Sunday, September 25, 2011

Walaupu Banner Rmh terbuka Lembah pantai di cabut majlis ttpp meriah

K.Lumpur : Tindakan terdesak oleh pihak-pihak tertentu memotong banner jemputan rumah terbuka Ahli Parlimen Lembah Pantai malam tadi diselar oleh Nurul Izzah Anwar.

Saya tidak terkejut dengan langkah terdesak oleh pihak-pihak tertentu yang sudah pastinya kerja puak-puak UMNO dengan mendapat kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mahupun PDRM dengan memotong banner rumah terbuka saya.

Hal ini sudah berlaku tiga hari sebelum majlis diadakan, bahkan majlis malam ini juga, semua pengunjung yang hadir melaporkan kepada saya di dapati banner dan bendera di potong dengan tujuan berniat jahat untuk menggagalkan majlis ini.

Walaupun berbagai tindakan terdesak dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab majlis ini tetap telah dihadiri melebihi 4000 pengunjung dengan begitu meriah sekali.

Nurul Izzah yang juga merupakan Naib Presedin Parti Keadilan berkata, “perbuatan jahat mereka ini berlaku secara berterusan tanpa tindakan lanjut daripada pihak berkuasa DBKL dan PDRM”.

Semua banner, bendera Keadilan yang telah dipasang diturun, tetapi banner, bendera dan barangan promosi BN dan UMNO dibiarkan begitu sahaja, katanya.

Menurutnya lagi, UMNO telah memasuki beberapa buah sekolah dengan mengadakan Majlis Sambutan Hari Malaysia dan Hari Raya Aidilfitri Anjuran Majlis Permuafakatan Parlimen Gombak yang melibatkan Gabungan NGO Daerah Gombak di Sekolah Menengah Kebangsaaan Seri Selayang Jln Sungai Tua, Batu Caves yang diadakan petang semalam.

Majlis tersebut dihadiri oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Sri Noh Hj Omar, Pengerusi Majlis Permuafakatan Rakyat Parlimen Gombak, Tan Sri Datin Paduka Sri Hjh Zaleha Ismail, Pengerusi Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan, Datuk Dr Rahman Ismail, Menteri JPM, Tan Sri Koh Tsu Khoon, Timbalan Menteri Luar Negara, Senator Kohillan Pillay.

Saya difahamkan oleh sumber tertentu majlis sambutan raya ini diadakan disekitar lembah Klang dengan melibatkan empat buah sekolah lagi.

Dengan kemasukan UMNO di sekolah-sekolah telah melibatkan penyalahgunaan sekolah yang sekaligus meracunkan fikiran semua pelajar dan semua guru-guru.

Tindakan mereka amatlah kita kesal bahkan saya percaya semua keluarga pelajar juga bimbang dengan budaya politik yang dibawa oleh UMNO. Hal ini tidak seharusnya berlaku, kata Nurul Izzah pada media malam tadi.

Beliau berkata lagi, tindakan ini membuatkan orang ramai perpepsi bahawa semua Agensi dalam Negara di peralatkan oleh parti pemerintah (UMNO).

Allah SWT tempat kita mengadu, semestinya rakyat juga merasa benci dengan individu yang menganiayai sesiapapun.

“Kita mahukan padang sama rata dalam setiap pertandingan, bukan berat sebelah yang memungkinkan penyalahgunaan kuasa dan pembaziran wang rakyat secara terus menerus”,katanya.

Majlis tersebut di sampaikan juga Bantuan Dana yang melibatkan lima buah Masjid dan tiga belas buah surau serta pemberian duit raya kepada golongan warga emas, OKU, ibu tunggal serta kanak-kanak yang telah disempurnakan oleh Nurul Izzah Anwar dengan kehadiran Ketua Pembangkang Datuk Sri Anwar Ibrahim bersama Isteri Datuk Dr Sri Wan Azizah Ismail dan saf-saf pimpinan Pakatan Rakyat (PR)

Editor : Khaulah Azwar

Kesal tindakan sambil lewa DBKL dan Alam Flora Atasi masalah -Nurul Izzah Anwar

Bangsar : Bukan hanya berdepan masalah bau kurang enak, peniaga di sekitar Lucky Garden, Bangsar juga bimbang dengan tahap kesihatan mereka berikutan longkang di taman itu dipenuhi sampah-sarap menyebabkannya air sukar mengalir.

Malah, lebih merunsingkan mereka, longkang berkenaan menjadi tempat pembiakan nyamuk yang didakwa peniaga menyebabkan kes denggi di kawasan itu tidak dapat diselesaikan. Bahkan terdapatnya tikus, burung gagak juga banyak disini.

Winson Low yang telah memulakan perniagaanya semenjak lima tahun yang lalu berkata, “masalah ini sudah sekian lama dihadapi oleh kami semua dan telah dibuat aduan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Alam Flora.”

Mereka telah mengambil tindakan namun masih berlaku juga masalah pembuangan sampah merata tempat lebih-lebih lagi di dalam longkang.

Berikutan dengan masalah yang dihadapi, kita lihat tiada tindakan undang-undang diambil keatas mereka yang suka membuang sampah dimerata tempat. Justeru itu seharusnya pihak berwajib perlu adakan satu tindakan undang – undang yang boleh mendidik diri semua masyarakat untuk bersama menjaga kebersihan dengan sebaiknya.

Beliau mendakwa, bukan hanya berpunca daripada sikap segelintir masyarakat tidak menjaga kebersihan dengan membuang sampah di dalam longkang, malah kerja sambil lewa yang dilakukan kontraktor dilantik pihak berkuasa tempatan (PBT) juga mendorong berlakunya masalah itu.

Tinjauan media mendapati longkang di kawasan itu khususnya di lot kedai dipenuhi dengan sampah yang mengeluarkan bau busuk sehingga meloyakan. Lebih mengejutkan, longkang itu juga bukan hanya dipenuhi jentik-jentik tetapi jelas kelihatan nyamuk sentiasa berterbangan di permukaan longkang kerana didapati airnya kotor dan berwarna hitam.

Katanya lagi, keadaan ini menyebabkan kebanyakan peniaga bimbang berada di luar kedai itu kerana takut digigit nyamuk aedes, dan burung gagak yang begitu banyak memenuhi kawasan itu.

Lebih mengecewakan operasi membanteras aedes hanya dilakukan apabila berlakunya kes denggi di kawasan ini, tidak dilakukan secara berkala.

“Memang ada kontraktor membersihkan longkang, tetapi ia tidak menentu dan mereka lakukan kerja pembersihan separuh jalan, katanya.

Menurutnya, ketiadaan tong sampah di setiap lot kedai itu menyebabkan kebanyakan mereka khususnya kanak-kanak mengambil jalan mudah membuang sampah dalam longkang sehingga tersumbat dan menjadi tempat pembiakan nyamuk, kata Winson Low.

Sementara itu, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar ketika mengadakan sesi lawatan turun padang di kawasan tersebut melahirkan rasa kecewanya kerana masalah itu seolah-olah tiada penghujungnya apabila kebanyakan peniaga, masyarakat dan pihak berkuasa tidak menunjukkan komitmen untuk menyelesaikan masalah pembuangan sampah dan untuk membanteras pembiakan nyamuk di kawasan ini.

Seharusnya pengutipan sampah dilakukan secara berkala dan pembekalan tong sampah harus dibekalkan oleh pihak Alam Flora kerana semua rakyat telah membayar cukai pintu.

Dengan aduan yang diberikan oleh peniga disini, insya-allah saya akan keluarkan surat kepada pihak berwajib DBKL, Alam Flora agar mereka dapat atasi isu berbangkit secepatnya.

Tindakan segera ini perlu diambil segera demi menjaga keselamatan dan kesihatan masyarakat disini kerana dibimbangi jika dibiarkan begitu sahaja tanpa diambil tindakan kawasan ini akan di kenali sebagai kawasan hitam denggi akibat tidak kesungguhan kita dalam menjalankan tugas.

Bagi masalah burung gagak yang begitu banyak dikawasan ini, insyaallah saya akan minta DBKL sembur burung tersebut bagi mengelak berlakunya kecederaan kepada masyarakat disini,kata Nurul Izzah.

Editor :Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI