Thursday, February 10, 2011

Konvoi Misi Ke 2 sambut pelajar MesirGombak - Misi Kedua Menyambut pelajar-pelajar Mesir pulang ke Malaysia akibat krisis yang melanda bumi Mesir yang semakin membimbangkan masyarakat malaysia terutamanya ibubapa penjaga yang telah menghantarkan anak-anak mereka di bumi Mesir.

Kebimbangan ini amat ketara apabila berbagai berita yang kita terima dari pelajar-pelajar disana.

Dengan kebimbangan inilah Parti PAS sekali lagi menyumbangkan tenaga dan meluangkan masa bersama ibubapa/ penjaga pelajar untuk menyambut kepulangan mereka ke tanah air .

Konvoi menyambut kepulangan pelajar Misi ke 2, bermula di Gombak dan berkumpul di Bandar Baru Ampang.

Kepulangan mereka telah disambut oleh Ikatan Lepasan Mahasiswa Al-Azhar Mesir, Wakil Kerajaan Negeri Selangor, Kelantan, Kedah dan Negeri-negeri lain di Lapangan Terbangan KLIA jam 11 pagi.

Ketua Muslimat Dewan PAS Negeri Selangor (DMPNS) merangkap Ahli Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Hjh Wan Hasrinah W. Hassan berkata "Alhamdulilah, seramai 1700 orang pelajar Malaysia telah selamat sampai. Para pelajar yang pulang ke Malaysia rata-ratanya terdiri daripada pelajar-pelajar tahun 1 dan tahun 2".

Menurutnya penerbangan ke 4 telah mendarat ke singapore berikutan dengan masaalah penerbangan disana yang masih tidak dikenal pasti.
Selain daripada itu, kita juga difahamkan bantahan besar-besaran akan diadakan di Mesir. Dijangkakan 20 juta rakyat Mesir akan berhimpun selepas solat Jumaat hari ini dan akan berarak ke Istana Mubarak di Abdeen, Kaherah.
Wan berkata, " Kita Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) prihatin terhadap krisis yang melanda di negeri ini akan terus menerus mengikuti perkembangan dari semasa ke semasa dan akan membantu pelajar-pelajar disana bagi memastikan mereka selamat. Semoga pergolakan ini akan baik seperti sediakala. Bersama-samalah kita mendoakan saudara muslim kita disana".

Walaubagaimanapun kita rasa bersyukur kerana semua pelajar-pelajar Malaysia telah selamat sampai dan bertemu dengan ahli keluarga mereka.

Semoga kepulangan mereka ke tanah air ini akan dimanfaatkan sebaiknya dengan beberapa program yang telah disusunkan oleh Kerajaan Negeri.

Turut bersama Ketua Penerangan PAS Pusat Ustaz Idris Ahmad, Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Ustazah Nuridah Mohd Salleh, Setiausaha Sulit Menteri Besar Y.B Nizar Jamaluddin (Ustaz Misbahul Munir), Setiausaha Dewan PAS Pusat, Pn Kartini Ahmad, Pn. Khadijah Mahmud, AJK Dewan Muslimat PAS Gombak (DMPG), Ustazah Tahirah.
Kami daripada pimpinan PAS mengucapkan "Selamat kembali ke Tanah Air buat semua pelajar".
Editor : khaulah azwar

Kuasa rakyat Mesir 'mimpi ngeri' Mubarak, AS


KUALA LUMPUR, 11 Feb: PAS yakin kuasa rakyat Mesir yang berada di kemuncak pada waktu ini, mampu mengubah lanskap politik negara teluk itu dalam masa terdekat.

Biarpun Presiden Mesir, Hosni Mubarak dalam ucapannya yang disiar televisyen negara itu semalam sekali lagi memberikan harapan palsu kepada rakyatnya, namun bantahan berterusan dari rakyat sekurang-kurangnya telah menekan Mubarak dan menggugat pengaruh Amerika Syarikat.

Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berkata, bantahan rakyat sejak 28 Januari lalu bagai mimpi ngeri yang menjadi kenyataan kepada Amerika Syarikat sehingga mereka hilang arah.

Katanya, ianya boleh dibuktikan dengan beberapa kenyataan dari pemimpin negara barat itu yang dilihat 'flip-flop', ada ketikanya menggesa Mubarak kekal dan ada pula mahu presiden Mesir itu berundur segera.

"Saya yakin dengan kuasa rakyat Mesir dan Amerika sekarang sangat terkejut dengan fenomena kebangkitan besar-besaran rakyat Mesir ini.

"Mereka pun tidak dapat menentukan apa lagi yang akan berlaku.

"Saya percaya, Amerika tidak ada kekuatan lagi untuk mempertahan regim Mubarak yang ada ini," katanya.

Amerika Syarikat mempunyai tiga kepentingan utama di Mesir iaitu negara Israel, ekonomi (Peroleum dan Gas) dan ketenteraan.

Mereka bimbang, kejatuhan kerajaan regim dan jika diganti pihak lain, akan menjejaskan segala kepentingan yang telah dibina sejak berpuluh tahun dahulu.

Mubarak muncul melalui siaran televisyen seluruh negara dan berucap kepada rakyat yang membantahnya.

Rakyat yang sebelum ini diberitahu akan ada berita gembira tentang pengumuman pengunduran Mubarak, bagaimanapun kecewa apabila presiden yang dibantah itu memaklumkan akan terus berada di pejabat presiden sehingga pemilihan September depan.

Beliau juga memberitahu telah mengalihkan sebahagian kuasanya kepada Naib Presiden yang baru dilantik, Omar Suleiman dan mengarahkan perlembagaan negara itu dipinda.

Berita itu bagaimanapun ditolak rakyat yang mahu bukan sahaja Mubarak, tetapi seluruh kerajaan regim berundur segera tanpa syarat.

"Media cuba gambarkan rakyat hanya tolak Mubarak.

"Rakyat Mesir sebenarnya bukan hanya tolak Mubarak, tetapi seluruh aparatus kerajaan regim itu," kata Syed Azman lagi.

Mengulas himpunan besar-besaran rakyat Mesir selepas Jumaat hari ini beliau berkata, rakyat Mesir sebenarnya sudah nekad, tidak akan berundur ke belakang lagi, sama ada menang dalam tuntutan ini ataupun mati syahid.

Dijangkakan 20 juta rakyat Mesir akan berhimpun selepas solat Jumaat hari ini dan akan berarak ke Istana Mubarak di Abdeen, Kaherah.

Difahamkan, Istana Presiden tersebut adalah kawasan larangan dan tidak pernah ada mana-mana pihak dibenar masuk ke istana itu sejak sekian lama pemerintahan regim.

77 orang kaum india bakal mendapat geran tanahBatu Caves – Satu mesyuarat khas telah berlangsung kelmarin di Dewan India Setlement bagi mengatasi masaalah 77 penduduk kaum india yang setelah sekian lama tidak mempunyai geran tanah. Rata-ratanya penduduk disini telah duduk di kawasan tersebut selama 57thn.

Mesyuarat tersebut telah dihadiri oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves Y.B Amirrudin Shaari, Ahli Parlimen Gombak Y.B Azmin Ali, Ketua – Ketua Kg DUN Batu Caves, Pejabat Tanah, Majlis Perbandaran Selayang (MPS), dan Polis.

Menurut Y.B Amirrudin Shaari tujuan kita adakan mesyuarat khas ini adalah memastikan segala pengurusan program yang akan diadakan pada 19hb Februari, 2011 disini untuk menyerahkan Geran Tanah kepada kaum India yang telah layak memiliki geran tanah mereka akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang halangan.

Insya-ALLAH majlis ini akan dirasmikan oleh Menteri Besar (MB) Selangor Ybhg Tan Sri Khalid, yang diadakan jam 2:30 ptg.

Kita harap semua Media dan rakyat di DUN Batu Caves akan bersama dalam Majlis Hi-Tea bersama pimpinan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Negeri Selangor.

Media juga difahamkan semenjak 50 thn pemerintahan UMNO/BN, isu geran ini tidak dapat diatasi dengan baik walaupun penduduk disini telah mengadakan bantahan agar pemerintahan UMNO-BN dapat atasi masaalah ini dengan sebaiknya.

Rentetan daripada itu, penduduk kaum india Batu Caves merasa terlalu kecewa kerana permohonan kaum india disini tidak mendapat kerjasama dengan Kerajaan terdahulu UMNO-BN.

Justeru itu, Perwakilan daripada kaum india settelement Batu Caves En. Malajarasan telah menyerahkan surat bantahan daripada penduduk ke pejabat Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu Caves apabila Pakatan Rakyat (PR) menang dalam PRU ke 12 yang lalu.

Dengan kemelut yang dihadapi oleh Kaum india disini ADUN Batu Caves, Y.B Amirruddin telah mengambil tindakan drastic dan perhatian sewajarnya setelah beliau memenangi kerusi di DUN Batu Caves.

Selepas mesyuarat berlangsung, lawatan turun padang diadakan dikawasan tersebut untuk bertemu dengan penduduk sekitarnya bagi mendengar suara hati rakyat. Pertemuan 2 hala ini telah mendapat sambutan yang baik daripada penduduk kaum india disini.


editor : khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI