Thursday, January 12, 2012

Berakhirkan epilog kezaliman seorang pejuang

Setiap waktu berlalu setiap itulah aku menghitung hari menanti apakah natijah yang akan berlaku kepada ayahanda Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 9 Jan, 2012.

Doa tidak terputus ku panjatkan pada Allah SWT agar DSAI sekeluarga di bebaskan daripada tuduhan yang tidak berasas.

kata - kata semengat daripada teman-teman seperjuangan sedikit sebanyak menghilang keresahan ini tetapi bila bersendirian pasti perasaan takut, bimbang berulang lagi.

Setibanya 8 hb Julai, 2012 sedang sibuk buat kerja, tiba-tiba terima SMS mengatakan bonda Datin Seri Wan Azizah dan Pembantu peribadinya ditimpa musibah. Berdebar jantungku, resah dibuat sebab tidak tahu hal ini memandangkan tidak punyai waktu untuk buka internet.

Aku sms pada izzah mengetahui status DSAW, namun kelewatan membalasnya dan berbagai sms diterima membuat aku rasa bengang sebab tidak tahu kedudukannya. Namun alhadulilah sms di beri izzah menyatakan kedudukan DSAW.

Petang 8hb Jan, 2012 dalam program Rapat Rakyat di Selayang bersama pimpinan PR perak fikiran ku bercelaru, kebimbangan semakin terasa walaupun ayat-ayat suci Al-Quran ku baca tenangkan hati yang resah.

Aku cari opah yang banyak membantu sahabat-sahabat ku dalam kesusahan apabila dibawa kes mahkamah, opah memang hebat. walaupun umurnya semakin di telan usia namun opah kuat beribadah, aku kagum dengan opah. Semoga diberi kekuatan pada ku juga untuk tunduk sujud padaNya terutamanya ketika semua orang lenyak tidur di buai mimpi malam hari.

Opah yang aku kenali dia seorang yang tabah, banyak ilmu didadanya, saat aku terjatuh, opahlah sentiasa beri semangat padaku.

8 Bulan yang lalu, opah menghilang diri, puas aku mencari kemana opah pergi. apa yang aku dengar daripada jiran sekeliling, mereka kata opah dalam tenat, sungguh hatiku benar-benar terseksa mencarinya. pada Allah aku sentiasa panjatkan agar opah diberi kesihatan yang baik meneruskan kehidupannya.

Kerinduan yang amat sangat sehingga termimpi opah membuatkan aku menangis. Selepas solat isya di Masjid aku berjumpa dengan adik jual burger depan rumah opah, tanya adakah dia tahu rumah opah.

Alhamdulilah pencarianku berakhir apabila adik tu cakap dia tahu opah duk dimana. Petang tu juga aku pergi bertemu opah. sungguh pelukan opah, rinduku terubat. Opah menangis dalam dakapanku.

Aku begitu sedih apabila opah menceritaka segalanya kenapa opah duduk rumah anaknya disebabkan satu hari opah terjatuh dari bilik air, rumah yang opah duduk di Taman Selayang tiada siapa kerana atuk sudah lama meninggal.

Rumah itu sentiasa dipenuhi dengan orang berubat dan buat solat hajat. Segala usaha opah membantu orang ramai benar-benar termakbul dimana aku juga pernah di zalimi oleh seseorang yang mengambil kesempatan terhadap diri ini. Opah tak jemu mendoakan kebaikan aku sehingga tiada lagi gangguan untukku, terima kasih opah.

Opah bertanya apa tujuan aku datang mencari opah. Aku mulaka cerita kedudukan DSAI sekeluarga, mohon kepada opah agar sudi membantu mendokan kebaikan DSAI famly. Kalau sahabat-sahanbat lain ditimpa musibah aku bawa mereka bertemu opah dan semua diatasi dengan baik tetapi mengapa DSAI famly yang aku kenali, ditekan hidupnya tidak ku bantu.

Opah amat mengerti setelah dicerita kedudukan DSAI. Opah akan cuba bantu dengan solat hajat sepanjang DSAI di bicarakan pada 9 Januari, 2012, tetapi opah meletakkan satu syarat untukku. syaratnya opah tidak benar aku lasak dalam himpunan itu kerana lutut aku yang bermasalah semenjak himpunan bersih 2.0 sehingga kini tidak baik.

Opah perhati gerak langkahku, dia sedih dengan apa yang berlaku, namun aku tenangkan opah dan beri kepercayaan sepenuhnya himpunan 901 tidak akan berlaku apa-apa terhadapku. Takkan saya tidak mahu pergi berjuang saat sahabatku dalam kesusahan bersama keluarganya.

Tapi perginya aku dalam pertempuran ini bukanlah kerana DSAI famly semata-mata tetapi tanggungjawab sebagai muslim apabila di seru dalam medan pertempuran maka segala urusanku diketepikan ketika itu.

Sebeleum melangkah pulang aku lihat opah berat hari melepaskan aku, mulutnya terkumat kamit membaca Ayat-ayat Al-Quran dan doa menyapu ke lututku. Hatiku benar-benar tersentuh dengan ambil berat opah terhadapku.

Opah bukanlah opahku sebenar tetapi dialah guruku pada adik beradik ku ketika belajar di Sek. Ren. Tmn Selayang. Sehingga kini aku masih menuntut ilmu dengannya kerana masih banyak belum diselesaikan lagi. Amanat opah agar ilmu perubatan islam ini di serapkan padaku, tetetapi masa yang ada padaku benar-benar tidak cukup.

Pergi kerja, balik tak tentu masa, ikut program, ada kelas pengajian, sabtu ahad ibarat macam yb yang masa untuk dirinya hanya 4 jam untuk istirehat. Tapi aku akan cuba cari masa untuk itu juga demi opah, insya-allah.

Masa yang dinantikan telah tiba, aku bangun seperti biasa 4.30 pagi, mendekatkan diri pada Ilahi. Doa terus ku panjatkan agar ayahanda DSAI dibebaskan hari ni. Udara pagi begitu dingin, panas yang berlaku akhir-akhir ini bertukar hujan gerimis. Tanda pasti berita germbira akan ku terima bersama semua rakyat malaysia, aku yakin pasti DSAI akan dibebaskan.

Awal pagi, sahabat-sahabAt hubungi ku, abang me dan lain bertanya dimana aku sekarang, Aku cakap uruskan anak buah dulu ke sekolah.

Jam 8 pagi setiba aku di Jalan Duta bersama K. Lina Wanita PKR Bt Caves, aku lihat begitu ribuan orang hadir menyokong DSAI. Semangatku kembali lagi, Hatiku tersentuh dan bersyukur kerana teringat kata-klata opah, jika kita di pihak yang benar pasti orang ramai menyokong kita.

Aku tesenyum dengar kata-kata opah. Alhamdulilah lebih kurang 9.30 pagi, aku dan bersama semua penyokong di khabarkan berita genbira, menyatakan DSAI dibebaskan daripada tuduhan meliwat bekas pembantunya. (Memamg kau manusia keji Syaiful moga balasan diberi oleh Allah pada kau dan semua yang terlibat dalam menghancur karier DSAI).

entah macammana airmataku menitis juga, mungkin airmata gembira, dan mungkin berita sedih kerana berlaku salah faham dengan Izzah semalam. (Really sorry my dearest friend). Terkanan dengan sms diberi menyatakan yang bukan-bukan buat aku angin dengan izzah. Sepatutnya aku tenangkan hatinya ketika itu. Tapi aku tebuskan kesilapanku degan minta opah doakan DSAI. Tapi doa itu juga daripada semua umat islam.

Aku terus call opah, menyampaikan berita gembira, dicorong telefon itu aku terdengar suara gembira dan tangisan opah, sambil mengucap syukur dan tahniah padaku. Tahniah yang seharusnya diberi pada Izzah famly yang sekian lama hidup dihimpit 1000 keperitan.

Terima kasih buat opah kesayanganku kerana tidak menghampa permintaanku untuk solat hajat DSAI agar bebas daripada tuduhan ini, tentu opah penat duduk di tikar sejadah begitu lama apatah lagi keadaan kesihatannya kurang mengizinkan, tapi opah tetap lakukan dengan begitu ikhlas :)

Terima kasih juga buat semua saf2 pimpinan, sahabat sahabiah yang tidak jemu mendokan DSAI.

Akhirnya segalanya kekusutan itu berkhirnya juga dengan jawapan yang dinantikan semua penyokong Pakatan Rakyat (PR) yang cintakan keadilan.

Namun aku masih tidak dapat melupakan sms -sms yang bantai aku dan DSAI, kutukan2 diberi benar-benar melampau.

Kononya dia orang PKR tetapi hampeh semua sahabat-sahabat yang aku kenal cakap dia orang UMNO Kg. Tengah. Memang selama ini aku cukup yakin dia orang UMNO yang pergunakan Datuk DHMA.

Tapi tidak mengapalah, aku malas nak layan asalkan musibah yang berlaku DSAI famly berakhir. Inilah pertolongan sekecil zarah yang hanya mampu aku hadiahkan pada DSAI famly. Moga amalan diterima, terima kasih buat opah. yang aku semadi dalam blog aku kisah manis pahitnya dalam perjuangan.

Ya-Allah rahmtilah orang-orang yang aku kasihi, berikan kebaikan dunia akhirat pada mereka semua, amiin rab. :)

Suara hatiku yang tidak mampu ku ungkapkan pada mereka semua.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI