Tuesday, March 2, 2010

JKP Zon 11 melancarkan Organisasi Keselamatan Pencegahan Jenayah & Pembenterasan Maksiat

Gombak - Gejala sosial yang kini semakin ketara di negara kita tidak dapat dibendungkan lagi apabila dilihat kebanyakan yang terlibat adalah golongan di peringkat remaja tidak mengira bangsa dan agama.

Oleh yang demikian, untuk mengatasi masalah ini, JKP Zon 11 yang telah di pengerusikan oleh Pn. Khatifah Zamani Sulong, Ahli Majlis MPS telah mengambil inisatif dan telah memulakan langkah ke 2, setelah menubuhkan organisasi keselamatan dengan kerjasama persatuan penduduk di taman-taman berdekatan, Nazir Masjid, Rukun Tetangga, Polis dan Jais.

Semua AJK yang dilantik telah diberikan pendedahan terperinci dengan mengadakan Ceramah Pencegahan Jenayah dan Pembenterasan Maksiat yang telah dianjurkan oleh JKP Zon 11 baru-baru ini di Dewan Masyarakat Tmn Selasih Fasa 2.

Ceramah tersebut telah disampaikan oleh ASP Izuan dari IPD Gombak dan Tn Hj. Rahman Nazir Masjid Ar-Rahimah Pemegang kad kuasa JAIS.


ISP Izuan telah memberi pendedahan kepada semua yang hadir cara-cara yang boleh diambil oleh orang awam apabila berlaku jenayah di kawasan yang berhampiran. Sebagai oang Awam, tindakan utama yang perlu diambil perhatian adalah mengenal pasti dimana kawasan jenayah berlaku, mengambil maklumat kenderaan dan menghubungi pihak polis untuk tindakan segera. Orang Awam tidak dibenarkan mengambil tindakan sendiri dengan sewenang-wenangnya kerana untuk mengelak berlaku kejadian yang tidak diingini.


Bagi mengatasi masalah maksiat pula, Nazir Masjid Rahimah, Tn Hj. Rahman telah memberi penerangan secara ringkas iaitu tindakan yang perlu diambil oleh orang awam antaranya mengenal pasti lokaliti kejadian, berapa orang yang berada di kawasan tersebut. Setelah maklumat dikumpul, orang awam boleh berhubung dengan pihak Nazir Masjid yang telah diberi kad kuasa untuk bertindak bersama beberapa orang AJK keselamatan yang dilantik sebagai saksi berlakunya kejadian,juga dengan kerjasama pihak polis.

Pn Khatifah berkata, organisasi ini adalah penting dan harus ditubuhkan disemua peringkat kawasan memandangkan gejala sosial semakin menular dan sangat aktif waktu malam. Tujuan penubuhan organisasi adalah untuk menjaga keselamatan dan keharmonian penduduk sekitar.

Oleh yang demikian sebelum jawatankuasa yang telah diberi mandat sepenuhnya menjalankan tanggungjawab di kawasan - kawasan, mereka perlu diberikan pendedahan secara terperinci agar tidak berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini dan memberi keyakinan kepada petugas ketika menunaikan tanggungjawab.


Beliau berkata, taklimat yang telah disampaikan oleh ASP Izuan dan Nazir Masjid amat berguna kepada semua petugas biro keselamatan dan juga sebagai penambahan ilmu pengetahuan kepada orang awam.

Selain daripada itu, adalah 1 kewajipan kepada semua penduduk untuk terlibat di dalam membenteras gejala sosial di dalam masyarakat. Semua orang harus bertanggungjawab dalam amal makruf nahi mungkar demi kesejahteraan ummah dan generasi yang akan datang.

Kepedulian sosial membayangkan satu semangat dan rasa sanubari yang sensitif terhadap apa jua permasalahan, kemelut dan pergolakan yang berlaku di dalam masyarakat.

Namun rasa kepedulian sosial tidaklah pula terbatas hanya kepada masyarakat Islam sahaja kerana ada banyak isu-isu yang berlaku merupakan isu-isu yang melibatkan masyarakat bukan Islam, seperti isu-isu akhlak dan seumpama. Perasaan ini mampu dipunyai oleh mana - mana individu, tanpa mengira latar belakang,kecenderungan politik, agama, kaum dan bangsa mahupun status sosial seseorang.

Di atas pertimbangan inilah, maka tertubuhnya Organisasi Keselamatan Mencegah Jenayah & Maksiat dibawah Naungan JKP Zon 11.

Semoga dengan adanya pendedahan ini,jawatankuasa yang telah mendapat mandat akan membuat perbincangan dengan inisatif mereka bagi mengatasi isu gejala sosial yang berada di sekitar mereka, serta menganalisa punca berlakunya gejala tersebut.

Harapan saya semoga jawatankuasa yang dilantik dapat menjalankan tanggungjawab ini sebaiknya dan masyarakat sekeliling dapat memberi kerjasama sepenuhnya, agar gejala sosial ini dapat diatasi dengan segera, ujarnya.

Adun beri sokongan 100%

YB Dato' Hasan selaku Exco Kerajaan Negeri Selangor/ Adun Gombak Setia melahirkan perasaan gembira apabila telah dimaklumkan penubuhan Organisasi Keselamatan Mencegah Jenayah & Maksiat dibawah Naungan JKP Zon 11.

Ini merupakan inisatif yang amat dibanggakan kerana masih belum ada lagi kawasan-kawasan di zon lain yang memainkan peranan sedemikian untuk membendung gejala sosial yang semakin merebak tertutamanya dikalangan remaja-remaja sekolah.

Harapan saya semoga penubuhan ini akan bergerak lancar, aktif, mendapat sokongan dan kerjasama semua pihak. Masyarakat umum haruslah memberi kerjasama dengan pihak JKP Zon 11 dan oraganisasi yang telah ditubuhkan ini demi kesjahteraan penduduk sekitar. Gunakanlah penubuhan ini dengan sebaiknya, ujarnya baru-baru ini.


Editor : Khaulah AzwarJKP Zon 11, Gombak berjaya menangkap serbuan NodaGombak – Noda Khas maksiat telah berjaya dilakukan sempena ketibaan “Velentime day” yang sangat diagung-agungkan oleh masyarakat masa kini tidak kira bangsa dan agama. Walaupun telah diberi keterangan hukum meraikan “Valentime day” namun pun begitu masyarakat tidak mengambil endah dan ambil berat yang melibatkan Akidah mereka.

Akibat daripada meraikan “Valentime day” telah didapati berbagai ragam manusia yang dipercayai adalah pasangan yang tidak mempunyai ikatan sah mengikut syarak telah melakukan perkara yang dilarang oleh ALLAH swt.

Mereka berdua-duaan di tempat sunyi, tanpa memikirkan kesan kepada diri dan ahli keluarga mereka.Operasi pertama telah dibuat oleh pihak berkuasa JAIS dibawah Nazir Masjid Ar-Rahimah, Greenwood dan Sri Gombak yang telah mendapat kerjasama dengan pihak Biro Keselamatan JKP Zon 11.

Mereka yang telah dapat ditangkap terdiri daripada golongan muda – mudi yang berumur seawal 15thn dan amat menyedihkan apabila mereka tidak merasakan satu kesalahan menyambut perayaan “valentime day” sehingga berlakunya noda hitam.

Nazir Masjid Ar-Rahimah berkata, operasi itu dibuat kira-kira pukul 2.00 pagi ketika itu mereka sedang melayan pasangan masing-masing.

”Menyedari premis berkenaan diserbu oleh JAIS & Polis, mereka cuba melarikan diri,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau memberitahu, sebahagian mereka cuba bersembunyi di tingkat atas dan kawasan gelap. Namun katanya, kesemua mereka yang disyaki terlibat dengan aktiviti tersebut berjaya ditahan.

Ahli Majlis Zon 11 Kesal

Pn Khatifah berkata, masalah ini sukar untuk dibendong memandangkan golongan remaja dan pasangan yang leka dengan dunia yang penuh maksiat begitu asyik meraikannya tanpa memikirkan aqidah mereka.

Beliau memberi penghargaan kepada pihak PAS yang telah membuat inisatif setiap tahun dengan mengedarkan risalah dan mereka juga melakukan operasi gempur maksiat terutamanya ketibaan “valentime day” dan perayaan tahun baru bagi memberi pendedahan dan kesedaran pada masyarakat. Namun apabila hati telah dinodai, nafsu diletakkan dihadapan maka kita tidak nampak kebenarannya lagi dan terus menerus melakukan perkara yang dimurkai oleh ALLAH swt. Sikap ketuhanan tidak wujud dalam diri mereka ketika itu, katanya.

Saranan Ahli Majlis mengenai Kasih Sayang

“Valentime Day” ini tidak sesuai bagi seorang muslim untuk meraikannya kerana ianya melibatkan aqidah. Menunjukkan kasih sayang pada seseorang banyak caranya dan bukan pada tarikh 14hb Feb, setiap tahun yang menjadi tarikh keramat bagi muda – mudi masa kini.

Tunjuklah kasih sayang kita kepada Ibubapa, adik beradik, sahabat yang terhampir bukan dengan orang yang tidak punyai ikatan dalam hidup kita. Malahan boleh diraikan Kasih sayang ini pada bila- bila masa sahaja, ujarnya dengan nada kesal.

Operasi kedua telah dilakukan oleh JKP Zon 11 dengan kerjasama Pihak Nazir dan polis di Seksyen 8 Sri Gombak berhampiran kawasan masjid Khairiah. Pasangan yang belum bernikah telah bersedudukan di apartment mereka.

Pihak Nazir dan semua AJK JKP Zon 11, yang hadir merasa kesal diatas apa yang berlaku dengan memberi alasan yang tidak masuk akal. Namun begitu kedua mereka telah diberikan nasihat sebelum dibawa ke IPD Gombak untuk siasatan lanjut dan dibawa kes ke mahkamah syariah.

Pn. Khatifah megucapkan Terima kasih dan tahniah kepada semua pihak yang telah memainkan peranan dan tanggungjawab ini sebaiknya walaupun oraganisasi keselamatan jenayah dan mencegah maksiat baru di tubuhkan namun ia telah membuat penangkapan yang cekap dan efektif.

Semoga mereka istiqamah membantu menangani gejala sosial dan menjalankan amal maaruf nahi mungkar.

Adun Kagum

Yb Dato’ Hasan B. Mohamed Ali,Adun Gombak Setia, merasa kagum diatas kerjasama pihak JKP Zon 11, Nazir Masjid dan semua yang terlibat turun padang menjalankan operasi gempur maksiat yang telah berjaya menangkap mereka yanng terlibat dalam gejala sosial dan maksiat.

Bukan mudah untuk melaksanakan tanggungjawab ini lebih-lebih lagi pada lewat mlm / 3 pagi kerana ia melibatkan waktu rehat kita setelah penat betugas waktu siang harinya. Ianya menuntut pengorbanan yang amat besar. Hanya golongan-golongan yang terpilih oleh ALLAH swt mampu melakukannya.

Alhamdulilah JKP Zon 11 telah menunujukkan komited yang amat tinggi dalam tugasan dan amanah diberi untuk kebaikan masyarakat sekeliling, katanya.

Adun memberi cadangan yang bernas

Yb Dato’ telah memberi saranan agar pihak yang telah menubuhkan pusat-pusat yang menggalakkan berlakunya maksiat seperti hotel budget dan lain-lain agar tidak memberi kepada remaja sekolah.
Seharusnya pihak tersebut harus berhati-hati dalam menyediakan hotel tersebut. Gunakan kemudahan tersebut untuk kearah kebaikan dengan memberi sewa kepada pihak pengunjung yang mempunyai ikatan yang sah bukan memberi kepada orang yang tidak mempunyai ikatan nikah yang sah.

Ini amat penting kerana jika tidak dikawal maksiat akan terus menerus berleluasa maka akan lahir anak luar nikah dan inilah menyebabkan kes pembuangan bayi yang semakin meningkat. Amat dikesali, apabila Anak yang dilahirkan adalah putih bersih dan tidak bersalah telah dibunuh, dicampak dengan begitu kejam. Perasaan bersalah tidak ada dalam diri mereka setelah membuat maksiat kini mereka membunuh bayi pula. Bayi yang suci bersih ini tidak bersalah, tetapi yang bersalah adalah mereka sendiri yang telah melakukan maksiat tanpa tidak ada perasaan ketuhanan ketika itu.

Beliau juga amat berharap agar Negeri Pakatan rakyat bebas daripada gejala sosial dan maksiat, insya-ALLAH beliau akan mengambil inisatif lain untuk turut membantu menangani masalah ini dengan sebaiknya.

Cadangan Ahli Majlis , Ibubapa harus memberi perhatian


Peranan ibubapa amatlah berat dan harus dilakasanakan sebaiknya, Ibubapa harus mengambil berat terhadap anak-anak. Kawal anak-anak apabila melihat kelakuan yang mengcurigakan lebih-lebih lagi apabila anak-anak sering keluar malam. Harus disiasat dengan siapa mereka berkawan.

Ibu bapa harus memberi sokongan dan mendorong anak-anak kearah mendalami ilmu agama yang mendalam kerana apabila mereka mendalami ilmu agama, isnya-ALLAH mereka tidak akan melakukan perkara yang dimurkai ALLAH.

Kadang-kala ibubapa mengambil sikap sambil lewa dan tidak memberi tumpuan kasih sayang pada anak-anak. Mereka begitu sibuk dengan hal keduniaan semata-mata dengan bekerja keras tanpa meluangkan masa bersama ahli keluarga.Bila ini terjadi maka anak-anak merasa kekosongan tiada tempat untuk mengadu dan akhirnya mereka mengambil langkah yang negatif dengan melibatkan gejala sosial dan membuat maksiat.

Apabila nasi sudah menjadi bubur maka tiada gunanya lagi. Yang memikul malu adalah ibubapa dan imej keluarga juga akan tercalar.

Khatifah Zamani telah memberi penekanan hal ini dan amat berharap agar perkara ini diberi perhatian sewajarnya, semoga kita mampu membina institusi kekeluargaan yang mengamalkan konsep ISLAM secara keseluruhannnya, Rumahtangga mendapat mawadadah warahmah disisi ALLAH swt, isnya-ALLAH, ujarnya dalam majlis makan malam bersama warga emas bangsa Thionghua di Sri Gombak baru-baru ini.Editor : Khaulah Azwar

Kemudahan Awam Rosak ” Kesal Dengan Sikap segelintir penduduk”Gombak – Saat musim cuti menyambut ketibaan Tahun Baru Cina baru-baru ini, sudah pasti kota metropolitan di k.Lumpur utamanya menjadi sepi, apabila ramai warga kota mengambil kesempatan untuk pulang ke kg. halaman bersama ahli keluarga.

Tetapi dalam kesepian dan kota raya tidak sibuk seperti hari biasa, telah berlaku satu kemalangan yang mengakibatkan Perhentian Bas mengalami kerosakan yang amat teruk dihadapan Sek. Keb. Tmn Selasih dilanggar oleh kereta.

Wartawan PKM Dun Gombak Setia telah dimaklumkan oleh penduduk dan penjaga keselamatan penduduk casmaria, kemalangan tersebut telah berlaku pada 12hb Feb, 2010 kira-kira 3:30 pagi disini.

Didapati sebuah kenderaan Wira berwarna hijau dengan sebuah kenderaan yang tidak dikenal pasti telah berlumba dijalan raya, tetapi salah satu kenderaan tersebut telah terbabas sehingga melanggari perhentian bas.

En. Adnanspi Bin Antah menyatakan “ketika itu, saya bertugas sebelah mlm dengan beberapa orang kawan saya, tiba-tiba terdengar bunyi yang amat kuat dan bila diperhati daripada jauh mereka seolah bergaduh”.

Kereta Wira Hijau telah melanggar perhentian bas dan sebuah kereta lagi telah sempat lari daripada tempat kejadian. Kereta tersebut telah melanggar gerai burger yang berada berhampiran kawasan tersebut. Pemilik gerai tersebut sedang berniaga untuk mencari rezeki sebelah mlm. Gerai tersebut telah hancur berkecai, tempat duduk perhentian bas terbelah 2, tiang dan atap bumbung perhentian bas juga telah roboh. “Plate” kenderaan tersebut patah, pintu kenderaan juga telah tercabut.

Namun begitu, tiada kemalangan meragut nyawa ketika kejadian berlaku. Beliau menyatakan bahawa beliau dan kawan-kawannya telah diugut oleh pemandu kenderaan tersebut jika sesiapa membuat aduan. Jelas kelihatan ketika itu pemilik kenderaan itu seperti mabuk.

Tetapi kami tidak ambil kisah dengan ugutan tersebut. Kami menjalankan tugasan kami sebagai pekerja disini menjaga keselamatan penduduk. Dan kami telah membuat aduan kemalangan dalam buku rekod laporan kerja untuk tindakan pihak majikan kami.

Laporan polis telah dibuat oleh Pemilik gerai burger setelah berlaku kemalangan yang menyebabkan mata pencarian beliau telah hilang.

Beliau berkata lagi, pihak kami telah meminta pengetua Sekolah Tmn Selasih agar buat aduan untuk keselamatan para pelajar, namun beliau kecewa apabila pihak sekolah tidak mahu mengambil tindakan segera dan menyatakan tidak mahu campur tangan.

Tindakan Segera Ahli Majlis MPS

Ahli Majlis, MPS Zon 11, Pn Khatifah Zamani Sulong telah mengambil tindakan segera apabila menerima aduan walaupun ketika itu beliau sudah pulang ke kg halamannya untuk bercuti bersama ahli keluarga. Walaubagaimanapun beliau masih meneruskan tanggungjawabnya dengan menghubungi pihak Jabatan Kejuruteraan MPS untuk tindakan segera. Demi kepentingan masyarakat sekitar dan pelajar-pelajar sekolah berkenaan agar dapat tempat teduhan apabila musim hijan dan panas.

Beliau menyatakan pihak MPS telah mengambil langkah keselamatan kepada semua pengguna dan penduduk sekitar dengan memasang pita keselamatan sebagai kawasan larangan.

Kawasan tersebut akan dibersihkan secepat mungkin dan akan didirikan perhentian bas yang baru untuk kemudahan pelajar dan penduduk setempat.

Apabila ditanya, pandangan tentang pihak sekolah tidak mahu memberi kerjasama untuk membuat aduan kemalangan yang berlaku di kawasan sekolah tersebut, pn. khatifah menyatakan “pihak sekolah mungkin tidak mahu panjangkan isu ini, kerana mungkin akan diperbesarkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab dan ini akan menyebabkan berlaku salah faham berpanjangan dan imej sekolah akan tercalar, katanya”

Tanggungjawab Terlaksana Demi Keselamatan Penduduk

Selaku Ahli Majlis di Zon ini, saya telah melaksanakan tanggungjawab dan saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk yang telah menghubungi saya untuk membuat aduan tersebut. Sikap keperihatinan penduduk/masyarakat sebegini harus dipupuk untuk kebaikan bersama katanya ketika ditemubual dalam operasi OPS..Anti tikus baru-baru ini.


Beliau berkata, selaku ahli majlis di zon ini, beliau amat memahami kesulitan dan permasalahan yang dihadapi oleh penduduk. Awal minggu lepas pihak sekolah kebangsaan Taman Selasih telah menghubungi beliau dan mengajukan beberapa permasalahan infrastruktur dihadapan sekolah. Beliau telah panjangkan pada pihak kejuruteraan MPS dan akan diambil tindakan seterusnya oleh pihak MPS.

Kesal Dengan Sikap segelintir Penduduk yang suka menjatuhkan karier Orang Lain

Apabila ditanya mengenai satu kenyataan yang disiarkan oleh akhbar Sinar Harian tentang kekesalan seorang penduduk yang mengatakan Ahli Majlis tidak mengendahkan aduan sekolah kepadanya, beliau sangat terkilan dengan kenyataan itu” saya rasa terkilan dengan kenyataan itu kerana sepanjang perkhidmatan saya, tiada sepucuk surat yang dihantar atau diajukan pada saya / di Pej Ahli Majlis Zon 11. Semua aduan penduduk yang telah diajukan kepada saya telah diambil tindakan segera dengan kerjasama semua pihak terutamanya Exco Kerajaan Negeri Selangor/ Adun Gombak Setia Yb Dato’ Hasan B. Mohamed Ali, MPS dan agensi -agensi lain. Pihak Kami tidak pernah mengabaikan tanggungjawab yang diberi kerana pihak kami tahu tanggungjawab sebagai pimpinan kepada msayarakat insya-ALLAH.

Mungkin kenyataan yang dikeluarkan orang yang tidak bertanggungjawab itu mencari populariti murahan, tidak berasas dan hasrat utama adalah untuk menjatuhkan imej Kerajaan Negeri Selangor atau kerajaan PR.

Beliau menyatakan “Mungkin kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang penduduk tersebut masa pemerintahan Kerajaan UMNO yang lalu yang tidak mengambil tindakan, tapi itu diluar kuasa saya” ujar beliau.


Adun Gombak Kesal Kenyataan seorang Penduduk terhadap Ahli Majlis, MPS

YB Dato’ Hasan, selaku Exco Kerajaan Negeri Selangor / Adun Gombak Setia telah mengambil tindakan efektif apabila aduan yang diajukan oleh pihak Ahli Majlis dalam semua perkara terutamanya apabila berlaku kemalangan yang berlaku di Hadapan Sek. Tmn Selasih baru-baru ini.

Insya-ALLAH segala tindakan segera telah diambil dan saya amat berharap pihak MPS akan membersihkan kawasan tersebut dengan segera demi keselamatan para pelajar utamanya. Bimbang jika dibiarkan begitu lama akan memberi kecederaan pelajar dan pengguna.

Saya juga rasa begitu kesal dengan sikap seorang penduduk yang mengeluarkan kenyataan yang tidak berasas. Bagi saya sepanjang Ahli Majlis MPS Zon 11 dan semua AJK JKP Zon 11 yang dipengerusikan oleh Pn Khatifah Zamani amatlah memuaskan hati saya dan semua penduduk sekitarnya.

Terdapat berbagai kepujian untuk beliau yang diberikan penduduk samaada melalui surat/panggilan talian. Semua bukti tindakan gerakkerja beliau dan surat kepujian daripada penduduk untuk beliau dan pembantunya ada ditangan kami.

Saya bersyukur kerana pilihan kami tidak salah dalam melantik pimpinan untuk membantu kami menerajui kerajaan Negeri Selangor. Tindakan dan perhatian yang diberikan mereka kepada masyarakat tidak memilih kasih mahupun pemahaman politik yang berbeza.

Penduduk Zon 11 Berpuas Hati atas Khidmat Ahlli Majlis, MPS

Penduduk Zon 11 telah melahirkan kegembiraan dan sagat berpuas hati diatas khidmat yang diberikan oleh Pn. Khatifah selama beliau menerajui kawasan Zon 11. Setiap Aduan, program bersama Rakyat sentiasa mendapat kerjasama dan sokongan padu. Mungkin yang tidak mendapat informasi sahaja akan ketinggalan maklumat dan mengenai peranan Ahli Majlis /JKP di setiap Zon kawasan mereka.

Walaubagaimanapun, dengan sejujurnya pihak saya, kakitangan PKM, MPS dan agensi lain telah memberi kepujian terhadap beliau dan Pembantu peribadinya yang sangat komited dan kerjasama yang diberikan kepada masyarakat.

Sifat mereka yang sangat bertanggungjawab dalam semua perkara. Semoga mereka tidak kecewa, putus asa. Teruskan tanggungjawab yang diberikan amanah oleh Kerajaan Negeri kepada masyarakat sebaiknya.

Sudah menjadi adat dalam kehidupan manusia tidak pernah merasa puas hati dan sentiasa mencari kesalahan dan cuba menjatuhkan karier orang lain. Mereka merasa irihati apabila melihat kerajaan Negeri dibawah PR dapat menjalankan tanggungjawab ini dengan sebaiknya kepada masyarakat umum, katanya dengan nada kesal diatas kenyataan tersebut.

Harapan YB Dato’

Saya amat berharap agar setiap perkara yang dilontarkan oleh penduduk kepada media hendaklah berasas dan mempunyai bukti yang kukuh. Jangan kita menaburkan fitnah, dosanya amat besar.

Buangkan segala perasaan irihati, hasad yang memakan diri sendiri dan tidak mendapat keuntungan.

Saya yakin ALLAH swt sentiasa membantu orang-orang yang beriman dan membantu agamanya. Pandang kehadapan dan masih banyak perkara yang perlu kita laksanakan sebaiknya sebagai khalifah untuk mentadbir bumi ini dengan sebaiknya jangan sekali kita merosakkannnya. Harapan saya agar perkara ini tidak berulang lagi.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI