Sunday, April 25, 2010

PR Jangan Mengalah dan Kecewa, keputusan P094 hanya lakonan UMNO/BNGombak – Keputusan PRK P094 yang telah diumumkan malam tadi tidak memeranjatkan semua petugas dan penyokong PR, kerana semua sudah jelas dan yakin bahawa keputusan tersebut adalah 1 kemenangan palsu yang diterima oleh rakyat diseluruh negara m’sia dengan usaha-usaha jahat dan taktik kotor oleh pihak UMNO/BN yang telah menyalahguna kuasa vektor kepada SPR, Polis.

Manakala pengundi-pengundi di Hulu Selangor telah termakan gulu-gula UMNO apabila disogokkan dengan RM1000 setiap pengundi, pelajar -pelajar pula diberikan dengan sebuah laptop, ugutan dan lain-lain bagi merai kemenangan UMNO/BN.

Bagi PR kemenangan yang diperolehi oleh pihak UMNO/N hanyalah sementara waktu dan kebenaran ini akan terbukti pada PRU ke 13 nanti, dimana kita akan lihat berapa ratusan ribu rakyat di m’sia menolak Kezaliman UMNO/BN.

Yang sudah pasti dan ketara dimana pihak UMNO/BN dibawah pimpinan Najib merasa tidak begitu senang dan tidak lena tidur apabila melihat politik m’sia masa kini telah membuka mata rakyat untuk menilai tidak kira samada warga Emas / Generasi Muda dan berbagai bangsa menolak perjuangan UMNO/BN.


Ketua Bridge Muslimat PAS Negeri Selangor, Khaulah berkata “Kita dapati sudah 11 kali p.raya yang diadakan sepanjang PR memerintah, jelas kelihatan terdapat 2 negeri iaitu Bagan Pinang (BP) dan Hulu Selangor pihak lawan UMNO/BN menyalah gunakuasa untuk meraihkan kemenangan.

Mereka sanggup buat apa sahaja dengan menggunakan wang puluhan juta ringgit untuk mengadakan p.raya kecil. Duit tersebut sudah pasti adalah milik rakyat, kalu nak diharapkan wang daripada UMNO/BN kita yakin mereka tiada wang lagi tetapi dengan kuasa yang ada mereka akan cuba mengambil wang daripada berbagai – bagai saluran untuk diedarkan kepada pengundi dengan memberi rasuah. Ini kerja UMNO/BN yang sejak daripada dahulu sehingga kini sudah menjadi amalan mereka”.

Katanya lagi, Pihak kami juga rasa kesal dan terkilan dengan tektir kotor UMNO/BN dalam 2 buah negeri yang telah diadakan PRK BP dan H.Selangor) dimana SPR & Polis telah menjadi kuda kepada UMNO/BN. Mereka seolah seperti lembu yang dicucuk hidungnya dengan mengikut perintah UMNO /BN.

P. Raya kecil yang baru diadakan baru-baru ini, didapati senarai pengundi hantu begitu banyak tersenarai dalam daftar pemilih. Petugas-petugas PR , bahan-bahan p.raya (Bendera, Risalah, peralatan logistik) banyak yang kena sabotaj. Ini amatlah mengecewakan kita, apabila tindakan yang dilakukan daripada pihak lawan. Politik mereka adalah begitu tidak matang dan ekstrim.

Siasatan ini telah dibuat oleh beliau bersama petugas-petugas culaan undi dan perbincangan bersama pengarah JPN PKR apabila didapati senarai pegundi hantu semakin banyak dan nama pengudi yang bermastautin disini telah pindah keluar daripada kawasan mengundi.

Para pengundi diberi RM1000, pelajar diberikan laptop, pengundi felda pula mendapat habuan masing-masing, mintalah apa sahaja sudah pasti, mereka akan dapat sepanjang tempoh Penamaan Calon dan PRK dijalankan.

Telah terbukti apabila pengakuan daipada para pengundi yang menerima berbagai sogokan dan ugutan di Hulu Selangor.

Bukan itu sahaja, didapati nama-nama pengundi telah banyak berpindah dikawasan lain. No rumah yang tidak wujud dan sebagainya. Malahan keterangan yang diberikan oleh Fuziah Salleh 14, 297 pengundi di pindahkan, 233 pengundi dikeluarkan di kawasan parlimen Hulu Selangor.

Amat membimbangkan juga apabila penduduk boleh dibahagi dan dilakukan selepas persempadanan. Seksyen 7 (1) akta p.raya. Jika dilihat belah bahagi daerah mengundi hanya boleh dilakukan selepas persempadanan tetapi ia telah berlaku dalam tempoh PRK P094 diadakan.

Di dapati sempadan daerah, lokaliti mengundi dilakukan dengan begitu sewenang-wenangnya oleh pihak SPR tanpa persetujuan oleh pihak pengundi sendiri, katanya.

petugas PAS & BN, walaupun berbeza politik namun ukhwah tetap terjalin. suasana di gersing, kaw. paling tenang tiada pertelingkahan yang berlaku, politik secara profesional.

Manakala, pengarah P.Raya PAS Dato’ Abd Rahim B. Abd Rahman berkata jika didapati lebih daripada 220 orang pengundi ditambahkan di sesuatu kawasan maka ia harus dibawa ke parlimen untuk diluluskan, tetapi masalahnya sekarang SPR telah mengazetkan daftar pemilih pada Dis, 2009 ianya berlaku sekarang, ertinya yang tersenarai dalam gazet dahulu tentu tidak sama dengan daftar pemilih sekarang yang telah tersenarai selepas penamaan calon dan didapati, sebelum ini hanya 45 daerah mengundi kini telah meningkat 47 daerah mengundi, ini yang amat kita kesali dan didapati wujudnya pengundi – pengundi hantu yang tersenarai dalam P.Raya P094, tegas beliau.

Khaulah berkata, ketika beliau bersama petugas -petugas DMPNS “Mobile” untuk melihat kawasan mengundi ketika P.Raya P094 dilaksanakan didapati setiap kawasan di Hulu Selangor terdapat bas-bas kilang dan ekspres memasuki kawasan mengundi. Beliau telah dimaklumkan oleh Ketua UPU di gersik (Hj Suhaimi) dimana akan datangnya 20 buah bas, samada Bas Kilang/ Ekspres untuk menjadi pengundi di setiap kawasan. Pihak polis pula tidak mengambil sebarang tindakan wajar dan tegas, hanya mendiamkan diri dengan tidak membuat siasatan.

samseng sudah menjadi tabiat buruk petugas UMNO /BN (Pemuda UMNO/BN)

SPR pula boleh membawa pengundi-pengundi masuk ke pusat mengundi, petugas putri & kumpulan crop UMNO boleh memasuki kawasan larangan mengundi. Adalah tidak wajar dan adil sama sekali kerana apabila petugas PR membuat aduan kepada pihak berkuasa (Polis) mereka hanya kata “sudah diberi peringatan kepada petugas dan penyokong UMNO/BN yang berada di kawasan larangan”.

Tetapi apabila pihak petugas PR, polis membuat tegasan kepada kami, Adakah ini dikatakan pilihanraya yang demokrasi ???, katanya dengan nada kesal.

Kita juga merasa hairan, apabila melihat sokongan padu yang diberikan oleh rakyat Hulu Selangor setiap kali program bersama rakyat telah mendapat sambutan yang amat baik sekali tetapi apabila pengumuman P.Raya malam tadi seolah rakyat tidak memberi sokongan pada PR.

Dengan itu, Petugas Pakatan Rakyat di Hulu Selangor yakin PR akan menang dalam PRK kali ini dengan sokongan yang diberikan penduduk di Hulu Selangor, namun keputusan adalah sebaliknya. Walau bagaimanapun keputusan tersebut tidak memeranjatkan dan tidak juga mengecewakan.

BN tidak pula menang besar sebagaimana yang dijangkakan. Kenyataan Timbalan Perdana Menteri begitu sombong dan angkuh kononnya BN pasti akan menang dengan majoriti 6000 undi.

Keputusan yang diumumkan ialah calon BN P Kamalanathan mendapat 24,997 undi, manakala calon PKR Datuk Zaid Ibrahim memperolehi 23,272 undi. Kamalanathan menang dengan majoriti 1,725 undi. Majoriti 1,725 undi yang diperolehi oleh BN dilihat jauh lebih rendah dari angka yang menjadi sasaran UMNO BN.


Majoriti yang dicapai tidak berbaloi dengan puluhan juta yang dihamburkan kepada rakyat bagi merampas kerusi Parlimen Hulu Selangor, belum dikira dengan janji-janji BN yang ditaburkan ketika berkempan. Media arus perdana setiap minit menyebelahi BN, tidak ada sedikit berita yang positif mengenai PR.

Pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor tidak akan membuat DS Najib Tun Razak tidur nyenyak, kerana kemenangan yang diperolehi adalah hanya satu retorik dan catatan palsu.

Satu kemenangan yang dibeli dengan harga yang tersangat mahal mencecah puluhan juta ringgit. Umno dan Barisan Nasional pastinya bersorak sorai untuk menyembunyikan kegusaran kehilangan kuasa apabila menghadapi pilihanraya umum yang mendatang dalam tidak seberapa waktu lagi.

Hanya duit yang memegang kuasa undi padanya. Umno semakin mereput. Berpaut pada undi Melayu semata-mata. Itupun pada Melayu veteran yang berkarat hatinya, manakala geng muda Melayu sudah bertabuh bersama Pakatan Rakyat, ujarnya.

Beliau berkata lagi, Kepada para petugas PR terutamanya petugas PAS, jangan sedikitpun rasa kecewa dan sedih di atas kekalahan ini. Jadikan ia sebagai satu tekad untuk kemenangan akan datang. Kemenangan UMNO BN kali ini bukan bermakna ia akan menang selama-lamanya.

Kita juga percaya kemenangan yang mereka capai akhirnya akan membawa kekalahan dan kehancuran yang lebih besar suatu ketika ini, katanya.

Dato’ Dr Hassan berkata, Exco Kerajaan Negeri Selangor/Adun Gombak Setia berpendapat, Para petugas dan pimpinan PR hendaklah sentiasa memuhasabah dengan kekalahan ini.

Jangan kita mengalah dan menunding jari kepada orang lain. Mengakui kesilapan dan kelemahan sebenarnya adalah lebih baik dari menyalahkan pihak lain, ia tidak menjadikan kita hilang kredibiliti dengan mengakui kesilapan dalam percaturan ini. Malahan ia akan menjadikan titik tolak bagi kita memperbaiki segala kelemahan dan membina kekuatan baru.

Para petugas pilihanraya sudah tentu akan balek ke negeri dan kampung masing-masing mulai malam ini. Namun rakyat dan pengundi di Hulu Selangor tidak boleh ditinggalkan begitu sahaja.


Mereka perlu di dedahkan dengan berbagai agenda yang kerajaan PR telah lakukan untuk “upgrade” pengetahuan mereka dengan kemajuan Selangor daripada semasa ke semasa.


Andai kita abaikan mereka sudah pasti mereka akan berterusan untuk menerima UMNO/BN sedangkan pimpinan UMNO/BN begitu zalim kepada rakyat.

PRK merupakan permulaan yang baik bagi gerak kerja untuk pilihanraya akan datang. Menjadi tugas dan tanggungjawab jentera parti di peringkat DUN masing-masing terus mengisi dengan program-program yang berterusan.


Kerajaan PR Selangor juga, tidak boleh berlengah dalam melaksanakan agenda pembangunan, buktikan sekalipun Hulu Selangor PR tidak mempunyai Adun dan Ahli Parlimen, pembangunan material dan program kebajikan untuk rakyat tetap diutamakan, katanya.


editor. khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI