Monday, October 3, 2011

RM500,000 untuk cermin mata percuma

Ijok : Ibubapa yang kurang berkemampuan merupakan golongan yang paling gembira apabila kerajaan negeri mengumumkan pelancaran program pemberian cermin mata percuma kepada semua pelajar miskin di seluruh kawasan negeri Selangor.

Program ini merupakan kerjasama kerajaan negeri melalui stanco kesihatan dan kemiskinan dengan Hospital Mata Tun Hussin Onn (THONEH) hasil buah fikiran Menteri Besar, Tan Sri Abd Khalid Ibrahim semasa lawatan beliau di hospital tersebut sebelum ini.

Sebanyak RM500,000 telah diperuntukkan untuk setiap DUN dimana setiap ADUN akan memperuntukkan sejumlah RM100,000 daripada dana ADUN untuk program ini yang meliputi 56 DUN Negeri Selangor. Ijok telah dipilih sebagai kawasan lokasi pelancaran berkenaan.

Bagi DUN yang di wakili pembangkang bantuan akan disalurkan melalui ADUN angkat yang telah di tetapkan.

Menurur MB Selangor, Tan Sri Khalid bagi mekanisme pelaksanaan THONEH akan menghantar pasukannya di setiap sekolah yang telah ditetapkan dan di kenalpasti di setiap DUN.

Selepas pemeriksaan, nama-nama pelajar yang dikenal pasti memerlukan pemakaian cermin mata akan diserahkan kepada pejabat DUN untuk dinilai berdasarkan kelayakan murid mengikut pendapatan ibubapa mereka.

“Apabila mendapat kelulusan, pihak THONEH akan menyediakan cermin mata tersebut dan kemudiannya diserahkan kepada pejabat DUN untuk diberikan kepada pelajar atau ibubapa mereka”, ujar beliau.

Skim pemberian cermin mata percuma ini dikhaskan kepada ibubapa yang berpendapatan bulanan RM1500 ke bawah.

Rosila Jamarin, 38hn ibu kepada Mohamad Najmudin Mohd Nasir, 9thn terharus dengan sumbangan yang di berikan.

Menurutnya dengan kos sara hidup yang tinggi pada masa kini bantuan dihulurkan kerajaan negei amat membantu diri dan melengkapi keperluan anak yang masih belajar.

“Alhamdulilah rezeki dia, saya sebelum ini tidak tahu anak mengalami masalah rabun. Saya bawa dia membuat pemeriksaan mata dan Doktor mengesahkan dia mengalami rabun. Bantuan yang diberikan memang amat bagus sekali, katanya”.

Oii Siew Sim, 26thn seorang guru yang bertugas di Sekolah (J) Kebangsaan Cina (SRJKC) menjelaskan apa yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri ini merupakan satu faedah yang baik bagi membantu keluarga pelajar yang tidak berkemampuan.

Katanya lagi, ramai dikalangan ibubapa yang tahu berkenaan masalah yang dihadapi oleh anak-anak mereka tetapi tidak tahu kepada siapakah yang harus mereka rujuk bagi meminta bantuan.

Justeru itu, program yang dianjurkan yang melibatkan setiap DUN ini mampu membantu mereka yang susah.

Sempena pelancaran program tersebut seramai lima orang pelajar telah dipilih sebagai penerima bantuan pertama,

Adik Ateh Nabiha Ahmad Rahim, 12thn dari SRA Bukit Badong berkata, saya begitu gembira dan seronok apabila menerima bantuan daripada MB Selangor, Tan Sri Khalid sendiri.

Saya janji dengan bantuan yang diberikan oleh kerajaan negeri akan manfaatkan sebaiknya dan akan belajar lebih tekun lagi bagi mencapai cita-cita.

Adik Nurfahnny Intan Suraya Rizalman, 12thn daripada Bukit Badong melahirkan penghargaan kepada Kerajaan Negeri Selangor.

“Saya gembira apabila telah dipilih untuk menerima bantuan ini yang sekian lama saya inginkan tetapi tidak dapat kerana keluarga tidak mampu membelinya”, katanya.

Sehubungan dengan itu, majlis tersebut diadakan Sambutan Majlis Hari Raya di Padang Bola Sepak Sekolah Rendah Agama (SRA) Hilal Kampung Harmoni, Ijok.

Turut hadir isteri Menteri Besaar Selangor, Puan Sri Salbiah Tunut, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dzulkefly Ahmad, ADUN Bukit Melawati, Muthiah Maniapillay, Pegawai Daerah Kuala Selangor, Mohd Misti Idris serta wakil penduduk.

Editor : Khaulah Azwar

Jom Shoping dan SMUE, Tiada dikenakan bayaran

Petaling Jaya, 3 September, 2011 : Kerajaaan Negeri Selangor, Pakatan Rakyat (PR) telah memperuntukkan sebanyak RM5 juta peringkat awal bagi progam Jom Shopping warga emas. Peruntukkan ini termasuk di negeri wilayah bawah pengurusan Kerajaan PR.

Namunpun begitu jika ada permintaan ramai insya-allah kita akan peruntukkan sebanyak R10 juta untuk program Jom Shoping, kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim pada sidang media petang semalam di Giant Superstore Sri Manja, Jln Kelang Lama.

Ulasnya lagi, Kerajaan PR akan meneruskan agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dengan program mesra rakyat dimana program ini tanpa mengira bangsa dan parti layak menerimanya.

Rakyat yang telah mencapai umur 60thn keatas dan telah berdaftar dalam Skim Mesa Usia Emas (SMUE) layak mengikuti Program Jom Shoping dengan diberikan baucar RM100. Selain daripada itu mereka yang berpendapatan rendah RM1500 kebawah, fakir miskin, golongan OKU dan ibu tunggal. Ini adalah antara syarat yang telah ditetapkan.

Pemberian ini adalah salah satu kebajikan yang dilakukan oleh kerajaan PR untuk memberi peluang kepada semua warga emas negeri Selangor keluar bershoping bersama wakil rakyat mereka dengan membeli- belah apa sahaja untuk keperluan mereka. Progaram seperti ini tidak pernah dilakukan oleh Kerajaan terdahulu (UMNO-BN), Kata Tan Sri Khalid.

Beliau berkata lagi, idea Program Jom Shoping Warag Emas, ini hasil kajian dibuat oleh saya sendiri apabila memikirkan Skim SMUE yang hanya diberikan kepada waris apabila ibubapa mereka telah meninggal dunia sahaja tetapi tidak di berikan kepada warga emas yang masih hidup dan memerlukan bantuan.

Justeru itu, saya fikir Negeri Selangor yang mengamalkan konsep negeri berkebajikan adalah wajar untuk menjaga kebajikan warga emas ini dengan mengadakan program Jom Shoping dimana mereka diberikan baucar RM100.

Selain memberi bantuan kepada warga emas, tidak ketinggalan juga kepada anak-anak Selangor yang melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

Semua pelajar yang dapat menyambungkan pengajian mereka, kerajaan negeri akan memberi bantuan RM1000 dan bagi anak-anak Selangor yang baru lahir diberikan RM100 sehingga mereka menyambung pelajar ke IPT. Program tersebut adalah Tabung Kebajikan Anak Selangor (TAWAS), Kata Tan Sri Khalid.

Rakyat Selangor dinasihatkan berhati-hati

Rakyat negeri Selangor khususnya warga emas dinasihatkan berhati-hati agar tidak mudah percaya dengan bayaran yang dikenakan keatas semua program yang dianjurkan oleh Kerajaan negeri.

“Saya ingin menegaskan kepada semua rakyat Selangor, jika warga emas diminta oleh pihak lain buat bayaran untuk menyertai program Jom Shoping atau SMUE, mereka harus buat aduan kepada wakil rakyat mereka di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM).

Kita akan ambil tindakan sewajarnya bagi mereka yang suka mengambil kesempatan dengan meminta wang kepada warga emas untuk dapatkan borang SMUE dan daftar Jom shoping. “Tiada bayaran dikenakan”, kata Khalid dengan tegas.

Sementara itu Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar pula berkata, program Jom Shoping Warga Emas adalah progam yang dianjurkan oleh kerajaan PR dalam menjaga kebajikan rakyat. Ini merupakan program siri ke tiga yang telah Berjaya dilaksana di Lembah Pantai dengan memberi bantuan kepada semua warga emas tanpa mengira ideologi parti dan bangsa.

Sepanjang tiga tahun lebih kerajaan PR memerintah, Kawasan Parlimen Lembah Pantai telah Berjaya mengumpul seramai 560 orang yang berdaftar dalam Skim Mesra Usia Emas (SMUE). Namunpun begitu jumlah tersebut masih belum mengcukupi untuk membantu rakyat disini. Justeru itu saya harap semua Ahli Jawatankuasa AMK cabang harus mempergiatkan kempen Skim SMUE ini.

Saya juga harap rakyat disini merebut peluang untuk daftarkan diri dalam SMUE dimana kerajaan negeri akan memberi bantuan khairat kematian berjumlah RM2500 untuk urusan jenazah, menyelesaikan hutang-piutang arwah, membina batu nisan dan sebagainya. Adalah menjadi kerugian kepada mereka yang tidak merebut peluang untuk sertai skim SMUE, kerana wang diberi adalah hak mereka sendiri.

Jelasnya lagi, setakat ini yang berdaftar SMUE di bawah Parlimen Lembah Pantai seramai melayu 172, kaum cina 209, Kaum india 175 dan lain-lain 13 orang. Daripada jumlah tersebut seramai 62 orang telah menerima skim SMUE berjumlah RM2500 dengan jumlah RM 1,422,500.00.

Manakala bagi Program Jom Shoping warga emas, alhamdulilah setakat ini seramai tiga ratus warga emas telah menerima baucar RM100 untuk mereka membeli – belah semenjak dilancarkan tiga bulan lalu. Bagi warga emas yang tidak mampu datang bersama untuk progam ini kita akan hantar ke rumah warga emas sendiri.

Setakat ini hampir lima puluh warga emas yang tidak sihat dan kurang upaya telah kita hantar sendiri barang keperluan bernilai RM100 dan diberikan “loving card” untuk mereka sebagai tanda ingatan dan kasih kita kepada mereka. Jelas pemberian ini memberi kegembiraan hati mereka apabila kita datang menziarahi mereka di rumah, kata Nurul Izzah.

Sistem data yang berkualiti dan tidak berlaku penyelewengan

Nurul Izzah yang juga merupakan Naib Presiden Keadilan menegaskan, setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) dibekalkan sistem yang berkualiti tinggi oleh Rantaian Mesra Sdn Bhd bagi membuat penyemakan data warga emas.

Dengan sistem ini tidak mudah berlaku penipuan oleh mana-mana pihak untuk menuntut wang khairat kematian yang berlaku dua kali oleh waris terdekat. Segala hitam putih telah di rekod dalam sistem tersebut .

Jelas Nurul Izzah lagi, bagi warga emas yang di kenakan bayaran oleh pihak yang suka mengambil kesempatan, haruslah buat tindakan dengan memberi aduan kepada wakil rakyat mereka. Segala borang yang diberikan adalah percuma.

Setiap satu sen yang disalurkan untuk warga emas tidak akan dibelanja oleh pihak pengurusan pentadbiran. Semua di uruskan oleh ADUN dan Ahli Parlimen untuk disalurkan kepada rakyat sendiri agar tidak berlakunya penyelewengan, katanya.

Apa Kata Rakyat Program Jom Shopping

Sherry Lai, 68thn beliau yang terlibat dalam kerja –kerja kebajikan warga emas, merasakan program yang dianjurkan kerajaan PR bagus sekali. Rakyat akan rasa gembira apabila diberikan bantuan walaupun diberikan jumlah wang yang sedikit.

Bukan wang yang menjadi permintaan rakyat tetapi yang lebih penting apabila pimpinan turun padang menjiwai hati rakyat dengan menghulurkan bantuan kepada semua tanpa kira parti, program seperti ini harus dikekalkan dan tidak pernah dilakukan oleh kerajaan terdahulu (UMNO-BN).

Aminah Hj Ali, 69th, rasa terharu terima bantuan. Sebelum ini, Nurul Izzah ada huungi saya untuk terima bantuan pada bulan Ramadhan tetapi saya tidak mampu untuk pergi kerana kesihatan kurang mengizinkan.

Walaubagaimanapun saya diberi peluang untuk menerima bantuan untuk siri ketiga.

Dengan program yang dianjurkan bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan antara pimpinan dan rakyat tetapi kita juga dapat mengenali orang lain yang turut hadir bersama dalam program ini.

Wadiyamah ap/ munianir , 64thn tidak sangka diberi bantuan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai dengan kerjasama Kerajaan PR. Bantuan seperti ini tidak pernah dirasakan semenjak kerajaan terdahulu perintah. Kita harap kerajaan PR sentiasa mempertingkatkan usaha dengan memberi bantuan kepada rakyat.

Ngah Ah Nyah, terkilan dengan promosi parti UMNO di cawangan Lembah pantai. Terdahulu ahli UMNO di sini minta saya isi borang untuk menjadi ahli agar senang dapat bantuan daripada parti UMNO. Setelah sekian lama borang diisi sehingga kini tiada sebarang bantuan dihulurkan. Saya rasa di tipu oleh UMNO-BN.

Hari ini apabila saya datang membeli – belah di Giant, kelihatan ramai warga emas yang mengikuti program Jom Shoping di sini.

“Saya rasa benar-benar terkejut dan tidak percaya mereka dapat bantuan daripada Ahli Parlimen Lembah Pantai dengan kerjasama Kerajaan Negeri. Kelihatan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar dan (MB) Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, ada bersama dengan rakyat untuk menemai warga emas membeli - belah. Mereka ada masa bersama rakyat disini, suasana begitu santai dan rakyat nampak begitu gembira bersama mereka.

Saya nampak ketulusan kerajaan PR yang memerintah di negeri Selangor dengan membantu rakyat, beberbeza dengan UMNO yang hanya cakap kosong sahaja. Saya akan bertemu dengan Ahli Parlimen Lembah Pantai untuk daftar diri sebagai warga emas di sini selepas ini, katanya.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI