Tuesday, May 22, 2012

Kemewahan Hidup Pengerusi Bersih 4.0 (Upahan UMNO Laknatuallah)Dalam satu kenyataan, Jamal Md Yunus, ketua pengacau rumah Ambiga ini mendakwa dia peniaga nasi lemak yang mengalami kerugian semasa BERSIH 3.0. 


Katanya: "kami terdiri daripada peniaga-peniaga. saya menjual nasi lemak. Namun, dia terlupa sekarang ini zaman internet, zaman blog, zaman facebook. orang ramai tidak mudah diperdayakan. Siapa malaon ini? Sila rujuk di sini.

Jangan kacau periuk nasi kami, Kami mengalami kerugian yang amat besar semasa berlangsung Bersih 1, 2, 3. 
 
Siapa yang mahu menanggung kerugian yang kami alami?" Namun, dia terlupa sekarang ini zaman internet, zaman blog, zaman facebook. orang ramai tidak mudah diperdayakan. Siapa malaon ini? Sila rujuk di sini.
 
Malah gambar yang dipetik dari sebuah blog ini menunjukkan ketua pengacau ini menyambut hari jadi di sebuah hotel 5 bintang. Tetamu yang hadir juga bukan calang-calang termasuk artis dan selebriti TV.

Gambar lain di sini.   
 
 
 
Usahlah bermain wayang kerana kita sekarang hidup dalam zaman teknologi maklumat. Selain menjadi pengendali Kedai Ikan Rakyat 1Malaysia, mamat nih ini ialah pemilik rangkaian Restoran Ikan Bakar Sekinchan. 
 
Walaupun rata-rata tukang komen di laman FB DCM mendakwa makanan di restoran milik malaon ini tidak sedap dan mahal gila, namun malaon ini tetap maintain pandu Ferrari dan sambut hari jadi di hotel mewah. Mampukah dia menjalani kehidupan begitu dengan hanya menjual nasi lemak di Jalan TAR?
Cuba lihat gambar di bawah ini dan jawab soalan ini, adakah BERSIH 3.0 merugikan peniaga?

Isteri ISA terima Anugerah Amalnita


SHAH ALAM: Kesetiaan dan kesabaran Norlaila Othman menuntut pembebasan suaminya Mat Sah Mohd Satray yang pernah ditahan selama lapan tahun lalu di bawah akta zalim Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) mendapat perhartian Amalnita.
Beliau yang diberikan Anugerah Isteri Setia merupakan seorang guru di sebuah sekolah swasta dan juga aktivis Gerakan Mansuh ISA (GMI) yang berjuang mencari jalan bagi membebaskan suaminya sejak 2002 hingga 2009.

Norlaila berkata, walaupun suaminya dibebaskan namun dia akan terus bersama GMI untuk menerangkan kepada seluruh rakyat tentang akta kejam tersebut.

“Saya tidak akan berhenti daripada terus menyebarkan maklumat mengenai kekejaman ISA ini,” katanya ketika ditemubual.

Anugerah itu merupakan penghargaan daripada Amalnita yang bernaung di bawah Yayasan Amal Malaysia (Amal) yang  disampaikan oleh Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali bersama Presiden Amal, Husin Ismail pada Majlis Pelancaran Amalnita di Kompleks PKNS, di sini kelmarin.

(Gambar: Dr Halimah dan Husin bersama penerima anugerah daripada Amalnita.)

Selain pelancaran Amalnita, majlis itu turut mengumpulkan sukarelawan untuk kerja-kerja kemasyarakatan serta misi bantuan kemanusiaan pada masa akan datang.

Selain Norlaila, warga emas Raden Siti Bahja Munir,73, turut menerima Anugerah Siti Khadijah di atas sumbangan selama 37 tahun meneruskan kerja dakwah dan kemasyarakatan.

Beliau melibatkan diri dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) dan banyak menginfakkan harta untuk kerja-kerja amal sejak tahun 1975 sehingga kini.
 
Bagi Anugerah Ibu Berjasa, penerimanya adalah Siti Habsah Zakaria, 52, yang mengidap kanser payudara tahap ketiga.

Wanita gigih itu membesarkan empat orang anak termasuk seorang anak orang kurang upaya (OKU) selepas suaminya meninggal dunia semasa anak-anaknya masih kecil.

Editor : Khaulah Azwar

Hadap Ke Mahkamah Motif Politik-DSAI
KUALA LUMPUR, 22 MEI: Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa dakwaan terhadap pemimpin politik yang terlibat dalam perhimpunan BERSIH 3.O pada 28 April lalu merupakan tindakan bermotif politik.

 “ Ini adalah satu tuduhan politik dan saya minta dibicarakan isu ini,” kata Anwar di depan Hakim Mahmud Abdullah.
Pertuduhan pertama, mereka dituduh melakukan kesalahan di bawah Seksyen 4 (2)(c), Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736).

Di bawah seksyen berkenaan, seorang melakukan kesalahan jika beliau menganjurkan atau menyertai protes jalanan. Tuduhan tersebut membawa denda maksima RM10,000 jika sabit kesalahan.

Mereka masing-masing diikat jamin RM500 setiap seorang dengan seorang penjamin setelah mahkamah menolak permohonan dari pendakwaraya Hanafiah Zakaria bagi menetapkan RM2,000 untuk setiap seorang.

Jumlah RM2,000 tersebut dibantah oleh peguam-peguam yang mewakili ketiga-tiga tertuduh, kerana anak guam masing-masing adalah ahli politik dan tiada sebab untuk melarikan diri.

Bagi pertuduhan kedua, Anwar, Azmin dan Badrul Hisham dituduh di bawah Seksyen 118 Kanun Keseksaan.

Tuduhan itu mengatakan mereka bersama penyokong BERSIH 3.0 yang melebihi lima orang yang masih bebas, Tangam Raju, Rajesh Kumar Gejinder dan Farhan bin Ibrahim @ Alias, telah mengingkari perintah oleh Majistret Zaki Asyraf Zubir pada 26 April.

saya juga terkejut dengan peguambela Yusof. izzah  
Perintah majistret itu adalah larangan kepada orang awam untuk berkumpul di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur pada April 28.
Mereka didakwa melakukan kesalahan itu antara jam 2.30 petang dan 3 petang pada 28 April.

Anwar, Azmin dan Badrul Hisham sekali lagi mengaku tidak bersalah setelah tuduhan kedua dibacakan.

“Tidak bersalah, buang masa mahkamah sahaja,” jawab Anwar ketika tuduhan kedua dibacakan.

Mahmud menetapkan ketiga-tiga mereka dikenakan bon peribadi bagi tuduhan kedua.

Peguam terkemuka, Karpal Singh telah bertindak selaku peguambela bagi Anwar dan Azmin pula diwakili oleh Sivarasa Rasiah dan dan Gurcharan Singh.
Manakala Badrul Hisham pula diwakili oleh Latheefa Koya.

Pasukan pembelaan Anwar juga melibatkan bekas pendakwaraya Yusuf Zainal Abiden yang pernah terlibat di dalam kes liwat Anwar yang kedua.

Yusof meletak jawatan dari Jabatan Peguam Negara pada akhir perbicaraan kes liwat itu.

Media tidak puas hati, polis halang semua petugas media
Apabila ditanya media kepada Anwar, mengenai penyertaan Yusof, Anwar menyifatkan penyertaan Yusof dalam pasukan peguambelanya memberi banyak makna terhadap ketelusan dan keadilan sistem perundangan negara.

Demikian kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika tuduhan dibacakan kepada beliau di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur Jalan Duta pagi tadi.

Anwar dihadapkan ke mahkamah hari bersama Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan Ketua Cabang PKR Rembau, Badrul Hisham Shaharin atas dua tuduhan.

Hadir sama saf pimpinan PAKATAN Rakyat, Nurul Izzah Anwar, Datuk Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, Dr Hatta Ramly, Datuk Mahfuz Omar.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI