Tuesday, December 28, 2010

Jangan suka mengambil kesempatan


Bandar Baru Selayang - Kesal dengan sikap sesetengan pihak yang suka mengambil kesempatan keatas rakyat yang tidak berkemampuan.

Pengurus Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tmn Templer, Kassim Packiry melahirkan rasa terkilannya kerana mendapat aduan daripada rakyat mengenai pengambilan permohonan borang di PKM dikenakan bayaran.

Untuk pengetahuan rakyat selangor semenjak Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) memerintah, tidak berlaku lagi rakyat selangor dikenakan bayaran sekiranya mereka ingin mendapatkan borang permohonan bantuan atau mengikuti program-program yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Selangor (PR) mahupun program yang dianjurkan oleh PKM DUN Tmn Templer.

Sekiranya bayaran dikenakan mungkin program anjuran bersama JKKK, Dewan, NGO, dan sebagainya kerana ianya bergantung kepada pihak penganjur program.

Katanya, "saya dapat aduan ini banyak kali, disini saya ingin menjelaskan kepada semua rakyat selangor bahawa borang permohonan seperti Skim Mesra Usia Emas (SMUE), Ibu Tunggal, Bantuan IPT, Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS), Pemeriksaan Kesihatan Percuma (MAMMOGRAMSEL) Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) adalah percuma".

Jika mereka ingin meminta bantuan orang ketiga untuk mengambil borang di PKM pun, kita tidak kenakan bayaran sama sekali. Sekiranya mereka dikenakan bayaran daripada orang ketiga, kita amat berharap kerjasama daripada mangsa agar tolong segera membuat aduan ini terus ke Pejabat PKM yang terhampir agar pihak pengurusan dapat mengambil tindakan.

Tindakan tegas akan diambil, kerana kita tidak mahu berlakunya penyelewengan kewangan, penipuan dari mana-mana pihak, kerana sikap mereka sedikit sebanyak akan memberi kesan buruk kepada pentadbiran Kerajaan Negeri (PR) dan PKM.

Saya tidak tahu apakah motif mereka buat sedemikian dengan mengaut keuntungan kepada pihak yang tidak tahu "prosedure" mengenai bantuan yang ditawarkan oleh Kerajaan Negeri. Seharusnya mereka mendapatkan informasi di PKM, Pejabat Ahli Majlis, Pejabat JKKK, ketua-Ketua Kg, Nazir-Nazir Masjid yang pasti tahu "prosedure" dan khidmat yang diberikan oleh Kerajaan Negeri (PR) pada rakyat.
Adakah mereka yang suka mengambil kesempatan ini mungkin berniat untuk memburukkan imej , pengurusan pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor (PR) dan PKM yang dapat membantu rakyat dengan tulus dalam memberi khidmat kepada masyarakat dari segi bantuan kewangan dan lain-lain bantuan.

Kassim berkata, seharusnya rakyat selangor berterima kasih dengan Kerajaan Negeri (PR) yang mengamalkan konsep negeri berkebajikan kerana rakyat sentiasa mendapat bantuan daripada kerajaan negeri lebih-lebih lagi mereka yang berpendapatan rendah, ibu tunggal, fakir miskin dan OKU tanpa mengira perkauman dan parti.

Disini, saya juga ingin menegaskan kepada pihak yang terbabit dengan membuat kerja sedemikian, seharusnya insaflah mungkin didunia kita boleh buat apa sahaja walaupun sekecil zarah dan tanpa pengetahuan manusia tetapi ingatlah ALLAH swt sentiasa perhatikan sikap, kegiatan dan amalan kita. Berilah bantuan kepada orang dengan seikhlas hati tanpa meminta habuannya dan dikenakan bayaran. Pertolongan yang diberikan kerana ALLAH swt insya-ALLAH kebaikanya akan kita dapat daripadaNya. Jangan kita melakukan penindasan kepada orang yang tidak berkemampuan (lemah). Buangkan segala perbuatan yang dimurkai ALLAH dengan mengecapi kesenangan dunia yang sementara waktu, ujarnya di PKM hari ini.


Editor :khaulah azwar


Umno Retak Dan Sukar Cari Pemimpin Baru


SHAH ALAM 28 DIS : Senarai baru ketua badan perhubungan Umno negeri yang diumumkan semalam mencerminkan kegagalan Umno untuk mencari pemimpin pelapis dan sebaliknya menonjolkan perpecahan dalam parti itu.

Keengganan Perdana Menteri Najib Razak memberi laluan kepada pimpinan Umno Selangor menerajui badan perhubungan negeri menunjukkan beliau tidak mempercayai kebolehan Menteri Asas Tani dan Industri Noh Omar.

Di Perlis, keputusan untuk mengekalkan Menteri Besar Datuk Seri Dr Md Isa sebagai pengerusi Umno negeri di kritik oleh Shahidan Kassim yang dilantik sebagai Timbalan Pengerusi.

Mantan Menteri Besar Perlis itu menyifatkan Md Isa sebagai duri dalam daging dan berkata beliau belum membuat keputusan sama ada untuk menerima perlantikan itu.

Naib Presiden PAS Mahfuz Omar berkata secara keseluruhan senarai kepimpinan baru Umno mencerminkan sebuah parti yang masih bergolak dengan politik dalaman.

" Sepatutnya rakan-rakan pimpinan Umno di negeri Perlis harus akur bahawa dengan meletakkan Shahidan sebagai Timbalan, bahawa Datuk Najib memang tidak berhasrat untuk melihat Umno negeri Perlis itu aman," katanya.

Shahidan menyifatkan Md Isa sebagai pemimpin lemah yang gagal menyatupadukan ahli-ahli Umno di Perlis.

Malah Shahidan membidas Najib kerana tunduk kepada tekanan luar untuk mengekalkan Md Isa sebagai pengerusi Umno di Perlis, akhbar The Star melaporkan.

Di Selangor, Mahfuz berkata najib mengambil keputusan untuk kekal sebagai pengerusi badan perhubungan kerana mahu memastikan negeri itu dirampas balik oleh pemerintah.

" Saya melihat bahawa dengan Datuk Najib terus memegang kerusi Perhubungan Umno Negeri Selangor, ada satu perancangan dengan unsur-unsur jahat dan tidak demokratik untuk dilakukan ke atas negeri Selangor, " kata Mahfuz.
PAS Lancar Jelajah Tawan Putrajaya


KUALA LUMPUR 29 DIS : Pembuka tirai 2011 menyaksikan PAS akan mengadakan siri jelajah seluruh negara untuk memberi kesedaran supaya menilai perubahan yang ingin dibawa oleh parti itu dalam rangka menawan Putrajaya dalam pilihan raya umum akan datang.

Siri jelajah itu, dinamakan Projek 2011: Masa untuk berubah - PAS Sedia Gantikan Umno, dijadual berlangsung antara Januari hingga Mac 2011.

Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan berkata segala persiapan sedang dipergiatkan dan diatur melibatkan seluruh anggota Pemudanya dalam program tiga bulan itu, lapor portal Malaysiakini.

"Kami juga telah mengeluarkan arahan untuk menggerakan jentera di setiap peringkat kawasan dan negeri," kata Nasrudin.

Dalam siri jelajah yang akan bermula di Pahang dan berakhir di Terengganu itu, rombongan Pemuda PAS dijadual mengadakan sesi dialog dengan Pemuda negeri serta taklimat khas daripada Nasrudin.

Di sebelah malamnya pula akan diadakan ceramah perdana, dinamakan Pentas Pemuda.

Nasrudin berkata, setiap jentera Pemuda terlibat menyelesaikan culaan undi, daftar pemilik dan jumlah semak semasa berada di lapangan.

Ditanya bilangan anggota PAS akan turut serta, katanya, itu semua bergantung kepada keluasan sesuatu kawasan.

"Kita tidak meletakkan jumlah kapasiti, jumlah tenaga (ahli) bukan berada di atas kertas tetapi di lapangan kelak," ujarnya.

Nasrudin berkata, siri jelajah mencapai kemuncaknya pada 19 Februari, dijangka 30,000 Pemuda PAS Kedah akan menghadiri program tersebut.

Ditanya sama ada sudah memohon permit polis, Nasrudin memberitahu telah memohon permit daripada pihak berkuasa untuk kesemua siri jelajahnya.

"Ada negeri dah serah borang permohonan dua minggu lebih awal untuk mohon permit," kata beliau yang menjangka tiada masalah akan timbul dalam program sulung mereka untuk tahun depan itu.SIMFONI KASIH TAUTAN HATI