Kalau tidak sebelum ini kami solat jauh daripada kawasan ini yang amat membimbangkan kami terutamanya keselamatan anak-anak yang masih peringkat umur 7 thn untuk bersama solat jumaat.

Jika mereka tidak bersama bapa /penjaga mereka, nyawa anak-anak ini amat membimbangkan. Kini kebimbangan tersebut tiada lagi kerana impian kami telah tercapai dan insya-ALLAH keselamatan anak-anak terjamin selain daripada itu tempat parking disini juga terjamin tanpa berlaku kemalangan.

Dengan kemudahan yang telah disediakan, alhamdulilah sudah hampir 5 kali kami dapat tunaikan solat jumaat disini dan hampir 2000 penduduk yang telah bersama menunaikan solat disini, alhamdulilah dan terima kasih tidak terhingga kami ucapkan kepada kedua pimpinan kami Y. B Dato’ Hasan dan Ustazah Khatifah yang telah menjalankan amanah dan memberi kerjasama dengan penduduk dengan sebaiknya di Dun Gombak Setia.

Sehubungan dengan itu, YB Dato’ Dr. Hassan Bin Haji Ali, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam yang telah menyampaikan Khutbah Jumaat di Surau Al-Ikhwan disini dengan menekankan tanggungjawab ibubapa/penjaga dalam mendidik anak-anak terutama dalam memberi penekanan bab-bab solat.

Solat anak-anak perlu diambil berat dari sudut bacaannya, sentiasa mengajak anak-anak turut serta dalam majlis ilmu di masjid/surau agar tidak ketinggalan dalam pengetahuan sudut ilmu fardhu ain.

Pendedahan ilmu agama perlu diberi kepada anak-anak, agar mereka tidak tersasar jauh daripada persimpangan. Jika kita tidak mendorong mendidik mereka daripada kecil sudah pasti anak-anak ini tidak mengenal siapakah penciptanya (ALLAH swt), tidak merasa bersalah apabila tidak menunaikan solat-solat fardhu, sedangkan solat fardhu adalah WAJIB bagi orang ISLAM untuk melaksanakannya.

Beliau berkata lagi, penduduk disini harus rasa bersyukur dengan kemudahan yang telah disediakan. Surau Al-Ikhwan yang telah diusahakan untuk mendapat kelulusan dengan mengadakan solat jumaat diharap dapat dimanfaatkan sebaiknya.

Surau /Masjid ini harus diimarahkan dengan berbagai program jangan sekali dibiarkan tiada sebarang aktiviti bersama rakyat.

Surau /Masjid bukan sahaja untuk tempat menunaikan solat malahan rumah ALLAH ini jika dimanfaatkan sebaiknya boleh digunakan dengan berbagai aktiviti yang berfaedah.

Selain mengimarahkan surau/masjid dengan majlis ilmu pihak pengurusan boleh juga memberi peluang kepada rakyat untuk mengadakan musyawarah untuk berbincang aktiviti-aktiviti kemasyarakatan dengan menarik generasi-generasi muda minat kepada surau/masjid.

“Jangan kita hanya buka surau/masjid kepada golongan tua sahaja. Tetapi harus dibuka dengan berbagai peringkat golongan agar rumah ALLAH ini dimanfaatkan sebaiknya.

Beliau juga melahirkan syukurnya kerana ALLAH swt memudahkan urusannya dalam permohonan ini, atas kerjasama pihak JAIS dan Ustazah Khatifah yang telah melahirkan hasrat ini ketika Perasmian Penamaan Surau Al-Izzah yang lalu.

Rentetan daripada itulah, saya cuba membantu hasrat penduduk agar tercapai untuk mengadakan solat jumaat disini. Semoga usaha kami dalam membantu rakyat diterima ALLAH swt dan dimanfatkan sebaiknya oleh penduduk gombak katanya.

Ustazah Khatifah Zamani berkata semasa Perasmian Penamaan Surau Al-Izzah Mac, 2010 yang lalu, beliau mewakili pihak penduduk Zon 11 telah meminta pihak YB Dato’ agar dapat membantu memenuhi hasrat beliau bersama penduduk agar dikawasan yang telah diterajui olehnya diadakan sebuah Masjid atau menaiktaraf salah satu surau yang sediaada untuk menunaikan solat jumaat, memandangkan kawasan Zon 11 mempunyai lebih kurang 16000 orang penduduk.

“ Dahulunya, penduduk menunaikan solat jumaat di masjid Ar-Rahimah yang berada disebelah lebuhraya Karak. Keselamatan penduduk terutama anak-anak adalah merbahaya”.

Sebagai Ahli Majlis/Pengerusi JKP Zon 11, adalah 1 tanggungjawab saya untuk menyelesaikan masalah ini segera dan alhamdulilah permintaan penduduk dan hasrat saya agar surau Al-Ikhwan yang mempunyai Kawasan strategik dinaiktarafkan menjadi sebagai tempat solat jumaat untuk keselesaan penduduk Zon 11 telah mejadi kenyataan.


Terima kasih kepada Y. B Dato’ Hasan B. Mohd Ali / Adun Gombak Setia telah mengambil keperihatinan beliau dengan perhatian atas permohonan ini dan mempertimbangkan dengan sewajarnya bagi menyediakan kemudahan untuk umat ISLAM disini bagi menunaikan solat jumaat.

Semoga rakyat disini dapat manfaatkan sebaiknya dengan kemudahan yang telah kami usahakan dengan mendapat kelulusan daripada pihak JAIS atas usaha YB Dato’ Hasan sebagai Exco Kerajaan Negeri Selangor, katanya. ”

Editor :Khaulah Azwar

Pejabat Ahli Majlis MPS Zon 11 Mula Operasi


Gombak- Rakyat sekitar Zon 11 yang meliputi kawasan Casmaria Aprtment, Fiona, Tmn Samudra, Flat Samudra dan Tmn Selasih Fasa 2 menarik nafas lega ekoran Pej. Ahli Majlis MPS Zon 11 telahpun siap dibaik pulih setelah hampir 2bulan pejabat Ahli Majlis tidak beroperasi dikawasan ini akibat daripada serangan anai-anai menyebabkan struktur bahagian bumbung dan dinding telah rosak.


Menurut P.A Ahli Majlis MPS Zon 11, Khaulah Azwar berkata, alhamdulilah kerja-kerja baik pulih mengambil masa hampir 2 minggu sahaja dan kini Pejabat kami akan operasi kembali seperti sediakala.

Rakyat di Zon 11 tidak perlu risau lagi apabila setiap kali berhubung dengan saya asyik bertanyakan kedudukan Dewan dan tempoh siap baik pulih.

Penduduk boleh berurusan dengan pejabat kami seperti biasa kembali dan urusan penggunaan dewan untuk menjalankan sebarang aktiviti-aktiviti kemasyarakatan disini boleh dijalankan tanpa ragu-ragu dan takut lagi, insya-ALLAH semua sudah selamat digunakan.

Walaubagaimanapun, saya juga mewakili pihak JKP Zon 11 memohon maaf kepada semua penduduk sekitar Zon 11 atas segala kesulitan yang dihadapi.

Kami faham penduduk dan penyewa tetap yang meggunakan Dewan Selasih sukar untuk menjalankan aktiviti harian mereka dan untuk menyewa dewan bagi mengadakan kenduri perkahwinan tidak dapat dijalankan disini.

Tetapi bukan atas kehendak kami, keadaan benar-benar tidak mengizinkan untuk kami membenarkan kepada semua penyewa bagi menjalankan aktiviti ketika itu. Semua aktiviti di Dewan terpaksa dibekukan untuk keselamatan pengguna sementara waktu sahaja.

Walaubaimanapun dalam tempoh baikpulih Pejabat Dan Dewan Selasih Penduduk, kami tetap beroperasi di Pej. Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Dun Gombak Setia & Pej. Sekolah Taski Muhaijirin.

Manakala untuk menyewa Dewan pula ketika itu, pengguna boleh sewa di Dewan Flat Samudra bawah pentadbiran Ahli Majlis MPS Zon 11 juga. Kami mengucapkan terima kasih kepada Y.B Dato’ Hasan Mohd Ali/ Adun Gombak Setia dan Sekolah Muhajirin yang telah menumpang kami di pej PKM dan Pej Sekolah Taski Muhajirin Sementara menanti pejabat kami siap digunakan.

Kami mengambil inisatif untuk berada ditempat yang hampir dengan penduduk agar mereka boleh terus berurusan dengan mudah bersama kami disini.

Jika kami izinkan penduduk / penyewa meneruskan aktiviti dan membuat urusan di Pejabat kami, yang amat kami bimbang kesannya akan memberi kemudaratan kepada pengguna Dewan.

Kami tidak mahu hanya memungut keuntungan dengan mengambil sewa Dewan tetapi daripada sudut keselamatan pengguna Dewan tidak kami ambil berat dan risiko akan datang memberi kesan buruk kepada imej pentadbiran kami.
Jadi untuk kebaikan semua pihak, kami amat berharap penduduk memahami segala kesulitan dan situasi kami dalam menguruskan pentadbiran Dewan Selasih.

Berkata pula, Pn. Khatifah Zamani, Ahli Majlis MPS Zon 11/Pengerusi JKP “Saya amat berterima kasih kepada pihak MPS yang telah memberi kerjasama dengan saya untuk memperbaiki Dewan Masyarakat ini dengan secepat mungkin dan kini pejabat kami boleh beroperasi seperti sediakala”.

Walaubagaimanapun, saya juga mohon maaf kepa penduduk & pengguna tetap Dewan Selasih kerana tidak dapat menjalakan aktiviti mereka.

Saya mengerti kesulitan yang dihadapi oleh guru-guru yang mengajar dengan menggunakan dewan ini, aktiviti harian mereka terpaksa dibekukan sementara waktu kerana masalah yang tidak dapat dielakkan.


Pejabat kami terpaksa ditutup pada awal Bulan April sehingga Awal Bulan Jun, 2010 kerana bimbang sekiranya kami meneruskan operasi pejabat seperti biasa, jika penduduk sekitar Zon 11 datang berurusan sekira ditakdirkan bumbung yang telah reput dimakan anai-anai jatuh dikepala mereka yang pasti akan melibatkan kemalangan ataupun kehilangan nyawa.

Saya amat mengambil berat daripada aspek keselamatan pengguna dan tidak mahu berlaku perkara yang tak diingini.
Oleh itu, saya amat berharap dengan semua penduduk memahami situasi ini dengan sebaiknya untuk menjaga keselamatan kakitangan dan penduduk disini.

Alhamdulilah pejabat kami sudahpun dibaiki dan selamat digunakan seperti biasa kembali. Rakyat sekitar boleh berurusan dalam segala hal yang berkaitan Aduan, permohonan, Daftar Pemilih dan sebagainya di sini insya-allah, katanya dalam sesi temubual bersama akhbar.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI