Sunday, October 24, 2010

Hasrat ingin jadikan masjid sebagai Universiti Rakyat

K.Selangor - Program Pemerkasaan Institut Keluarga dengan mengadakan berbagai program seperti Wacana pemimpin tempatan, motivasi ibubapa dan guru cemerlang, forum hal ehwal Islam dan lain-lain program telah mendapat sambutan yang amat baik diseluruh kawasan k.selangor kelmarin.
Program Mendekati Rakyat (PMR) yang dianjurkan oleh YB Dato’ Dr. Hasan bin Haji Ali, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) melebihi 3000 kehadiran pengunjung.
PMR telah dirasmikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, MB Selangor dengan mengadakan solat fardhu maghrib berjemaah bersama rakyat.
Selain daripada itu, program Forum Hal Ehwal Islam yang diadakan telah dihadiri oleh ahli-ahli panel-panel profesional seperti Dr Zulkifli Mohamad Albakri, Ustaz Haslin B. Baharin, Ustaz Zulkarnain Hamzah dan Ustaz Halim Din.
Forum tersebut telah diisi dengan pengisian yang menyentuh relevan atau tidak dibincangkan hal isntitusi keluarga pada masa kini, bilangan peratus penceraian yang semakin meningkat, kegagalan mendirikan rumahtangga sakinah, punca penceraian dan lain-lain.
Forum tersebut juga telah membuka minda rakyat yang hadir mengenai pendidikan ibubapa kepada ana-anak dalam mendalami ilmu dunia dan akhirat bagi mengenali penciptaNya, peranan dan tanggungjawab ibubapa kepada anak-anak, tips rumah tangga yang mendapat kerberkatan oleh Allah swt dan sebagainya.
Berkata Y. B Dato' Dr Hasan "sepanjang program (PMR) diadakan yang bermula daripada solat jumaat sehingga qiammulail didapati penduduk dan rakyat sekitar k.selangor telah memberi komitment yang sangat tinggi".
"Diluar jangkaan saya kerana kehadiran yang melebihi 3000 pengunjung sehingga qiammualail ini diadakan".
"Saya juga difahamkan kehadiran bukan setakat penduduk K.Selangor sahaja yang mengimarahkan program ini tetapi diluar kawasan K.Selangor juga turut hadir bersama ahli keluarga mereka", katanya.
Penduduk disini juga telah mengadakan gotong - royong dengan menumbangkan beberapa ekor lembu sebagai juadah kepada pengunjung yang hadir.
Disini saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pengunjung dan rakyat sekitar kuala selangor, pihak urusetia, jawatankuasa masjid, (JAIS), pihak sekolah dan semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dengan memberi kerjasama bagi menjayakan program ini. Semoga program yang murni ini mendapat keberkatan Allah swt.
Alhamdulilah Program Qiammulail yang dihidupkan dengan zikir-zikir munajat telah menyentuh hati kepada yang mendengar. Semoga titisan air mata yang mengalir adalah tangisan air mata taubat nasuha dengan menyesali kesilapan-kesilapan yang kita lakukan tanpa disedari sebagai hamba.
Selepas solat subuh, program ini juga telah disini dengan pengisian Tazkirah yang disampaikan oleh saya sendiri mengenai "ibubapa & anak : Formula keluarga Mithali".

Sepanjang program ini diadakan pihak penganjur juga telah menyediakan kediaman sebanyak 30 buah khemah, sekolah dan masjid juga dibuka untuk kediaman semua pengunjung yang hadir untuk menunaikan solat hajat. Alhamdulilah tiada masaalah kediaman dan saya sendiri juga turut tidur bermalam dirumah penduduk kg disini, ujarnya.
Y.b Dato' Hasan melahirkan kesyukurannya kerana program imarahkan majlis-majlis ilmu dimasjid atau disurau telah hidup terutamanya dinegeri selangor semenjak dibawah pentadbiran Pakatan Rakyat (PR).
Beliau juga berazam dan berhasrat untuk menjadikan masjid sebagai university rakyat dan taman-taman syurga, dimana rumah allah ini mendapat kunjungan ramai oleh umat islam, ujarnya dalam majlis penutup program Hal Ehwan Islam.
Bagi memeriahkan suasana program (PMR), majlis tersebut diadakan dengan menyampaikan sumbangan kepada fakir miskin, orang kurang upaya (OKU). Seramai 11 orang yang telah menerima sumbangan daripada Lembaga Zakat Selangor (LZS) yang telah disempurnakan oleh Y. B Dato' Dr Hasan.
Pn Siti Fatona Hj Yasni, 45thn telah menerima sumbangan daripada LZS sebanyak RM38,000.00 untuk membina rumah baru. Beliau sekeluarga yang telah ditimpa musibah dengan kehilangan kediaman akibat kebakaran baru-baru ini.
Suami beliau Selamat B. Atiman yang mengalami sakit buah pinggang semenjak tahun 2005 lagi tidak mampu bekerja keras kerana beliau sedang membuat rawatan dialisis. Kini taggungjawab untuk mendapat rezeki yang halal terletak dibahu Siti Fatona bagi meneruskan kehidupan dan membiayai pelajaran anak-anaknya seramai 4 orang yang semakin membesar.
Siti Fatona dan suaminya melahirkan rasa terharu diatas sumbangan yang diberikan oleh LZS dengan keperihatinan Kerajaan Negeri (PR) yang telah memilih beliau sebagai asnaf. Beliau melahirkan kesyukurannya kerana ketika beliau sekeluarga ditimpa musibah masih ada yang sudi menghulurkan bantuan.
"Alhamdulilah semoga sumbangan yang saya terima ini dapat membantu saya dan keluarga membina rumah baru dan membeli barang keperluan harian dan anak-anak" katanya.
Sementara itu, En Tasmin bin Partonjo merupakan salah seorang OKU telah menerima sumbangan merasa hiba kerana beliau yang telah mengalami kemalangan semenjak 4thn yang lalu kini tidak mampu bekerja. Isteri beliau banyak membantu dengan mengorbankan masa, membanting tulang dan memerahkan keringatnya dengan bekerja keras untuk mendapatkan rezeki yang diberkati.

Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak LZS dan kerajaan negeri yang telah mengamalkan konsep negeri berkebajikan kerana telah memilih saya sebagai penerima zakat. Semoga Allah swt yang selayaknya membalasnya, ujarnya dengan perasaan hiba di masjid Ar-Rahman Bukit Badong disini.


Khaulah AzwarHubungan terjalin antara Nisa' dan Beliawanis

Kompleks Sukan Wanita IIUM, Gombak- Aspek sukan dan kesihatan fizikal merupakan antara aspek yang penting dalam kehidupan kita terutamanya golongan belia dan remaja.

Sukan boleh menjadi antara alternatif utama dan daya penarik untuk golongan belia remaja daripada mereka terlibat dengan pelbagai aktiviti gejala soaial yang tidak sihat.

Justeru itu, Y.B Dato' Dr Hasan B.Mohamed Ali, ADUN Gombak Setia dengan kerjasama Nisa’ Gombak dan Nisa’ Wilayah Persekutuan sepakat untuk menganjurkan sebuah kejohanan bola jaring terbuka untuk golongan beliawanis.
Beliau berkata, "Penting untuk mendekati golongan tersebut kerana pada masa ini, kita lihat mereka terlibat dengan aktiviti yang kurang sihat dan amat membimbangkan apabila mereka terjebak dengan mengadakan hubungan seksual akhirnya anak-anak luar nikah dan kes pembuangan bayi juga semakin meningkat. Ini amat membimbangkan semua pihak, ujarnya.
Penglibatan mereka dengan mengadakan hubungan yang tiada batasannya dan melibatkan diri dengan aktiviti kurang sihat membuat ibubapa/penjaga dan guru-guru menjadi bingung apabila anak-anak mereka terlibat dengan gejala sosial yang kian hari semakin meningkat dan masih tiada formula yang ditemui lagi sehingga kini.
Oleh itu, saya dengan kerjasama Nisa' Gombak dan Nisa Wilayah Persekutuan bersetuju untuk mengadakan aktiviti sihat ini kerana ia merupakan 1 kreativiti untuk mendekati golongan tersebut. Harapan saya agar mereka tidak terasa terasing /rendah diri apabila bertemu dengan golongan yang berpakain muslimah dan bertudung.
Nisa' merupakan ikon muslimah yang selayaknya mendekati golongan beliawanis dan remaja kerana mereka membawa imej golongan muda dan menyebarkan dakwah secara dakwah bilhal iaitu menyebarkan dakwah dengan secara halus tanpa menyentuh hati mana-mana pihak dengan paksaan atau tekanan .

Seperti sedia maklum, golongan remaja yang semakin hari usia mereka yang semakin meningkat mereka inginkan kebebasan kehidupan dan masih mencari erti kehidupan yang sebenar.
Oleh itu kitalah yang seharusnya berperanan untuk membawa dan membimbing mereka ke jalan yang diredhai Allah swt agar mereka tidak tersasar jauh dari landasan- Nya.
Saya yakin Nisa' dan muslimah mampu membimbing mereka untuk mengikuti berbagai program tidak semestinya program agama sahaja tetapi dengan berbagai cara kerana dakwah itu boleh dilakukan dengan berbagai cara asalkan mesej tersebut sampai dan memberi kesan kepada hati mereka.
Semoga usaha yang murni ini insya-Allah beliawanis ini mampu menjadi seorang muslim yang disegani masyarakat dan tidak melakukan perkara yang dilarang oleh Allah swt, ujarnya.
Sementara itu Pn. Nurul (Pengarah program melahirkan terima kasih kepada Y.B Dato' Dr Hasan dan semua yang telah memberi sokongan sepenuhnya bagi menjayakan program ini.Alhamdulilah sebanyak 12 kumpulan telah menyertai perlawanan ini dengan jumlah seramai 120 orang peserta. Penyertaan pasukan tersebut terdiri daripada 6 kumpulan kawasan Gombak dan 6 daripada kawasan Wangsa Maju.
Pasukan My Tnet Legend telah menjadi johan dengan mendapat RM700, medal dan sijil penyertaan, Fair Ladyz tempat ke 3 mendapat RM500, medal, sijil penyertaan, dan Sri Semarak tempat ke 4 mendapat RM300, medal dan sijil penyertaan.
Bagi kumpulan yang tidak memperolehi kemenangan mereka semua tidak hanya pulang tangan yang kosong tetapi telah menerima cenderahati daripada penaja.
Sepanjang program di adakan pihak urusetia juga membuka Kaunter pendaftaran Nisa' untuk memberi peluang kepada beliwanis mendekati dan menjadi ahli Nisa'. Diharap pada masa akan datang mereka yang telah bersama kita dalam program ini akan menyertai lain-lain program yang akan dianjurkan oleh Nisa', ujarnya.
Alhamdulilah Nisa' Gombak kerap membuat pelbagai program samaada peringkat kawasan ataupun diperingkat Negeri Selangor. Setiap tahun berbagai program sukan diadakan seperti Nisa' Games, X-Plorance Jambori Nisa', Bowling Nisa dan majlis-majlis ilmu juga diberi bagi memantapkan tarbiyah ahli.
Didapati semua program yang dianjurkan oleh Nisa' mendapat sambutan amat baik sekali yang diberikan oleh peserta dan ahli keluarga yang menghantar anak-anak mereka untuk bersama dengan Nisa'. Program jambori Nisa' yang julung kalinya dibuat dinegeri selangor juga telah memecah rekod sehingga sasaran penyertaan telah melebihi quater iaitu hampir 600 lebih peserta sedangkan kami hanya terhad untuk 300 peserta tetapi atas permintaan rakyat maka kami menerima penyertaan tersebut demi untuk membantu anak -anak mereka menjadi anak-anak yang soleha.

Oleh itu kami berbesar hati bagi mereka yang berminat untuk mengetahui lebih dalam lagi tentang Nisa' sila layari web kami http://nisagombak.blogspot.com/. Insya-allah pihak kami sentiasa menerima golongan remaja/beliawanis yang berusia 15thn - 40thn, katanya.

Editor :khaulah azwar


SIMFONI KASIH TAUTAN HATI