Thursday, July 19, 2012

Tazkirah Jumaat: Jom Pakai Kopiah, Dan Elokkan Akhlakmu

Jangan anggap orang yang berkopiah itu ustaz, tapi anggaplah beliau ada talent dan ciri-ciri ke arah menjadi seorang ustaz.

Bantu dan berilah semangat kepada mereka hingga betul-betul menjadi seorang ustaz. ♥

InsyaAllah, Bila dah pakai kopiah, elokkan akhlak kita.. boleh kan?

Jom pakai kopiah :

Penulis paling suka melihat muslimin pakai kopiah, sejuk mata memandang. Penulis yakin  kaum muslimin juga suka melihat muslimat bertudung labuh kerana itulah ciri-ciri muslim yang tahu menjaga peribadinya. 

Ingat pakaian mencerminkan diri kita sebenar. Moga jadi mukmin sejati. Bulan Ramadhan bulan tarbiyah, maka kita tarbiyahkan diri kita untuk menutup aurat dengan baik..Tutupp aurat bukan hanya bulan ramadhan tetapi hingga kita kembali kepada Allah SWT,  bolehkan???

Terimalah Pinangan Ku, Gerakan ISLAM yang terbaik

Kelantan : Akhirnya pinangan diterima juga.. Alhamdulilah  setelah beberapa bulan Abby Abadi atau nama sebenarnya Arbaeiyah Abdul Manan berjinak-jinak dengan gerakan PAS, baru sahaja mengisytihar kemasukan ke dalam PAS.

Beliau telah menyerahkan borang keahlian seumur hidup sebentar tadi di dalam satu majlis ceramah bersama YAB Tuan Guru dan Exco kanan kerajaan negeri, YB Dato Husam di Padang YIK Nilam Puri.

Abby yang terkenal dengan watak Inspektor Aliza dalam siri rancangan televisyen Gerak Khas kini bergiat aktif dalam aktiviti yang dianjurkan PAS kebelakangan ini termasuk menyertai himpunan Bebaskan Tahanan ISA di Kamunting, Taiping, Perak, minggu lalu.

Tidak ketinggalan bekas rakan sepasukannya dalam filem tersebut juga menempelak Abby kunun mewakili anak-anak polis mencabarnya supaya berdebat dengannya.

Tetapi sehingga ke hari ini AC Mizal masih tidak memberi kata putus berkenaan isu debat yang dimulakannya sendiri.

Abby Abadi sebelum ini pernah menyatakan hasratnya kini ingin lebih dekat dengan agama selain menjadi insan lebih baik setelah melalui pelbagai pengalaman yang banyak mengajarnya erti sabar termasuk diberi jalan untuk berhijrah.

“Bukan sebab saya pilih pentas (majlis Pas) untuk berkongsi pengalaman, saya juga mendapat jemputan daripada majlis agama, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) terutama persatuan wanita.

“Saya seronok berkongsi cerita supaya apabila ada wanita lain melalui peristiwa seperti saya (berhijrah) mereka akan sama-sama mendapat kekuatan melalui perkongsian pengalaman ini,” katanya.

Beliau berkata, perjuangan sebenar ialah apabila seseorang itu semakin dekat pada agama dan sayang kepada ALLAH.

Apa-apa pun kita rakamkan syabas kepada Abby Abadi dan kita alu-alukan beliau di dalam saf perjuangan Parti Islam SeMalaysia ini. 

 Apabila hati sudah suka,bersatulah hati, bertemu tidak jemu berpisah tidak gelisah. Hidup matiku kerana Allah, bila hati dah di miliki maka, ku serahkan jiwa raguku untuk yang satu.. susah senang akan di tempuhi juga.. Takbir..

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI