Tuesday, September 21, 2010

Program Menyemarakkan ISLAM Selangor (PROMISE)

Program Menyemarakkan Islam Selangor (PROMISE) yang berlangsung pada pagi Sabtu setiap minggu akan meneruskan pengajiannya kembali

Tarikh : 26 September 2010.

Tempat : Di dataran Perpustakaan dan Muzium Negeri di Shah Alam.

Tetamu Jemputan : 2 orang personaliti TV ¬iaitu Ustaz Zulkarnain Astro Oasis dan Ustaz Zamri TV9.

Sila ha...dir beramai-ramai bersama ahli keluarga. Juadah disediakan.

Peranan Ibubapa dan pelajar ketika menghadapi peperiksaan

Gombak - Majlis Bacaan Yasin dan solat hajat sempena ketibaan menjelang peperiksaan UPSR sesi 2010 telah diadakan baru-baru ini anjuran Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) ADUN Gombak Setia dengan kerjasama PIBG, dan Masjid Al-Khairiah.
Majlis tersebut telah mendapat sambutan yang baik daripada ibubapa/penjaga , guru-guru sekolah dan semua pelajar - pelajar yang bakal menduduki peperiksaan.

Ibubapa/penjaga telah didedahkan apakah peranan mereka harus lakukan ketika anak-anak bakal menghadapi peperiksaan dan peranan tanggungjawab seorang pelajar dalam menghadapi peperiksaan.

Selain daripada itu, ibubapa/penjaga juga telah didedahkan bagaimana menangani masaalah anak-anak yang mempunyai masaalah displin dan pelajaran.

Ceramah motivasi tersebut telah disempurnakan oleh Y. B Dato' Dr Hasan B. Mohamed Ali, EXCO Kerajaan Negeri Selangor merangkap ADUN Gombak Setia dengan kehadiran penyertaan hampir 1000 lebih kehadiran pelajar dan ibubapa/penjaga.
Dato' Dr Hasan berkata, program tersebut merupakan 1 usaha bagi membantu para pelajar untuk memberi keyakinan diri dalam menghadapi peperiksaan yang hampir tiba.

Selain daripada itu mereka sendiri harus berusaha dengan bersungguh-sunguh untuk mencapai impian mereka bagi meneruskan kehidupan hala tuju mereka untuk membentuk masa depan mereka kearah yang lebih baik dan cemerlang.
Jika para pelajar tidak membuat persediaan yang lebih awal dan membuat persediaan saat-saat terakhir saya yakin mereka tidak akan mencapai matlamat mereka. Masa depan mereka juga akhirnya akan terkandas kerana kelalain mereka dalam menjalankan tanggungjawab sebagai pelajar.
Dato' Dr Hasan berkata lagi, sebagai seorang pelajar, mereka harus menanamkan sifat positif dalam diri, cara pemilihan kawan juga akan mempengaruhi kehidupan mereka, katanya dalam penyampaian ceramah tersebut.

Sementara itu, Pn Zalina Zakim yang menghadiri majlis tersebut bersama suami dan anaknya yang bakal menghadapi peperiksaan berkata "Alhamdulilah, saya amat bersyukur dan gembira sekali dengan program yang dianjurkan oleh ADUN Gombak Setia dengan semua yang terlibat dalam menjayakan program ini, kerana ia merupakan satu dorongan kepada para pelajar untuk membuat persediaan yang cukup untuk hadapi peperiksaan".
Selain daripada itu, mungkin ada diantara ibubapa/penjaga selama ini terlalu sibuk dengan hanya memberi tumpuan pada kerjaya mereka sehingga terlupa peranan untuk memberi tumpuan sepenuhnya pada anak-anak mereka, tetapi saya yakin setelah mereka menghadirkan diri dalam program tersebut sedikit sebanyak pengisian motivasi yang disampaikan oleh ADUN Gombak Setia dapat memberi kesedaran pada kita semua dalam menjalankan tanggungjawab kepada anak-anak.
Dalam majlis yang telah diadakan bukan sahaja ibubapa/penjaga didedahkan ilmu yang bermakna mengenai berbagai peranan yang harus dilaksanakan tetapi dengan kehadiran ibubapa, guru-guru dan pihak pengurusan PIBG hari ini, maka disini terbentuknya ukhwwah antara keluarga pelajar, pihak pengurusan masjid dan pimpinan.
Guru-guru juga seharusnya diberi peluang untuk bersama pimpinan untuk mengikuti berbagai aktiviti kemasyarakatan. Dengan mengikuti program tersebut guru-guru dapat menjalinkan hubungan lebih rapat dengan masyarakat luar dan tidak hanya melibatkan aktiviti sekolah semata-mata.

Amat sesuailah jika Y.B Dato' Dr Hasan mengatakan masjid merupakan wahana tranformasi masyarakat” dimana ia merupakan tempat berbagai peringkat umur tanpa mengira pankat dan keududukan, katanya ketika ditemubual selepas majlis tersebut dilaksanakan.Editor : Khaulah Azwar


GAMBAR YANG MENYEBABKAN PIMPINAN UMNO MERACAU DALAM TIDUR....


Gambar ini memaparkan kepada kita akan hormatnyaseorang Raja terhadap seorang ulamak yang selama inidifitnah dan dibenci oleh pemerintahan BN.

Pernahkah anda melihat sebelum ini,seorang Raja memberi laluan kepada seorang ulamak seperti gambar di atas..??

Maka dengan kuasa Allah, seseorang itu mampu dinaik dan dijatuhkan hanya dengan kehendakNya.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI