Sunday, March 13, 2011

Program PTRS membantu anak-anak selangor

Batu Caves- Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Negeri Selangor akan meneruskan agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) menerusi program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) untuk sesi 2011 menerusi Exco Kerajaan Negeri Selangor, Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi & Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor, Y. B Dr Halimah Ali. .

Pn. Faridah Abd Latif, Penyelaras Program Tuisyen Rakyat DUN Batu Caves berkata, "alhamdulilah sepanjang tempoh PR memerintah program ini telah mendapat sambutan yang baik daripada penduduk setempat tanpa mengira perkauman dan politik. Seramai 280 orang pelajar yang telah menyertai program ini di Kawasan DUN Batu Caves sepanjang PR memerintah".

Bantuan tuisyen ini diberikan secara percuma tanpa bayaran kepada golongan fakir miskin, ibu tunggal, pendapatan keluarga RM1500 kebawah.

Insya-allah program ini akan berterusan untuk sesi 2011 bagi membantu pelajar-pelajar yang akan menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini. Tempat adalah terhad kepada 100 penyertaan sahaja dan akan bermula pada bulan Akhir bulan Mac, 2011. Buat sementara waktu masih ada kekosongan lagi. Bagi yang berminat sila hubungi kami di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu Caves. No talian kami 03-61875950 / 013-3834241.

Antara matapelajaran yang diberikan adalah Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan sejarah. Menurutnya lagi, PTRS akan berlangsung di semua 56 DUN Kawasan Negeri Selangor untuk membantu dan meringankan beban rakyat.

Program ini adalah bertujuan untuk mempertingkatkan prestasi keputusan SPM Negeri Selangor disamping menjana pembangunan modal insan melalui program-program sokongan kearah selangor negeri idaman maju sejahtera dan berkebajikan.

Dengan mengikuti program ini pelajar - pelajar akan mendapat manfaat yang sangat bermakna melalui program-program tambahan PERCUMA seperti Bengkel Teknik Menjawab Soalan Peperiksaan SPM Perdana, Penilaian prestasi mirip peperiksaan SPM. Pelajar juga diberikan motivasi pecutan akhir peperiksaan dan motivasi ibubapa dan anak. Disediakan juga program smart learning dan nota pelajaran. Disaat tibanya peperiksaan pelajar-pelajar bersama ibubapa akan turut bersama dengan pihak penganjur untuk mengadakan solat hajat sebagai usaha terakhir katanya ketika ditemubual di pejabat ADUN Batu Caves.Editor :khaulah azwar

Perancangan Membina Sekolah Agama Rakyat Bukit Antarabangsa
Hulu Klang, Gombak - Dengan kepesatan penduduk yang semakin meningkat sudah pasti pembangunan juga perlu dinaik taraf berdasarkan keperluan masyarakat.

Ahli Parlimen Gombak merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa Y.B Azmin Ali berkata selepas turun padang melawat tapak Sekolah di Bukit Antarabangsa baru-baru ini " terdapat 30,000 umat Islam di Bandar Tmn Bukit Antarabangsa, ekoran dengan kepadatan ini saya rasa umat islam memerlukan sekolah agama untuk anak-anak mereka. Dengan itulah saya bersama Pejabat Tanah, Jabatan Perancangan Bandar dan Desa telah mengadakan aktiviti turun padang bagi melawat tapak yang sesuai untuk diadakan Sekolah Agama Rakyat (SAR)".

"Alhamdulilah terdapat 2 kawasan yang telah dikenal pasti iaitu Sekolah Rendah Kebangsaan dan tapak cadangan Sekolah Menengah Kebangsaan di Bukit Antarabangsa / Ukay Perdana
dan insya-allah kita akan melantik arkitek untuk membuat rekabentuk sekolah tersebut".

Pada 11hb Mac, 2011 saya telahpun menerima surat daripada Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Negeri Selangor. Salinan kepada pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dimana kelulusan diberi untuk membina sekolah agama dikawasan tersebut. Saya juga telah memaklumkan Kepada Datuk Khusrin Munawi, Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor atas perkara ini untuk dimaklumkan juga kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim. Alhamdulilah MB telah mengeluarkan surat kepada Tan Sri Mahyuddin Yassin, Menteri Pelajaran Malaysia agar dapat bekerjasama dengan Kerajaan Negeri untuk membina sekolah agama bagi melengkapkan keperluan asas penduduk disini".

Semoga Kerajaan Persekutuan dapat memberi kerjasama dengan Kerajaan Negeri dengan mempertimbangkan perkara ini sebaiknya untuk keperluan penduduk dan anak-anak bagi umat Islam disini dengan meluluskan peruntukkan pembinaan sekolah berkenaan. Turut hadir bersama Ahli-ahli Majlis Ampang Jaya (MPAJ), Ketua-ketua Kg, Jabatan Kerjaraya (JKR) katanya.Editor :khaulah azwar

Norhidayah Abdul Aziz Dinobat sebagai Pelajar Cemerlang STPM (KISAS)

Kg Tengah Gombak - Baru-baru ini Exco Kerajaan Negeri Selangor merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali telah membuat lawatan di Kawasan Kg Tengah untuk menyampaikan cenderahati kepada seorang pelajar cemerlang.

Beliau yang telah diiringi oleh Ketua Kg Tengah, kakitangan Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia, Nazir Masjid Ar-Rahimah, Greenwood dan beberapa ketua kampung Zon Gombak. Selain menyampaikan sumbangan kepada Adik Norhidayah Abd Aziz 21thn yang telah mencapai keputusan cemerlang Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) sesi 2010, Y.B Datuk Hasan juga telah memberi suntikan motivasi yang berguna kepada beliau dengan menggalakkan Hidayah terus menyambungkan pelajarannya walaupun menghadapi kengkangan kewangan memandang kehidupan keluarga adik Norhidayah adalah taraf sederhana.

Datuk Hasan berkata, “saya harap apa yang kita lakukan mestilah berlandaskan jalan yang diredai Allah, dan jangan hentikan usaha dakwah ke jalan Allah. Sentiasa jaga amal ibadah. Kalau Ibubapa kita berpendidikan tidak tinggi, jangan kita ikuti langkah yang sama. Kita mesti lebih kehadapan daripada mereka agar dapat membantu ahli keluarga. Jadikan diri kita sebagai ikon kepada adik beradik yang lain. Apabila sudah berjaya balas jasa mereka. Jangan sombong, kejayaan yang kita dapat adalah doa daripada mereka juga”.

Atas nasihat yang diberikan oleh Y.B Datuk Hasan, saya merasakan begitu semangat untuk meneruskan pelajaran meskipun kewangan keluarga tidak menggalakkan. Kata Hidayah ketika ditemui dikediamannya,"baginya itu bukan alasan untuk saya tidak meneruskan pelajaran, insya-allah semoga urusan saya untuk menyambungkan pengajian ke Menara Gading tercapai. Tolong doakan saya dengan mendapat pinjaman biasiswa daripada mana-mana pihak dan dimudahkan urusan dunia akhirat saya".

Katanya lagi, seramai 65 orang pelajar yang telah mengambil STPM tahun 2010. Saya seorang yang telah mencapai 4A keseluruhan mata pelajarannya iaitu Pengajian AM 1 & 2, Gred A, Bahasa Arab 1,2 & 3 Gred A, Syariah Gred A, Usuluddin 1 dan 2 Gred A dan sungguh memeranjatkan kerana saya telah dinobatkan pelajar cemerlang. Berkat usaha, doa daripada Nenek yang menjaga saya daripada kecil, keluarga dan guru-guru saya juga. Mereka tidak jemu-jemu memberi dorongan, tunjuk ajar kepada saya. Saya juga berhasrat untuk meneruskan pengajian dengan mengambil Jurusan Undang-undang (syariah). Universiti pilihannya adalah Univerisiti Islam Antarabangsa (UIA), Universiti kebangsaan Malaysia (UKM).

Sehubungan dengan itu, saya juga ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali yang sudi berkunjung diteratak saya. Memang tidak diduga mendapat kunjungan Tokoh Motivasi dan sangat disegani. Y.b Datuk juga telah menyampaikan Hadiah Anugerah dan wang sebagai dorongan kepada saya. Segala nasihat dan kata-kata yang penuh dengan motivasi amatlah saya hargai. Ini membuatkan saya rasa dihargai oleh pucuk pimpinan dan sekali gus memabakar semangat saya untuk meneruskan pengajian walaupun kehidupan saya yang mungkin tidak semewah orang lain. Namun pun begitu, saya tidak pernah menjadikan kemiskinan untuk saya mencapai kejayaan. Bahkan saya anggap ianya sebagai satu suntikan kepada saya untuk terus maju kehadapan.

Sementara itu, Pn Halimah Ismail, 67thn (nenek) beliau, merasa terharu dengan kunjungan Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali bersama rombongan PKM DUN Gombak Setia. Katanya, "Kunjungan yang tidak pernah diduga ini sedikit sebanyak memberi dorongan kepada cucu saya. Hidayah seorang yang pendiam tetapi sangat rajin mengulangkaji pelajaran. Walaupun beliau begitu sibuk disekolah namun beliau tidak pernah melupakan saya, sentiasa pulang untuk ziarah saya yang tinggal keseorangan."

"Untuk melepaskan Hidayah belajar jauh, rasa terlalu berat juga hati ingin melepaskannya, kerana daripada kecil saya menjaganya sukar untuk duduk berjauhan. Cukuplah dia belajar di Malaysia. Senang apabila berlaku kecemasan mudah untuk saya melawatnya. Namunpun begitu saya sentiasa mendoakannya agar dirinya sentiasa berjaya dunia akhirat dan menjadi contoh terbaik kepada adik beradik dan generasi anak kampung ini", katanya.

Ketua Kg Tengah, En Edrus Md Yusof, 56thn berkata, "alhamdulilah kita bersyukur kepada ALLAH swt, kerana buat pertama kalinya Kampung Tengah, Gombak mencatat sejarah, dimana pelajar yang kehidupannya sangat sederhana mendapat 4A. Beliau juga telah dinobatkan oleh pihak Sekolah dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali sebagai Pelajar Cemerlang".

"Insya-ALLAH, sebagai ketua Kg disini saya akan terus membantu beliau bersama neneknya. Pendapatan Ahli keluarganya dalam RM600 sebulan hasil jual kuih muih. Duit perbelanjaan itulah digunakan untuk membesarkan Hidayah. Selain daripada itu, insya-ALLAH kita akan sentiasa memberikan maklumat pendidikan yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Selangor terutamanya untuk membantu mendapatkan bantuan pelajaran agar cita-cita Hidayah menjadi seorang peguam tercapai untuk membantu keluarganya".

"Pihak Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia juga bercadang untuk memanggil Hidayah memberi ceramah kepada semua pelajar-pelajar di sekitar DUN Gombak Setia. Lebih-lebih lagi dalam semua program yang bakal kita anjurkan untuk pelajar-pelajar sekolah. Semoga beliau dapat memberi contoh yang terbaik kepada pelajar-pelajar yang bakal menduduki peperiksaaan sesi 2011", katanya.


Editor :khaulah Azwar

Tangguh Pemberian Notis 5A utntuk dapatkan kadar premium yg rendah
Batu Caves – Penduduk Indian Settlement yang menantikan penyerahan Notis Borang 5A diharap bersabar kerana Kerajaan Negeri Selangor masih dalam proses meneliti beberapa perkara yang berbangkit.

Ahli Parlimen Gombak, Y.B Azmin Ali berkata,” Majlis Pemberian Notis Borang 5A untuk 77 buah keluarga di Indian Settelement Batu Caves ditagguhkan sementara waktu bagi membuat rayuan kepada Kerajaan Negeri untuk mendapatkan kadar premium yang lebih rendah”.

“Rata-rata mereka adalah penduduk asal yang telah menduduki tanah kerajaan ini selama 50thn. Namun masa depan mereka telah diabaikan oleh Kerajaan UMNO/BN. Rakyat disini tidak mendapat perhatian oleh kerajaan UMNO/BN walaupun telah disuarakan hasrat dan masaalah mereka hadapi selama ini. Seperti sedia maklum Kawasan Batu Caves ini dimiliki oleh MIC tetapi malangnya nasib kaum ini tidak mendapat pembelaan dari MIC mahupun daripada UMNO/BN sendiri sehingga rakyat kaum india disini sudah berputus asa dengan cara pentadbiran mereka . Maka apabila perubahan politik pada tahun 2008 Kerajaan PR dibawah DUN Batu Caves, Y.B Amiruddin Shari telah mengubah segalanya”.

Katanya, “dengan kemenangan PR di DUN Batu Caves ini, Y.B Amiruddin telah mengambil langkah drastik dengan membantu mengatasi masaalah kaum india settlement disini. Suara rakyat kaum india telah diketengahkan kepada Menteri Besar (MB) Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim. Alhamdulilah suara rakyat telah diterima oleh MB bagi memastikan masa depan rakyat kaum india settlement di Batu Caves terbela dengan mendapat hak tanah mereka dengan adil. Walaubagaimanapun kita harap tidak berlakunya sebarang provokasi daripada mana-mana pihak mengenai penangguhan notis 5A”.

"Sekali lagi ingin ditegaskan bahawa penangguhan ini adalah sementara waktu dan akan diatasi dengan kadar segera untuk mengkaji semula kadar premium yang rendah untuk diberikan kepada mereka memandangkan keadaan pendapatan Keluarga kaum india disini adalah ditaraf paras fakir miskin. Insya-ALLAH saya bersama Y.B Amiruddin akan menyelesaikan isu ini dengan secepatnya. Tidak menjadi sebarang isu jika UMNO/BN ataupun MIC ingin memprovokasikan isu penangguhan pemberian Notis 5A. Sepatutnya mereka perlu malu dengan pentadbiran Kerajaan PR dan penduduk kaum india settlement disini kerana selama 50thn pemerintahan mereka, kemelut ini tidak diatasi dengan baik tetapi mengapa 3thn PR memerintah kita dapat atasi masaalah rakyat disini pihak MIC telah melakukan berbagai provokasi murahan dengan membuat bantahan di Pejabat SUK yang lalu.

Alhamdulilah kita telah membuktikan segala masaalah rakyat dapat diatasi dengan baik walaupun mendapat berbagai kenkangan-kenkangan daripada pihak lawan. Ini membuktikan Kerajaan PR menjaga kebajikan rakyatnya".

Sementara itu, MB Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, “ Saya sudah meminta Y.B Amirrudin Shari Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves dan Ahli Parlimen Gombak, Y.B Azmin Ali untuk menyelesaikan masaalah ini secepatnya dengan membuat perbincangan dengan pegawai Pejabat Daerah Tanah dan penduduk yang terlibat. Pegawai pejabat tanah sudah bersetuju untuk tetapkan nama-nama mereka yang layak memiliki notis 5A".

"Walaupun terdapat beberapa memorandum antara mereka (Kaum India di Kawasan Sungai) yang tidak berpuas hati tentang peruntukan dan pembahagian tempat tersebut. Katanya lagi, adalah satu kerugian kepada kaum MIC sendiri kerana antara mereka sendiri berlaku perbelahan mengenai peruntukan tanah.

Bagi MIC yang telah membuat provokasi di SUK akan kita buat siasatan dan tampalkan nama-nama mereka yang terbabit di dewan India settlement agar mendapat maklum balas daripada masyarakat kita".editor :khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI