Wednesday, May 24, 2017

Peluang Kerjaya dan perniagaan juru bekam untuk belia, mahasiswa, ibu tunggal dan peniaga-peniaga kecil


Mahasiswa mahasiswi di Institute Pengajian Tinggi di galak melibat diri dalam dunia perniagaan. Ini berikutan setiap Kali samada universiti atau masyarakat luar mengadakan program ramai pelajar - pelajar universiti terlibat dalam perniagaan. Mereka menjual makanan, produk kesihatan, menjual alat Kereta dan sebagainya.

 Image may contain: 4 peoplePengurus Pusat Rawatan Alternatif Health Umi Sue Care, Che sue berkata mahasiswa harus melibat diri dalam perniagaan lebih-lebih dalam keadaan ekonomi negara yang sangat mencabar.


Walaupun mahasiswa tugas nya adalah belajar Tetapi tidak salah sekira nya mereka pegang konsep belajar sambil bekerja. Banyak juga kita melihat moto-moto Di setiap institute Pndidikan seperti disekolah vokasional,mrsm,universiti ,pihak pengurusanan meletakkan Moto" belajar sambil bekerja".


Ia sangat penting mendidik semua pelajar agar membentuk diri pelajar agar mereka mampu belajar hidup berdiri Dan menabung . Di samping itu mengasah bakat-bakat terpendam dalam diri pelajar ITU sendiri Dan tidak mengharap duit Dari ibu Bapa atau bantuan PENDIDIKan semata-mata.


Ujar Che sue lagi, sebagai rakyat Selangor saya bersyukur kerana Di Selangor saja peluang perniagaan terbuka luas. Peruntukan kerajaan negeri Selangor Dan Hijrah Selangor setiap bulan jutaan ringgit yang telah di agih kepada rakyat Selangor.


Hijrah Selangor juga banyak melahirkan usahawan-usahawan yang berjaya. Walaupun peringkat permulaan hanya diberi RM3;000 namun jika Bayar balik dari peserta baik Dan tiada masalah pembayaran mereka boleh buat pinjaman lebih banyak lagi. Malahan jika syarikat mereka maju Hijrah akan melantik peserta Di bawah syarikat mereka (anchor) Dan mereka layak dapat geran perniagaan pula .

Alhamdulilah saya juga terlibat dalam dunia usahawan.bila kita Ada syarikat kita banyak idea untuk memajukan syarikat kita.


Di samping itu kita berhajat untuk membantu semua masyarakat,mahasiswa untuk membina kerjaya sendiri. Mahasiswa boleh buat kerja sambil dengan menjdi pengamal perubatan alternatif sepert Bekam, Resdung Dan sebagainya.


Menurut nya pendapatan seorang juru bekam dengan merawat seorang pesakit rm200-400. Ini belum urutan Saraf Dan lain-lain. Untuk sehari jika mereka rajin bekerja mengikhlas kan hati merawat pesakit mereka mampu dapat pendapatan antara rm1500 keatas untuk sehari.


Di pusat Rawatan saya sendiri saya bersyukur ramai usahawan kecil, mahasiswa daerah gombak Yang kita bimbing mereka dalam kursus-kursus Rawatan alternatif. Kini mereka mampu berdiri sendiri walaupun pada Mula mereka zero Tetapi dengan bimbingan Kelas kita beri modal Yang Hijrah beri sangat membantu masyarakat luar.


Bantuan kita beri Terbuka untuk semua kaum yang berusia 18thn keatas Tanpa Kira pemahaman politik. Bantuan kita beri setiap bulan 2x, katanya.

Jadi saya Yang bekerjasama dengan Hijrah Selangor memberi peluang kepada masyarakat luar dan semua mahasiswa mahasiswi , belia, ibu tunggal , asnaf, golongan mualaf Yang Rasa tertekan ekonomi tidak menggalak rebutlah peluang keemasan ini.

Image may contain: 9 people, people sitting and indoorMereka walaupun tidak Ada ssm , peralatan meniaga, Kedai, insyaallah Kami sedia membantu meringan beban mereka.

Masyarakat yang berminat untuk dapat informasi ini boleh hubungi  Hubungi Pusat Rawatan Health Alternatif Umi Sue Care 017-3483840 / 011-56552412


fb : Health Alternatif Umi Sue CareInsyaallah kita akan beri kursus secara mantap, pemantauan perniagaan 3 bulan dengan sebaik nya. Bayaran balik sangat rendah.jika seorang merawat pesakit boleh dapat rm300 mengapa pula tidak boleh Bayar balik serendah RM33-RM42 ?

.

Pengurusan kewangan, minat, memajukan diri, ubah sikap sangat penting jika mahu berjaya. Kita tidak boleh harap belas ehsan orang lain bantu kewangan kita , Guna bantuan PENDIDIKan dengan sewenang-wenangnya, kata Che sue dengan seloroh selepas memberi taklimat bantuan perniagaan Di pejabat Hijrah Di sini hari ini .Turut hadir ketua kampung sg tua Batu caves, Tn Jumari badan-badan NGO, berapa syarikat Yang sudah berjaya membina syarikat besar untuk beri taklimat kepada peserta Hijrah Yang baru mulakan perniagaan bagi membuka Mata Dan pemikiran masyarakat Di luar Sana Yang ingin terlibat dalam perniagaan khususnya mahasiswa. Mereka boleh hubungi kita jika tidak tahu saluran rujukan Yang betul untuk dapatkan bantuan perniagaan


Saya harap dengan peluang di beri pihak pengurusan institute pengajian tinggi galak kan pelajar-pelajar mereka belajar berdidikari dengan melibat diri dalam perniagaan. Meniaga dengan Cara Yang betul bukan terlibat aktiviti kurang sihat.


Pelajar-pelajar Jangan salah langkah.bila kita terdesak, tiada Wang kita buat akal pendek dengan buat pinjaman ah long(pinjaman Tanpa lesen) , kerja GRO dengan bersosial malam hari. Mereka jadi pelayan waktu malam. walaupun gaji di bayar mahal namun ia tidak bermakna lagi kerana maruah seorang wanita telah hilang. Kita faham mungkin mereka buat demikian kerana kesempitan hidup namun ia bukan lah langkah yang bijak kerana akan datang ia boleh\ meragut nyawa mereka dan keluarga. Maruah mereka sekeluarga , nama baik univrsiti juga tercemar. Maka sebaik pekerjaan carilah pekerjaan yang di redhai allah denga melibatkan diri dalam perniagaan.


Saya sangat bimbang Ada berapa institute pendidikan yang tidak buat pemantauan ketat kepada mahasiswa yang terlibat dengan GRO. Saya harap pihak IPT ambil berat hal ini. Ia tanggungjawab bersama dalam melahirkan generasi berilmu, berwawasan,berakhlak, berjaya dunia akhirat, jelas nya. .

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI