Wednesday, February 22, 2012

Rakyat Puas Hati Pentadbiran Pakatan Rakyat

Batu Caves : Seramai 50 pelajar sekitar kampung Melayu Batu Caves Selatan terharu menerima bantuan Beg Sekolah daripada Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR).

Amiruddin Shari, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves dalam ucapannya berkata, “ program bantuan beg sekolah adalah progam yang berterusan walaupun tahun ini berlaku kelewatan penghantaran di DUN sekitar Selangor. Namun kita percaya bantuan pendidikan tetap diteruskan selagi PR memerintah di Selangor.

"Sebeum sesi sekolah 2012 buka, peringkat DUN dan Parlimen Gombak telahpun menyampaikan bantuan sekolah dengan membawa pelajar ke Pusat membeli - belah untuk mereka pilih baju, kasut sekolah".

Menurutnya, “bantuan diberikan kepada keluarga pelajar yang ibubapa mereka berpendapatan rendah RM1500 kebawah, fakir miskin dan OKU”.

“Sekiranya ada rakyat yang masih tidak menerima bantuan ini, mereka boleh berurusan di Pejabat Pusat Khidmat Rakyat (PKM) DUN Batu Caves, Insya-Allah, mereka akan menerima bantuan tersebut”.

“Kita harap sumbangan kerajaan negeri mampu memberi semangat kepada semua pelajar untuk meneruskan pengajian mereka”.

Beliau merangkap Pembantu Exco Sukan Belia dan Negeri Selangor menambah, “dengan bantuan diberikan jelas membuktikan Kerajaan PR Selangor sangat prihatin dengan semua masyarakat”.

Contohnya, setiap musim perayaan kerajaan negeri sentiasa menghulurkan bantuan kepada rakyat yang memerlukan tanpa kira bulu, fahaman Ideologi parti politik. Usaha yang dilakukan menunjukan sikap komited kerajaan negeri membantu rakyat dengan memulangkan hasil negeri kepada rakyatnya.

“Saya yakin, majoriti rakyat faham dan tahu apa yang dilakkukan oleh kerajaan PR sekarang”, kata Amir.

Sementara itu, Ketua Kampungnya, Khalid Mohd Nor berkata,” seramai 50 pelajar menerima bantuan beg sekolah yang telah di sampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Amiruddin Shari”.

“Kita tumpang gembira apabila melihat keriangan wajah semua pelajar yang menerima bantuan, malahan ada ibubapa dan pelajar berjumpa saya mengucapkan terima kasih.

Ulasnya, “secara jujur semenjak kerajaan (PR) memerintah negeri Selangor, saya amat berpuas hati dengan khidmat yang diberikan oleh semua pimpinan (PR)”.

“Mereka telah menjalankan tugas dengan penuh jujur tanpa sebarang menerima rasuh daripada pihak yang tidak bertanggungjawab. Walaupun kerajaan negeri sukar mendapat kerjasama dengan kerajaan Pusat (UMNO-BN) dalam menjalankan tugas”.

“Namun ini tidak mematah semangat semua pimpinan negeri ini untuk meneruskan tanggungjawab kepada rakyat. Sifat semua pimpinan kerajaan PR seharusnya menjadi contoh”.

“Ini jelas terbukti semenjak (PR) mengambil alih pentadbiran ini, semua rakyat telah menerima pelbagai bantuan tanpa kira umur, parti dan perkauman”, kata Khalid ketika ditemubual oleh wartawan selepas Majlis penyampaian beg sekolah.

Tambahnya, “Hasil kejayaan negeri Selangor diagihkan kepada semua rakyat dengan tulus, hal ini telah lama kita nantikan bertahun lamanya semasa negeri Selangor di urus oleh kerajaan terdahulu, tetapi malangnya rakyat tidak mengecapi hasil tersebut.”

Justeru, “sebagai ketua kampung saya merakamkan terima kasih kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan semua pimpinan (PR) yang menerajui negeri ini dengan penuh sistematik, dan tulus dalam menjalankan tugasnya”.

Ujarnya lagi, saya juga berpuas hati dengan Khidmat yang diberikan oleh ADUN Batu Caves, Amiruddin Shari.

“Beliau begitu mudah dibawa berbincang, dan semenjak 2008 sehingga 2012 Amir telah turun padang kekawasan ini sebanyak 40 kali bertemu rakyat dan bantuan pendidikan juga telah di laksanakan”.

“Perkara ini tidak pernah dilakukan oleh pimpinan ADUN UMNO –BN semenjak mereka memerintah. Sikap mereka yang tidak ambil peduli masalah rakyat di sekitar DUN Batu Caves amat mendukacitakan kami semua”.

Justeru , saya harap rakyat meletakkan kepercayaan dan menyokong sepenuhnya pentadbiran kerajaan (PR) dalalam PRU13 nanti, kata khalid.

Difahamkan, majlis ini diadakan juga Sambutan Hari Jadi penduduk, Sambutan Penghargaan kepada semua AJK JKKK Kampung Melayu Batu Caves.


Editor : Khaulah Azwar

Kesal Banner PTRS di sabotaj


Batu Caves : Penyelaras Program Tuisyen Rakyat Selangor ( PTRS) DUN Batu Caves, Faridah Abdul Latif, selar tindakan pihak yang tidak bertanggungjawab menaggalkan banner (PTRS) yang telah dipasang diluar pagar Sekolah Menengah Sri Selayang Batu Caves.

Beliau berkata, “banner (PTRS) telah dipasang petugas Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu Caves untuk mewawarkan program kepada rakyat, tetapi sungguh mengejut tidak sampai 24 Jam didapati banner telah hilang. Aduan ini telah saya terima daripada penduduk sekitar DUN Batu Caves”, katanya.

“Pada mulanya saya tidak percaya aduan yang dibuat kerana semenjak (PTRS) dijalankan empat tahun lalu tiada sebarang sabotaj berlaku.”

Retetan itu, "saya telah berurusan dengan pengawal pihak sekolah. Mereka menyatakan Pejabat Pelajaran Daerah Gombak (PPDG) mengarahkan pihak sekolah menanggalkan banner tersebut".

“Kita tidak faham mengapa pihak terlibat sanggup menanggalkan banner (PTRS)”.

Ulasnya, (PTRS) yang berjaya dilaksanakan Kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) selama empat tahun lalu berjaya melahirkan ramai pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di seluruh negeri Selangor.

Seharusnya pihak sekolah berterima kasih dengan kerajaan negeri Selangor yang mengambil langkah proaktif membantu rakyat yang tidak mampu membiayai anak-anak mereka mengikuti tuisyen swasta yang sudah pasti menelan kos tinggi.

“Usaha murni ini seharusnya mendapat kerjasama semua pihak kerana kerajaan negeri ikhlas membantu rakyat yang berpendapatan rendah RM1500 kebawah, fakir miskin dan OKU untuk anak-anak mereka mengikuti tuisyen percuma”, kata faridah.

Beliau menambah, “sepatutnya pihak sekolah dan (PPDG) tidak perlu menanggalkan banner (PTRS) demi kebaikan bersama untuk melihat kejayaan semua pelajar tanpa kira kaum”.

“Janganlah hal pendidikan pun hendak di politikkan sedangkan tiada unsur politik yang dibawa dalam (PTRS)”.

“Saya percaya, tindakan dilakukan oleh pihak terbabit mendukacitakan rakyat di sini”, ujarnya dengan kesal.

"Saya juga pertikaikan dengan pengurusan pihak sekolah terlibat kerana sering memberi kebenaran parti UMNO menggunakan sekolah".

“Mengapa parti UMNO yang jelas membawa unsur politik dibenarkan menggunakan sekolah dan tidak disekat dengan sewajar, tetapi apabila kerajaan (PR) yang hanya gantung banner diluar pagar sekolah untuk mengajak pelajar sertai tuisyen telah di ambil tindakan pihak berwajib”.

“Tindakan mereka benar berat sebelah dan mengecewakan kita dalam membantu pelajar untuk memberi tuisyen percuma”.

Justeru, "saya harap pihak berwajib memirkan kembali tindakan bodoh mereka ini tidak mampu melahirkan generasi berakhlah, berjaya dunia akhirat".

Demi melahirkan generasi berilmu, mereka seharusnya meletakkan faktor utama adalah Pendidikan, katanya kepada media.

Difahamkan banner tersebut telah dikembalikan kepada PKM DUN Batu Caves.

Ekoran isu berlaku, wartawan telah berhubung dengan Pegawai (PPDG), Siti Aminah Md Nor meminta penjelasan.

Belia berkata, "pihaknya tidak tahu isu tersebut dan berjanji untuk menghubungi media semula tetapi sehingga kini tidak menerima jawapan daripada (PPDG)".


Editor : Khaulah Azwar

PAS Desak Najib Jelas Isu kemasukan Kamal Israel

KLANG, 22 Feb: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didesak menjelaskan urusan dagangan yang dilakukan antara Malaysia dengan entiti haram Israel yang telah lama berlaku.

Koordinator Jingga 13, Fariz Musa berharap Najib tampil untuk membuat penjelasan kepada seluruh rakyat yang telah ditipu oleh Kerajaan Barisan Nasional mengenai pendirian Malaysia dengan negara tersebut.

"Kita kesal kerana selama ini telah dibohongi oleh kerajaan yang selama ini mengatakan menentang kekejaman Israel tetapi pada masa yang sama telah menjalinkan urusan perdagangan.

"Kita mahu Najib tampil beri penjelasan kenapa kerajaan jangan mengambil sikap berdiam diri kerana segala bukti mengenai urusan perdagangan dan kapal Zim itu telah kita perolehi," katanya pada himpunan aman membantah kemasukan kapal hak milik Israel Zim Integrated di West Port, Pelabuhan Klang, petang ini

Tambahnya lagi, kenyataan yang dibuat oleh pihak pengurusan West Ports mengatakan kapal tersebut hanya singgah sebelum ke destinasi seterusnya adalah satu pembohongan.

"Rakyat hari ini tidak boleh ditipu lagi, adalah suatu yang mustahil apabila mengatakan kapal tersebut hanya singgah tanpa ada urusan perdagangan sedangkan kita lihat sudah banyak lori membawa kontena menulis perkataan Zim keluar masuk pelabuhan.

"Apa yang nak dibohongkan, bukti kita jelas jangan cuba menyembunyikan sesuatu yang telah kita ketahui, Najib dan Kerajaan Malaysia perlu bertanggungjawab atas penghinaan yang telah dilakukan ini," sambungnya lagi.

Sementara itu, Setiausaha MTD PAS Kawasan Pandan, Mohd Hafis Razak yang mewakili Dewan Pemuda PAS turut menjelaskan bahawa Pakatan Rakyat membantah sekeras-kerasnya hubungan dagang yang dilakukan oleh kerajaan.

"Kita hari ini kecewa dan membantah hubungan dagang yang dilakukan oleh kerajaan, malah jelas selama ini kerajaan hanya berbohong menentang kezaliman yang dilakukan oleh Israel terhadap rakyat Palestin.

"Ini bukti jelas bahawa wujud hubungan sulit dan bersekongkolnya kerajaan dengan negara rejim itu, kita mahu hubungan ini dihentikan segera jika tidak rakyat akan bangkit membuat bantahan yang lebih besar lagi," katanya.

Sebelum itu, demostrasi bantahan kemasukan kapal Israel itu dihadiri lebih 150 orang yang terdiri dari anggota parti dalam Pakatan Rakyat, badan bukan kerajaan (NGO) termasuk juga wakil Soladiriti Mahasiswa Malaysia (SMM).

Dalam ucapan ringkan, Timbalan Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independent (KAMI), Khalid Mohd Ismath turut meminta kerajaan hentikan segera hubungan dagangan mahupun diplomatik secara tidak langsung.

Malah, beliau turut memberitahu kegagalan kerajaan bertindak mahasiswa akan tampil sekali lagi untuk membuat demostrasi besar-besaran di West Ports ini.

Sebelum itu, dalam satu kenyataan media Ketua korporat West Ports Malaysia, Mejar (B) Manisegaran memberitahu West Ports tidak pernah memberi lampu hijau kepada kapal didaftar di Israel untuk berlabuh.

Beliau turut menyatakan memang ada kapal Zim masuk tetapi hanya untuk singgah, mereka tidak dibenarkan menetap dan anak kapal pula dilarang menjejak kaki ke darat, jauh sekali melakukan urusan perniagaan dengan kapal itu.

PAS Desak Najib Jelas Isu kemasukan Kamal Israel

KLANG, 22 Feb: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didesak menjelaskan urusan dagangan yang dilakukan antara Malaysia dengan entiti haram Israel yang telah lama berlaku.

Koordinator Jingga 13, Fariz Musa berharap Najib tampil untuk membuat penjelasan kepada seluruh rakyat yang telah ditipu oleh Kerajaan Barisan Nasional mengenai pendirian Malaysia dengan negara tersebut.

"Kita kesal kerana selama ini telah dibohongi oleh kerajaan yang selama ini mengatakan menentang kekejaman Israel tetapi pada masa yang sama telah menjalinkan urusan perdagangan.

"Kita mahu Najib tampil beri penjelasan kenapa kerajaan jangan mengambil sikap berdiam diri kerana segala bukti mengenai urusan perdagangan dan kapal Zim itu telah kita perolehi," katanya pada himpunan aman membantah kemasukan kapal hak milik Israel Zim Integrated di West Port, Pelabuhan Klang, petang ini

Tambahnya lagi, kenyataan yang dibuat oleh pihak pengurusan West Ports mengatakan kapal tersebut hanya singgah sebelum ke destinasi seterusnya adalah satu pembohongan.

"Rakyat hari ini tidak boleh ditipu lagi, adalah suatu yang mustahil apabila mengatakan kapal tersebut hanya singgah tanpa ada urusan perdagangan sedangkan kita lihat sudah banyak lori membawa kontena menulis perkataan Zim keluar masuk pelabuhan.

"Apa yang nak dibohongkan, bukti kita jelas jangan cuba menyembunyikan sesuatu yang telah kita ketahui, Najib dan Kerajaan Malaysia perlu bertanggungjawab atas penghinaan yang telah dilakukan ini," sambungnya lagi.

Sementara itu, Setiausaha MTD PAS Kawasan Pandan, Mohd Hafis Razak yang mewakili Dewan Pemuda PAS turut menjelaskan bahawa Pakatan Rakyat membantah sekeras-kerasnya hubungan dagang yang dilakukan oleh kerajaan.

"Kita hari ini kecewa dan membantah hubungan dagang yang dilakukan oleh kerajaan, malah jelas selama ini kerajaan hanya berbohong menentang kezaliman yang dilakukan oleh Israel terhadap rakyat Palestin.

"Ini bukti jelas bahawa wujud hubungan sulit dan bersekongkolnya kerajaan dengan negara rejim itu, kita mahu hubungan ini dihentikan segera jika tidak rakyat akan bangkit membuat bantahan yang lebih besar lagi," katanya.

Sebelum itu, demostrasi bantahan kemasukan kapal Israel itu dihadiri lebih 150 orang yang terdiri dari anggota parti dalam Pakatan Rakyat, badan bukan kerajaan (NGO) termasuk juga wakil Soladiriti Mahasiswa Malaysia (SMM).

Dalam ucapan ringkan, Timbalan Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independent (KAMI), Khalid Mohd Ismath turut meminta kerajaan hentikan segera hubungan dagangan mahupun diplomatik secara tidak langsung.

Malah, beliau turut memberitahu kegagalan kerajaan bertindak mahasiswa akan tampil sekali lagi untuk membuat demostrasi besar-besaran di West Ports ini.

Sebelum itu, dalam satu kenyataan media Ketua korporat West Ports Malaysia, Mejar (B) Manisegaran memberitahu West Ports tidak pernah memberi lampu hijau kepada kapal didaftar di Israel untuk berlabuh.

Beliau turut menyatakan memang ada kapal Zim masuk tetapi hanya untuk singgah, mereka tidak dibenarkan menetap dan anak kapal pula dilarang menjejak kaki ke darat, jauh sekali melakukan urusan perniagaan dengan kapal itu.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI