Wednesday, October 2, 2013

Prestasi buruk kebebasan media M'sia, k'jaan jangan salahkan rakyat


Shah Alam : Kerajaan Umno BN perlu bermuhasabah dan beriltizam memperbaiki layanan mereka kepada pengamal media, bukannya mengheret dan menyalahkan rakyat apabila kedudukan kebebasan media di Malaysia diletakkan di tangga 145 yang merupakan kedudukan terburuk tahap kebebasan media sejak tahun 2002.

Maklumbalas Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, Menteri Penerangan dan Komunikasi di Parlimen semalam mendakwa peserta Bersih 3.0 yang memukul wartawan sebagai punca kejatuhan tersebut dan tidak ada kena mengena dengan tindakan kerajaan.
Amir_Sari 
Jawapan beliau bukan sahaja menutup fakta tetapi juga menampak sikap tidak bertanggungjawab kerajaan, jauh dari laungan transformasi yang BN tawarkan.

Shabery sewajarnya mendapatkan fakta tepat tentang peristiwa Bersih 3.0 apabila terdapat aduan daripada sebilangan wartawan tempatan dan antarabangsa yang mengadu dipukul secara berkumpulan, ditangkap dan peralatan mereka dirampas serta rakaman peristiwa di Bersih 3.0 dipadam oleh pihak polis.

Malahan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri ketika itu turut ziarah di hospital Saudara Radzi Razak salah seorang wartawan yang mengadu dibelasah oleh sekumpulan 7 orang polis.

Menteri Dalam Negeri ketika itu juga menjawab kepada media bahawa merampas dan memadam kad memori wartawan adalah sebahagian daripada prosedur operasi piawai (SOP) pihak polis.

Seharusnya Shabery muhasabah dan melihat secara menyeluruh kedudukan kebebasan media di Malaysia bukan terus membuat kesimpulan dangkal beliau. Tahun 2008, 2009, 2010 tiada perhimpunan Bersih tetapi tahap kebebasan media ketika itu tetap buruk.

Jangan Takut Menyatakan Kebenara-Tq K. Wardina Buka Mata Rakyat

Pendedahan Laporan Ketua Audit Negara 2012 yang menyakitan hati dan jiwa rakyat yang berfikiran waras dan jiwa merdeka mengenai pelbagai penyelewengan dan salah guna kuasa menyebabkan seorang selebriti tanah air yang terkenal, Wardina Safiyyah telah menulis dalam akuan twitternya yang berbunyi:...


" Korang baca tak mcmana duit cukai kita,,, ye yg kita penat2 keja tu pastu bg kat gomen diselewengkan? Baca tak AG report? Koran x kisah ke?

Yang tidak kisah hanya rakyat yang memiliki hati batu dan otak tepu, sanggup diperlembu walaupun terang-terang Kerajaan UMNO/BN menipu.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI