Monday, January 3, 2011

32thn menanti Status Tanah


Rawang - 32thn menanti jawapan daripada pihak yang diberikan amanah oleh rakyat dalam menjalankan tugas kepada rakyat tidak dilaksanakan dengan sebaiknya.

3 lot tanah masih tidak diketahui statusnya lagi sehingga kini ,yang terdapat di kawasan kg Dato' Lee Kim Sai.

Tinjauan yang dilakukan Krew Selangorkini di kawasan tersebut didapati kawasan tersebut mempunyai 10 lot tanah. 7 lot adalah kaum cina dan 3 lot dimiliki oleh orang Melayu. Semenjak pemerintahan Kerajaan UMNO/BN hanya 7 lot tanah sahaja yang mendapat status tanah manakala 3 lot lagi menjadi tanda tanya.

Alaldin B. Hj Badaruddin berusia 50thn berkata " sudah 32thn saya menetap disini namun saya amat terkilan kerana status tanah masih tidak diketahui lagi. Amat membimbangkan jika terjadi sesuatu yang tidak dingini berlaku kepada ahli keluarga saya disini lebih-lebih lagi sekiranya saya tiada dirumah".

Semasa pemerintahan Kerajaan UMNO/BN, saya kerap berulang alik ke pejabat Tan See Hang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO/BN Rawang bagi meminta penjelasan mengenai status tanah tersebut. Jawapan yang saya terima, sering amat mengecewakan iaitu mereka menyatakan semua dalam proses.

Bayangkanlah 32thn saya menunggu ibarat menanti durian runtuh sehingga kadangkala saya menjadi putus asa untuk berurusan dengan mereka lagi.

Tetapi yang amat menghairankan saya, setiap kali saya mohon surat hitam putih bagi membuktikan kebenaran mereka sudah mengambil tindakan dengan menjalankan tanggungjawab kepada rakyat, Tan See hang sering membuat berbagai alasan yang sukar dimasuk akal.

Saya beranggapan beliau hanya ambil ringan dengan permohonan yang saya mohon. Atau adakah tanah kami sudah dijual oleh UMNO/BN tanpa perbincangan?.

Katanya lagi, "Sehinggalah bertukar kerajaan Pakatan Rakyat (PR) saya masih tidak mendapat surat tersebut daripada Tan See Hang. Sungguh saya merasa kecewa dengan apa yang berlaku, seoalah UMNO/BN hanya membantu kaum cina disini saja manakala hak orang melayu dipinggirkan", ujarnya.

Setiap kali melihat infrastruktur rumah yang banyak mengalami keretakan, hati saya begitu sedih dan harapan saya menjadi punah kerana impian untuk membina rumah untuk isteri dan anak-anak ditanah arwah ayah tidak kesampaian.

Fikiran saya menjadi buntu untuk tangani masaalah yang menimpa kerana tanah ini adalah tanah pusaka arwah ayah yang mempunyai 2 lot. 1 Lot tanah J7 adalah milik adik saya Hafizah Badaruddin, rumah beliau juga mengalami banyak kerosakan dan keretakan. Adik saya sering juga membuat aduan kepada saya setiap kali tibanya waktu hujan rumah kami sering dimasuki air.

Rentetan daripada itu, dengan masaalah yang menimpa kami sekeluarga maka saya ajukan hal ini kepada Ketua Kg. disini, dan beliau menyarankan saya agar membuat tindakan segera agar berurusan dengan ADUN Rawang (Gan Pei Nei) untuk mendapatkan pandangan dan tindakan yang perlu diambil.

Alhamdulilah hasil pertemuan dengan Gan Pei Nei, pada awal Nov, 2010 beliau telah menasihatkan saya agar membuat penyemakan status tanah kembali.

Dengan bebanan yang saya pikul akhirnya terlerai juga. Pejabat tanah telah memberi kerjasama dengan saya dan permohonan saya dalam proses dengan sokongan ADUN Rawang. Harapan saya semoga impian saya untuk membina rumah baru tercapai juga satu hari nanti, katanya.

Sementara itu, isteri beliau Salmiah Shafie menyatakan, beliau dan anak-anak sering mengalami ketakutan apabila duduk dirumah tersebut kerana keadaan rumah yang banyak mengalami kerosakan dan keretakan setiap penjuru rumah. Hanya tunggu masa sahaja. Jika berlaku banjir dan sebagainya saya rasa nyawa kami memang tidak selamat lagi.

Beliau menyatakan saya cukup hairan kalaulah dikatakan kawasan ini tidak sesuai diduduki mengapa 7 lot tanah yang dimiliki oleh bangsa cina mudah sahaja mendapat kelulusan daripada kerajaan UMNO/BN.

Tan See Hang sering menyatakan kawasan tanah lot kami telah memasuki kawasan sungai. Tidak masuk akal langsung. Kalau benar kawasan saya sudah masuk kawasan sungai mengapa yang lain tidak? Sedangkan kawasan tapak lot saya masih jauh lagi daripada sungai.

Apabila saya fikirkan keadaan ini, mungkin ada politik disini. Mereka hanya utamakan bangsa cina sahaja kerana disini hanya 3 buah keluarga yang bangsa melayu. Adakah kami disisihkan oleh pentadbiran ADUN UMNO/BN disini.

Dalam masa menunggu jawapan daripada mereka selama 32thn, sebahagian rumah ini telah kami buat baikpulih dikawasan dapur yang mengalami kerosakan yang teruk. Kos pembinaan sebanyak RM2000. Untuk membaiki selainnya kami rasa belum berkemampuan ,lagipun status tanah masihh tidak diketahui. Kalau dibuat pasti akan merugikan kami, mana tahu itba-tiba sahaja kami diminta keluar oleh Pejabat tanah pula kerana masaalah yang kami hadapi sekian lama.

Harapan saya sekleuarga agar dengan pentadbiran Kerajaan (PR) mampu mengatasi masaalah kemelut yang kami hadapi sekian lama, katanya dengan kesal.Editor :khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI