Saturday, July 21, 2012

Ayah Saya Pernah Menolak Biasiswa Ketika Jadi Timbalan Perdana MenteriSetiawan : Naib Presiden Keadilan, Nurul Izzah Anwar mendakwa ketika ayahnya memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri pernah menolak tawaran biasiswa untuk dirinya  ketika melanjutkan pelajaran ke Universiti Teknologi Petronas (Petronas).
Nurul Izzah beri ceramah rakyat

Hari ini sejarah lama terukir kembali setelah beberapa belas tahun saya meninggalkan UTP. Berbagai kenangan pahit manis disini mengetuk pintu hati saya. 

Di UTP,  berlakunya politik kotor UMNO apabila ayah saya, Datuk Seri Anwar Ibrahim di pecat jawatannya. 

Sebelum itu, kerajaan  penah menawarkan bantuan biasiswa kepada  ayah untuk diberikan kepada saya, namun ayah menolak kerana masih ramai rakyat yang susah  perlu diberikan bantuan pendidikan, kata Nurul Izzah dihadapan 2000 lebih hadirin dalam ceramah  rakyat di Setiawan, Perak dalam keadaan hujan lebat.  

Menurut Nurul Izzah, sikap tamak pimpinan UMNO dengan mengaut keuntungan harta Negara sehingga kuota biasiswa untuk mahasiswa juga  hendak diboikot.

“Katanya, apakah  slogan Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan oleh UMNO benar-benar sesuai di gunakan?”.

Rakyat yang susah untuk melanjutkan pelajaran perlu buat permohonan tetapi anak-anak menteri begitu mudah dapat.

Pelajar mahu belajar tetapi mereka perlu buat permohonan (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN).

Antara pimpinan PAKATAN yang bakal berucap dalam ceramah Rakyat
“Pelajar kena tangung hutang dengan di kenakan bunga lagi sehingga tak mampu nak bayar hutang tersebut  walaupun mereka sudah bekerja, Apakah ini dikatakan membantu rakyat?”,  soal  Nurul Izzah.

Beliau mengulas lagi, di Turki selepas menang dalam pilihanraya 2002, Menterinya Reccep Tayyip Edrogen pernah berkata, “saya tidak akan bangga menjadi Perdana Menteri jika ada anak fakir miskin yang tidak mampu belajar sebab miskin”.

Lihat bagaimana seorang Perdana Menteri sanggup korban dan rendah hati untuk rakyat, bagaimana Menteri-menteri kita di Malaysia?

Sekarang Turki memberi pendidikan percuma daripada peringkat Sekolah Rendah sehingga ke Universiti. Apakah Negara ini kaya, ada minyak sawit, ada minyak petrol?? Langsung tiada.

Di Malaysia, petronas, minyak kelapa sawit semua ada. Untung Petronas sahaja RM80 billion. Jadi mengapa tidak mampu beri pendidikan percuma kepada anak-anak rakyat Malaysia secara percuma. Pendidikan sangat penting. 
Walaupun hujan, rakyat tak berganjak dengar ceramah PAKATAN, Syabas!!

PAKATAN Janji, dan beri jaminan, jika menang PRU13, tahun itu juga kita lunaskan janji beri pendidikan percuma, hapuskan PTPTN, Negara Malaysia tidak akan muflis setelah dibuat kajian, kata Nurul Izzah dengan sambutan tepukan gemuruh dan sorakan Takbir serta Reformasi. 

Ceramah rakyat dihadiri saf-saf pimpinan PAS, PKR, DAP Setiawan.Editor : Khaulah Azwar
  
SIMFONI KASIH TAUTAN HATI