Saturday, February 19, 2011

JANGAN SOMBONG DENGAN TAKDIR


Kebelakangan ini saya kerap dihujani panggilan telefon menceritakan pelbagai masalah. Terus terang ada masalah yang diluahkan itu, juga masalah yang saya hadapi sendiri. Saya bukan insan serba baik dan sempurna. elalu saya katakan, saya seorang daie yang sedang bermujahadah – berusaha membaiki diri dan usaha itu dikongsi untuk membaiki orang lain.

Di kesempatan ini, saya hulurkan tulisan yang saya cuba alirkan dari hati. Dengan doa dan harapan agar bergunalah untuk dijadikan panduan (ataupun sempadan) buat pembaca. Kebelakangan ini saya juga diburu waktu dan tugasan baru… Jadi masa untuk memasukkan entri baru kekadang terjejas juga.

Maafkan, saya mungkin kelelahan, tetapi tidak pernah melupakan. Insya-Allah. Terimalah kata pengukuhan dan pencerahan ini… JANGAN SOMBONG DENGAN TAKDIR Jika hendak dikirakan ’beriman’ dengan Allah, iblis laknatullah sepatutnya lebih tinggi imannya kepada Allah.

Masakan tidak, dia pernah berdialog dengan Allah (dialog yang telah dirakamkan dalam Al Quran). Dia percaya kepada syurga dan neraka. Bukan sahaja percaya bahkan telah melihatnya. Syaitan yakin tentang adanya Hari Pembalasan.. Hendak diukur dari segi ibadah, ya ibadah iblis begitu hebat.

Puluhan ribu tahun sujud, rukuk dan membesarkan Allah hingga terlantik sebagai ketua malaikat. Cuma satu… syaitan kecundang kerana tidak dapat menerima takdir Allah. Takdir yang menentukan Adam dipilih menjadi Khalifah dan dia diperintahkan sujud lambang hormat kepada Allah dalam mentaati Allah.

Syaitan tidak boleh menerima takdir ini.. Mengapa dia yang dijadikan daripada api (sedangkan Adam hanya daripada tanah), mengapa dia yang lebih ’senior’ dalam ibadah dan hiraki kepimpinan tidak terpilih menjadi khalifah, sedangkan Adam hanya ’pendatang’ baru yang diciptakan terkemudian? Iblis sombong kerana tidak menerima ketentuan takdir. Dan dia terhina kerana itu.

Lalu kita siapa yang mampu menidak dan meminggirkan takdir? Allah, itu Maha Besar, qudrat dan iradatnya tidak akan mampu kita nafikan. Jika cuba menafikan, kita akan terhina… seperti terhina iblis. Dilaknat dan dimasukkan ke neraka… kerana gugur sifat kehambaannya! Dalam episod hidup, takdir datang menguji kita.

Mengapa aku mendapat suami yang begini? Mengapa isteriku tidak sebegitu? Kenapa ketua ku orang semacam dia? Kenapa anak ku cacat? Mengapa isteri tersayang ku pergi dulu? Kenapa aku tidak kaya-kaya lagi walaupun telah berusaha. Bila masalah melanda kita merasakan kitalah yang paling menderita. Mengapa aku yang tertimpa nasib begini? Mulut berbicara mengaku Allah itu Tuhan kita tetapi mengapa kehendak-Nya kita tidak rela? Benarnya, masalah, ujian dan cabaran dalam hidup itu sangat berkaitan dengan iman.

Iman iblis hancur berderai bila diuji dengan takdir. Ego terpendamnya selama ini terserlah. Terbakar hangus seluruh ibadah yang dibinanya ribuan tahun. Aduh, bagaimana pula kita yang iman hanya setipis kulit bawang dan ibadah yang hanya sekelumit ini?

Pujuklah hati, terima takdir itu dengan rela. Katakan, ya Allah… sungguh sakit, sungguh perit, tapi apakan daya, aku hambaMu, Kau lebih tahu apa yang terbaik untukku berbanding diriku sendiri. Ya Allah, jangan Kau serahkan aku kepada diriku sendiri walaupun sekelip mata. Tadbirku seluruh dan sepenuh sujud pada takdir MU.

Takdir sentiasa mengatasi tadbir. Takdir daripada Allah, sedangkan tadbir hanya dari kita hamba-Nya. Kekadang takdir dan tadbir selari, maka terjadilah apa yang kita inginkan terjadi. Namun acapkali takdir dan tadbir bersalahan, maka terjadilah apa yang kita tidak inginkan. Kita ingin putih, hitam pula yang menjelama.

Kita dambakan kejayaan, kegagalan pula yang menimpa. Ketika itu hati akan bertanya, apa lagi yang tidak kena? Semuanya telah kutadbirkan, tetapi kenapa gagal jua? Ketika itu timbullah bunga-bungan ’pemberontakan’ dari dalam diri hamba yang kerdil berdepan dengan Tuhan yang Perkasa. Samada di sedari atau tanpa disedari…

Takdir daripada Allah mengandungi banyak hikmah. Ia mengandungi mehnah (didikan langsung dari Allah) yang kekadang tersembunyi daripada pengamatan fikiran biasa. Ilmu semata-mata tanpa iman yang kuat, akan menyebabkan kita terkapa-kapa dalam ujian hidup tanpa pedoman yang tepat. Justeru dengan akal semata-mata kita tidak akan dapat meringankan perasaan pada perkara-perkara yang tidak sejalan dengan diri dan kehendak kita. Mengapa terjadi begini? Sedangkan aku telah berusaha?

Untuk mengelakkan hal itu terjadi maka kita mesti berusaha mencari-cari hikmah-hikmah yang terkandung dalam ketentuan (takdir) Tuhan. Ya, hanya manusia yang sempurna akal (ilmu) dan hati (iman) sahaja dapat menjangkau hikmah yang terkandung di dalam cubaan dan bala yang menimpa duirinyanya. Kata orang, hanya jauhari mengenal manikam. Orang yang begini akan menjangkau hikmah di sebalik takdir. Dapat melihat sesuatu yang lebih tersirat di sebalik yang tersurat.

Ya, mereka tidak akan beranggapan bahawa sifat lemah-lembut Allah lekang daripada segala bentuk takdir-Nya – samada yang kelihatan positif atau negatif pada pandangan manusia. Ertinya, mereka merasai bahawa apa jua takdir Allah adalah bermaksud baik. Jika sebaliknya, mereka merasakan bahawa Tuhan bermasud jahat dalam takdir-Nya, maka itu petanda penglihatan hati tidak jauh, dan akalnya pendek.

Mengapa terjadi demikian? Sebab iman belum mantap, keyakinan masih lemah dan tidak kenal Allah dalam ertikata yang sebenarnya. Bila ketiga-tiga faktor itu sempurna, maka barulah sesorang itu mampu melihat bahawa di dalam cubaan dan bala yang ditakdirkan mengandungi hikmah-hikmah yang baik. Hanya dengan itu, seseorang itu akan merasa senang dan bahagia dalam menghadapi sebarang ujian dalam hidupnya. Bagaimana kita dapat meringankan beban hati ketika menghadapi ujian hidup?

Ya, hanya pertalian hati seorang hamba dengan Allah sahaja yang menyebakan ringannya ujian dan cubaan. Hati yang disinar dengan cahaya Allah dan cahaya sifat-sifat-Nya akan berhubung dengan Allah. Untuk meringankan kepedihan bala yang menimpa, hendak dikenal bahawa Allah-lah yang menurunkan bala itu. Dan yakinlah bahawa keputusan (takdir) Allah itu akan memberikan yang terbaik.

Bila kita kenal Allah Maha Pengasih dan Penyayang, kita tak boleh buruk sangka kepada Allah dengan menganggap apa yang ditakdirkan (ujian) itu adalah sesuatu yang tidak baik. Iktikad (yakin) kita semua ketentuan Allah itu adalah baik – ujian itu pasti ada muslihat yang tersembunyi untuk manusia, akan menyebabkan hati terubat. Walaupun pahit, ditelan jua. Sematkan di hati bahawa pilihan Allah untuk kita adalah yang terbaik tapi kita tidak atau belum mengetahuinya. Bila terjadi nanti, barulah kita tahu. Katalah kita ditimpa penyakit atau kegagalan… itu mungkin pada hakikatnya baik pada suatu waktu nanti.

Betapa ramai, mereka yang sakit, tetapi akhirnya mendapat pengajaran yang besar di sebalik kesakitannya. Contohnya, apa yang berlaku kepada Cat Steven… yang sakitnya itulah yang menyebabkan beliau mendapat hidayah dan akhirnya memeluk Islam? Dan betapa ramai pula yang gagal pada mulanya tetapi dengan kegagalan itu bangkit jiwa juang yang lebih kental yang akhirnya membuah kejayaan? Hingga dengan itu masyhurlah kata-kata bahawa kegagalan itu hakikatnya adalah kejayaan yang ditangguhkan! Para ahli hikmah (bijaksana) merumuskan bahawa, antara hikmah ujian ialah, hati akan lebih tumpuan kepada Allah.

Dengan ujian, seseorang akan dapat menambah tumpuan dan penghadapannya kepada Allah. Sebab bala dan ujian bertentangan dengan kehendak, keinginan dan syahwat manusia, seperti sakit, rugi, miskin dan lain-lain. Dengan ini nafsu akan terdesak, tidak senang dan ingin lepas daripada ujian. Bila nafsu terdesak, ia akan terdidik secara langsung. Ia akan tertekan dan menjadi jinak.

Hakikat ini akan membuka pintu rahmat Allah kerana nafsu yang liar sangat mengajak kepada kejahatan. Bila nafsu hilang kekuatannya maka manusia tidak akan jatuh ke lembah dosa dan maksiat dengan mudah. Hati tidak dapat tidak mesti bersabar. Hati akan terdidik untuk redha dan tawakal, kerana yakin Qada dan Qadar Allah pasti berlaku. kerana manusia harus terima, tidak boleh menolak ujian itu. Hamba yang soleh menanggung Qadar dengan sabar (bahkan) gembira dengan pilihan Allah. (Ujian adalah pilihan Allah bukan pilihan manusia). Tidak ada pilihan Allah yang tidak baik. Semuanya baik belaka.

Hakikat ini akan menyebabkan kita akan lebih mendekat kepada agama. Hikmah ini walaupun sebesar atom tetapi bila melekat di hati kebaikannya lebih tinggi dari amal lahiriah walaupun sebesar gunung. Justeru, bila hati baik semua anggota badan menjadi baik. Inilah yang ditegaskan oleh Allah menerusi firman-Nya:

“…Dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan sesuatu itu merosakkan kamu. Dan Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak tahu.” Surah Al Baqarah : 216 Sesungguhnya, dalam ujian Allah terselit nikmat-Nya. Mungkin kita tertanya-tanya apakah nikmatnya bila sakit, miskin, gagal, dihina dan sebagainya?

Hendaklah kita faham bahawa nikmat di sisi Allah itu terbahagi dua. Pertama, nikmat lahir. Dan kedua, nikmat batin (rohaniah). Nikmat lahiriah ialah sihat, selamat dan kebaikan fizikal yang lain. Manakala nikmat batiniah ialah nilai-nilai keimanan, keyakinan dan kesabaran. Dengan ujian kesusahan misalnya, barulah terbina sifat sabar. Dan sabar itu adalah separuh daripada keimanan. Ujian juga akan menghapuskan dosa dan kesalahan seseorang terhadap Allah. Nabi Isa pernah berkata, ”

belum dikatakan seorang itu kenal Allah, sebelum dia bergembira dengan musibah dan penyakit ke atas dirinya, kerana berharap supaya dihapuskan kesalahannya.” Bila kita benci dengan ujian, ertinya belum kenal Allah dan (kerana) tidak faham itulah cara (kaedah) Allah mengampunkan dosa kita. Bila kita gembira (terima dengan baik) ujian itu, kerana yakin bahawa yang datangkan ujian itu juga adalah Allah. Jadi, apabila kita ditimpa ujian maka berusaha dan berikhtiarlah untuk menangani ujian itu tetapi jangan sesekali lupa mencungkil hikmahnya.

Oleh yang demikian, apabila diuji, terimalah dengan baik dengan mencari hikmah-hikmahnya kerana tidak ada takdir Allah yang tidak ada hikmahnya. Ingatlah, bahawa orang soleh itu bila diuji, hikmah-hikmah ujian akan mendekatkan mereka kepada Allah. Jangan sesekali kita menjadi orang yang rugi yakni mereka yang buta daripada melihat hikmah justeru akal dan hati hanya melihat sesuatu yang selari dengan hawa nafsunya sahaja.

Ingatan para hamba yang soleh kepada Allah akan bertambah dengan ujian-ujianNya. Mereka merasakan ujian itu satu petanda yang Allah telah memilih mereka. Mereka sentiasa berbaik sangka dengan Allah dengan cara menyedari (mencari) bahawa setiap yang berlaku samada pahit atau manis pasti ada hikmahnya. Mereka tidak melihat hanya ’asbab’ (sebab-sebab) tetapi matahati mereka dapat menjangkau ’musabbabil asbab’ (Penyebab – Tuhan). Hati mereka berkata:

”Inilah hakikat hidup yang dipilih Allah untukku. Aku akan terus berbaik sangka kepada Allah… DIA akan mengubat, melapang dan memberi kemenangan di sebalik ujian ini. Ya, aku tidak tahu, kerana ilmuku terbatas. Tetapi kerana Allah yang Maha Penyayang telah memilih ujian ini untuk diriku maka aku yakin ilmu-Nya Maha luas. Yang pahit ini akan menjadi ubat. Yang pedih ini akan menjadi penawar. Ya, Allah tingkatkanlah imanku bagi mendepani setiap ujian dari-Mu!”

Gembira dalam Sedih "Semoga MB Selangor dapat atasi Masaalah India Settlement"
Batu Caves- Gembira dalam sedih, itulah kata-kata penduduk Indian Settement disini malam tadi. Jelas terpapar diraut wajah-wajah mereka yang berkumpul di dewan Indian Settlement sambil melihat percikan bunga api yang dimainkan oleh MIC Batu Caves tanda kejayaan mereka menggagalkan misi PR untuk menyerahkan borang 5A penduduk disini.

Berbagai perasaan menghantui mereka apabila majlis penyerahan borang 5A oleh Menteri Besar (MB) Selangor, Tan Sri Khalid sepatutnya berlangsung dengan sempurna pagi semalam ditangguhkan ke suatu tarikh yang belum ditetapkan.

Govindaraj a/l narayanasamy, setiausaha penduduk indian settlement berkata, "Kita semua rasa terkilan dengan apa yang berlaku. Berbagai persiapan yang telah kami lakukan untuk menyambut MB Selangor- Tan Sri Khalid, Ahli Parlimen Gombak -Azmin Ali, dan Ahli Dewan Undangan (ADUN) Batu Caves-Y.B Amirruddin Shaari hari ini.

Penduduk disini begitu gembira sekali apabila masaalah Geran Tanah yang tidak mempunyai status hampir 60thn duduk disini tidak dapat diatasi dibawah Kerajaan UMNO-BN dahulu telah dapat diatasi dengan baik dibawah pemerintahan kerajaan PR.

Menurutnya, pada tahun 1954 tanah disini dibawah Kerajaan British, 1956 TOL telah ada dan 1971 setiap 1 lot dikenakan bayaran sebanyak RM10. Pada tahun 1983 Geran diberi oleh Pejabat Tanah tetapi masih tidak mempunyai persempadanan dan terdapat penindihan tanah setiap lot. Kenaikan infrastruktur juga tidak dibuat sering berlakunya banjir. Pada tahun 2011 kami menerima berita gembira, MB Selangor akan serahkan geran 5A tetapi terpaksa ditangguhkan ekoran provokasi yang dilakukan oleh MIC.

ADUN kami telah ditunaikan janjinya kepada rakyat. Kami rasa bangga dengan pengurusan PR namun menjadi kehampaan pada kami apabila berlakunya kekecohan dan ketidakpuasan hati kumpulan setinggan ditepi sungai yang tidak berpuas hati waris penduduk asal bakal menerima borang 5A yang sepatutnya diserahkan oleh MB Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini.

Bayangkanlah berita yang kami terima pada hari Jumaat malam menyatakan Majlis penyerahan ini ditangguhkan. Rata-rata warga emas disini menangis rasa sedih dengan apa yang berlaku. Segala persiapan telah dibuat seperti tempat, makanan, bunga malai, cenderahati telah dibuat untuk menyambut kedatangan mereka. Bendera-bendera Negeri Selangor, Bendera Pakatan telah digantung sepanjang jalan di Batu Caves. Tetapi majlis tersebut tidak jadi. Kami mengalami kerugian sebanyak RM5000.

Ujarnya lagi, ada diantara penduduk disini sanggup menggadaikan barang kemas mereka untuk menjayakan program ini. Mereka terlalu gembira apabila menerima berita MB Selangor akan datang atasi masaalah kita. Hasrat impian mereka akhirnya tercapai setelah 50thn menanti untuk memiliki geran tanah. Tetapi semuanya hancur dan punah harapan mereka. Semua angkara daripada MIC Kg Setinggan dan MIC luar kg ini.

Selain daripada itu, semenjak PR memerintah isteri- isteri semua PR di negeri selangor khususnya isteri MB dan isteri-isteri YB dinegeri selangor peringkat parlimen gombak telah menjejakkan kaki mereka di kg india settlement disini semasa program Pekawanis. Majlis yang cukup meriah sekali diadakan. Kerap pimpinan mengadakan program bersama rakyat meraikan kaum india disini. Dewan Indian settlement tidak sunyi dengan berbagai program anjuran kerajaan PR dan ADUN.

Kami anggap bila mereka sudah menjejak kaki disini tandanya kami rasa bertuah dan ada sinar baru untuk masa depan kami. Berbanding semasa pemerintahan UMNO-BN dan MIC dahulu 50thn memerintahan, mereka tidak perah menjejakkan kaki disini. Apatah lagi untuk berjumpa rakyat disini untuk bertanya masaalah penduduk. Mereka datang apabila nak merai undi setiap pilihanraya. Selepas Pilihnraya mereka hilang.

Ini tidak berlaku pada ADUN Batu Caves, Y.B Amirruddin yang sering bertemu dengan penduduk bertanya masaalah kami. Tanpa mengira kaum dan pemahaman politik. Kami lebih nampak ketulusan PR memerintah daripada pemerintahan Kerajaan UMNO-BN, katanya.

Sementara itu, Ketua Pemuda MIC India Settelemet Batu Caves, Vijaya Shunker berkata, "walaupun saya daripada MIC Batu Caves, tidak sepatutnya perkara ini berlaku".

Saya juga rasa terkilan dengan sikap sekumpulan MIC Kg Setinggan dan MIC luar kawasan kg ini yang membuat bantahan berjumpa dengan MB di SUK baru-baru ini.

Mereka (MIC/UMNO-BN) sepatutnya bertemu dan berbincang dengan saya bertanyakan hal ini kepada saya, tetapi tidak ada perbincangan langsung apatah lagi berhubung dengan saya. Mereka telah melanggar adab-adab dan mekanisme parti.

Selama kita duduk dalam MIC semua syarat kita ikut seperti yang ternyata dalam syarat-syarat parti MIC tetapi mengapa boleh berlaku seperti ini. Melontarkan berbagai tuduhan dan fitnah pula. Ibarat saya seperti tidak wujud langsung di Batu Caves ini, katanya.

Harapan saya semoga MB Selangor dapat meneruskan hasratnya untuk menyerahkan Borang 5A kepada penduduk disini. "Kesian kepada penduduk yang setelah sekian lama menanti malahan sudah ramai yang sudah meninggal dunia terkilan masaalah tanah ini tidak dapat di atasi semasa pemerintahan UMNO -BN dan MIC.

Saya harap parti MIC tidak membuat kacau lagi dengan pentadbiran Kerajaan PR yang telah membuktikan ketulusan pentadbiran mereka dengan baik. Cukuplah 50thn pemerintahan UMNO-BN telah membuktikan kegagalalan mereka untuk atasi masaalah rakyat disini.

Sekali lagi saya mewakili MIC penduduk disini merayu bagi pihak penduduk agar MB Selangor, Ahli Parlimen Gombak dan ADUN dapat membantu rakyat india disini. Perlu adanya perbincangan antara satu sama lain dengan baik.

Kita tidak boleh mendengar sebelah pihak daripada sekumpulan MIC yang telah membuat provokasi murahan ini dengan tidak bertanggungjawab. Mereka bukan orang asal Batu Caves dan hendak merebut lot tanah ini. Semoga MB Selangor belas ehsan kepada kaum warga emas disini. Kita kena percaya dengan pimpinan kita sendiri bukan dengan orang yang kita tidak kenal dan sudah tahu busuk hati mereka kepada PR. Saya yakin mereka telah merancang untuk menggagalkan majlis ini dengan licik, katanya.

Pengerusi PeBT ZOn 14 MPS, Mohd Razali Yusof berkata, beliau telah mendapat informasi MIC Selangor telah membuat bantahan ke SUK untuk bertemu dengan MB Selangor sebelum majlis penyerahan Geran ini diadakan. Tidak sepatutnya gangguan ini berlaku. Mereka seharusnya memberi kerjasama dengan PR untuk membantu rakyat disini yang duduk di tanah lot yang tidak mempunyai status sekian lamanya.

Katanya "50thn UMNO-BN, MIC memerintah mengapa mereka tidak atasi masaalah rakyat dengan baik tetapi mengapa dibawah pemerintahan Kerajaan (PR) hanya 2 1/2 thn sahaja masaalah ini dapat diatasi. Jadi kita rasa mereka tidak seharusnya membuat kacau dengan menggagalkan program ini".

Penduduk disini begitu gembira apabila masaalah mereka bakal diatasi namun ianya menjadi hampa dan kecewa seperti patah hati dengan apa yang berlaku. Sehingga malam ini penduduk kaum india berkumpul didewan Indian Settlement merenung masa depan anak cucu mereka disini.

Percikan Bunga api yang dimainkan MIC Kg Sg disitu menunjukkan mereka gembira dengan kejayaan mereka menggagalkan majlis hari ini. Tetapi tidak pada penduduk india settelemet disini. Mereka termenung setiap banting menyambut kedatangan MB dan persiapan yang telah siap di dewan ini dengan perasaan terlalu kecewa.

Harapan kita agar majlis penyerahan Borang 5A ini dapat diatasi dengan baik. Kerajaan PR mesti buktikan pentadbiran yang tulus dan mengamalkan negeri berkerbajikan. Pertemuan dan perbincangan 2 hala perlu ada bagi mengatasi masaalah yang timbul.

Jangan jadi seperti pemerintahan UMNO-BN memerintah, mereka membuat keputusan antara kroni-kroni mereka sahaja dan rakyat menanggung derita dengan ketidakbijaksanaan mereka mentadbir negeri dengan baik, katanya.
Editor :khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI