Monday, October 8, 2012

Melayu Hilang Jati Diri Berpunca Daripada Dr M
SHAH ALAM, 9 OKT : Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad didakwa menjadi punca negara hilang daya saing dalam pelbagai bidang berikutan kemerosotan moral di kalangan rakyat.

Presiden Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (Wadah), Datuk Dr Siddiq Fadzil berkata, Dr Mahathir lebih mementingkan pembinaan monumen hebat dan bersejarah di zaman pentadbirannya.

Pembinaan monumen yang dikatakan menjadikan negara lebih maju dan moden berkisar dari segi pembangunan fizikal dan material semata-mata.

Amalan sebegitu yang lebih diutamakan Dr Mahathir menyebabkan negara pada masakini menghadapi masalah moral yang kritikal di samping sistem pentadbiran negara dibelenggu gejala rasuah berleluasa.

Menurutnya, pembangunan insan diabaikan menjadi punca umat Melayu beragama Islam hilang jati diri serta tahap kerohanian runtuh dan lemah.

“Di zaman Dr Mahathir dulu apa dipentingkan ialah pembinaan monumen-monumen yang dibanggakan hingga apa dikatakan dengan slogan seperti “Bersih, Cekap dan Amanah”, “Malaysia Boleh” dan  yang lain tinggal slogan sahaja.

“Apa ditinggalkan ialah pembangunan dan pembentukan insan yang merupakan asas kekuatan umat Melayu Islam,” katanya dalam Bengkel Bedah Buku “Islam & Melayu” hasil karyanya di Universiti Selangor (Unisel) di sini semalam.

Sementara itu, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Insan, Dr Halimah Ali dalam ucapan perasmiannya berkata, program diadakan itu adalah program yang mengupas satu isu yang amat penting di kalangan orang Melayu beragama Islam di negara ini.

Beliau berkata, pihak penganjur wajar dipuji kerana mengadakannya dan membincangkan persoalan itu secara ilmiah dan berfakta.

“Jati diri Melayu sama juga dengan jati diri bangsa lain, harus dipertahankan dengan masing-masing punya kelebihan dan kelainan. Bagi bangsa Melayu tentunya Islam menjadi paksi jati diri mereka,” katanya.

Hadir sama,   Naib Canselor Unisel, Profesor Dr Anuar Ahmad; Dekan Fakulti Perniagaan Unisel, Profesor Dr Mohd Fuad Salleh; Penasihat Editor Kumpulan Media Karangkraf, Datuk Abdul Jalil Ali; TimEditor : Khaulah Azwar

M.Nasir Isytihar Sertai PKR?


Sekian lama kita tidak mendengar kisah selebriti menyertai parti politik. Terbaru ini kisah sifu industri muzik Malaysia,Datuk M. Nasir yang kini dikatakan semakin aktif dalam aktiviti berpolitik bersama-sama barisan parti pembangkang.Sementara itu, Parti Keadilan Rakyat (PKR) menerusi akaun Youtube Azmin Ali telah memuatnaik sebuah video bagi lagu berjudul Panji Keadilan yang dinyanyikan oleh M. Nasir.

Walaupun tidak dinyatakan pada penerangan video, ianya jelas merupakan suara ikon M. Nasir serta lagu tersebut dicipta oleh Buddhi Hekayat, rakan kepada pencipta bagi lagu Awan Nano.

Kita sendiri tidak mengetahui tahu sama ada benar M. Nasir terlibat secara langsung bersama Parti Keadilan Rakyat atau lagu Panji Keadilan ini hanya sekadar projek seni beliau yang lainnya.
 
 
Wartawan sedang memburu beliau untuk dapatkan kepastian, tunggu... 
 
Editor : Khaulah Azwar

Tazkirah Buat Diri Yang Lupa : Raihlah Cinta Allah, Perbaiki Hubungan Sesama Manusia

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM YA WADUD...JADIKANLAH KAMI HAMBA-HAMBAMU YANG SENTIASA RUKUK DAN SUJUD KEPADAMU...Amiin...

Sahabat-sahabat  yang dikasihi dan di rahmati Allah swt...kadangkala iman kita menurun dan naik. Di saat iman menurun kita terasa sedih sangat..

Terasa Allah tidak menyayangi kita dan kadangkala kita fikir orang sekeliling juga tak sayangkan kita lagi. 

Terasa Ukhwah  yang dijaga dengan baik semakin hambar. 

Namun sentiasa memohon pada Allah agar dipelihara ukhwah sesama manusia sehingga Jannah.

Kita rasa kita banyak dosa...apapun sahabat-sahabat yang dikasihi..KITA JANGAN BERPUTUS ASA DGN RAHMAT ALLAH, SAMA2LAH KITA MENGGAPAI CINTA ALLAH YG HAKIKI,SUCI DAN KEKAL ABADI...Amiin...salam sayang...

Tawaran PAS-10 Agenda Negara KebajikanAntara Intipati 10 Agenda - Negara Berkebajikan


1. Kerajaan beramanah, adil dan bersih

2. Masyarakat penyayang, aman dan bersatu

3. Ekonomi mampan, seimbang dan saksama

4. Pendidikan berkualiti, berdaya saing dan boleh capai

5. Perkhidmatan kesihatan cekap, berkualiti dan boleh capai

6. Kebajikan langsung, menyeluruh dan mesra rakyat

7. Keluarga harmoni, bahagia dan bermoral

8- Belia, pekerja produktif, berdaya saing dan terbela.

9. Kemudahan prasarana berkualiti, cekap dan bertaraf dunia

10. Alam sekitar segar, terpelihara
— di Taman Melewar,Gombak.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI