Wednesday, April 14, 2010

pergolakan dalaman Barisan Nasional (BN)

KUALA LUMPUR, 15 April: Kehangatan dan pergolakan dalaman Barisan Nasional (BN) semacam tidak dapat disembunyikan lagi yang memungkinkan mereka akan menempuh jalan sukar dalam pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor, kata Setiausaha Sekretariat Pakatan Rakyat (PR) Negeri Perak, Khalil Idham Lim (gambar).

Malah, katanya media arus perdana semacam membuka pekung di dada dengan menyiarkan secara meluas pertelingkahan dalaman BN terutama kemelut yang berlaku dalam parti komponen yang mewakili orang India, MIC.

Beliau berkata, apapun Pakatan Rakyat membuktikan kemantapan gabungan dan semangat setia kawan yang tinggi sehingga lebih awal mengumumkan calonnya tanpa jalan sukar dan berliku seperti yang ditempuh BN.

Katanya, Datuk Zaid Ibrahim ditabalkan sebagai calon PR tanpa ada isu besar sebagai mana BN walaupun masih ada usaha untuk melagakan oleh beberapa pihak tetapi ternyata gagal.

Secara sini, ujarnya, berpeluh dahi Pengerusi BN yang juga Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak dalam memutuskan calon BN daripada MIC di Hulu Selangor.

“Malah saya melihat kesukaran menentukan calon yang akan mewakili BN sekali ini mendedahkan kepada rakyat bahawa gabungan BN dan semangat setiakawan antara mereka sudah retak menunggu belah. Pergolakan dalaman BN sudah sampai di kemuncaknya,” ujarnya yang juga Adun Titi Serong di dalam blognya, http://idhamlim.blogspot.com.

Apapun beliau yakin kemelut itu akan memberi nilai tambah untuk memenangkan calon PR kerana rakyat sudah dapat menilai bahawa Pakatan Rakyat adalah wakil mereka untuk menyelamatkan negara di masa akan datang.

“Tambahan pula luka dalam BN sudah berdarah, siapapun yang akan dipilih oleh BN dan akan diumumkan oleh Muhyiddin pada jam 4.00 petang ini, mesti ada pihak yang tidak berpuas hati dan ada unsur cantas mencantas, jatuh menjatuhkan dan undi protes akan berlaku,” ujarnya.

Katanya, paling menarik apabila berbicara sedikit mengenai Umno yang sejak awal tidak bepuas hati yang beliau jangka mereka akan mengundi dan membantu serta memihak kepada calon Pakatan Rakyat.

“Kerana dengan itu sahaja MIC dapat diajar supaya tidak bertanding lagi di Hulu Selangor pada masa akan datang,” ujarnya.

Sehingga semalam, berlaku beberapa insiden apabila 18 ketua bahagian MIC di Selangor tampil mendesak pucuk pimpinan BN supaya mengesahkan pemilihan Datuk G Palanivel sebagai calon sepertimana yang diperakukan oleh presidennya, Datuk Seri S Samy Vellu.

Selain itu sebahagian daripada ketua-ketua cawangan MIC Hulu Selangor memberi kata dua kepada kepemimpinan BN agar mencalonkan Palanivel yang juga timbalan presiden parti itu atau menghadapi pembubaran cawangannya.

Dalam perkembangan yang berkaitan timbalan pengerusi MIC Bahagian Hulu Selangor, VS Chandran akan bertanding sebagai calon bebas.

Kemucak pergolakan dalaman MIC kelmarin apabila mesyuarat tergempar jawatankuasa kerja pusat MIC di ibu negara memutusakan timbalan ketua pemuda MIC, V Mugilan berdepan dengan kemungkinan dipecat dari parti itu sekiranya dia dipilih sebagai calon BN dalam pilihan raya kecil itu.

Pemilihan Zaid tepat dengan situasi politik sekarang

PASIR PUTEH, 14 April: Pemilihan bekas Menteri di Jabatan Perdana, Datuk Zaid Ibrahim sebagai calon pada pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Hulu Selangor adalah wajar dan tepat dengan situasi politik sekarang.

"Zaid memang seorang yang memang tidak dapat dinafikan ketokohannya dalam banyak bidang termasuk politk, undang-undang dan kehakiman.

"Tambahan pula beliau adalah bekas seorang menteri, sudah semestinya pengalaman berkaitan aspirasi rakyat tidak dapat dipertikaikan dengan mudah," kata veteran yang juga bekas aktivis Umno Tok Bali, Ibrahim Mohd Noor.

Ibrahim percaya, sekiranya rakyat memberi mandat kepada Zaid dalam PRK kali ini beliau mampu membawa satu perubahan baru dalam era politik tanah air.

Zaid menyertai PKR selepas beberapa bulan melepaskan jawatan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri ekoran tidak dapat menerima penggunaan ISA terhadap wartawan, orang politik dan orang awam.

Sementara itu, aktivis sebuah parti di Pasir Puteh, Muhammad Dullah (kiri), tidak menafikan pencalonan Zaid menjadi satu tamparan hebat kepada Umno.

“Semua orang tahu dia (Zaid) itu bekas menteri, jadi tidak ada sebab untuk menolak kewibawaannya dalam membawa suara rakyat ke peringkat nasional.

“Kalau kita ingat bagaimana hasratnya ingin mengembalikan imej badan kehakiman yang dikatakan sudah tercalar semasa baru-baru jadi menteri dulu, saya rasa orang Umno pun perlu sokong dia.

“Sebab apa, sebab di situ sudah nampak kebaikannya demi sebuah keadilan,” katanya.

Dalam pada itu rakannya, Mohd Suhaimi (kanan), berpendapat selain daripada pengalaman serta ketokohan Zaid, kerektornya menggambarkan bahawa beliau memenuhi ciri-ciri sebagai seorang pemimpin.

“Apa yang saya tahu Zaid ni sikapnya terbuka. Tidak pandang status. Dia bergaul dengan semua lapisan masyarakat tidak kira orang tua, orang muda, orang kecil orang besar semua dia bergaul.

“Tengok masa majlis kenduri kesyukuran sempena pelantikan beliau sebagai menteri hari tu yang diadakan di rumahnya di kampung Pasir Hor, tok guru Nik Aziz (Menteri Besar) dan beberapa pemimpin PAS lain dia jemput.

“Sedangkan PAS musuh ketat dialah pada masa itu kalau hendak dikirakan. Tapi atas rasa mahabbah dia ketepikan sementara sentiment politik,” katanya penuh keyakinan bahawa Zaid mampu membimbing rakyat meskipun beliau bukan anak tempatan Hulu Selangor.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI