Tuesday, May 1, 2012

Pakatan Kecam Simbah Cat Billboard


KUALA LANGAT: Perbuatan menyimbah cat billboard  dan banner kerajaan negeri Selangor dikecam pimpinan Pakatan Rakyat Kuala Langat, disini.

MP Kuala Langat Abdullah Sani Abdul Hamid ketika ditemubual media petang semalam, berkata “Pemimpin Pakatan Rakyat Kuala Langat mengecam tindakan menyimbah cat pada billboard dan banner program Kerajaan Selangor dan menyifatkan perbuatan itu sebagai tindakan bacul saat menjelang pilihanraya.

“Perbuatan mereka yang tidak bertanggungjawab  ini jelas menunjukan sikap tidak bermoral kerana menyimbah cat ke billboard  dan banner  program-program Merakyatkan Ekonomi Selangor”, kata Abdullah.

Tambahnya lagi, pihaknya tidak mempunyai sebarang masalah dalam menghadapi provokasi sebegini dan beliau percaya rakyat sedang memerhati dan boleh menilai dengan bijak.

“Situasi ini jelas menunjukkan kebaculan pihak tertentu sebelum bertarung di gelanggang sebenar lebih-lebih lagi menjelang
pilihanraya. Papan iklan disimbah cat kemudian diletakkan longgokkan sampah dibawahnya”, ujarnya.

Sementara itu, ADUN Telok Datuk, Philip Tan Choon Swee pula terkejut  apabila dihubungi orang awam berhubung kejadian ini dan beliau terus memaklumkan perkara ini kepada MDKL.

Kata  Datuk Philip“Bilboard disana diletakkan hampir setengah tahun lalu sehingga sekarang. Kita tidak tahu siapa buat dan ini merupakan cara yang tidak baik. Saya terkejut dan kesal apabila dimaklumkan perkara ini”.

Beliau menambah, Pakatan Rakyat telah membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis (IPD) Kuala Langat semalam.

Ahli Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) pimpinan PAS, Abdul Rahman Amir menyifatkan perbuatan tersebut sebagai tindakan tidak bermoral dan pengecut.

“Kalau mereka nak tunjuk belang dan hebat, bersemuka adalah lebih baik, bukan bertindak begini. Kemungkinan perbuatan kotor begini dijalankan pada waktu malam,” jelas Rahman.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan perbuatan khianat tersebut berasaskan pemikiran politik sempit namun beliau tidak mengesyaki mana-mana pihak.

“Kami mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan tersebut dan berharap ianya tidak berulang kembali kerana ia menjejaskan imej awam selain melibatkan penggunaan dana rakyat,” ujar Rahman.
 
Tinjauan  media di sekitar jalan utama menghala ke Banting mendapati, beberapa papan iklan disimbah cat bewarna merah dan kuning terutamanya pada gambar Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, MP Kuala Langat Abdullah Sani dan ADUN Telok Datok, Philip Tan Choon Swee.

Selain itu,  terdapat kawasan lain  juga menjadi sasaran ialah di persimpangan Morib, berhampiran lampu isyarat sekitar Jenjarum, persimpangan Sungai Manggis dan kawasan hadapan bangunan Majlis Daerah Kuala Langat.


Editor : Khaulah  Azwar
 

 

Polis TIndak Ganas Himpunan Bersih, 3 Di Heret, Seorang Cedera Parah


K.Lumpur, 29 April : Polis mula mengganas dengan menangkap 3 pemuda peserta Himpunan Bersih 3.0 sebaik sahaja sahaja semua peserta himpunan daripada KLCC bergerak menuju ke Dataran Merdekar  arahan daripada pimpinan PAS Pusat.
Beberapa peserta Himpunan  melihat kejadian sambil berlari menyumpah   dan kecam  kepada kira-kira 30 anggota polis yang bertindak ganas kepada peserta yang ditangkap dengan menendang, mengheret sepanjang jalan untuk dibawa naik van polis.

Peserta lain yang melihat kejadian itu  berkata, “  "Sekiranya mengapa-apakan peserta yang ditangkap, PRU 13 kita tolak Umno. Najib tak layak jadi PM."

Tinjauan wartawan  di tempat kejadian, KLCC  jam 8.30 pagi kira-kira 20,000 peserta  dari KLCC telah hadir, berhimpun di Jalan Raya terus berlari menyelamatkan diri daripada dikasari polis yang bertindak gila. 

Kelihatan orang ramai membawa sepanduk Stop Lynas, Lynas Out (Aust) Get Out Of Malaysia,  Health Chief Minister Stop Misleading The Peopls, Resigned now,  Down Najib, Jangan Rompak Wang Negara Demi Masa Depan Anak  Kita, , Banner  Besar  Syop Lynas Keputusan Rakyat Muktamad Lynas Berambus,

Selain itu, Banner Besar Gambar Najib dibawa berarak  “We Do Not  Want Toxic Project”, Poster “Najib gigit jari  “Najib Did You Really Care”,  “People Decided, Lynas Get Out  People First,  Najib we Want To Talk You now!”.

Kesemua peserta yang membawa sepanduk terus bergerak menuju  ke Dataran Merdekar namun Jalan Pudu  di tutup di kepong polis jam 9 pagi sehingga 12.00 tengahari.

Sementara itu, Calon DUN Tenang, Cikgu Normala Sudirman pula berkata, “kita rasa kesal dengan tindakan ganas polis kepada semua rakyat yang hadir Himpunan Bersih 3.0 hanya menuntut pilihanraya bersih, tulus tanpa berlaku penyelewengan.

Selain itu, semua peserta Himpunan Bersih 3.0  minta mohon agar hentikan projek Lynas yang memberi kesan buruk kepada seluruh rakyat Malaysia, katanya.

Tambah Normala, Saya hadir ke Kuala Lumpur 27 April malam, dan berada di Sogo menuju KLCC jam 8 pagi 28 April, melihat Himpunan yang diadakan adalah himpunan aman, semua peserta mengikut arahan pimpinan namun ia menjadi huru-hara apabila polis mula menangkap peserta macam tangkap lembu Fedlot.

Peserta  di terajang, diheret disembur dengan gas pemedih mata oleh petugas polis dan FRU sebaik semua peserta keluar daripada KLCC menuju ke Dataran Merdekar.

“Kesimpulan Penutup Himpunan ini bahawa bentuk kezaliman kerajaan Malaysia (UMNO –BN) lah  zalim dengan menggunakan Polis, DBKL , FRU sebagai alat mengekal politik kotor  mereka untuk tidak  mendengar suara rakyat.  

Polis yang menjadi kuda tungangan UMNO lah yang zalim. Mereka sepatutnya menjaga keselamatan Negara tetapi polis yang menyebabkan Himpunan Bersih 3.0 jadi huru-hara dengan mengasari semua peserta.

Polis lah menyebabkan berlaku seorang peserta cedera parah di sogo kerana dilanggar kereta polis. Mangsa termasuk bawah kereta polis akibat polis tidak dapat mengawal  kawalan.
Namun walaupun polis bertindak ganas, peserta tidak bertindak diluar kawalan seperti dilakukan polis kepada peserta Himpunan Bersih 3.0. 

Semua peserta yang berada  disitu terbalikkan kereta polis untuk selamatkan mangsa.
"Apakah rakyat Malaysia yang hadir hanya mendiamkan diri apabila berlaku cedera parah kepada peserta?, soalnya”.Katanya lagi, “saya kesal  apabila Media Pro UMNO mengatakan peserta himpunan terbalikkan kereta polis dan mencederakan polis  tetapi jika di fikir secara logiknya sekiranya peserta ingin terbalikkan kereta polis, saya rasa semua kereta polis yang ada disitu diterbalikkannya, tetapi yang kita lihat hanya sebiji kereta yang langgar peserta terbalik ”.

“ saya difahamkan tiada seorangpun yang meninggal termasuk polis kononnya media Pro UMNO mewawarkan berlaku kematian dalam himpunan ini”.   

“Maka saya minta kepada semua peserta himpunan yang merakam kejadian tersebut tampil kehadapan dan boleh serahkan rakaman kepada pimpinan PAS Pusat atau sekratariat Bersih 3.0.

Justeru, dengan  berlakunya tragedies ini, rakyat harus bangkit menentang kezaliman UMNO-BN dan perlu hentikan pentadbiran mereka dalam PRU13 nanti”.
“Jika UMNO-BN terus memmerintah, Malaysia diambang kemusnahan dengan terus menyeleweng kewanganan Negara, rasuah berleluasa, gangster resim bermaharajalela  dan menggunakan semua badan –badan berwajib. Kita tidak mahu UMNO sesuka hati menyalahguna kuasa untuk kepentingan politik mereka”, ujarnya.
“PM, Najib seharusnya menjadi pimpinan beribawa mendengar suara seluruh Rakyat Malaysia  yang disuarakan secara zahir bukan tidak memperdulikan suara rakyat.

Najib perlu ingat, suara rakyat suara keramat, rakyatlah hakim Negara berhak memilih siapakah layak memilih pimpinan beribawa mengurus Negara.

Rakyat pula perlu ajar UMNO-BN yang diketuai Najib hanya dengan guna Bahasa undi dengan menolak pemerintahan mereka”, kata Normala merangkap Timbalan  kepada wartawan  selepas  Himpunan Bersih 3.0.


Editor : Khaulah Azwar

Sekat Rakyat Berhimpun Sikap Tidak Bertemadun Polis dan UMNO

Kuala Lumpiur, 29 April : Calon DUN Tenang, Normala Sudirman merakamkan rasa kesalnya tindakan polis bertindak kasar kepada 3 peserta pemuda Himpunan Bersih 3.0 di KLCC pagi semalam.Beliau berkata, “tragedies menangkap 3 pemuda diheret, ditendang dan dikasari polis melambangkan sikap tidak bertamadun dan sanggup menjadi kuda tunggangan UMNO –BN yang memerintah 54 tahun Negara Malaysia”.

“Seharusnya polis perlu bertindak secara professional mengawal suasana Himpunan tanpa mengasari rakyat tetapi menjadi sebaliknya”.

“ Seramai lebih 250, 000 rakyat datang pelbagai kaum, dan negeri hadir ke Himpunan Bersih 3.0 hanya duduk dan bantah minta 8 tuntutan perlu dilunaskan sebelum PRU13 tetapi berlakunya provokasi daripada pihak polis.

Polis telah melontarkan 20 letupan gas pemedih mata kepada rakyat dibeberapa kawasan termasuk Jalan Raja Laut, Masjid Jamek.
Letupan ini berakhir hampir 5.30 petang dan didapati Polis berkumpul di sekitar Dataran Merekar, LRT memeriksa pakaian orang awam dengan mengatakan, “sekiranya sekiranya ada yang memakai Baju Kuning Himpunan Bersih 3.0, rakyat diminta tukar dan  akan dirampas pihak polis”, kata Normala kepda  wartawan.

Normala merangkap  Timbalan Pengerusi Lajnah Pendidikan Dewan Muslimat PAS Pusat, menambah lagi, PM, Najib seharusnya menjadi pimpinan beribawa  mengatasi isu Negara ini dan perlu bertemu rakyat di Dataran Merdekar  mendengar rintihan rakyat tetapi malangnya Najib bertindak seperti penakut dengan menghantar polis dan FRU.

“Kita hanya duduk dan bantah  secara aman  dan  polis sepatutnya  tidak  perlu buat provokasi dengan menghadiahkan  letupan gas pemedih mata kepada rakyat”, ujarnya.
  

 Menurut  pimpinan Dewan PAS Pusat ini, tindakan mengahalang  rakyat berhimpun  di Dataran Merdekar sepatutnya kerajaan pusat perlu menghormatinya.

Dataran Merdekar adalah melambang  kebebasan merdekar dengan  memerdekarkan minda rakyat daripada serangan janjahan UMNO- BN

Menghalang rakyat duduk dan bantah di Dataran Merdeka adalah sikap tak bertamadun  dan tidak berkeperimanusiaan kerajaan UMNO kepada rakyatnya .
‘Kalaulah UMNO-BN boleh adakan pelagai progam di Dataran Merdeka, mengapa rakyat berhimpun Datran Merdeka secara aman disekat?’, soal Normala kepada media.

“Sikap inilah menunjukan  sistem demokrasi  Malaysia dihalang  kerajaan UMNO –BN”, katanya.

Kata beliau lagi,  “Suara rakyat suara keramat, jika inilah dilakukan oleh UMNO-BN yang diketua Najib, maka UMNO perlu bersedia menerima hukuman daripada rakyat
dengan menolak parti itu dalam  PRU 13 nanti.
Saya harap rakyat seluruh Malaysia buka mata apabila  seramai 250,000 seluruh Negara  telah hadir ke Himpunan ini menuntut 8 tuntutan Pilihanraya Bersih”.
Sebenarnya jika 8 tuntutan  tidak ditunai kerajaan Pusat dan SPR, rakyat tidak percaya  PRU 13 yang akan datang kerana dibimbang politik kotar mewarnai ladskap Negara.
Justeru, sebab itulah semua rakyat berhimpun minta kerajaan pusat (UMNO-BN) mendengar  suara rakyat kerana suara rakyat suara keramat.

Sementara itu, Mantan Menteri Penerangan Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir pula berkata , “ baru –baru ini  PM Najib  ada beri ucapan  semasa Pertabalan Agong, “ bahawa kita masuk   Era Kegemilangan Demokrasi”.

“Sungguh saya tidak faham mengapa mereka  kata Negara kita telah masuk Era Kegemilangan Demokrasi tetapi mereka sekat rakyat untuk berhimpun secara aman hanya duduk dan bantah”, soal Tan Sri Khadir.

Katanya, “sepatutnya apabila kerajaan pusat telah mengatakan sesuatu maka seharusnya mereka perlu laksanakan. Bukannya mengasari rakyat sehingga memberi gas pemedih mata sehingga mengcederekan rakyat.

“Kita harap PM lunaskan janjinya kepada rakyat,  Janglah hanya pandai bercakap tapi tak serupa bikin”.

“Saya kagum dengan Himpunan Bersih 3.0 kerana rata-ratanya himpunan ini disertai ramai golongan muda, golongang mahasiswa  dan golongan warga emas.

Mereka berhimpun sehingga siri ketiga tanpa jemu kerana ingin kerajaan pusat melunaskan 8 tuntutan sebelum PRU13 nanti tetapi malangnya Najib dan SPR tidak peduli hasrat dan suara rakyat.

“Susah sangat ke Najib menunaikan tuntutan rakyat”,  ujar Tan Sri Abdul Khadir kepada media.
  
  
Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI