Sunday, May 16, 2010

Masih Ada Yang Mengambil Berat

Gombak – Masih ada yang mengambil berat dan keperihatinan terhadap kehidupan masyarakat yang kurang upaya miskin dan kehidupan sederhana.

PKM Dun Gombak Setia telah mengunjungi beberapa kawasan setiap bulan bagi membuat rawatan kepada rakyat yang tidak berkemampuan untuk menanggung kos perubatan yang semakin hari semakin meningkat .

Walaupun kita di m’sia diwawarkan dengan adanya klinik 1 m’sia untuk membantu rakyat, namun ianya tidak memberi kepuasan kepada rakyat berikutan dengan bekalan ubat yang diberikan kepada klinik-klinik yang ditubuhkan tidak mengcukupi seperti berlaku di Titiwangsa dan beberapa kawasan.

Ekoran daripada itu, ramai rakyat membuat aduan apabila bekalan perubatan yang dibekalkan tidak mengcukupi telah membuat mereka terpaksa mengambil ubat di farmasi yang memakan belanja yang banyak.

Retetan daripada itu, Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Dun Gombak Setia telah mengambil inisatif untuk memberi bantuan dan perhatian perubatan kepada warga emas , ibu tunggal dan pesakit-pesakit yang lain.

Lawatan Ziarah Medic yang telah berjalan Fasa ke 2, telah diketuai oleh Pn. Nik Rusyidiah wakil daripada DMPG dan beberapa orang daripada Penghulu Kg serta petugas sukarelawan untuk memberi khidmat amal kepada rakyat bagi mewakili Y.B Dato’ Hasan Mohd Ali yang tidak dapat bersama untuk turut menghadirkan diri ketika ini kerana beliau menghadiri 1 program yang penting.

Menurut Nik Rusydiah, lawatan ziarah medic ini telah berjalan pada bulan April baru-baru ini dan bulan ini merupakan fasa ke 2 untuk kita mengunjui rakyat yang kurang upaya, ibu tunggal, warga emas bagi membantu mereka.

Bagi Fasa ke 1, seramai 60 pesakit telah kita kunjungi ke rumah mereka di kawasan Simpang 3, Kg Changkat, Sg Pusu, Bt 8 Gombak yang telah dihadiri oleh Doktor-doktor panel yang mempunyai kepakaran dalam bidang perubatan.

Bagi Fasa ke 2 kawasan yang terlibat adalah di Kg. Kerdas 2 dan 3 . Didapati ramai rakyat yang berstatuskan ibu tunggal dan warga emas telah menerima rawatan percuma.

Katanya lagi, tujuan kita mengadakan lawatan ziarah medic adalah untuk memberi khidmat kepada masyarakat yang tidak berupaya dan tidak berkemampuan. Insya-ALLAH lawatan ziarah ini akan berjalan berterusan daripada 1 tempat ke tempat yang lain di sekitar gombak.

Pn. Fatimah Junin 68thn darpada Kg kerdas3, yang telah menerima rawatan untuk mengubati penyakitnya iaitu Tiroid. Beliau telah mengalami kesakitan ini selama 3bulan. Suaminya (En Abd Aziz Osman, 79thn) pula mengalami Darah Tinggi. Dengan penyakit yang ditanggung ini hati mereka, sering menjadi rungsing dan kadangkala fikiran beliau menjadi buntu.

Menurut Doktor yang telah membuat rawatan keatas Pn. Fatimah, atas kebuntuan yang sering menghantui hati dan jiwanya membuatkan penyakitnya semakin menular. Kini Beliau disahkan oleh Doktor bahawa Biji Mata beliau didapati semakin hari semakin besar berkemungkinan gangguan saraf mata. Salah satu simtom-simptom tiroid juga.

Bagi pihak pengunjung yang telah membuat lawatan ziarah medic ini, terasa juga kesakitan yang dialami oleh Pn. Fatimah. Untuk meringankan bebanan mereka sekeluarga pihak PKM Dun Gombak Setia telah memberikan sumbangan ikhlas dan rawatan percuma.

Semoga bantuan diberi akan meringankan bebanan mereka sesisi keluarga. kepulangan kakitangan PKM, petugas sukarelawan dan Doktor yang mengunjungi membuat hati beliau tersentuh, dan merasa terharu. Kesedihan dan kerisauan dihatinya telah disuntikkan dengan kata-kata semangat oleh Khaulah bagi meneruskan kehidupan.

Harapan pihak kami kepada ahli keluarga mereka agar sabar diatas ujian yang menimpa. Mohon pertolongan daripada ALLAH swt agar diberi kekuatan iman dan keredhaan diatas musibah yang menimpa.

Editor : Khaulah Azwar

PRK Sibu: Petunjuk Jelas Tolak BN

Sesungguhnya perubahan bermula di Sibu, tsunami pilihan raya Semenanjung sudah melanda Sarawak. Paling daramatik, trend sikap politik senyap kalangan pengundi Cina di Hulu Selangor menolak Barisan Nasional (BN) turut melanda hati budi pengundi Cina Foochow Sibu. Segala-galanya terjawab dalam pilihan raya kecil (PrK) Sibu.Tahniah, syabas dan selamat untuk warga Sibu.

Tahniah kepada semua pimpinan, dan petugas Pakatan Rakyat. Syabas kepada DAP kerana kemenangan calonnya, Wong Ho Leng yang berjaya meraih kemenangan dengan peningkatan undi selesa. Ucapan selamat pula kepada seluruh rakyat Sarawak, semoga keputusan PrK Sibu adalah petunjuk jelas betapa rakyat Sarawak telah bersedia melakukan perubahan dalam pilihan raya negeri nanti.
Analisis angka dan peratus

Jadual 1 di bawah adalah gambaran bagi kemenangan DAP yang mewakili Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil (Pr) P.212 Sibu yang diadakan pada 16 Mei 2010. Jadual di bawah juga menjelaskan kedudukan keputusan PrK secara bandingan dengan pilihan raya umum (PRU) pada 8 Mac 2008.Jadual di atas mempamerkan keputusan pengundian bagi PrK Sibu adalah:
1. Undi BN merosot sebanyak 691 undi
2. Undi DAP bertambah 2,942 undi
3. Perubahan majoriti bagi DAP dari kalah kepada menang 398 undi
4. Pertambahan undi sah sebanyak 1,671 undi atau 1.81 peratus.
5. Petunjuk asas dari PrK Sibu adalah berlaku peningkatan sikap pengundi menolak BN dalam pilihan raya negeri Sarawak akan datang.

Petunjuk menolak BN

Namun begitu, di sebalik analisis angka dan peratus sebenarnya ia menggambar suatu kekecewaan besar Barisan Nasional (BN). Nilai kecewa itu adalah:

1. Bermula dengan keazaman tinggi Perdana Menteri selaku Pengerusi Barisan Nasional, Datuk Seri Mohd Najib yang disokong kuat oleh kerja keras timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengulangi kemenangan di Hulu Selangor, tetapi ia tidak disambut oleh majoriti pengundi Sibu.

2. Kekecewaan BN juga dapat dilihat apabila DAP yang diserang habis-habisan tidak memberi kesan. Sebaliknya DAP telah mendapat tambahan sebanyak 2,942 undi sehingga berjaya meningkat undi dari kekalahan 3,235 kepada kemenangan 398 undi majoriti. Meskipun berlaku pertambahan jumlah undi sah dari 66.79 peratus (PRU 2008) kepada 68.61 peratus (PrU 2010), namun tambahan itu berpihak kepada DAP.

3. Kekecewaan pihak pemimpin BN juga boleh dilihat sebagai manifestasi sokongan yang merosot rakyat Sarawak kepada igauan 1Malaysia momokan Datuk Seri Najib. Meskipun Datuk Seri Najib melakukan turun padang sampai paling kerap dalam sejarah pilihan raya dan sanggup terlibat dengan upacara agama perarakan Tua Pek Kong. Namun, sikap politik senyap pengundi Cina Foochow telah meleyapkan promosi 1Malaysia di bumi Sarawak.

4. Paling kecewa dan perit untuk diterima oleh pemimpin BN adalah kesan kekalahan di Sibu turut memberi palitan kepada kepimpinan Ketua Menteri Sarawak, Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud yang paling lama menerajui kerajaan negeri. Petunjuk jelas pengundi Cina yang membentuk 67 peratus daripada 54,695 pengundi Sibu menolak calon SUPP dijangka akan membuat perubahan yang bakal menyebelahi Pakatan Rakyat dalam pilihan raya negeri nanti.

Sama-sama kita tunggu dalam pilihan raya negeri Sarawak nanti (mungkin seawal September atau dilewatkan ke penghujung tahun depan ekoran kekalahan di Subu).

Semoga Tuhan Yang Esa memelihara umatnya yang sentiasa beriltizam dengan kebenaran dan kesabaran di dalam menegak keadilan dan meruntuhkan kemungkaran di bumi.

Oleh:
Wan Nik Wan Yussof
Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan
merangkap Timbalan Pengarah 1 JPN PAS Kelantan

Kerjasama erat PAS-PKR-DAP menangkan Pakatan di SibuSIBU, 17 Mei: Kerjasama erat antara PAS, PKR dan DAP tidak boleh dinafikan antara faktor penyumbang kemenangan Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Sibu semalam.

Timbalan Pengarah III Jabatan Pilihanraya PAS Pusat, Dr Siti Mariah Mahmod(gambar) berkata seluruh peringkat bermula dari pimpinan tertinggi ketiga-tiga parti hingga ke peringkat jentera, mempamerkan semangat berpasukan yang tinggi sepanjang kempen di sini.

"Kita sangat berpuas hati dengan keputusan yang kita dapat."Pilihan raya ini kita dapat lihat kerjasama cukup padu dan jitu dalam Pakatan Rakyat," katanya.

Usaha kuat ketiga-tiga jentera parti dalam Pakatan Rakyat ini juga jelasnya turut dirasai calon DAP yang telah menang, Wong Ho Leng dan diakui oleh Setiausaha DAP, Lim Guan Eng sendiri.Dengan keadaan masyarakat Sibu yang kurang terdedah dengan maklumat dan hanya mendengar sebelah pihak.

Kemenangan kali ini dianggap berbaloi dengan usaha yang telah dilakukan jentera Pakatan Rakyat.Ianya juga membuktikan, strategi kempen rumah ke rumah sangat berkesan menangkis tohmahan BN yang meggunakan seluruh saluran yang mereka ada.

"Kalau melihat kepada bendera di rumah-rumah, kita rasa memang kita kalah."Rupa-rupanya mereka tidak mahu dilihat bersama dengan Pakatan Rakyat, tetapi mereka sebenarnya mengundi kita," katanya.

Selain itu, mengulas ringkas kekalahan memalukan BN pula beliau berkata, antara lain dilihat berpunca dari protes kaum Melayu terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.Menurutnya, masyarakat Melayu di beberapa tempat sepeti di Nangka.

Pelawan dan Seduan kecewa dengan layan tidak sama rata Najib yang beberapa kali datang berkempen.Najib, katanya seperti meminggirkan masyarakat Melayu Melanau di situ kerana mungkin yakin mereka pengundi tegar BN.

"Saya belum lihat secara keseluruhan lagi, cuma mungkin pengundi Melayu protes terhadap Najib."Najib datang tiga kali tapi bertemu dengan bukan Melayu dengan menawarkan pelbagai insentif," ujarnya.

Dalam pilihan raya kecil semalam, Wong Ho Leng yang juga Adun Bukit Assek, memperoleh 18,845 undi menewaskan calon BN, Robert Lau Hui Yew, yang mendapat 18,447 undi manakala calon Bebas, Narawi Haron memperoleh 232 undi.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI