Saturday, September 21, 2013

Strategi Program Pembangunan Desa Di perkukuhkan
SHAH ALAM, :  Kerajaan negeri bertekad untuk meningkatkan pendapatan dan mewujudkan konsep keempunyaan sesuatu projek di kalangan masyarakat desa supaya wilayah luar bandar bergerak seiring dengan arus kemajuan Selangor kata Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa Sallehen Mukhyi ketika di temui dalam majlis penutup ‘Bengkel Kenali Kampungku’ di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam baru-baru ini.


Sallahen mengulas, perkara ini telah di maklumkan oleh Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam majlis tersebut.

Saya melihat usaha kerajaan negeri dengan menyusun strategi Program Pembangunan Desa sedia ada akan diubah menjadi konsep menyeluruh bagi memastikan pembangunan di kampung-kampung dimajukan secara bersepadu dan mampan itu amat baik.

Namun resipi utama konsep ini nanti adalah pembangunan yang bakal dijalankan bersendikan kepada maklum-balas masyarakat desa di kawasan-kawasan terlibat.

“Pembangunan Desa merupakan perkara yang menjadi fokus utama dalam tempoh lima tahun penggal kedua pentadbiran Pakatan Rakyat menerajui Selangor.

“Dalam masa tiga empat tahun ini, Kerajaan Negeri akan memastikan pendapatan penduduk desa di seluruh Selangor dapat ditingkatkan atau ditambah pada kadar yang dapat dibanggakan oleh penduduk kampung,” jelasnya.

Sallehen yang juga merupakan ADUN Sabak menambah lagi, lebih kurang 131 Ketua kampung dan anggota Jawatakuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) dari daerah Sabak Bernam dan Hulu Selangor menghadiri bengkel tersebut.

Bengkel Kenali Kampungku ini merupakan langkah pertama dalam Projek Pembangunan Desa. Tujuan bengkel ini diadakan adalah bagi memastikan Ketua-Ketua Kampung dan JKKK duduk bersama berbincang serta memberi pendapat dan maklumat bagi meningkatkan sumber ekonomi penduduk kampung.

Pada majlis penutupan bengkel tersebut, dua wakil dari setiap daerah menyerahkan dokumen perbincangan dan idea mereka kepada Abdul Khalid.

Sementara itu,  Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pula berkata, sejajar dengan objektif penganjuran bengkel ini,  saya berharap Ketua-Ketua Kampung dan JKKK dapat menzahirkan idea-idea bernas berhubung sumber ekonomi, kemahiran penduduk dan potensi kampung yang boleh dijadikan sebagai aset menjana pendapatan tradisi dan baharu.

Abdul Khalid menambah, sistem sokongan yang kukuh dari jaringan keselamatan, penggunaan tanah dan khidmat sokongan jabatan-jabatan berkaitan diperingkat negeri dan Persekutuan sangat diperlukan bagi merealisasikan hasrat itu.

“Kita mahu agar penduduk kampung atau desa yang turut berjasa kepada negeri ini, dapat menikmati kehidupan yang bahagia suasana keselesaan daripada segi pemerolehan pendapatan perkapita di negeri yang bertaraf maju ini sebagaimana dinikmati kebanyakan penduduk di bandar atau bandar raya di negeri ini,”ujarnya.

 Editor: Khaulah Azwar

Selangor tunaikan Manifesto Pilihan Raya menerusi pelan tindakan lima tahun

Kerajaan Selangor telah merangka Pelan Tindakan Lima Tahun untuk mengangkat taraf sosio ekonomi rakyat Selangor dan untuk memastikan taraf hidup rakyat mencerminkan sebuah negeri maju.

Pelan Tindakan Lima Tahun itu berdasarkan strategi dan langkah-langkah yang dicadangkan di dalam manifesto Pakatan Rakyat Selangor untuk Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang baru-baru ini dibincangkan dan dibahaskan pada sesi dialog awam yang telah diadakan di semua 12 Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Selangor.

Pelan tindakan ini dirangka pada sesi retreat EXCO selama tiga hari di Bangkok di mana semua EXCO menyuarakan isu-isu berkaitan yang perlu diberi keutamaan, kumpulan sasaran , program khusus dan unjuran implikasi kewangan sebagai sebahagian daripada strategi pelaksanaan.
EXCO (1)EXCO telah antara lain memutuskan untuk :

1. Meneruskan usaha untuk memuktamadkan penstrukturan semula industri air dan pengagihan saham air kepada rakyat Selangor.
 
2. Memberi rebat atau lain-lain jenis insentif kepada kakitangan awam yang menggunakan pengangkutan awam untuk berulang-alik ke tempat kerja di Bangunan SUK dan menyediakan bas pengantara dari stesen rangkaian pengangkutan awam terutama Terminal Bas di Seksyen 1 dan Stesen KTM di  
Seksyen 19 ke Bangunan SUK di bawah Majlis Pengangkutan Awam Selangor yang akan ditubuhkan tidak lama lagi.

3. Memusatkan semua aktiviti dan program keusahawanan di bawah Pusat Keusahawanan Negeri Selangor sebagai sebuah agensi sehenti bagi pembangunan keusahawanan.

4. Melaksanakan dasar baru bagi Rumah Mampu Milik Berkualiti (AQH) melalui unit semi autonomi di bawah Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS).

5. Membina pangkalan data bersepadu bagi semua program yang dibiayai kerajaan negeri termasuk statistik penerima kebajikan, dan memperkenalkan program baru atau meningkatkan program yang sedia ada untuk menukar minda kebajikan kepada minda Daya Kerja.

6. Menjalankan satu kajian menyeluruh dengan objektif menubuhkan Makmal Halal Saintifik Selangor untuk menangani isu-isu pensijilan halal.

7. Menambah daya polisi program komuniti yang dibiayai kerajaan negeri.

Saya mengucapkan terima kasih kepada semua EXCO, pegawai kanan kerajaan negeri dan kakitangan di atas sokongan, komitmen dan disipilin yang tinggi sepanjang tiga hari sesi ini berlangsung dan hasilnya kami berjaya menampilkan pelan tindakan berserta senarai program atau langkah-langkah yang akan dijalankan dalam jangka pendek , sederhana dan panjang.

Walaupun pelaksanaannya tidak akan mudah tetapi saya yakin bahawa kita semua akan bekerja keras untuk memastikan rakyat akhirnya akan menjadi penerima terbesar daripada pelan tindakan ini.

Kami juga telah mengadakan perbincangan dengan syarikat yang banyak memiliki pusat beli belah di Thailand, Kumpulan Central Pattana yang telah melabur RM500 juta melalui anak-anak syarikat di Malaysia untuk membina sebuah pusat membeli-belah di i -City Shah Alam- satu langkah yang dijangka akan menjadikan Shah Alam sebuah syurga membeli-belah baru di rantau ini.

Kerajaan negeri Selangor komited untuk menguruskan aset negeri dan sumber-sumbernya yang diamanahkan oleh rakyat untuk kebaikan rakyat khususnya untuk membantu rakyat Selangor yang terpinggir dan kurang bernasib baik selaras dengan agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor.

Anwar: Banyak perkara dirahsiakan Dr Mahathir


Tribunal Rakyat Bongkar Kelemahan PRU 13

SUBANG JAYA, 21 SEPT : Kira-kira lapan saksi hari ini tampil memberi keterangan di hadapan panel pada hari ketiga Tribunal Rakyat Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) di Hotel Empire, di sini.
Saksi pertama, Ketua Kampung Tual Kuala Lipis, Pahang, Yok En menghangatkan suasana apabila mengakui bahawa orang asal di kawasan itu ‘dipaksa’ supaya tidak mengundi parti lain selain Umno-BN dalam pilihan raya.

Katanya, semua penduduk kampung dijanjikan pemberian wang sebanyak RM20 sekiranya mengundi calon BN.

“Tidak semua penduduk kampung yang keluar mengundi menerima insentif itu meskipun mereka (BN) telah berjanji,” katanya.
tribunal logo
Mengesahkan perkara itu, seorang lagi saksi dari kawasan sama yang dikenali sebagai Sani mengatakan sekiranya orang asal tidak mengundi BN, polis akan menangkap dan mengeluarkan saman kepada mereka.

Pakar kimia, Steven Ng pula mendedahkan dakwat kekal yang digunakan semasa PRU-13 pada Mei lalu hanya mengandungi satu peratus argentum nitrat (silver nitrate).

Sedangkan katanya, dakwat kekal yang digunakan dalam pilihan raya lazimnya mengandungi antara 10 hingga 18 peratus argentum nitrat larut yang akan meninggalkan tanda kehitaman dan bertahan selama beberapa hari.

Penganalisis, Steven Choong yang menerangkan prosedur pengundian semasa pilihan raya berpendapat kotak peti undi awal tidak seharusnya disimpan di balai polis sebaliknya perlu diletakkan di bawah jagaan pegawai penguatkuasa.

Sesi petang pula menyaksikan pendedahan oleh dua petugas media portal online dari Malaysia Kini dan Free Malaysia Today berhubung salah laku Umno-BN menggunakan jentera kerajaan semasa tempoh berkempen di Parlimen Batu dan Tebrau.

Ia kemudian disusuli oleh tayangan video berdurasi kira-kira 30 minit yang memaparkan temu bual bersama ahli akademik Universiti Malaya, Profesor Edmund Terence Gomez yang menyifatkan tempoh 10 minit kepada parti politik untuk membentangkan manifesto pilihan raya menerusi siaran radio sebagai sesuatu tindakan tidak adil. Pegawai Eksekutif Pusat Wartawan Bebas (CIJ), Masjaliza Hamzah pula membentangkan kajian berhubung beberapa isu yang terpaksa dihadapi wartawan dan editor semasa pilihan raya.

Katanya, kebanyakan wartawan yang bekerja di media arus perdana tidak diberi kebebasan untuk menulis rencana negatif berhubung Umno-BN.

Seorang lagi saksi, Profesor Zaharom Nain berkata, liputan berita oleh media arus perdana bersifat berat sebelah berbanding portal online yang menyiarkan berita seimbang dengan menonjolkan kedua-dua parti Umno-BN dan Pakatan Rakyat (PR).

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI