Thursday, June 2, 2011

Kejadian Tanah Runtuh di Tmn Townvilla Sri Gombak di Kawal Rapi


Kg. Sg. Chincin Gombak – Penduduk sekitar Kg. Sg. Chincin tidak perlu risau berikutan keruntuhan tanah setinggi 30 meter yang berlaku di Taman Sri Gombak Townvilla baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan (JKKK) Sungai Chincin, Hj Abdul Rani Awang ketika di temui pagi semalam di Pejabat Penghulu Mukim Setapak berkata, “setakat ini hasil turun padang pagi tadi tiada lagi berlaku runtuhan tanah walaupun seminggu berlalu. Pihak berkuasa daripada Polis , Pejabat Tanah, Majlis Perbandaran Selayang, Jabatan Kerajaraya (JKR) telah mengambil tindakan sewajarnya selepas menerima aduan tanah runtuh pada malam kejadian”.

Setakat ini Pos Kawalan 24 jam juga telah beroperasi sejak 25 Mei lalu bagi menjaga keselamatan penduduk. Pos kawalan ini akan ditutup setelah menerima notis daripada pihak berwajib.

Semenjak berlaku runtuhan tanah di kawasan ini, Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed, Exco Kerajaan Negeri Selangor, Pengerusi Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-Adat Melayu, Infrasruktur Kemudahan Awam merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia dan petugas-petugas PKM dan Unit Amal Gombak telah membuat lawatan turun padang tiga kali bertemu dengan penduduk dan telah memantau tempat kejadian.

“Insya-allah dalam masa terdekat ini, Y.B Datuk Hasan akan bertemu dengan wakil penduduk, ketua kg, penghulu mukim dan semua pihak berwajib dalam satu mesyuarat khas di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) untuk menerima aduan terkini daripada penduduk dan tindakan akan diambil dengan segera oleh Datuk Hasan untuk di ajukan kepada Kerajaan Negeri Selangor”, katanya.

Sementara itu Penghulu Mukim Setapak Zuraimi Mohaini pula berkata, “Kita sudah maklumkan kepada semua penduduk disitu sekiranya menerima tanda-tanda akan berlaku kejadian runtuhan tanah hendaklah berhubung dengan Penghulu Kampung dan Ketua Kampung segera dan bantuan musibah akan diberikan bagi membantu penduduk kampung”.

Dalam hasil perbincangan bersama Pejabat Tanah, JKR, MPS, dan Polis, kita bersetuju menempatkan mereka di lokasi yang lebih strategik di Sekolah Rendah Integrasi Sg. Chincin dan Dewan Beringin Taman Sri Gombak untuk sementara waktu sekiranya berlalu runtuhan tanah, katanya

Media di fahamkan oleh Pengerusi JKKK Kg Sg. Chincin dan salah seorang penduduk disini Mabrur Mak Rufi, 51thn ketika lawatan turun padang bersama Petugas-petugas Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia, Penghulu Mukim Setapak, Zuraimi Mohaini pagi semalam, kira-kira penduduk disini seramai 300 lebih penduduk dengan mempunyai 60 buah lot rumah. Dan untuk meyakinkan penduduk di sini, pihak pengurusan juga telah memasang kanvas di tempat kejadian agar tidak berlaku runtuhan tanah sementara menanti tindakan sewajarnya di ambil oleh Y.B Datuk Hasan dan pihak berwajib dalam masa terdekat ini.Editor : khaulah azwar

Dewan Ulama Lulus Usul Tolak Video Seks

 GOMBAK : Dewan Ulama PAS Pusat hari ini sebulat suara meluluskan usul menolak video seks yang dikaitkan dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, selepas dibahaskan.

Menurut usul itu, video itu disifatkan sebagai satu fitnah jahat yang dibuat secara terancang oleh pihak tertentu untuk tujuan politik.

Keputusan itu diumumkan oleh pengerusi tetap Hamdan Mohamad selepas mendapat persetujuan perwakilan dalam muktamar dewan itu di markaz tarbiah PAS di Gombak, Kuala Lumpur.

Ketika membentangkan usul itu, wakil Dewan Ulama Kelantan Nik Razi Nik Mat mengutuk kerajaan Malaysia yang didakwanya membenarkan penyebaran video itu.

"Kerajaan Malaysia tidak ada imej. Dahulu perdana menteri yang memerintah 22 tahun menuduh bekas timbalannya liwat (sic), pada masa penerapan nilai-nilai Islam (dilakukan)," kata adik kepada Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat itu.

Selain itu, Nik Razi juga membidas mufti yang didakwanya tidak memberikan sebarang pandangan dari perspektif Islam berhubung isu berbangkit itu.

Sasar pengundi Melayu

Menyokong usul tersebut, perwakilan dari Kedah mendakwa fitnah video seks itu digunakan oleh BN bagi menghadapi pilihan raya umum yang akan datang.

Katanya, BN tidak mempunyai modal kerana setiap isu yang dibangkitkan, mampu ditolak oleh Pakatan Rakyat.

Bahkan, menurut perwakilan itu, video seks itu digunakan untuk menghilangkan kepercayaan PAS terhadap Pakatan.

"Mereka sebenarnya sasar pengundi Melayu... PAS bertanding 65 peratus di kawasan Melayu.

"Jadi PAS akan hadapi risiko dengan (fitnah) video ini," katanya sambil mendakwa terdapat di kalangan pengundi percayai pada video itu.

Perwakilan itu juga mendakwa, ulama dalam Umno sebagai "syaitan bisu" kerana berdiam diri walaupun ada yang mempunyai taraf pendidikan yang tinggi.-Malaysiakini

Skandal Altantuya-Scorpene - Najib Perlu Jawab Lawatan Macau, Kata Tian


PETALING JAYA : Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak perlu menjelaskan kenapa Kementerian Pertahanan di bawah pimpinannya didakwa berurusan dengan seorang warga Perancis yang terpalit dengan rasuah ketika menguruskan pembelian kapal selam pada tahun 1994.

Jean-Marie Bovin menubuhkan sebuah syarikat berpengkalan di Malta, bernama Gifen untuk membiayai perjalanan penasihat Najib, Abdul Razak Baginda, warga Mongolia Altantuya Shaariibuu dan seorang lagi yang tidak dikenali, menurut Tian.

Bovin didakwa terbabit skandal pembelian kapal selam oleh Pakistan daripada Perancis yang turut membabitkan pembayaran komisyen lumayan kepada pihak tertentu pada tahun 90an.

Menurut Tian, syarikat Gifen berpengkalan di Malta, dipertanggungjawabkan oleh Kementerian Pertahanan Malaysia yang ketika itu diketuai oleh Najib mengarahkan pembiayaan perjalanan Abdul Razak Baginda, mendiang Altantuya Shaariibuu dan individu ketiga yang masih belum dikenalpasti.

"Pada tahun 2002, kita tahu ada tiga individu yang dibiayai oleh syarikat Malta (Gifen) dari KL ke Macau. Sekali lagi satu kemusykilan wujud mengapa rundingan membeli kapal selam perlu pergi ke Macau," kata Tian kepada wartawan.

 Tian berkata soalan itu perlu dijawab oleh Najib sendiri selaku Menteri Pertahanan ketika itu dan bukannya menteri sekarang, Zahid Hamidi.

Zahid sebelum ini menawar untuk memberi keterangan pada kepada badan kehakiman Perancis yang bersetuju untuk menyiasat unsur rasuah dalam pembelian kapal selam oleh Malaysia.

"Saya tidak rasa (Datuk Seri) Zahid Hamidi mengetahui perkara ini, maka hanya bekas Menteri Pertahanan (Najib) yang boleh jelaskan sebab arahan pembayaran dan identiti (tiga) individu datang daripada Kementerian Pertahanan dan mereka hanya membuat bayaran lawatan tersebut," jelas Tian.

Skandal kapal selam itu berpaksi kepada pembunuhan warga Mongolia dan kekasih Abdul Razak, Altantuya Shaariibuu dan pembayaran komisyen sejumlah RM534 juta dibayar kepada syarikat Perimekar Sdn Bhd, yang dikuasai oleh Abdul Razak dan isterinya, Mazlinda Makhzan.

Antara ahli lembaga pengarah Perimekar ialah Ketua Eksekutif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin.

"Isunya sekarang mengapa bayar kepada Perimekar di mana kami dapat tahu tiada sesiapa dalam syarikat itu mempunyai kepakaran dalam undang-udang Eropah," ujar Tian.

Pertubuhan bukan kerajaan Suaram melantik dua peguam Perancis untuk menfailkan permohonan supaya kes itu disiasat setelah kerajaan Malaysia dilaporkan cuba melindungi amalan rasuah itu, walaupun setelah Altantuya mati dibom pada tahun 2006.

Tian berkata Najib harus mengarahkan Jabatan Imigresen membuat semakan ke atas identiti individu ketiga yang menyertai Altantuya dan Abdul Razak ke lawatan mereka ke Macau pada tahun 2002.

Najib sebelum ini bersumpah beliau tidak mengenali Altantuya sungguhpun dakwaan itu dinafikan oleh penyiasat persendirian, P.Balasubramaniam.

"Juga untuk keadilan keluarga Altantuya, kita patut korek kerana perbiacaraan pembunuhan kejam itu, maklumat ini tidak pernah diketengahkan," kata Tian.

Tian juga mendesak agar kerajaan memberikan nilai kontrak sebenar pembelian dua kapal selam Scorpene dari Perancis itu kerana berdasarkan maklumat-maklumat yang diperolehi, kos itu melebihi RM1.3 bilion.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI