Thursday, February 18, 2010

Jemputan Gong Xi Fa Cai

Dijemput Dato’/ Datin/Tn/Pn/ Cik/ Encik, semua warga Gombak untuk bersama meraikan Gong Xi Fa Cai bersama Exco Kerajaan Negeri Selangor/ Adun Gombak Setia YB Dato’ Dr Hasan Bin Mohamed Ali bersama saf-saf pimpinan PAS Gombak, Ahli-Ahli Majlis MPS Zon Gombak.

Tarikh : 20/2/2010 (Sabtu)

Masa : 8:30 pagi

Tempat : Pasar Tani Seni Sri Gombak.

Untuk memeriahkan suasana program, pihak penganjur akan menyediakan makan pagi, tarian naga dll. Semoga dengan adanya program bersama YB Dato’ Hasan & pimpinan Gombak akan merapatkan hubungan 2 hala antara rakyat dan pimpinan.

Kehadiran Dato’ / Datin/Tn/Pn/En/Cik amatlah dialu-alukan. Terima Kasih.

Tafsir AL-QURAN : Ayat 2, Surah Al-Mulk

Salam..

Ayat Quran untuk hari ini adalah Ayat 2, Surah Al-Mulk:-

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ

yang bermaksud:

"Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat);"

Ramai dari kita yang tidak mengerti sebab apa kita ada di dunia. Adakah untuk mengumpul segala harta yang ada? Adakah untuk menjadi pemimpin untuk berkuasa atau menyalahgunakan kuasa? Adakah untuk menjadi penyanyi atau pelakun yang terkenal? Atau adakah untuk bersenang-lenang sahaja?

Jawapannya adalah untuk Allah SWT menguji atau menduga kita kerana dunia ini adalah tempat kita diuji. Kita diuji supaya Allah SWT mengetahui sekuat manakah iman kita dan ketaqwaan kita kepada Allah SWT, supaya di manakah kita akan di tempatkan selepas kita meninggalkan dunia ini kelak. Tiada sesiapa akan dapat mengelak dari mati - tiap-tiap orang pasti akan mati satu hari. Yang membezakan antara orang-orang yang mati itu adalah samada mereka akan menuju ke neraka atau syurga selepas itu. Neraka dan syurga adalah untuk selama-lamanya, bukan untuk sementara.

Olih itu beramal dan sediakanlah diri untuk dunia yang lagi satu, iaitu syurga. Cara untuk menuju ke syurga adalah lulus segala ujian dan dugaan-dugaan yang Tuhan beri, bukan lulus SPM atau Universiti. Lulus SPM atau Universiti adalah sekadar untuk mencari dan mendapat rezeki di dunia, tetapu lulus ujian Tuhan adalah mencari dan mendapat tempat di syurga. Hadith Nabi s.a.w. menasihatkan supaya kita mengamalkan kerja-kerja kebajikan sementara kita masih muda, masih sihat, masih ada masa, masih ada duit dan masih hidup:-

Daripada Abdullah bin Abbas r.a. Nabi s.a.w. bersabda,"Rebutlah lima perkara sebelum lima perkara: Muda sebelum engkau tua,sihat sebelum engkau sakit, kaya sebelum engkau miskin, kelapangan sebelum engkau sibuk,hidup sebelum engkau mati." (Riwayat al-Hakim)

Bila kita sudah tidak berupaya lagi untuk melakukan kebajikan, macam mana kita nak pastikan bahawa bekalan kita untuk hari akhirat akan mencukupi?

Wallahu'alam. ...

Carilah cinta yg hakikiBuat teman-teman yang diingati..
Jangan dicinta kerana dia lelaki
Kelak kita akan membenci
Jika dia bukan lelaki yang dicari
Hanya pandai menabur janji...

Jangan di rindu pada paras rupa
Kelak kita akan terseksa
Jika dia tidak sebaik rupanya
Senyumnya manis tipu belaka...

Jangan disayang kerana berharta
Kelak kita hidup menderita
Jika hartanya habis dibelanja
Sukar hidup, miskin dan papa...

Jangan dikasih kerana dipuji
Kelak kita menagih janji
Jika rupa berkedut dimamah hari
Hilang sudah puji memuji....

Jangan dicari seorang kekasih
Kelak kita akan disisih
Jika kasih luntur bersih
Menangislah diri hidup bersedih...

Jangan disambut salam rindu
Kelak kita menahan sendu
Jika rindu tak dapat disatu
Dimanakah kita akan mengadu...

Jangan dilayan seorang teman
Kelak hidup menjadi ancaman
Jika teman tidak beriman
Dibakar api hari kemudian...

Wahai sahabat wahai teman
Carilah dia kerana tuhan
Untuk menambah ceteknya iman
Bekalan diri hidup berteman...

Wahai sahabat wahai teman
Cintalah dia kerana beriman
Dijadikan tuhan sebagai pasangan
Baik buruk ketentuan tuhan

Wahai sahabat wahai teman
Terimalah dia penuh keikhlasan
Andai buruk angaplah dugaan
Andai baik pujilah tuhan...

Wahai sahabat wahai teman
Ingatlah akan janji tuhan
Isteri yang baik besar balasan
Suami penyabar itulah kemenagan...


" jaDIlAh HaMbA yAnG sENtIaSa MeNdAmBAkAn kAsIh DaRi yAnG MaHa EsA "

Pesanan buatmu yg bergelar muslimahPesanan IMAM GHAZALI kepada anak perempuannya pada hari perkahwinannya:

ANAKKU!

Engkau sekarang akan berpindah dari rumah tempat engkau dibesarkan. Dan akan berada di tempat tidur yang engkau tidak engkau kenal. Dan rakan hidup yang engkau tidak biasa dengannya. Itulah suamimu..

Jadikanlah dirimu ibarat seorang khadam kepadanya. Nescaya dia pula akan menjadi khadam kepadamu. Jangan engkau memaksa-maksa apabila engkau meminta sesuatu daripadanya. Itu akan membuatkan dia berasa benci kepadamu. Jangan pula engkau menjauhkan diri, nescaya dia akan melupakan engkau. Dan kalau dia pula menjauhkan diri secara marah kerana sesuatu sebab yang tertentu. Maka yang eloknya jauhkanlah dirimu daripadanya semasa marah.

Peliharalah hidung, telinga dan matanya…Janganlah membiarkan dia menghidu sesuatu daripadamu melainkan yang harum. Janganlah membiarkan dia mendengar melainkan perkataan yang baik. Dan janganlah membiarkan dia melihat sesuatu daripadamu melainkan yang cantik belaka.

Pimpinan politik yg menentang ISLAM akhirnya memeluk ISLAM

Member of the Swiss Political Party that Pushed for Minaret Ban Converts to Islam

By shahmuzir

Naikkan minyak RM 3 seliter 1 Mei senang cerita


Minyak pasti naik 1 Mei 2010 ini. Dulu kata hanya pada 1 Mei 2010 rakyat akan tahu berapa akan naik (bukan minyak naik tapi dijual tanpa subsidi).

Tapi sekarang kemungkinan akan diumum dua bulan lebih awal (agaknya sebab orang takut beli kereta sebelum 1 Mei 2010, nanti jualan kereta merudum).

Menurut penganalisis permotoran terkemuka iaitu Paul Tan, hanya akhbar Sin Chew yang dapat sedikit maklumat mengenai mekanisma kenaikan minyak pada 1 Mei 2010 ini , iaitu :

1. Satu mekanisma pendaftaran kenderaan akan diadakan pada bulan Mac 2010.

2. Mereka yang ada lebih dari satu kereta hanya layak untuk membeli minyak pada harga subsidi untuk satu kereta sahaja . (Jadilah kenalah pindah daftar kereta atas nama isteri, isteri-isteri ke, anak-anak ke, ayah ke, datuk ke, nenek ke, asalkan masih hidup dan bukan hantu).

3. Mereka yang tiada kenderaan tidak akan dapat subsidi.

4. Jika pengguna menggunakan lebih minyak dalam tempoh sebulan, selebihnya dia akan membeli minyak tanpa sebarang subsidi.

5. Kuota sebulan adalah antara 100 liter ke 300 liter.

6. Kapasiti enjin atau cc kenderaan kemungkinan tidak diambil kira dalam mekanisma ini (mungkin pukul rata).

Bersedialah kita semua untuk ikat perut. Puasa , dapat pahala.

Biar minyak naik, jangan kita naik minyak. Motosikal kan ada, apa susah.

Khaulah said : So... moga semua kenaikan harga brg keperluan, minyak rakyat blh buka mata & minda.. PRU ke 13 kalau slh pilih ana tak tahu le.. ini le pimipinan yg selalu menyusahkan rakyat.. TOLAK UMNO..

**********************************
It looks like Sin Chew has some details according to an unnamed source.

- Some kind of ‘registration exercise’ will begin in March in preparation for the new system’s implementation on the 1st of May.
- Maybe the government has changed their mind and will reveal our new nightmare two months ahead instead of the night before?
- Someone who owns multiple cars will only be eligible for subsidy worth for one car only.
- Someone who does not own a car does not get any subsidy quota.
- If a car owner finishes his monthly subsidy quota, the person can continue to puchase fuel, but at unsubsidised market rates.
- Quota is expected to be anything between 100 to 300 liters per month.
-The government is considering removing the engine capacity variable from the formula that determines your monthly subsidy.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI