Thursday, September 23, 2010

Bacaan Yasin dan Solat Hajat Marhummah Dato' Sosilawati & 3 Terlibat "Keluarga Yakin Mereka Masih Hidup"

Bt, 6 Gombak - Majlis tahlil dan solat hajat perdana anjuran Kerajaan Negeri dengan kerjasama ADUN Gombak Setia telah diadakan untuk marhummah Dato' Sosilawati dan 3 yang terlibat dalam musibah yang menyayat hati kepada semua rakyat malaysia.
Berkata, Y.B Dato' Dr Hasan Mohamed Ali, EXCO Kerajaan Negeri Selangor merangkap ADUN Gombak Settia dalam ucapannya bahawa kerajaan negeri telah mengambil inasatif untuk mengadakan majlis tahlil dan solat hajat bagi mendoakan semua mangsa yang terlibat dalam kejadian musibah tersebut.
Rata-rata rakyat malaysia yang masih mengikuti perkembangan kejadian ini masih menanti keputusan sampel DNA yang telah diambil daripada waris terdekat namun sehingga kini tiada jawapan.

"Saya yakin ahli keluarga dan seluruh rakyat malaysia masih mengharap agar semua mangsa terlibat selamat namun saya dapat rasakan semua ahli keluarga tersebut rasa amat sedih diatas kejadian ini, sudah pasti bagaikan satu penyeksaan menanti kepulangan mereka. Harapan setiap ahli keluarga yang terbabit tetap tinggi iaitu yakin mereka semua masih hidup".
Kami semua merasa simpati, oleh itu pihak kerajaan Negeri Selangor telah bersetuju untuk mengadakan solat hajat dan sentiasa mendoakan agar dengan harapan mereka dalam perlindungan ALLAH swt hendaknya.

Begitulah juga kepada semua ahli keluarga mereka yang terlibat, diharap tabah menghadapi ujian yang menimpa.

Dato' Dr Hasan mengingati kepada semua yang hadir dalam majlis tersebut bahawa "Hidup mati, apa yang berlaku dalam kehidupan kita tidak diketahui kerana semua telah ditetapkan oleh ALLAH swt. Oleh itu haruslah kita sentiasa membuat persediaan yang baik untuk bertemu dengan penciptaNya. Setiap amal perbuatan kita samaada baik ataupun buruk juga akan dihitungkan oleh ALLAH swt walaupun sekecil biji sawi".
Tragedis ngeri yang tidak berperikemanusiaan itu dalam konteks kehidupan di peringkat diri, keluarga dan masyarakat.
Saya juga ingin menekankan betapa pentingnya membina pertahanan diri melalui kekuatan dalaman selain daripada pertahanan lahiriah bagi menghadapi segala kemungkinan. Kedua-dua pertahanan luaran dan dalaman mesti bertunjang kepada amalan Islam.
Saya memohon supaya mereka yang terlibat dan anggota masyarakat mengambil langkah-langkah yang dicadangkan bagi meneruskan kehidupan agar kita sentiasa disayangi, dikasihi oleh Allah s.w.t.
Harap peristiwa ini memberi pengajaran kepada kita semua sebagai umat islam supaya berpegang teguh kepada ajaran Islam. Ingat dunia hanya sementara, Hanya Akhirat kekal selamanya, katanya.
Sementara itu, Dato' Dr Hasan juga melahirkan kesyukurannya kerana sepanjang tempoh bulan ramadhan dibawah pemerintahan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR), didapati semua masjid-masjid khususnya di zon gombak didapati walaupun saat-saat akhirnya ramadhan aktiviti dimasjid masih hidup dengan mengadakan berbagai ibadat.
Bukan hanya di gombak sahaja malahan semasa bulan ramadhan Kerajaan Negeri Selangor telah mengadakan Sahur Perdana dengan kehadiran hampir 8,000 umat ISLAM membanjiri S.Alam untuk menghidupkan Qiammulail dengan sahur beramai-ramai antara pimpinan dan rakyat.
Sepanjang aktiviti tersebut dijalankan kuliah subuh, dhua juga diadakan bagi manfaatkan masa dengan sebaiknya. Alhamdulilah didapati sokongan rakyat dalam menghidupkan ibadah pada bulan ramdhan diterima dengan baik.

Insya-ALLAH pada masa akan datang saya berhasrat untuk mengadakan Iftar dan sahur perdana seluruh kawasan di negeri selangor, katanya ketika ditemubual baru-baru ini.

Majlis tersebut juga telah diadakan dengan solat hajat yag telah dipimpin oleh Dato' Dr Hasan. Turut hadir YAD Dato' Paduka Raja Dato' Hj Wan Mahmood B. Pa Wan Teh (Orang Besar Daerah Gombak), Y.B Amirudin Shari (ADUN) Bt. Caves, Pn. Khatifah Zamani Sulong, Ahli Majlis MPS, Zon 11, Saf pimpinan Exco Kerajaan Negeri Selangor, Saf Pimpinan PAS Kawasan Gombak, Ketua -Ketua Kg. Nazir-Nazir Masjid, Ahli-Ahli Majlis Zon Gombak.Editor :Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI