Wednesday, November 27, 2013

Noh Omar: Adakah Yang Berhormat Sokong Liwat ?


Sidang DUN : Kampung Tunku puji kecekapan MB


Lagu Rasmi Tema PAS Version MuktamarWalaupun tahun ini tidak dapat bersama kerana tugas namun hati tetap di muktamar. tahniah semua peserta muktamar terusr perjuangan.

ADUN Gombak Setia :Nak Jadi Mukmin Yang Baik Jagalah Solat 5 waktu

Gombak : Umat islam disarankan agar tidak meninggalkan solat lima waktu sehari semalam bagi membendung diri daripada melakukan kemungkaran.
Penyampaian sumbangan dana pembangunan seri alhuda daripada Tuisyen LASAK


Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Hasbullah Ridzuan dalam ucapan penutup proram Kem Smart Solat anjuran kelas Tuisyen LASAK berkata, “Sesungguhnya solat itu satu kewajipan. Allah SWT juga menyatakan sesungguhnya solat itu mencegah perbuatan keji, mungkar. Maka tidak ada sebab umat islam meninggalkan dan melengahkan solat”.

Fenomena hari ini amat membimbangkan ibubapa, guru-guru dan masyarakat apabila jenayah semakin meningkat dikalangan golongan remaja dan belia . Perkara ini berlaku adalah salah satu sebab apabila seseorang indvidu islam itu tidak menunaikan solat. Di dunia mereka akan melakukan apa sahaja tanpa memikirkan natijah yang akan mereka perolehi di padang masyar dengan amal perbuatan mereka sendiri.

Menurut Hasbullah, untuk menjadi individu muslim dan mukmin yang baik selepas khalimah syahadah adalah perlu menjaga solat kerana apabila setiap perbuatan keji dan mungkar yang dilarang Allah hendak dilakukan mereka tidak akan lakukan kerana hati mereka akan ingat Allah.
Peserta Kem Smart Solat kusyuk dengar ucapan ADUN Gombak


Sehubungan itu beliau juga mengharapkan agar program yang dianjurkan Kelas Tuisyen LASAK mampu memberi semangat kepada semua peserta Kem Smart Solat selepas balik daripada program ini mereka tidak akan tinggal solat lagi. Solat lima waktu dan perlu berjemaah. Semoga amalan mereka lakukan ini mampu menyejuk hati kepada semua ibubapa yang telah menghantar anak-anak ke kem ini, ujarnya.

Hasbullah yang juga merangkap Timbalan YDP PAS Gombak merakamkan tahniah kepada ibubapa yang sanggup menghantar anak-anak ke kem selama tiga hari dua malam sempena cuti sekolah yang panjang bagi memastikan ibadah anak-anak dapat di perbaiki dari semasa ke semasa.

Bagi saya Ini adalah satu usaha murni semua pihak bukan sahaja kepada pihak penganjur bahkan usaha ibubapa untuk memastikan solat anak-anak diterima Allah SWT walaupun ibubapa tidak sempat menyemak bacaan solat anak-anak namun telah mengambil langkah yang baik dengan menghantar anak-anak ke kem smart solat, ujarnya dalam ucapan majlis pernutup Kem Smart Solat di Kem Alang Sedayu Batu 12 semalam.

Saya juga difahamkan kem ini tidak akan terhenti sempena cuti sekolah namun akan diadakan program lain pada bulan Disember ini oleh Kelas Tuisyen LASAK. Perancangan yang cukup teliti dan kemas telah dilaksanakan dengan sebaiknya maka saya harap ibubapa tidak lepas untuk mengikuti kem seterusnya demi memastikan cuti sekolah yang panjang dapat diisikan dengan program yang berfaedah, katanya.

Sementara itu, Pengarah Program kem Smart Solat Khaulah Azwar pula berkata, alhamdulilah program selama tiga hari dua malam mampu dilaksanakan dengan diadakan aktiviti seperti Usrah kaum ibu dan peserta “Kenapa Perlu Solat, kesan meninggalkan solat” yang telah disampaikan oleh Prof Dr Norasiah Mohammad. Ice Breaking LDK 1, Jungle trekking Survival Wudhu, Pengisian akidah, tahsian Al fatiha dan kuliah bagaimana mendapat kesempurnaan solat (LDK2), Aspirasi diri serta persembahan kebudayaan amal islami, Panduan mencari arah kiblat dengan menggunakan bintang dan lain-lain lagi
, katanya.

Menurutnya walaupun program ini sangat singkat namun peserta telah diberikan teori dan pratikel yang berkesan untuk mereka memperbaiki mutu solat selepas mengikuti kem ini.

Apa yang kita harapkan agar ibubapa juga perlu memainkan peranan dengan memastikan anak-anak solat berjemaah, membawa anak-anak ke masjid dan surau apabila tiba waktu solat magrib dan isya. Ini bertujuan untuk memupuk anak-anak agar tidak tinggal solat berjemaah dan hati mereka tertaut di rumah-rumah Allah.

Sepanjang tiga hari berkampung di Kem Alang Sedayu, peserta telah berjaya bangun 4 pagi untuk berqiammulail, solat tepati waktu dan berjemaah. Maka selepas program ini saya amat berharap ibubapa mampu juga mengadakan qiammulail bersama ahli keluarga dirumah. Jika ini dapat dilakukan saya yakin kita mampu membentuk keluarga islam yang sempurna kerana menghidupkan amalan sunnah Nabi Muhammad SAW,katanya kepada pemberita selepas majlis penutup Kem smart solat.

Tambah beliau lagi, alhamdulilah ramai ibubapa yang hubungi saya dan AJK selepas tamat program mengucapkan terima kasih atas bimbingan anak-anak sepanjang tiga hari di kem. Nampak juga perubahan dalam diri anak-anak setelah ikut program. Mereka juga minta agar adakan satu kem lagi sebelum sekolah buka.

Insya-allah jika Allah izinkan demi kebaikan generasi islam ini saya akan usahakan. Doakan semoga pihak pengurusan kami dimudahkan urusan. Dan program terdekat adalah pengambilan pelajar baru sesi 2014 tuisyen subjek kritikal (Matematik, Sains, Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab taun 1-6) pada bulan 7 Disember, 2013,ujarnya.
Fasi dan AJK Kem Smart Solat gembira setelah selesai menjalankan tugas


Majlis diserikan lagi dengan penyampaian replika cek RM2000 daripada Kelas Tuisyen
LASAK kepada Sekolah Seri Al-Huda bagi pembinaan kompleks pendidikan Seri Al Huda, Penyampaian sijil anugerah kepada peserta dan fasilitator, penyampaian hadiah kepada pemenang -pemenang yang telah disampaikan oleh ADUN Gombak.

Hadir sama Ketua-ketua kampung daerah Gombak, Nazir –nazir masjid peringkat Daerah Gombak dan Ahli Lembaga Pengelola Sekolah SERI Al Huda Tuan Haji Syed Ismail Noh Al Habshi.

Idea penyatuan PAS Umno hanya tipu daya Umno

KUALA LUMPUR:  Exco Kerajaan Kelantan, Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, penyelesaian penyatuan umno dengan PAS ini sentiasa datang apabila umno berada dalam keadaan tersepit.

“Apabila Umno berada dalam keadaan tenang, mereka menindas kerajaan PAS, mereka menindas orang Melayu, mereka menindas umat Islam,” ujarnya.

Kenyataan beliau dipetik dalam blog Gendang Perang.

Diharap dengan menonton video bertajuk "Nak berpadu sangat... Ambikkau!!" di bawah dapatlah semua ahli PAS yang menyokong penyatuan umno / PAS untuk berfikir semula.

Nilai keikhlasan mereka.

Menyedari tak semua suka tonton video, admin ambil inisiatif menulis semua isi penting yang menjadi hujah pemimpin PAS dalam video tersebut. YB Ustaz Dato' Dr Mohamed Fadzli Hassan

Inilah hujah bernas beliau,

"Penyelesaian penyatuan umno dengan PAS ini sentiasa datang apabila umno berada dalam keadaan tersepit. Apabila umno berada dalam keadaan tenang, mereka menindas kerajaan PAS, mereka menindas orang melayu, mereka menindas umat islam. Bagaimana umat Islam, orang Melayu...

"Tuan puan yang dihormati sekelian, saya nak bagi tahu.... apabila nak disatukan dengan umno, sentiasa menuding jari kepada PAS. Kononnya PAS tidak mahu bersatu.

"Saya nak bagi tahu kepada hadirin hadirat bahawa, yang menyebabkan melayu berpecah ... Dan juga cuba lihat sejarah. Sejarah menyebut bahawa setiap sepuluh tahun sekali, umno akan menyebabkan pepecahan melayu.

"Dan sebelum daripada kemerdekaan lagi, umat islam bersatu, orang melayu bersatu menentang penjajahan. Parti Kebangsaan Melayu Malaya bersatu dengan Hizbul Muslimin, bersatu dengan umno untuk memperjuangkan kemerdekaan.

"Tetapi, umno dengan tiba-tiba menjadi tali barut kepada British. Mengkhianati perjuangan umat Islam, mengkhianati perjuangan melayu. Mengkhianati perjuangan umat Islam dalam Hizbul Muslimin dan mengkhianati perjuangan melayu dalam Parti Kebangsaan Melayu Malaya sehingga pimpinan-pimpinan tertangkap.

"Dr. Burhanudin Helmi kena tangkap, Ustaz Abu Bakar Al-Baqir kena tangkap. Tengok-tengok dia yang naik jadi Perdana Menteri. Pengkhianatan pertama umno kepada orang melayu dan juga kepada umat Islam sebelum kemerdekaan.

"Apabila berlaku peristiwa 1969, 13 Mei.. Apabila umno merasakan bahawa kuasa mereka terjejas, sebab mereka kalah di Kuala Lumpur dan beberapa tempat lain; mereka mengajak PAS bersatu atas dasar penyatuan umat islam. Kononnya ada ancaman daripada orang bukan Islam.

"Mengambil sikap dasar perpaduan Islam... terima kita... Selepas daripada itu, apa mereka kuat... mereka tendang PAS keluar.

"Pada tahun 1987, umno menyebabkan perpecahan melayu lagi sehingga lahirnya Semangat 46. Pada tahun 1998, sepuluah tahun kemudian...sekali lagi melayu berpecah disebabkan oleh umno.

"Kemudian berlakulah kononnya satu penyatuan melayu apabila Semangat 46 pimpinan Tengku Razaleigh Hamzah kembali kepada UMNO atas dasar semangat penyatuan melayu dan Islam.

"Rupa-rupanya dia ajak Tengku Razaleigh masuk umno kerana nak tendang Anwar Ibrahim keluar. Bukannya atas dasar nak menyatukan orang melayu tapi pecah belahkan.

'Apabila Pak Lah ajak kami bersatu, kami kata "boleh, tapi benda ini perlu dibuat secara berhati-hati. Nanti orang PAS tak faham, Pakatan Rakyat tak faham... kami juga yang jugak yang menanggung akibat. Kami jugak nanti akan difitnah.....

"Maka dibuat perjumpaan secara senyap-senyap. Orang semua tak tahu... Tiba-tiba Pak Lah yang umumkan "sudah tiga (3) kali PAS dan UMNO berbincang di belakang tabir." Mengkhianati sekali lagi perjanjian, persefahaman. Sehingga PAS terpaksa berhadapan dengan orang-orangnya sendiri. Sehingga PAS terpaksa menghadapi parti-parti dalam Pakatan Rakyat.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI