Wednesday, June 8, 2011

PTRS Bukan Sekadar memberi tuisyen percuma


Meru, Klang : Pelajar yang telah menyertai Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) telah diberi didikan untuk memberi khidmat melakukan kerja-kerja amal yang melibatkan program kemasyarakatan.

Ini telah di perakui oleh Setiausaha Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meru, En. Mawandi Mohd Nisar, 39thn ketika di hubungi oleh pihak media pagi ini.

Katanya, “tujuan utama kita mengadakan program khas PTRS Rakan Muda Masjid adalah untuk mendidik jiwa pelajar agar melakukan kerja-kerja amal, memberi khidmat kepada masyarakat tanpa mengira parti dan agama. Ini adalah untuk memberi ruang kepada meraka mempelajari bagaimana untuk bersemuka dan bertoleransi dengan masyarakat pada masa akan datang”.

“Apabila mereka sudah bertemu dengan masyarakat, baru mereka mengetahui beginilah caranya apabila menjadi seorang pemimpin kelak. Jika mereka tidak didedahkan dengan pendekatan begini, mereka tidak mengetahui bagaimana untuk mengurus pentadbiran sebuah negeri, memberi khidmat kepada masyarakat, mengadakan program kemasyarakatan sama ada program Masjid, surau dan turun padang”.

Mereka adalah pelapis Negara jadi seharusnya kita yang perlu memberi didikan kepada mereka. Jesteru itulah pada hari ini Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Meru, dengan mendapat kerjasama Biro Pendidikan JKKK Meru dan Masjid As Syarif bersetuju mengadakan program gotong– royong untuk membersih kawasan Masjid As-Syarif.

Semoga dengan adanya program sebegini ianya sekaligus merapatkan diri pelajar dengan masjid agar masa mereka dapat dimanfaatkan sebaiknya. ujarnya.

Sementara itu pula, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meru, YB Dr Abd Rani Osman melahirkan syukurnya kerana PTRS yang berjalan dibawah pengurusan Pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) menerusi YB Dr Halimah Ali, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor berjalan dengan lancar dalam 3thn lebih PR memerintah. Semenjak PTRS di tubuhkan di kawasan Negeri Selangor, apa yang kita lihat ianya telah memberi inpak maksima kepada semua pelajar yang telah mengikuti program PTRS.

Ini jelas terbukti pelajar yang telah berjaya cemerlangnya dalam peperiksaan, apabila mereka sudah melanjutkan pelajar ke IPT mereka masih berhubung dengan kami dan tenaga pengajar bahkan akhlak mereka juga lebih baik. Ini yang kita mahukan hasil daripada mengikuti PTRS.

Beliau berkata, PTRS bukan sahaja memberi kelas tuisyen untuk membantu keluarga pelajar yang berpendapatan rendah RM1500 kebawah dan fakir miskin tetapi diadakan berbagai program untuk membentuk mereka menjadi pelajar yang beribawa, berakhlak mulia dengan mendapat didikan hasil daripada guru-guru PTRS.

Selain daripada itu disediakan berbagai program yang manfaat seperti motivasi, perkhemahan, S.P.I.E.S Keluarga dan lain-lain bagi memberi kesedaran kepada pelajar agar mereka tidak menyesal kemudian harinya sekiranya mereka terleka dengan mengikuti jalan yang dimurkai ALLAH, katanya .

Menurut Dr Rani, Program julung kali ini diadakan merupakan program penambahbaikan PTRS dengan meningkat daya saing antara mereka dan meningkat sahsiah dengan program amal untuk masyarakat.

Seramai 100 lebih pelajar yang telah mengikuti program amal ini. Insya-allah pada bulan Julai sempena kedatangan Ramadhan nanti kita akan adakan program khidmat masyarakat untuk membersih dan membaiki 4 biji rumah miskin.

Kerja-kerja amal ini perlu diteruskan dari semasa ke semasa dan tidak terhenti di sini sahaja. Ini adalah untuk memberi didikan kepada pelajar-pelajar untuk merebut peluang pahala dan ganjaran yang diberikan dalam bulan ramadhan yang penuh keberkatan agar masa mereka dimanfaatkan sebaiknya pada bulan tersebut.

Program tersebut akan dibawa oleh KPMI Dun Meru , Encik Baharom Basiron yang merupakan penyelaras program PTRS, katanya. Diakhir sesi gotong – royong PTRS Rakan Muda Masjid pihak JKKK melalui Ketua Kampung dan Ketua Biro Encik Nordin telah menyampaikan tajaan buku tambahan rujukan SPM kepada semua pelajar untuk membantu pelajar-pelajar dalam membuat persediaan peperiksaan yang akan tiba tidak lama lagi.


Editor : khaulah azwar

Chegubard masih dengan PKR


KUALA LUMPUR, 8 JUN – Pemimpin muda PKR Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali dengan panggilan Chegubard yang dikatakan akan keluar parti untuk menyertai DAP atau PAS, masih kekal dengan PKR yang disertainya sejak 1999.

Ketua Cabang PKR Rembau itu menjelaskan bahawa selagi beliau tidak dipecat oleh PKR, selagi itu beliau akan terus bersama dengan parti berkenaan.

“Biarlah saya katakan bahawa saya akan tetap menegur apa yang salah dan mempertahankan apa yang benar, termasuk dalam parti. Saya belum buat apa-apa keputusan.

“Lagi pun, kalaulah saya (yang mengkritik pimpinan parti) sekarang berada dalam mana-mana parti komponen Barisan Nasional, rasanya sudah lama saya dipecat,” katanya kepada media.

Beliau yang telah mempertikaikan proses pemilihan PKR pada akhir tahun lalu – sebelum dan selepas pengundian diadakan – di mana beliau bertanding jawatan Ketua Angkatan Muda Keadilan tetapi tewas kepada penyandang Shamsul Iskandar Md Akin, telah dikecam hebat oleh beberapa pemimpin utama parti.

Apabila ditanya sama ada DAP atau PAS bakal menjadi pilihan, jika benar-benar membuat keputusan meninggalkan PKR, Chegubard ketawa dan hanya menjawab: “Belum tahu lagi”.

Beliau mengakui faham dengan matlamat dan konteks prinsip Malaysian Malaysia serta Utamakan Rakyat Malaysia yang dibawakan oleh DAP.

“Saya tak nampak pun elemen negatif di situ, tetapi ia diwajahkan menjadi negatif oleh Barisan Nasional, sentiasa ditakutkan, sentiasa dimomokkan,” katanya.

Menurutnya, serangan UMNO dan BN terhadap DAP adalah kerja pecah perintah dan taktik lama yang mereka warisi dari penjajah.

Beliau menjelaskan, UMNO mahu menakutkan orang Melayu kerana bimbang DAP yang sudah membentuk kerajaan dan mentadbir dengan baik bersama dengan PKR dan PAS di Pulau Pinang akan dapat menarik sokongan orang Melayu kepada Pakatan Rakyat.

“(Mengikut propaganda UMNO) apabila orang Cina sokong MCA atau SUPP, itu bukan perkauman, tetapi jika orang Cina menyokong DAP, maka ia perkauman. Jadi DAP menanggung beban yang lebih.

“Jika DAP berjaya bawa masuk orang Melayu menjadi ahli, menerima orang Melayu sebagai pemimpin, DAP akan berjaya menjadi parti yang benar-benar berwajah Malaysia. Dengan itu habislah UMNO dan BN,” tambah beliau.

Chegubard yakin DAP dapat kekal sebagai parti pelbagai kaum yang berprinsip dan adil walau pun ia membuka ruang yang lebih dan memberi pendidikan politik kepada kelompok pemimpin Melayu yang muda.

“Saya percaya dan yakin, dalam tempoh satu atau dua penggal ini, jika DAP berjaya mengubah wajah seperti itu, dengan menampilkan tokoh-tokoh kepimpinan muda Melayu, atau yang bukan Cina, DAP akan menjadi sebuah parti teraju dalam negara ini,” katanya.

Menurutnya eksperimen politik telah pun ditonjolkan sedikit melalui pilihan raya umum 2008 apabila PKR, PAS dan DAP enggan mengikut rentak BN yang meletakkan calon mengikut kaum.

“Ada tempat yang BN letak calon Melayu, kita letak calon Cina, ada tempat yang BN letak calon India, kita letak Melayu. Kita tak guna pakai lagi sistem ikut kaum. Sebab dalam perang, kejayaan yang pertama ialah kita jangan bermain di padang mereka.

“Sekarang yang BN panik kerana kita tak bermain di padang dia, jadi bila keluar dari padang mereka, kita main sistem peraturan lain dan akhirnya kita boleh menang,” jelasnya.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI