Thursday, January 14, 2010

Tugas AHLI MAJLIS, MPS BUKAN SEMUDAH ITU, TETAPI MEMBAHAGIAKAN JIKA DAPAT MENGEMBIRAKAN ORANG LAIN

Gombak - Tugas sebagai seorang Ahli Majlis/Pengerusi JKP Zon 11 bukanlah semudah itu untuk dilaksanakan dengan begitu mudah lebih-lebih lagi apabila berdepan dengan berbagai penduduk yang berbilang bangsa, agama & kefahaman politik yang amat berbeza.

Ramai orang yang beranggapan apabila dilantik sebagai Ahli Majlis, MPS ia akan berhadapan dengan masalah aduan penduduk yang berkaitan dengan sampah, permohonan gerai, masalah alam sekitar dan-lain yang berhubungkait dengan kerja-kerja MPS tetapi bagi saya apabila berada di dalam Ahli Majlis, MPS tangungjawab yang diberikanlah adalah berat kerana harus berdepan dengan berbagai ragam masyarakat. Kadangkala ada segelintir masyarakat yang tidak faham jika tidak mendapat bantuan mengikut garis panduan daripada pihak MPS maka mereka akan memberi berbagai ugutan kepada pihak Ahli Majlis yang diberi mandat menjalankan tanggungjawab di zon masing-masing. Walaubagaimanapun pihak kami yang diberikan amanah oleh pimpinan kerajaan Negeri dan pihak MPS akan cuba menjalankan tanggungjawab dan amanah ini dengan sebaiknya untuk membantu rakyat seadilnya.

Ketika ditemubual beliau menyatakan selama ini, beliau tidak pernah bekerja selepas tamat pengajian tetapi setelah berumur 40an dan mempunyai 6 orang cahaya mata saya diberi mandat oleh pimpinan untuk menerima tugasan & tanggungjawab di dalam Ahli Majlis, MPS, walaupun pada mulanya saya rasa berat untuk memikul tanggungjawab ini lebih-lebih lagi tiada pengalaman bekerja tetapi apabila difikirkan untuk kebaikan dan amal jariah saya kepada masyarakat maka saya menerimanya. Dalam satu hadis ada menyatakan "Dalam kebimbangan dan ketakutan untuk menerima amanah ini, kita juga diberi amaran oleh Rasulullah saw antara lain Baginda mengingatkan sesiapa yang ummah/orang ramai mengharapkan kepadanya untuk menjaga maslahah mereka, lalu dia melarikan diri (enggan menerima) maka aku tak ingin berjumpa dengannya nanti di padang mahsyar. ( Nauzubillah) ".

Oleh itu pertimbangan yang wajar ialah berada di antara takut dan harap. Takut Rasulullah murka, dan harap Allah bantu dengan amanah ini.

Ingin sekali saya berkongsi sedikit peringatan daripada puncuk pimpinan kami dalam PAS iaitu Dato' Tn Ibrahaim Tn Man sering mengingatkan kepada kami dengan peristiwa

Sewaktu Nabi mengiklankan satu jawatan untuk diisi oleh para sahabat, lalu datanglah Abu Zar al-Ghifari memohon jawatan tersebut, melihat yang memohon itu Abu Zar, lalu nabi menyatakan:

"Wahai Abu Zar, sesungguhnya engkau lemah, sedangkan jawatan ini satu amanah, kelak nanti di hari akhirat engkau akan akan dukacita dan menyesal ; melainkan engkau ambil dengan selayaknya dan engkau tunai pula amanahnya".

Hadis ini seharusnya menjadi dasar pegangan setiap kita agar tidak terlalu ghairah untuk mendapatkan jawatan, kerana beratnya bebanan yang terpaksa ditanggung nanti.

Muawiyah bin Abu Sufyan disaat kematiannya menungkapkan kata-kata masyhur
‘Alangkah sedikitnya bekalan, alangkah jauhnya perjalanan dan alangkah beratnya bebanan’.

Rasulullah juga pernah memberi amaran antara lain mafhumnya:

‘Jangan kamu mendesak untuk mendapatkan jawatan, kerana sesiapa yang mendapatkannya sedang orang ramai tidak meredhainya, maka Allah tidak akan membantunya’.

Alhamdulillah, semangat keimanan tersebut telah tersemat kukuh dalam jamaah kita, sehingga setiap kita merasa berat untuk menerima jawatan tersebut. Tetapi kita juga sedar dengan apa yang diucapkan oleh Presiden, menerima jawatan dalam jamaah adalah perlumbaan untuk membuat kebaikan dan memperjuangkan Islam.

Kita rasa seronok bilamana kita boleh menyumbangkan sesuatu kepada jamaah, walaupun kita tidak memegang apa-apa jawatan dalam parti. Betapa ramainya golongan yang ikhlas dalam perjuangan ini sanggup korbankan harta, masa dan tenaga untuk kemenangan Islam, walau mereka tidak memegang apa-apa jawatan dan jauh dari dipilih sebagai calon dalam pilihanraya.

Jamaah kita didokongi oleh ahli yang ikhlas, kepimpinan yang wibawa dan kemantapan jamaah yang hebat. Kita sedar musuh amat cemburu dengan muafakat jamaah yang kita ada. Mereka cuba memecahkan perpaduan kita, mereka cuba laga-lagakan antara kita, kerana itu kita harus sedar agar tidak jadi jurucakap bagi pihak musuh.

Oleh itu menjadi tanggungjawab perwakilan yang menerima amanah ahli bawahan meneliti dengan keilmuan, menolak sentimen dan emosi, meletakkan kepentingan jamaah di hadapan agar membuat pilihan yang sebaik-baiknya bagi menerajui kepimpinan jamaah kita.

Namun kemungkinan pilihan kita bertepatan dengan pilihan ramai, lalu yang kita cadang menerima amanah; atau mungkin juga berlaku sebaliknya. Kita harus sedar, setelah diputus oleh jamaah maka kita mesti wala’ kepada kepimpinan yang dipilih. Perlantikan sebagai pimpinan menuntut kita taat dan wala’ kepadanya ‘ walaupun dari hamba berkulit hitam, berbangsa Habashi sekalipun’. Ini lebih penting dari pemilihan, kerana soal pemilihan boleh selesai dalam sehari, tetapi soal wala’ akan berpanjangan sehingga akhirnya.

Kepada yang terpilih menerajui kepimpinan ingatlah akan doa saidina Umar Al-Khattab:

“Ya Allah, engkau telah bebankan aku dengan bebanan yang berat di dunia, maka janganlah engkau bebankan pula aku dengan bebanan yang berat diakhirat”.

Ingatlah kita sebenarnya belum diuji oleh Allah dengan kemenangan besar yang menanti kita- Semoga Allah tidak menguji kita sebagaimana Allah menguji umat sebelum kita".

Beliau berkata lagi apabila berhadapan dengan penduduk beliau merasakan sebagai satu khidmat yang perlu diberikan dengan baik terutamanya apabila penduduk yang mengadu masalah rumahtangga. Apabila mereka minta pandangan dan nasihat. Disini saya dapat berkongsi pendapat dan membantu menenangkan keadaan mereka dengan sebaiknya. Dengan melalui pengalaman mereka maka saya jadikan panduan hidup yang banyak mehnahnya. Beliau merasakan terlalu gembira apabila dapat mengembirakan hati orang apabila dapat memberi khidmat, mungkin tidak wang ringgit tetapi khidmat yang saya berikan pada mereka dan segala sokongan untuk mendapat kelulusan daripada saya dalam sebarang permohonan untuk kebaikan mereka. Jika kita bantu menyelesaikan masalah orang lain insya-ALLAH urusan kita jg dimudahkan. Hidup untuk memberi. Tidak susah untuk mengembirakan hati orang lain mungkin hanya dengan kata-kata, senyuman ataupun dengan doa. Berilah kegembiraan kepada orang lain, kegembiraan itu akan datang kepada kita semula.

Walaubagaimanapun apabila berada di dalam Ahli Majlis, bagi Pn Khatifah Zamani Sulong beliau tidak meletakkan dirinya didalam mana-mana parti kerana prinsip beliau yang hanya meletakkan diri sebagai pekerja yang telah diberi amanah & mandat oleh pimpinan dan kerajaan Negeri Selangor. Didalam melaksanakan tanggungjawab ini saya harus melakukan dengan adil kepada semua orang tidak kira bangsa, agama & kefahaman politik yang berbeza.

Amanah yang diberika pada saya oleh pimpinan insya-ALLAH saya akan laksanakan sebaiknya dengan kerjasama semua pihak. Mendekati & menangani masalah masyarakat adalah satu tanggngungjawab saya disini tetapi kadangkala sering juga diuji dengan ragam masyarakat yang kadangkala hanya mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan hak orang lain. Oleh itu sebagai orang yang bertanggungjawab dalam Ahli Majlis Zon 11 saya harus memainkan peranan sebaiknya tidak membuat sebarang keputusan mendadak setiap apa yang berlaku. Alhamdulilah urusan saya di sini dimudahkan lebih-lebih lagi mempunyai P.A (Khaulah Azwar) yang banyak membantu gerakkerja saya dan beliau mempunyai pengalaman yang luas dalam pentadbiran. Kecekapan beliau dalam menjalankan tugas amat saya kagumi dan dihargai. Semoga beliau dan AJK JKP Zon 11 juga diberi kekuatan dalam memikul tanggungjawab ini bersama saya dengan sebaiknya untuk membantu rakyat. Tanpa kerjasama semua pihak mungkin saya tidak dapat memainkan peranan sebaiknya.


Temubual yang dilakukan apabila beliau dapat membantu seorang penduduk warga india yang ingin mendapat sokongan daripada beliau untuk mendapatkan Gerai bagi meneruskan kehidupan mereka yang sempit. Pendapatan suami yang rendah dan mempunyai anak 6 masih brsekolah. Beliau menyatakan Mrs Radha merupakan Guru Yoga yang membuat kelas di Dewan Masyarakat Flat Samudera. Tetapi kelas tersebut kini semakin berkurangan dan tidak mendapat sambutan lagi. Mrs Radha merasa tertekan dengan keadaan lebih-lebih lagi pendapatan keluarga terlalu rendah dan tidak mampu membantu suaminya lagi. Oleh itu Mrs Radha amat berharap agar Pn. Khatifah dapat membantu beliau untuk mendapatkan gerai perniagaan agar mereka dapat meneruskan kehidupan demi anak-anak mereka yang masih bersekolah.

Pertemuan bersama Mrs Radha dan anaknya di pej Ahli Majlis Di Tmn Selasih Fasa 2 pada ptg semalam begitu tersentuh hati oleh Pn Khatifah bersama P.A beliau Khaulah Azwar apabila mendengar masalah yang dihadapi oleh Mrs Radha. Bagi pihak Pn Khatifah beliau akan cuba membantu sedaya upaya untuk meringankan bebanan dan tekanan yang dihadapi oleh beliau sekeluarga.

Jelas kelihatan kegembiraan diwajah Mrs Radha apabila beliau telah mendapat bantuan sokongan permohonan gerai daripada Pn Khatifah dan beliau amat menghargai setiap apa yang dilakukan oleh Pn Khatifah terhadapnya.

Beliau menyatakan lagi inilah baru pertama kali saya berurusan dengan seorang Ahli Majlis MPS yang begitu perihatin, tutur bicara yang lembut dan memberi ketenangan dan semangat pada saya. Saya amat berharap beliau dapat meneruskan khidmat di dalam Ahli Majlis ini selama-lamanya kerana saya yakin bukan saya sahaja yang rasa gembira apabila bertemu dengan beliau malahan sudah pasti ramai penduduk di sekitar Zon 11 yang telah berurusan dengan beliau merasa gembira dengan perwatakan, pertolongan yang diberikan. Saya lihat Pn Khatifah adalah orang yang benar-benar bertanggungjawab & amanah didalam tugasannya lebih-lebih lagi apabila pertemuan saya dengan beliau sudah 3x kami ingin bertemu tetapi tidak dapat kerana jadual beliau begitu padat dan apabila tergendala beliau terus hubungi saya dan mohon maaf kerana tidak dapat bertemu. Apabila ini berlaku hati saya berkata-kata saya tidak pernah berjumpa dengan orang yang sedemikian. Tetapi kini saya telah bertemu dengan orang yang benar-benar jujur dengan masyarakat dalam taanggungjawab yang diberikan. Dan saya lihat beliau dan P.A nya begitu mesra dan kecekapan mereka dalam menjalankan tugas amat saya kagumi.


Dengan hati yang ikhlas saya ingin merakamkan Tahniah kepada beliau sendiri atas sikap yang ada dalam diri beliau dan kepada pihak pimpinan Kerajaan Negeri Selangor dan MPS saya amat berharap beliau dapat meneruskan khidmat ini sehingga akhir dalam Ahli Majlis agar rakyat merasa bahawa kita mempunyai calon-calon pimpinan yang beribawa untuk menerajui negara ini dengan sebaiknya.

Siri Peringatan buat diri yang lupa..JANGAN TOLAK SETELAH DIAMANAHKAN JANGAN REBUT SAMPAI BERKEMPEN

Bahang2 PR kampus, pemilihan pimpinan di masjid/surau kini semakin terasa. Begitulah juga tidak lama lagi kita akan berhadapan dengan PRU ke-13. Apakah persiapan kita untuk menghadapi PRU ke 13 dalam menentang musuh2 ISLAM terutamanya pihak BN/UMNO??

Bangunlah wahai ansaruallah shbt2 yg telah diberikan amanah dalam pimpinan saf2 Ulama' Dewan pemuda, Dwn Muslimat, Nisa', kelab penyokong PAS, PKR jentera2 yg telah diberikan amanah begitulah juga shbt2 yang berada didlm Ahli Majlis..ayunkan langkah kalian dgn perhebatkan segala perancangan gerakkkerja.. Ingatlah jika seminit kita lalai.. musuh ISLAM akan memasuki penjuru2 begitu mudah sekali.. . Semoga pemilihan pimpinan terbaru adalah tulus & BERSIH.. dan menjalankan amanah dgn sebaiknya..Sebelum tiba masa pemilihan ini marilah kita sama2 mengikuti penulisan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai panduan kita..insya-ALLAH..

Berikut tulisan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man
(Pesuruhjaya PAS Pahang)

Sewaktu Nabi mengiklankan satu jawatan untuk diisi oleh para sahabat, lalu datanglah Abu Zar al-Ghifari memohon jawatan tersebut, melihat yang memohon itu Abu Zar, lalu nabi menyatakan:

"Wahai Abu Zar, sesungguhnya engkau lemah, sedangkan jawatan ini satu amanah, kelak nanti di hari akhirat engkau akan akan dukacita dan menyesal ; melainkan engkau ambil dengan selayaknya dan engkau tunai pula amanahnya".

Hadis ini seharusnya menjadi dasar pegangan setiap kita agar tidak terlalu ghairah untuk mendapatkan jawatan, kerana beratnya bebanan yang terpaksa ditanggung nanti.

Muawiyah bin Abu Sufyan disaat kematiannya menungkapkan kata-kata masyhur
‘Alangkah sedikitnya bekalan, alangkah jauhnya perjalanan dan alangkah beratnya bebanan’.

Rasulullah juga pernah memberi amaran antara lain mafhumnya:

‘Jangan kamu mendesak untuk mendapatkan jawatan, kerana sesiapa yang mendapatkannya sedang orang ramai tidak meredhainya, maka Allah
tidak akan membantunya’.

AlHamdulillah, semangat keimanan tersebut telah tersemat kukuh dalam jamaah kita, sehingga setiap kita merasa berat untuk menerima jawatan tersebut. Tetapi kita juga sedar dengan apa yang diucapkan oleh Presiden, menerima jawatan dalam jamaah adalah perlumbaan untuk membuat kebaikan dan memperjuangkan Islam.

Kita rasa seronok bilamana kita boleh menyumbangkan sesuatu kepada jamaah, walaupun kita tidak memegang apa-apa jawatan dalam parti. Betapa ramainya golongan yang ikhlas dalam perjuangan ini sanggup korbankan harta, masa dan tenaga untuk kemenangan Islam, walau mereka tidak memegang apa-apa jawatan dan jauh dari dipilih sebagai calon dalam pilihanraya.

Jamaah kita didokongi oleh ahli yang ikhlas, kepimpinan yang wibawa dan kemantapan jamaah yang hebat. Kita sedar musuh amat cemburu dengan muafakat jamaah yang kita ada. Mereka cuba memecahkan perpaduan kita, mereka cuba laga-lagakan antara kita, kerana itu kita harus sedar agar tidak jadi jurucakap bagi pihak musuh.

Dalam kebimbangan dan ketakutan untuk menerima amanah ini, kita juga diberi amaran oleh Rasulullah antara lain Baginda mengingatkan sesiapa yang ummah/orang ramai mengharapkan kepadanya untuk menjaga maslahah mereka, lalu dia melarikan diri (enggan menerima) maka aku tak ingin berjumpa dengannya nanti di padang mahsyar. ( Nauzubillah) .

Oleh itu pertimbangan yang wajar ialah berada di antara takut dan harap. Takut Rasulullah murka, dan harap Allah bantu dengan amanah ini.

Oleh itu menjadi tanggungjawab perwakilan yang menerima amanah ahli bawahan meneliti dengan keilmuan, menolak sentimen dan emosi, meletakkan kepentingan jamaah di hadapan agar membuat pilihan yang sebaik-baiknya bagi menerajui kepimpinan jamaah kita.

Namun kemungkinan pilihan kita bertepatan dengan pilihan ramai, lalu yang kita cadang menerima amanah; atau mungkin juga berlaku sebaliknya. Kita harus sedar, setelah diputus oleh jamaah maka kita mesti wala’ kepada kepimpinan yang dipilih. Perlantikan sebagai pimpinan menuntut kita taat dan wala’ kepadanya ‘ walaupun dari hamba berkulit hitam, berbangsa Habashi sekalipun’. Ini lebih penting dari pemilihan, kerana soal pemilihan boleh selesai dalam sehari, tetapi soal wala’ akan berpanjangan sehingga muktamar akan datang.

Kepada yang terpilih menerajui kepimpinan kawasan, dewan dan akan terpilih dalam muktamar pusat, ingatlah akan doa saidina Umar Al-Khattab:

“Ya Allah, engkau telah bebankan aku dengan bebanan yang berat di dunia, maka janganlah engkau bebankan pula aku dengan bebanan yang berat diakhirat”.


Ingatlah kita sebenarnya belum diuji oleh Allah dengan kemenangan besar yang menanti kita- Semoga Allah tidak menguji kita sebagaimana Allah menguji umat sebelum kita, Wassalam.

Mau'izah untuk ana dan para sahabat;

Tuan Ibrahim Tuan Man,
Temerloh


__._,_.___

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI