Monday, March 14, 2011

Kerajaan Negeri PR telah memperuntukkan sebanyak RM7350 bagi membayar yuran tahunan PIBG Sekolah Tamil


Batu Caves : Seramai 245 orang pelajar Sekolah Kebangsaan (J) Tamil telah menerima bantuan yuran sekolah tahunan daripada Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Negeri Selangor.

Sumbangan kupon yuran tahunan tersebut telah disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves Y.B Amiruddin Shari baru - baru ini.

Amiruddin berkata, "alhamdulilah 3thn pemerintahan Kerajaan PR di Negeri Selangor, Kerajaan Negeri akan meneruskan agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) meskipun dengan pemberian ini ada yang beranggapan negara akan mengalami muflis. Ini adalah pandangan yang sangat negatif sedangkan semenjak PR memerintah di Negeri Selangor, pendapatan ekonomi negara menunjukkan Negeri Selangor berada di tempat ke - 2 dan sangat stabil".

"Dengan pengurusan kewangan yang betul tanpa mengamalkan rasuah maka hasil yang diterima oleh Kerajaan Negeri telah disalurkan kepada rakyat. Ini jelas terbukti Kerajaan Negeri PR telah memperuntukkan sebanyak RM7350 bagi membayar yuran tahunan PIBG dan pada hari ini pelajar-pelajar di sekolah tamil telahpun menerimanya. Semoga ibubapa/penjaga yang hadir dapat menilai sebaiknya".

Menurutnya lagi, " Bantuan sumbangan yang diberikan pada hari ini adalah bertujuan untuk membantu pelajar-pelajar yang dimana keluarga mereka ditaraf fakir miskin, golongan OKU, ibu tunggal dan berpendapatan rendah RM1500 kebawah".

Pelajar -pelajar ini akan diberi kupon bernilai RM30 setiap seorang untuk melangsaikan yuran PIBG mereka. Kita difahamkan oleh pihak sekolah walaupun 3 bulan berlalu seramai 245 pelajar masih belum melangsaikan yuran PIBG mereka. Maka dengan itulah Kerajaan Negeri telah bersetuju untuk membantu sekolah ini bagi meringankan bebanan ibubapa mereka, katanya".

Terdahulu, Kerajaan PR juga ada memberi bantuan kepada semua pelajar di Negeri Selangor dengan menyampaikan bantuan Beg, Kasut, Buku Tulis Rampaian Sekolah dan keperluan alat tulis yang lain. Tujuan pemberian ini adalah meneruskan agenda PR dalam menepati manifesto PRU ke 12 iaitu Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) tanpa mengira parti dan perkauman.

Besar harapan saya, dengan bantuan diberikan pelajar-pelajar tidak lagi memberi alasan untuk tidak ke sekolah kerana kelewatan ibubapa melangsaikan yuran pelajaran mereka. Saya juga merakamkan terima kasih kepada pihak sekolah yang telah menguruskan majlis hari ini bersama PR Batu Caves untuk menyampaikan sumbangan kepada pelajar-pelajar.

Sehubungan dengan itu, saya dan PKM DUN Batu Caves juga menjemput ibubapa/penjaga menghantar anak-anak mereka yang bakal menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini bersama dalam Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS). Insya-allah kita akan meneruskan program (PTRS) untuk tahun ke - 3. PTRS akan berlangsung pada Hujung bulan Mac, 2011. Tempat adalah terhad, setiap DUN di Negeri Selangor akan diberi peluang menyertai seramai 100 peserta sahaja. PTRS adalah dibawah kelolaan Y.B Dr Halimah Ali, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor,katanya dimedia.

Sementara itu, R. Traja a/l Raju, 49thn Timbalan Pengerusi PIBG berkata, "kita rasa berterima kasih kepada Kerajaan PR yang telah membantu pelajar-pelajar sekolah tamil disini. Dengan bantuan diberikan tanpa perkauman dan ideologi pemahan politik telah memberi berita gembira kepada keluarga pelajar disini yang rata-ratanya mereka adalah golongan yang susah".

Besar harapan kita semoga Kerajaan PR dapat membantu sekolah ini untuk memberi bantuan kerusi, meja sebanyak 500 buah dan dewan untuk keselesaan pelajar-pelajar disini. Terdahulu pihak PIBG Sekolah telah menerima bantuan daripada kerajaan PR sebanyak RM 20, 000 bagi melengkapkan pasarana namun masih terdapat kekurangannya lagi yang perlu dikemaskini.

Selain daripada itu, kita juga mengharapkan agar ADUN Batu Caves , Y.B Amiruddin Shari dapat membantu sekolah dengan memberi peruntukkan kepada guru-guru tuisyen bagi B.Melayu disekolah ini memandangkan pelajar-pelajar disini kurang faham dengan Bahasa Melayu. Dengan adanya kelas tuisyen ini, kita dapat memperbaiki kemahiran menguasai bahasa melayu buat semua pelajar, katanya.

Seorang penerima bantuan sekolah yuran tahunan Pn Muniamah a/p Marri, 42thn, merupakan ibu tunggal merasakan gembira dengan bantuan yang diberikan oleh Kerajaan PR. Ini merupakan satu kerja murni bagi meringankan bebanan rakyat terutamanya kaum india disini yang rata-ratanya adalah berpendapatan rendah. Beliau yang berpendapatan RM900 sebulan bekerja sebagai "security guard" tidak dapat melangsaikan yuran anaknya secepat mungkin memandangkan bayaran sewa rumah, bil api dan air perlu dibayar seorang diri. Untuk menjelaskan yuran dan buku sekolah anaknya dalam anggaran Rm 250 dalam masa terdekat rasanya mengambil masa yang lebih sedikit untuk menjelaskan yuran mereka.Editor : khaulah azwar

Gerakan anti lelaki Y

Perbicaraan kes Sodomi 2 kini telah sampai ke titik yang amat getir. Bahan-bahan bukti yang dapat mengaitkan tertuduh, Anwar Ibrahim, dengan DNA yang terdapat pada tubuh pengadu, Saiful Bukhari Azlan, telah ditolak oleh mahkamah atas alasan teknikal.

Anwar bagaimanapun enggan memberi sampel DNA secara sukarela untuk penentuan. Anwar mendakwa bahawa bahan-bahan DNA tersebut akan digunakan kelak untuk menganiayai beliau. Saya amat faham sebab-sebab Anwar enggan memberi sampel DNA.

DNA lelaki Y telah disahkan sebagai DNA seorang lelaki Melayu. Keengganan Anwar untuk memberi sampel DNA telah menimbulkan satu keadaan dimana setiap lelaki Melayu yang telah baligh layak disyaki sebagai lelaki Y. Setiap lelaki Melayu adalah suspek dalam kes tersebut. Sebagai seorang lelaki Melayu tunggal ditempat kerja, saya terpaksa mengharungi jelingan serong dari pekerja-pekerja lain.

Oleh kerana Anwar enggan memberi sampel DNA, hanya proses eliminasi yang akan dapat mengatasi dilema ini. Semua lelaki Melayu perlu memberi sampel DNA mereka secara sukarela untuk ujian supaya dapat digugurkan daripada senarai suspek.

Saya bercadang untuk menubuhkan sebuah NGO, Gerakan Anti-lelaki Y atau lebih dikenali dengan nama singkat GAY, sebagai sebuah gerakan rakyat untuk melaksanakan proses eliminasi ini. Atas dasar BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH, setiap lelaki Melayu diseluruh negara akan memberi sampel DNA mereka untuk disahkan sebagai bukan lelaki Y. GAY akan menyelia usaha ini.

Setelah disahkan sebagai bukan lelaki Y, GAY akan melaporkan kepada Jabatan Pendaftaran Negara untuk MyKad individu tersebut dikemaskini. Butir-butir peribadi seperti jantina dan bangsa di MyKad akan ditambah dengan perkataan “bukan Y”.

GAY akan melaksanakan usaha ini sehingga tinggal hanya seorang lelaki Melayu terakhir yang tidak dapat mengkemaskini MyKad beliau.

Semoga keadilan dapat ditegakkan dengan cara ini.

Demonstrasi DNA bukti kes liwat bermotif politik

KUALA LUMPUR: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, demonstrasi yang didalangi Umno bagi menuntut Datuk Seri Anwar Ibrahim menyerahkan sampel DNA membuktikan bahawa isu liwat mempunyai kepentingan politik.

Katanya, isu tersebut sengaja ditimbulkan pihak tertentu berdepan pilihan raya umum akan datang.

“Demonstrasi itu jelas bahawa kes ini adalah kes politik yang diwujudkan bukan satu hakikat sebenar, tetapi agenda politik berdepan pilihan raya umum akan datang,” katanya pada sidang media Pakatan Rakyat di Pejabat Ketua Pembangkang hari ini.

Beliau mengulas demonstrasi yang disertai 50 orang yang mendakwa mewakili 30 badan bukan kerajaan (NGO) di Ibu Pejabat PKR di Merchant Square di Petaling Jaya baru-baru ini.

Mereka mendesak Anwar menyerahkan sampel DNA, bagi membantu kes liwat yang diadu bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Sementara itu, PKR akan menggerakkan kempen DNA iaitu 'Datuk Najib Altantuya' sebagai reaksi terhadap fitnah berterusan pemimpin dan media Umno BN dalam isu liwat membabitkan Anwar yang juga Ketua Umum parti itu.

Perkara itu dinyatakan Setiausaha Agungnya, Saifuddin Nasution Ismail pada sidang media selepas mesyuarat pimpinan Pakatan Rakyat di parlimen hari ini.

“PKR akan menggerakkan kempen besar-besaran di bawah tema DNA iaitu Datuk Najib Altantuya’.

"Kita merancang untuk memulakan kempen itu mulai minggu hadapan," katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, kempen itu berbentuk pengedaran risalah dan ceramah penerangan di seluruh negara.

“Kita kini sedang menyediakan dokumen berkaitan,” katanya.

Selain Abdul Hadi dan Anwar, turut hadir dalam sidang media itu ialah Penasihat Kebangsaan DAP, Lim Kit Siang dan pimpinan tertinggi ketiga-tiga komponen parti dalam Pakatan Rakyat itu.

Nasib Peniaga Gerai Greenwood Terima RM5000 daripada Kerajaan Negeri PR

Gombak - Nasib 20 peniaga yang terlibat dalam mangsa kebakaran gerai greenwood seminggu yang lalu telah mendapat peruntukkan daripada Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) petang tadi.

Penyerahan Cek RM5000 seorang telah disampaikan oleh Exco Kerajaan Negeri Selangor /Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali. Turut bersama Ahli Parlimen Gombak merangkap ADUN Bukit Antarabangsa, Y.B Hj. Mohamed Azmin B. Ali, ADUN Batu Caves Y.B Amiruddin Shari, Timbalan YDP Majlis Perbandaran Selayang (MPS) Tn Hj Jaid Ehsan, Pegawai-Pegawai Pejabat Tanah Daerah Gombak, Pegawai-pegawai Majlis Perbandaran Selayang (MPS), semua ahli-ahli Majlis MPS Zon Gombak dan Ketua-ketua kg Zon Gombak.

Berkata Y.B Datuk Hasan "Seperti yang kita janjikan Kerajaan Negeri PR Selangor akan membantu mangsa-mangsa yang terlibat dalam kebakaran. Alhamdulilah hari ini Kerajaan Negeri Selangor melalui Tabung Bencana Alam telah melunaskan janji tersebut agar semua peniaga dapat meneruskan perniagaan mereka dengan berjaya".

"Kerajaan Negeri Selangor merasa simpati kepada semua mangsa yang terlibat. Semoga dengan peruntukkan bantuan diberikan dapat meringankan bebanan kepada semua mangsa. Insya-allah semua mangsa yang terlibat akan dapat memulakan operasi perniagaan mereka dalam masa terdekat ini.

Walaubagaimanapun pihak kami memohon maaf kerana terdapat penangguhan untuk peniaga beroperasi dalam masa seminggu yang lalu memandangkan apabila dikaji faktor keselamatan peniaga amatlah tidak sesuai diletakkan semua peniaga di Lot Jual Buah Durian walaupun semua peniaga bersetuju. Oleh itu perbincangan bersama MPS, Ahli Majlis dan Ketua-ketua kg. Mesyuarat telah memutuskan untuk memindahkan semua peniaga yang terlibat , agar di tempatkan ke Kawasan Tmn Berlian, Gombak. MPS telahpun mneyediakan 20 buah khemah buat semua peniaga".

Katanya, sebagai ADUN Gombak Setia, saya benar-benar melahirkan rasa simpati diatas musibah yang menimpa kepada semua mangsa. Insya-allah saya akan memastikan kerja-kerja ini akan dilaksanakan dengan secepatnya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Gombak Y.B Azmin Ali berkata, "Sebagai pimpinan dibawah pemerintahan Kerajaan PR, insya-allah kita akan berusaha membantu semua mangsa yang terlibat. Kita merasa simpati dengan peniaga-peniaga disini . Saya telah mendengar rintihan hati peniaga-peniag disini dengan mengadu mereka tidak dapat memulakan perniagaan semenjak musibah yang menimpa".

Saya amat berharap peniaga-peniaga yang terbabit bersabar dan insya-allah segala masaalah ini akan selesai secepatnya dengan mendapat kerjsama semua pihak. Alhamdulilah kita difahamkan juga Timbalan YDP MPS juga telah bersetuju untuk membantu mangsa-mangsa terbabit dengan tidak mengenakan kutipan sewa dalam masa 3 minggu ini kerana ingin membantu mangsa. Insya-ALLAH Kerajaan Negeri Selangor akan memastikan kebajikan rakyat terjaga.

Saya juga merakamkan terima kasih kepada semua jabatan-jabatan yang terlibat terutamanya kepada MPS, Ahli Majlis MPS, JKR, Bomba, Polis yang terlibat membantu meringankan beban mangsa, katanya.

Seorang mangsa Khadijah Hussain berusia 63thn yang membuat perniagaan nasi berlauk semenjak 1988 berkata, "alhamdulilah tidak disangka saya dapat rezeki hari ini. Walaupun seminggu tidak dapat memulakan perniagaan namun digantikan yang lebih baik. Semua peniaga telah diberikan RM5000 seorang dan diberikan bantuan untuk mendirikan khemah perniagaan sementara waktu. Disamping itu MPS juga telah bersetuju untuk tidak dikenakan sewa bagi beberapa minggu. Setidak-tidaknya dengan pemberian ini meringankan beban kami. Katanya lagi baru-baru ini, UMNO/BN ada beri bantuan sebanyak RM500 seorang sahaja tiada memberi bantuan apa-apa lagi".

Terima kasih kepada Kerajaan PR yang begitu prihatin kepada semua mangsa yang mengalami musibah. Semoga ketulusan PR memerintah di Negeri Selangor ini akan diberkati allah swt, hendaknya, katanya.Editor :khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI