Monday, December 19, 2011

Kucing Miang juara Pintball Combat DUN Bukit Antarabangsa


Gombak : Golongan belia DUN Bukit Antarabangsa menyambut baik pertandingan Pintball Combat yang dianjurkan kelmarin oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) disitu .

Azmin Ali selepas merasmikan Pertandingan Pintball Combat dengan melepaskan tembakan menembak belon sebagai simbolik pertandingan melahirkan rasa gembiranya apabila pertandingan yang diadakan telah mendapat sambutan yang baik dikalangan belia.

Menurutnya, walaupun iklan pertandingan diwawarkan dalam masa dua minggu tetapi penyertaannya diluar jangkaanya.

“Penyertaan pertandingan ini hanya dibuka kepada 100 penyertaan tetapi disaat hari program dijalankan masih ramai belia yang berminat untuk menyertai pertandingan tersebut.

Ini menunjukkan belia hari ini ingin melibatkan aktiviti sosial secara sihat yang dianjurkan oleh pihak berwajib dan seharusnya pimpinan perlu kreatif untuk mendekati golongan belia yang merupakan Aset Negara, kata Azmin kepada media”.

Jelasnya lagi, sebanyak 16 pasukan telah menyertai pertandingan Pintball Combat yang terdiri daripada golongan belia wanita dan lelaki. Setiap pasukan terdapat enam orang dan ia adalah pertandingan kalah mati.

Antara pasukan yang telah menyertai pertandingan ini AMK Gombak, TS Sniper, Sayur, KSM, BonBOn, Amk Ampang, Masyuk, Vortex, R.O.B.S, Anjat Boboy, Kucing Miang, tembak-tembak tak kena, Paranoid, Troopers, Stalker, Gerak Bersatu.

Beliau yang juga merangkap Ahli Parlimen Gombak berkata lagi, bagi pasukan yang menang tempat pertama akan menerima wang tunai RM600.00, tempat kedua RM400.00 dan tempat ketiga RM300.00 beserta hamper bernilai RM100.00 setiap pasukan.

“Saya harap dengan pertandingan yang diadakan ini, akan lahirnya generasi beriman, beribawa sihat untuk menerajui negara akan datang”, kata Azmin,

Saiful Asraf Idris , Pengarah Program pula berkata, alhamdulilah program yang diadakan sangat mendapat sokongan daripada semua pihak berwajib terutamanya ADUN Bukit Antarabangsa, Azmin Ali, telah banyak membantu menjayakan program ini.

Selain daripada itu, setiap PeBT mengikut zon diberikan RM5000 setiap tahun oleh kerajaan Negeri Selangor bagi memastikan golongan belia mengadakan aktiviti sukan dan sebagainya bagi tujuan mengatasi masalah gejala sosial dikalangan belia dan pelajar.

Keperihatinan yang diberikan oleh ADUN dan kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) terhadap belia negeri Selangor benar-benar dihargai oleh golongan belia negeri Selangor, katanya.

Harapan saya program sihat seperti ini dapat diteruskan dari semasa kesemasa agar belia yang tidak dapat menyertai pertandingan ini diberi peluang untuk mengikuti program yang lain agar mereka dapat manfaatkan masa mereka kearah kebaikan, kata Asyraf.

Ketua Pasukan Kucing Miang yang telah menjadi Juara Pintball Combat melahirkan rasa terharu kerana tidak disangka kumpulannya memenangi tempat pertama.

Menurutnya perlawanan sengit ini begitu mencabar kerana belia yang menyertai pertandingan ini mempunyai cara mereka tersendiri untuk memenangi pertandingan tersebut.

Hal ini dapat dilihat apabila rata-ratanya yang hadir pernah melalui menyertai Pintball Combat yang dianjurkan oleh kelab belia dan badan –badan NGO.

Dengan pengalaman mereka inilah telah di tonjolkan dalam pertandingan yang sengit ini sehingga markah yang diilhat hampir dekat dengan pasukan yang menang.

Bagi saya kalah dan menang adalah adat pertandingan tetapi yang penting mengasah bakat dan mengenali sahabat-sahabat lain. Selain daripada itu dapat mengisi masa lapang dengan aktiviti berfaedah.

Belia yang hadir juga dapat menilai tanggungjawab yang dilaksanakan oleh wakil rakyat disitu apabila mereka turut hadir dalam menjayakan program ini, katanya.

Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh ADUN Hulu Klang, Shaari Sungip dengan menyampaikan kepada pasukan yang menang.

Johan jatuh kepada Kucing Miang (kumpulan kome le.) dengan menerima wang tunai RM600.00, tempat kedua Kumpulan BonBon RM400.00 dan tempat ketiga Tembak-tembak Tak Kena RM300.00 beserta hamper bernilai RM100.00 setiap pasukan dan tempat keempat jatuh kepada TS Sniper (hamper).

Editor : Khaulah Azwar

Rakyat mahu bantuan cermin mata percuma dibuka kepada semua golongan usia


Gombak : Seramai 27, 216 orang pelajar telah menerima pemeriksaan Bantuan Cermin Mata percuma yang diusahakan oleh Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) berdasarkan rekod yang dibuat oleh Hospital Mata Tun Hussein Onn (Onn).

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berkata demikian ketika di hubungi oleh media pagi semalam.

Menurutnya, seramai 116 pelajar sekitar Gombak Setia telah menerima pemeriksaan bantuan cermin mata percuma bagi membantu meringankan bebanan ahli keluarga semua pelajar yang pendapatan mereka RM1500 ke bawah, golongan Kurang Upaya (OKU) dan fakir miskin.

Program Pemeriksaan Mata Percuma dengan kerjasama Hospital Mata Tun Hussein Onn (HMTO) yang diadakan di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia telah mendapat sambutan baik daripada penduduk disitu.

Katanya, sebelum ini bantuan cermin mata percuma diadakan semua sekolah sekitar DUN Selangor secara berperingkat tetapi sekarang musim cuti sekolah maka Hospital Mata Tun Hussein Onn (HMTO) bercadang mengadakan di Pejabat ADUN setiap kawasan negeri Selangor bagi memastikan program bantuan ini berjalan lancar.

Saya juga difahamkan oleh Petugas PKM DUN Gombak Setia, progam bantuan ini juga telah mendapat sambutan daripada warga emas, ibu tunggal yang hadir di Pejabat ADUN dengan mengharapkan bantuan cermin mata percuma di buka kepada semua golongan usia kerana dengan keadaan ekonomi yang meningkat mereka tidak mampu untuk membeli cermin mata dengan kos RM 250 keatas lebih-lebih lagi mempunyai tanggungan yang besar.

Justeru itu, insya-Allah cadangan tersebut akan saya panjangkan kepada kerajaan negeri agar dapat membantu rakyat Selangor untuk menikmati cermin mata percuma, kata Datuk Dr Hasan.

Jelasnya lagi, kerja murni ini telah diusahakan oleh Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) bagi membantu rakyat Selangor tanpa mengira parti dan warna kulit bagi membantu kelengkapan pembelajaran kepada anak-anak mereka yang mempunyai masalah penglihatan.

Datuk Dr Hasan yang merupakan Exco Hal Ehwal Islam, Insfrastruktur dan Kemudahan Awam mengulas lagi, setiap kawasan DUN Selangor disasarkan 100 cermin mata kepada pelajar yang layak menerimanya.

Sumbangan cermin mata yang sudah siap insya-Allah akan disampaikan oleh saya sendiri dalam satu majlis yang bakal diadakan dalam masa yang terdekat ini.

Sementara itu, Pegawai Komunikati Perkhidmatan Hospital Mata Tun Hussein Onn (HMTO) memuji dengan sikap prihatin kerajaan negeri Selangor yang beri kerja sama dengan kami dalam usaha meringankan bebanan rakyat.

Katanya, usaha murni ini menunjukkan kerajaan negeri begitu komited dalam memberi bantuan kepada golongan tersebut tanpa mengira bangsa dan agama.

Menurutnya semenjak pelancaran Program Bantuan Cermin Mata Percuma untuk semua pelajar, program ini mendapat sambutan yang baik dan luar jangkaan pihak kami .

Rekod terkini seramai 27, 216 orang pelajar telah menerima pemeriksaan Bantuan Cermin Mata percuma, kata Arthi.

Ujarnya lagi, di kawasan Ijok seramai 6000 pelajar telah buat pemeriksaan dan bantuan yang telah kami sampaikan kepada pelajar yang layak mengikut garis panduan hospital seramai 105 pelajar, Kajang 7000 pelajar dan yang telah menerima bantuan seramai 60 pelajar, Subang Jaya 3000 pelajar dan yang telah menerima bantuan seramai 100 pelajar.

Manakala di kawasan Selat Klang 4000 pelajar yang buat pemeriksaan tetapi yang layak menerima bantuan seramai 300 pelajar, Sungai Panjang 5000 dan yang layak 100 pelajar.

Begitu juga di Sabak Bernam seramai 2000 pelajar yang buat pemeriksaan tetapi yang layak menerima bantuan adalah 100 pelajar.

Parlimen Gombak, Bukit Antarabangsa yang datang buat pemeriksaan seramai 100 orang pelajar tetapi yang layak menerima bantuan seramai 15 orang pelajar.

ADUN Gombak Setia seramai 116 orang pelajar tetapi yang layak menerima adalah 33 orang pelajar.

Garis panduan yang telah ditetapkan adalah Pendapatan gaji ibubapa pelajar RM1500 ke bawah, golongan Kurang Upaya (OKU) dan fakir miskin.

Saya berharap program seumpama ini terus dilaksanakan pada masa akan datang demi memberi peluang kepada pelajar demi menikmati pembelajaran yang lebih baik, kata Athi kepada media.

Pendapat Rakyat Bantuan Cermin Mata Percuma

Lee Sher Lim, 19, yang mengalami rabun jauh semenjak darjah dua menharapkan kerajaan negeri meneruskan agenda bantu rakyat Selangor yang berpendapatan rendah fakir miskin dan OKU.

Beliau menerima pendidikan di SMK Darul Ehsan yang mempunyai tiga beradik, kesemuanya mempunyai masalah penglihatan.

Katanya, “bantuan seperti ini tidak pernah dirasai oleh pemerintahan kerajaan terdahulu”.

Lim kim chew, 59, yang membawa anaknya Lee Sher Lim rasa terharu dengan bantuan yang diberikan oleh kerajaaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) ,ADUN Gombak dan Hospital Mata Tun Hussein Onn (HMTO).

Beliau yang bekerja sebagai pemandu lori dengan memperolehi pendapatan RM1400 sebulan

tidak mampu untuk membeli cermin mata untuk anak-anaknya.

Katanya , jika cermin mata beli diluar sudah pasti kos belanja rumah tidak mengcukupi. Dengan bantuan diberikan oleh Kerajaan Negeri dapat meringankan bebanan saya.

Ahmad Attiqur'Rahman, 8 , Sekolah SRI Al-Huda berkta terima kasih kepada ADUN Gombak, kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) dan Hospital Mata Tun Hussein Onn (HMTO) yang begitu prihatin terhadap kebajikan rakyat dengan memberi peluang bantuan pemeriksaan mata percuma.
Bantuan ini sekaligus membantu ibubapa saya untuk tidak membeli cermin mata diluar. Peluang yang diberikan oleh Kerajaan negeri digunakan dengan sebaiknya untuk buat pemeriksaan mata.
Rokiah Awang, 39, merupakan ibu tunggal mempunyai lima orang anak. Salah seorang anaknya berusia 17 goloongan OKU.
Beliau yang bekerja hanya berpendapatan RM700 sebulan tidak mampu membuat cermin mata anak-anaknya yang mengalami masalah penglihatan.
Dengan bantuan diberikan kerajaan negeri saya rasa terlalu bersyukur, dan terima kasih juga kepada Datuk Dr Hasan, ADUN Gombak yang banyak membantu pembelanjaan bulanan saya dengan beri bantuan RM150 sebulan untuk baragan dapur.
Saya juga bercadang agar program bantuan ini dibuka kepada golongan ibu tunggal dan warga emas yang tidak mampu untuk membeli cermin mata. Saya harap suara hati kami diterima olehh kerajaan negeri yang banyak membantu rakyat Selangor, kata Rokiah.
Editor : Khaulah Azwar

Selamatkan Malaysia.Amanah buat semua rakyat malaysia. sayangilah negara kita yang telah dicemari oleh pimpinan- pimpinan yg tidak bertanggungjawab.

Negara kita yang penuh dengan masalah tetapi masalah ini boleh diatasi oleh tangan-tangan kita sendiri demi masa depan anak-anak kita akan datang.

Justeru itu, sempena tibanya pilihanraya umum 13 akan datang, marilah bersama-sama menjalankan tanggungjawab kita sebagai pengundi malaysia memilih pemimpin yang amanah, pentingakan rakyat dpd diri sendiri dan kroni-kroninya.

Bersamalah memilih Pakatan rakyat (PR) iaitu PAS, PKR dan DAP untuk tumbangkan UMNO -BN yang zalim..

Ingat masa depan negera boleh ditukar oleh kita sendiri..

Isu turun bendera, SMM: Kami buat cara beradab

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI