Thursday, May 16, 2013

Imbau Kembali Kenangan SMVPR.. Selamat Hari Guru, Lilin Seorang GuruMengimbau kenangan smvpr sempeba hari guru. Sesungguhnya Allah  dan para malaikat semua yang di ciptakn Allah sentiasa mendoakan agar mereka yangg mengajar memberi didikan kearah kebaikn agar kehidupannya di rahmati Allah. Hadis Nabi Muhammad saw. 

Slmt hr guru buat guru yang nendidik menjaga saya sehingga berjaya dan menjadi insan.Daripada tidak tahu huruf; tidak tahu membaca kini celik hati . 

Cikgu Rosmidah best mum
Guru SMVPR yangg cubit saya terkopik kulit sebab markah matematik saya turun dalam ujian bulanan cikgu Sadiah; Cikgu Haslinah; cikgu jiwa keibuan suka bagi saya makan buah, bekal telor puyoh, jagung, sawi setiap kali balik cuti hujung bulan untuk beri pada emak Cikgu Rosmidah Hashim. Saya sering ingat  katanya kepada semua pelajar yang tak pernah saya lupa.

"kamu semua tolong buang sikap malas dalam diri jika  ingin berjaya. Mulakn hidup di pagi hari dengan sikap positif". Tiap kali malas kata-kata cikgu sentiasa bermain di minda saya, terima kasih cikgu Rosmidah. 

Cikgu Rosli Syarkom guru yang garang suka campak buku pelajar jika tidak siap kerja sekolah.Alhamdulilah sepanjang belajar buku saya tidak pernah di campak. Buku saya sentiasa jadi contoh sampai pelajar senior; junior  dan rakan kelas iri hati. 

Guru yang suka berleter awal pagi. Tiap sabtu ahad kena pasti asrama bersih. Waktu solat kena sharp; guru yang ajar saya apa itu usrah Hajah Norehan. Cermin mata besar mata nak terkeluar bila marah, time buat eksperimen meletup makmal..haha cikgu yati..

Cikgu jiwa penyayang tidak sampai setahun di SMVPR, selalu bawa saya balik kampung, dia guru dialah kakak pada saya.. the best sister Cikgu Liza. 

Guru ajar dunia akhirat kata nasihat yang sangat halus tempat saya selalu minta nasihat saat jiwa di saluti kesedihan Utz Yusof. Kini guru-Guru murabbi para alim ulama utz Haron Din; Tok Guru Nik Aziz; Tok Guru Hadi Awang; Utz tn Ibrahim Tn Man.

Terima kasih untuk segalanya. Moga kehidupan kalian di berkati Allah swt. Maaf atas kelemahan diri. Halalkan ilmu makan minum anakmu.  

Mula saya masuk SMVPR guru yang sambut saya Cikgu Saadiah. Guru yang masa tengah pregnant asyik nak marah dan suka soal saya.Time kelas cikgu ni saya  tidak suka.  Tapi bila cikgu cuti bersalin rindukan marah , kata-kata cikgu. 

Sampai best friend cikgu reporter hehe..cikgu Rusnah selalu usik saya. "Mak kamu dah cuti bersalin tau rindu. Bila orang ada depan mata tak suka bila  orang tiada baru rasa kehilangan. Kata gurauan kalian  tak pernah di lupakn smpai bila-bila.

Guru boleh lupa pelajar tetapi seorg pelajar tidak pernah lupa gurunya walupun antara kita akan pergi bertemu Allah swt suatu hari nanti. Ilmu kalian sifat kalian jadi inspirasi setiap pelajar. Dengan cubit dengan marah ; campak buku; baling dakwat pada guru yang  tidak patut kawan saya lakukan..dengan nasihat padanya akhirnya jadi insaf..


Namun 1994 pecah rekod dalam keputusan exam SPMV  semua pelajar dapat best result. Sekali lagi terima kasih ckgu. Sekadar mengimbas kenangan suka duka  di bumi SMVPR,  barakallahumma.


Salam sayang buat semua guru Sementas, SMVP 

Taati Guru Selagi Tidak Melanggari Syariat ISLAM, ADUN Gombak - Hasbullah Ridzwan


Gombak, 16 Mei : Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Hasbullah Ridzwan  telah meraikan semua pendidik sempena Sambutan Hari Guru di peringkat sekolah Integrasi Seri Al Huda Gombak (SERIAHG) pagi tadi.
ADUN Gombak Hasbullah Menyampaikan Hamper Untuk SERIAHG

Beliau dalam ucapannya berkata, setiap tahun semua sekolah akan menyambut hari guru bagi mengingati  jasa dan pengorbanan guru.

Namun setiap pelajar sewajarnya menyambut hari guru  setiap hari dan waktu bukan hanya sekadar setiap 16 Mei. Untuk menyambut dan meraikan guru adalah  dengan kaedah setiap pelajar harus menghormati, membalas jasa guru,  mentaati guru selagi mereka mendidik, memberi ilmu kepada kita,  katanya.

Menurut beliau selagi seorang guru memberi ilmu yang bermanfaat dan tidak melanggari syariat Islam maka setiap pelajar harus hormatinya seperti mana menghormati ibubapa. Ilmu yang diberikan perlu di amalkan agar mendapat syafaat kepada guru.

Hasbullah yang juga merupakan Ketua Pemuda PAS Negeri Selangor meminta agar semua pelajar harus  muhasabah diri sejak daripada umur 5 tahun di peringkat pra sekolah kita tidak tahu membaca, tidak boleh menulis tetapi dengan adanya guru maka kita telah mampu membaca dan menulis sehingga masuk ke Sekolah Rendah, Sekolah Menengah , Institusi Pengajian Tinggi dan memperolehi kerjaya yang baik. Maka sewajarnya wajib semua pelajar dan semua peringkat menghargai guru walaupun guru-guru tidak minta dibalas, ujarnya.  

Dalam pada itu, beliau juga turut mendoakan guru-guru di (SERIAHG)  agar Allah memudahkan  setiap urusan sebagai pendidik,  di limpahkan rezeki yang luas, memperolehi rahmat daripada Allah SWT dalam memberi didikan kepada anak bangsa.

Semua guru  perlu menyedari  dan rasa perlu bertanggungjawab amanah kepada  semua pelajar demi selamatkan umah daripada kehancuran.
Bukan Rakyat yang minat ADUN Gombak, Pelajar Juga.

Sementara itu, Guru Besar SERIAHG, Hajah Surayah Sarit melahirkan rasa terharu dan berterima kasih kepada ADUN Gombak yang sudi memenuhi jemputan daripada sekolah untuk meraikan majlis hari guru pagi ini.

Beliau berkata, Alhamdulilah kita rasa bersyukur majlis hari guru kali ini mencatit sejarah apabila ADUN Gombak sudi bersama meraikan hari guru untuk semua pendidik dan pelajar di sini. Sebelum ini pihak sekolah telah menerima bantuan dana sambutan hari guru bernilai RM3,500  serta Hadiah Saguhati daripada Parlimen Gombak, dan ADUN Gombak bagi membantu menjayakan majlis.

Dalam perutusan sempena Hari Guru dengan terma  Guru Malaysia 1 Aspirasi 1 Agenda meminta  agar jasa dan pengorbanan guru di hargai. Setiap usaha, tenaga dalam mendidik  anak murid. Yayasan Tamir pendidikan mengucapkan tahniah kepada guru-guru, kakitangan dan warga sekolah yang telah memberi didikan yang baik di peringkat Institusi  pendikan jemaah Sekolah Rendah Islam (SRI), Sekolah Menengah Islam (SMI),  TASKI dan tahfiz  di seluruh negara.

Jelas Surayah lagi dalam perutusan tersebut, tanpa guru tiada pelajaran dan pembelajaran, tanpa guru ilmu tidak akan kembang, tanpa guru manusia tidak akan terdidik dalam mendapat ilmu.

Khidmat guru perlu di hargai. Kanak-kanak  adalah benih, guru adalah tukang kebun yang menerusi kemesraan yang cermat. Dapat membuka rahsia potensi yang tersembunyi dalam diri setiap pelajar. Islam beri kedudukan yang tinggi kepada orang yang beriman, memberi ilmu kepada org lain untuk diamalkan.
Guru-Guru Bergambar kenangan dengan ADUN Gombak

Sesungguhnya hari guru yang disambut setiap tahun adalah  bertujuan mengingati  dan membalas jasa semua pendidik. Disamping itu untuk memberi keinsafan kepada pelajar agar sentiasa menghormati guru.

Semua institusi pendidikan ABIM  perlu mengikut amanah pelaksanaan pendidikan Islam yang berhasrat melahirkan insan soleh dan umat terpilih iaitu  ummat yang abdikan diri kepada Allah SWT.

Matlamat pendidikan ABIM adalah berbeza dengan pendidikan sekuluar.  Justeru guru -guru  perlu membantu ABIM  dalam menetapkan makna dan falsafah bagi merialisasi sert melahirkan generasi ulul albab, jelas Surayah.

Majlis Hari Guru telah di adakan berbagai aktiviti dan program  yang telah di susun oleh guru-guru bersama pelajar bagi memeriahkan majlis. Antaranya Nasyid, Tilawah Al-Quran, Sukan, Persembahan Pelajar untuk Guru, persembahan guru untuk semua pelajar dan sebagainya.  

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI