Wednesday, November 23, 2011

ADUN SARAN IBUBAPA, GURU, MASJID ADAKAN AKTIVITI CUTI SEKOLAH

Bandar Baru Bangi : Lajnah Sukan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bangi, PC HAPM, Kelab Bola Sepak Wateran Taman Bangi Tiga dan HITACHI telah menganjurkan Karnival Futsal Junior yang diadakan dua kategori iaitu A bawah umur 12 tahun dan B bawah umur 10 tahun.

Dahari Embong, Pengarah Peraduan Futsal berkata, tujuan mengadakan pertandingan ini bagi mengumpul para pelajar dengan melibatkan diri dalam sukan sempena cuti sekolah. Disamping itu mengasah bakat mereka dalam sukan.

“Alhamdulilah semenjak kita naikkan banner pertandingan Futsal Junior telah mendapat sambutan yang sangat baik di kalangan para pelajar. 20 pasukan telah mengambil bahagian. Antaranya pasukan yang yang terdiri daripada Kumpulan A dari Strike Force, Super Triple 9, LBJB All Stars, Pelangi Semenyih dan Seksyen 7”.

Tiap pasukan ini dipilih menentang pasukan yang dipilih dari pasukan Angry Birds, LBJB A, Super Junior, L.A.Galaxy dan Bangi 3 F.C.

Manakala Kumpulan B terdiri dari Sunway Semenyih, Citra F.C, Shabu-Shabu F.C dan Perdana F.C melawan pasukan-pasukan LBJB B, Taman Sri Haneco, Seksyen 7 dan Pelangi Semenyih, kata Dahari pada media.

Jelasnya lagi, kebanyakan pasukan adalah dari Bandar Baru Bangi. Dua pasukan teratas bagi setiap kategori layak ke peringkat separuh akhir dan yang menang dari setiap pasukan layak memasuki peringkat akhir.

Saya juga berpuas hati dengan semangat kesukanan yang di tunjukkan semua pasukan dengan semangat setia kawan tanpa mengcantas antara satu sama lain.

Akhirnya pertandingan bagi umur bawah 10 tahun Johan di menangi oleh LBJB B (Hijau) dengan membawa pulang wang tunai RM200 , medal dan hamper dan Naib Johan LBJB A dengan membawa pulang wang tunai RM100 , medal dan hamper.

Manakala bagi peserta umur bawah 12 tahun dimenangi Johan Super Triple 9 (Kuning) dengan membawa pulang wang tunai RM200 , medal dan hamper dan Naib Johan Citra FC(Merah) dengan membawa pulang wang tunai RM100 , medal dan hamper. Bagi pasukan tempat ketiga dan empat diberikan hadiah medal dan hamper, kata Dahari.

Sehubungan dengan itu, ADUN Bangi Dr Shafie Abu Bakar yang merasmikan majlis penutup pertandingan Futsal merakamkan terima kasih terutama kepada semua pihak terlibat yang sudi memberi kerjasama untuk menganjurkan pertandingan Futsal secara sihat.

Katanya, `Kegiatan sukan adalah antara kegiatan utama diberi perhatian oleh ADUN kepada kalangan remaja sebagaimana diadakan pada hari ini.

“Banyak lagi kegiatan yang boleh dibuat untuk meraikan cuti sekolah ini bersama semua pelajar agar masa mereka di manfaatkan sebaiknya antaranya kem motivasi, Back To School, Penyampaian Hadiah Cemerlang, Remaja Masjid-Surau, Acara Khatam Quran dan Berkhatan”.

Jelasnya lagi, ibubapa penjaga seharusnya merancang awal aktiviti-aktiviti yang perlu dilakukan oleh anak-anak mereka kerana cuti akhir tahun yang mengambil masa sebulan akan membuat anak-anak akan rasa bosan jika ibubapa tidak merancang aktiviti yang bermanfaat.

Suka saya sarankan juga agar ibubapa /penjaga, pihak Sekolah atau PIBG dan pelajar sendiri seharusnya menyusun kegiatan aktiviti yang terancang agar mereka tidak terjebak dengan aktiviti kurang sihat.

Program seperti ini bukan sahaja terletak pada ibubapa/penjaga, Sekolah dan pihak PIBG tetapi wakil rakyat, masjid dan surau juga seharusnya merancang aktiviti cuti sekolah untuk pelajar antaranya melibatkan anak-anak dengan aktiviti sukan, Kerja Amal, program bersama badan-badan NGO, kata Dr Shafie dengan menyamapaikan hadiah kepada semua pemenang.

Editor: Khaulah Azwar

Cabaran PKR menjelang PRU-13
'Demi Rakyat' adalah tema utama Kongres Keadilan ke-8 yang akan berlangsung pada 25-27 November depan di Johor Bharu.
Tema ini juga akan menjadi manifesto Pakatan Rakyat dalam menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang.

Menurut Setiausaha PKR, Saifuddin Nasution Ismail, Johor dipilih bukan sekadar untuk melengkapkan giliran negeri-negeri tetapi disebabkan negeri tersebut merupakan kubu kuat Umno.

"Kalau roboh kubu kuat (Umno), maknanya (peluang) di negeri-negeri lain akan jadi lebih cerah." jelas Saifuddin ketika sidang media baru-baru ini.

Sementera menurut Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli parti itu memerlukan penambahan 15 kerusi tambahan selain mempertahankan 31 kerusi yang dikuasai semasa PRU-12 pada 2008 lalu. Secara keseluruhannya pada PRU-13 nanti PKR akan bertanding di 46 kerusi parlimen diseluruh negara.


Parti yang relevan

Sebagai sebuah parti politik yang diasas berdasarkan masyarakat pelbagai kaum, PKR dilihat sebagai sebuah parti yang paling relevan dengan tuntutan semasa dan masa depan.

Impian untuk mewujudkan sebuah parti berbilang kaum merupakan impian setiap perdana menteri sebelum ini tetapi gagal dilaksanakan. Ini disebabkan kemunculan parti-parti yang diwakili pemimpin tersebut diasas berdasarkan kaum-kaum tertentu.

Kemunculan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berjaya menggabungkan parti-parti pembangkang dalam sebuah entiti parti politik amat mengejudkan pemimpin-pemimpin Umno/BN.

Berasaskan komposisi politik semasa, parti politik yang berjaya menggabungan pelbagai kaum akan dilihat sebagai parti yang paling berjaya mendominasi kerajaan dimasa depan.

Diatas alasan asas inilah seluruh rakyat negara ini dapat menyaksikan fitnah dan tohmahan yang bertali arus di kenakan kepada Anwar. Matlamat serangan tersebut semata-mata untuk memberikan imej buruk terhadap Anwar dan parti yang di pimpinnya.

Penglibatan Anwar dalam pelbagai gejala rasuah, penyalahgunaan kuasa atau kronisme ketika beliau berada dalam kerajaan tidak dapat dibuktikan secara berfakta.

Justeru tidak ada jalan lain bagi musuh-musuh Anwar selain fitnah dengan pelbagai kes yang membabitkan isu moral. Tujuan isu tersebut direka cipta bagi menghilangkan kredibiliti Anwar dimata rakyat.

Sistem Dua Parti

Kewujudan gabungan Pakatan Rakyat (PR) selepas PRU-12 telah membuka lambaran baru kepada landskap politik negara.

Sebelum ini PRU akan disertai pelbagai parti. BN yang diwakili 14 komponen parti terus unggul menjuarai setiap PRU.

Gabungan tiga parti pembangkang terbesar PKR,PAS dan DAP membentuk PR ternyata mencabar keegoan BN yang selama ini mendabik dada dengan penguasaan mereka dalam kerajaan.

Kata-kata " Hanya BN sahaja yang mampu memerintah negara dan memberi kemakmuran kepada seluruh rakyat" yang sering di ucapkan oleh pemimpin-pemimpin BN sudah dianggap sumbang.

Manakala Anwar pula telah diberi pengiktirafan oleh kepimpinan PAS dan DAP sebagai bakal perdana menteri sekiranya PR menguasai Putrajaya.

Ketokohan Ketua Umum PKR itu bukan sekadar kekuatan mental dan bakat kepimpinan beliau malah beliau dianggap sebagai penyatu kepada komponen pembangkang.

Cabaran kepada PKR

Sebagai sebuah organisasi politik yang mana pemimpinnya merupakan tokoh berwibawa serta bakal memimpin negara, PKR memerlukan mekanisma pengurusan dan strategi yang berkesan bagi memastikan kemenangan besar dalam PRU-13.

Kepimpinan parti perlu mengenal pasti setiap kelemahan yang ada terutamanya melibatkan jentera parti disemua peringkat dalam menghadapi PRU akan datang.

Begitu juga dengan saluran media terhad yang sedia ada perlu dimaksimakan sehingga seluruh pelusuk negara mendapat maklumat secukupnya.

Kejayaan pemerintahan negeri-negeri yang dikuasai PR dalam pengurusan dan pentadbiran berhemah seharusnya disebarkan seluas mungkin termasuk di Sabah dan Sarawak.

Ini adalah antar aset yang harus diberikan kepada rakyat supaya rakyat dapat membuat penilaian dan perbandingan berhubung kemampuan PR sekiranya menguasai kerajaan.

Pemilihan calon

Selepas tamat PRU 12 dan PKR berjaya menguasai 31 kerusi parlimen. Setelah itu menyaksikan beberapa MP PKR seperti Zaharin Hashim (Bayan Baru), Gobalakrisnan (Padang Serai),


Mohsin Fadzil Samsuri (Bagan Serai) bertindak sebagai pengkhianat kepada parti


Begitu juga beberapa calon Adun dari PKR seperti Mohamad Fairus Khairuddin, Osman Jailu, Radzhi Salleh, Jamaluddin Mohd Radzi dan beberapa tokoh lain Tan Tee Beng,Salahuddin Hashim serta beberapa lagi yang juga memilih jalan yang sama.

Isu lompat parti dikalangan pemimpin-pemimpin PKR telah memberi imej yang kurang baik berhubung jati diri perjuangan pemimpin-pemimpin di peringkat atasan. Berdasarkan isu tersebut akan memberikan persepsi yang buruk terhadap PKR.

Parti juga perlu banyak bermuhasabah mencari jalan penyelesai berhubung calon-calon yang akan di pilih. Bukan setakat itu persepsi parti-parti komponen lain terhadap calon-calon PKR yang akan menyertai PRU juga perlu dipertimbangan.

Parti-parti komponen PR seperti PAS dan DAP mungkin masih menaruh kebimbangan terhadap calon-calon dari PKR berdasarkan pengalaman 'lompat parti' yang turut mencemar nama baik parti-parti komponen lain.

Revolosi dalam AMK dan wanita

Memandangkan Kongres kali ini merupakan kongres yang kelapan justeru ahli-ahli serta seluruh rakyat perlu melihat suatu progres yang sihat dan menyeluruh dalam setiap lapisan dalam parti.

Sejauh manakah penglibatan pelbagi kaum dalam kepimpinan PKR yang selama ini dianggap sebagi sebuah parti yang diwakili oleh keahlian dari pelbagai kaum perlu diketengahkan.

Apakah jentera dan kepimpinan pemuda dan wanita berjaya menarik minat golongan muda dan profesional. Berdasarkan kajian mendapati 70% pengundi terdiri dari golongan ini yang berusia 21 -40 tahun.

Dalam ertikata lain nya golongan muda ini merupakan penentu kepada kerajaan selepas PRU-13 nanti.

Persoalannya apakah langkah dan tindakan yang telah diambil oleh kedua-dua sayap parti ini bagi memastikan generasi muda ini dan seterusnya memastikan kemenangan mutlak dalam PRU-13 nanti.

Menurut bancian oleh UMR baru-baru ini juga mendapati wanita berusia antara 20 -30 tahun juga lebih berminat menyertai BN berbanding PR juga harus disambut sebagai cabaran yang memerlukan tindakan serta merta.

Untuk itu jentera pemuda dan wanita harus memulakan jentera gerak kerja untuk mengumpul seramai mungkin ahli hingga menembusi kubu kuat Umno/BN diseluruh pelusuk.

Data-data ini harus dikumpul secara berfakta dan bukannya berdasarkan persepsi dan retorik untuk menyedapkan hati pemimpin atasan.

Dilema Orang melayu

Walaupun sejak kebelakangan ini Umno/BN menggunakan pelbagai propoganda dan serangan media bagi menghidup persepsi rakyat terhadap PKR sebagai perti yang tidak membela nasib orang melayu perlu dilihat sebagai positif.

Ini memandangkan pengundi melayu merupakan penentu kepada penguasaan PR ke Putrajaya. Umno telah bertindak berpatah arang berkerat rotan untuk hanya memberi fokes kepada pengundi melayu. Ini bukan disebabkan isu melayu sebagai agenda perjuangan parti tersebut tetapi melihat isu tersebut bagi menyelamatkan BN dari mengalami kekalahan lebih teruk.

Kurangnya agenda dan untuk memartabatkan isu-isu orang melayu seperti isu PPSMI, isu Islam seperti hudud,hak keistimewaan orang melayu, institusi sultan dan raja-raja dan tanah rezab melayu telah diambil kesempatan oleh Umno untuk melebelkan PKR sebagi parti yang hanya mementingkan kaum-kaum lain.

Dalam masa yang sama PKR juga dianggap sebagai parti yang takut memperjuangkan isu-isu melayu kerana terpaksa menjaga sentimen kaum-kaum lain. Akhirnya PKR terjerat dan setiap pemimpinnya terpaksa 'menolak' isu tersebut kepada PAS bagi menangani isu berkaitan orang melayu.

Walau apa pun kongres ke-8 kali ini merupakan landasan bagi memastikan segala kelemahan dan kelebihan yang ada agar dapat diseimbangkan.

Fokas untuk menghadapi PRU-13 bukan merupakan perkara mudah sebagaimana pepatah menyatakan usaha mempertahan lebih sukar dari usaha menguasai sesuatu keadaan.

Justeru untuk menang dan berkuasa memerlukan strategi dan kaedah yang memerlukan pengorbanan sebuah pasukan yang mantap.

Maka seharusnya kongres ke-8 yang akan disertai oleh 2,534 perwakilan dan 1,055 pemerhati berdaftar ini perlu menganggap usaha pemantapan pasukan bagi menghadapi sebuah medan peperangan yang besar serta bagi survival parti dimasa depan

Maka pengorbanan tersebut perlu disertakan dengan tindakan dan bukan sekadar bersemangat berkongres tetapi layu dimedan sebenar perjuangan.

Peperangan itu adalah untuk menang dan menguasai Putrajaya selepas PRU-13 nanti

Selamat berkongres dan selamat berjuang kepada semua perwakilan.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI