Wednesday, April 6, 2011

Rakyat berpuas hati dengan pengurusan & Pencapaian Kerajaan PR
Gombak - Satu majlis kesyukuran telah diadakan baru-baru ini oleh Persatuan Penduduk Kebajikan Gombak Setia (PKGS) di Dewan Kebajikan AM PKGS yang telah dihadiri oleh Ahli Parlimen Gombak, Y.B Azmin Ali, Pegawai -pegawai Pejabat Tanah Daerah Gombak.

Ismail Harun, Setiausaha PKGS, 67thn, berkata "tujuan utama kita adakan majlis kesyukuran dan sesi penerangan berhubung pemberianmilikan tanah Kg Gombak Setia adalah sebagai tanda kegembiraan penduduk Gombak Setia memperolehi surat kelulusan pemberi milikan tanah atau Notis 5A kepada penduduk berhubung bayaran premium bagi pajakan tanah selama 99thn dengan mendapat kadar terendah sebanyak RM1 yang telah berjaya diselesaikan dibawah pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat (PR)".

"Menurutnya selama 59thn penduduk disini menanti khabar gembira agar segala masaalah tanah disini diselesaikan oleh pemerintah terdahulu yang diterajui oleh UMNO-BN. Namun harapan hanya tinggal harapan kerana dalam tempoh yang begitu lama isu tanah tidak dapat diatasi dengan baik".

Alhamdulilah dibawah pemerintahan Kerajaan PR selama 3th, akhirnya penduduk gombak setia memperolehi geran mereka. Ini merupakan satu sejarah yang sangat manis bagi penduduk disini kerana tanah ini merupakan aset penting kepada semua pemilik untuk masa depan anak-anak dan cucu citcit kami.

Kita lihat hanya dibawah pemerintahan Kerajaan PR telah membuktikan segalanya dengan kecekapan, ketulusan dan pengurusan ekonomi yang tulus untuk membantu rakyat. Tiadalah gunanya jika mentadbir negeri berpuluh tahun masaalah rayat tidak dapat diatasi. Sehubungan dengan itulah kami merakam penghargaan terima kasih yang tidak terhingga kepada Ahli Parlimen Gombak, Tn Mohamed Azmin Ali, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Y.B Datuk Hasan Mohamed Ali, YAB Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim kereana dapat menyelesaikan masaalah tanah penduduk ini yang pertama kalinya dikemukan kepada kerajaan pada tahun 1994.

Pada awalnya terdapat tanah yang diberikan tempoh pajakan 30thn dan ada tempoh pajakan 60thn. Kemudian dipersetujui pihak berkuasa negeri dipanjangkan kepada 99thn. Seperti yang semua rakyat dengar ucapan daripada Y.B Datuk Hasan Mohamed Ali dalam majlis penyerahan Notis 5A yang lalu, beliau menyatakan Kerajaan Negeri begitu Komited memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyatnya disamping memastikan jentera pentadbiran bebas daripada amalan rasuah. Beliau juga turut menyentuh usaha pihak berkuasa negeri menjadikan surau dan masjid sebagai pusat transformasi masyarakat Islam. Dengan ucapan tersebut kami rasa memang ada kebenarannya ini adalah kerana usaha memohon geran tanah milik kekal pertama kali dibuat PKGS pada 12/9/1994 telah gagal tetapi telah berjaya diatasi dibawah pemerintahan Kerajaan PR.

Pada tahun 1999 ADUN Gombak Setia Y.B Datin Paduka Rakibah Manap mengumumkan keputusan Kerajaan Negeri memberikan tempoh pajakan 99thn bagi tanah di Gombak Setia. Pada tahun 2001 sebuah Jawatankuasa Badan Bertindak Tanah Gombak Setia (JBTGS) ditubuhkan oleh YB Datin Paduka Zaleha Ismail bagi menyelaraskan pembayaran premium Rm2.50 skp untuk pajakan 99thn dikalangan penduduk. Hasilnya sebilangan permohonan penduduk dapat dikumpulkan dan dikemukan kepada Pejabat tanah. Pada 13/10/2004 & 21/3/ 2007 PKGS kemukakan rayuan untuk dapat milik kekal tetapi tiada jawapan sehingga kami ahlli PKGS rasa berputus asa dengan pentadbiran kerajaan terdahulu (UMNO).

Apabila berlakunya pertukaran Kerajaan pada tahun 2008, PKGS usul kembali kepada ADUN Gombak Setia (Y.B Datuk Hasan Mohamed Ali) dan kepada Menteri Besar (MB) Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim pada tahun 2009. Alhamdulilah akhirnya perkara ini telah mendapat perhatian sepenuhnya oleh Y.B Azmin Ali dan beliau telah mengambil langkah drastik dengan sendirinya sehinggalah mendapat kelulusan premium serendah Rm1.00 skp. Dengan kejayaan pentadbiran PR maka pihak PKGS mengharagi usaha murni saf pimpinan Kerajaan Negeri PR yang bertungkus lumus untuk memberi khidmat terbaik kepada rakyat.

Sementara itu, Y.B Azmin Ali pula berkata, "alhamdulilah dan terima kasih kepada pihak pengurusan PKGS yang sudi meraikan kejayaan saya bersama saf pimpinan Kerajaan PR dalam mendapatkan kadar premium yang rendah RM1 untuk 102 orang pemilik tanah geran yang telah berjaya diperolehi baru-baru ini. Dengan jejayaan PR membantu rakyat inilah ada kawasan-kawasan lain dan pimpinan Kerajaan UMNO-BN yang merasa cemburu dengan kejayaan PR. Walaubagaimanapun saya amat berharap dengan kejayaan PR membantu rakyatnya tidak berlaku sebarang cetusan provokasi dalam tempoh pengisian borang Notis 12A (Borang Lama, lanjutan kepada 99thn untuk mereka isi dengan membuat penyemakan semula) kerana terdapat penindihan nama, Lot-lot tanah yang bertindih dan sebagainya semasa pemerintahan Kerajaan dahulu lagi.

Katanya lagi, sudah 59thn berlalu masaalah geran tanah ini tidak dapat diatasi oleh pentadbiran pemerintahan Kerajaan UMNO-BN. Oleh itu kita harap mereka dapat membuat tindakan segera. Sehubungan dengan itu juga saya amat berharap pejabat tanah dapat memberi kerjsama dengan Kerajaan PR dan penduduk disini bagi mengatasi tanah yang tertindih dan sebagainya.

Menurutnya lagi, Kerajaan PR teah mengambilkira implikasi beberapa aspek apabila ingin memutuskan kadar premium tanah penduduk yang rendah iaitu RM1 skp daripada RM2.50 skp sebelum ini.

"Saya amat berharap masaalah tanah di Gombak dapat diselesaikan kadar segera dalam tempoh 1 tahun dengan mendapat kerjasama semua pihak. Bagi mereka yang benar-benar tidak berkemampuan (Dhaif) untuk membuat bayaran, insya-allah saya dan Kerajaan Negeri PR akan membantu membuat surat sokongan kepada Pusat Zakat Selangor (PZS), yang penting kita amat berharap semua pemilik geran dapat selesaikan pembayaran mereka terdahulu. Jika mereka lewatkan pembayaran dalam tempoh yang ditetapkan maka ianya terbatal, katanya".

Mohd Ikram Ahmad, 66thn berkata "Saya telah duduk di Kawasan ini semenjak tahun 1960 lagi. Setiap hari berlalu dengan tahun silih berganti, saya dan keluarga sentiasa menghitung hari untuk mendapatkan geran tanah. Hati sering tertanya -tanya adakah saya dapat geran tanah ini sebelum saya pulang kerahmatuallah. Jika ditakdirkan ALLAH saya pergi dulu, ingin sekali masaalah tanah ini diselesaikan terlebih dahulu agar isteri dan anak-anak tidak hidup merempat. Alhamdulilah berkat doa yuang tidak terputus akhirnya setelah menanti selama 51thn, saya dan keluarga telah mendapat geran tersebut dibawah pemerintahan Kerajaan PR .

Katanya, dalam tempoh 51thn berbagai cara dan usaha dilakukan oleh pihak saya dan penduduk disini untuk berjumpa dengan pihak pengurusan kerajaan terdahulu namun hasilnya sungguh mengecewakan dan rasa tidak mampu untuk turun naik pejabat tanah lagi. Tetapi dalam tempoh 3thn PR memerintah segala penantian berkahir juga dengan berkat doa, usaha dengan mengadakan sesi dailog antara penduduk dan pimpinan. Ini menunjukkan betapa saf pimpinan Kerajaan PR begitu komited dalam menjalankan tugas untuk memberi khidmat kepada rakyatnya.

Omar Mohd Sharif, 62thn pula berkata "saya begitu rasa berpuas hati dengan bantuan dan perhatian yang diberikan oleh Kerajaan PR terhadap masaalah kami disini. Selama 50thn saya dan keluarga menunggu isu geran tanah ini dapat diselesaikan dibawah UMNO-BN, namun ianya mengecewakan. Akhirnya dibawah pemerintahan MB Selangor dan Ahli Parlimen Gombak yang memandang serius isu ini akhirnya epilog penantian sudah berkahir. Cuma kami sekeluarga rasa terkilan kerana arwah ayah tidak dapat merasakan kegembiraan ini. Semasa usianya hidup, ayah saya sudah berputus asa untuk uruskan tanah ini kerana setiap kali beliau pergi ke pejabat tanah, tiada jawapan yang mengembirakan untuk dibawa pulang kerumah melainkan penat dan membuang masa. Alhamdulilah akhirnya saya dapat juga hak geran tanah milik ayah saya, katanya.

Hj Osman B Abdullah, 78thn merupakan pengasas PKGS kini jawatan beliau sebagai Bendahari. Beliau menyatakan semenjak 1994 saya bersama AJK PKGS telah meminta kepada kereajaan terdahulu (UMNO-BN) agar geran tersebut milik kekal namun masaalah ini tidak diatasi dengan baik dan tiada kesudahan. Berpuluh tahun kami menunggu sehingga kami rasa perlunya perubahan pentadbiran. Pada tahun 2008 kami penduduk Gombak Setia telah nekad untuk mencari pimpinan yang tahu buat kerja dan memberi khidmat terbaik kepada rakyatnya. Alhamdulilah dengan pertukaran kerajaan inilah akhirnya masaalah kami diselesaikan dengan segera tidak sampai 3thn PR memerintah. Kalaulah kami tahu pengurusan PR lebih bersistematik, jujur, amanah dalam mentadbir negeri sudah pasti kami mengubah pentadbiran ini. Kami tidak mahu pemimpin yang hanya tahu bercakap tetapi tidak pandai melaksanakan tanggungjawab, katanya.


Editor :khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI