Sunday, September 23, 2012

Amanat Untuk Mahasiswa,Jangan jadikan PRK Penghalang Pertahan Maruah Nabi SAW.
Kuala Lumpur : Presiden GAMIS, Akram Ikrami Bin Taib Azamudden melahirkan rasa syukurnya apabila  ramai mahasiswa  berani melibatkan diri dalam Himpunan "Expresi Hijau Kasih Nabi".
Semangat wajar orang muda harus dicontohi, tahniah Akram.

Katanya, mahasiswa hari ini adalah pelapis Negara  dan tidak gentar dengan pelbagai ugutan. Mahasiswa akan  menentang segala kemungkaran, penipuan, kebiadapan yang berlaku lebih-lebih lagi apabila maruah Nabi Muhammad SAW telah di hina oleh rejim laknatuallah.

Menurut beliau, penerbitan filem "Innocence of Muslims" yang menghina Nabi Muhammad SAW satu sikap biadap yang benar-benar melukai hati semua umat islam.

Pihak berwajib sewajarnya perlu memberi ancaman terhadap semua yang terlibat menjayakan filem tersebut.

Akram menambah, dalam situasi hari ini, walaupun semua mahasiswa begitu sibuk dengan urusan pilihanraya kampus (PRK), keperluan diri, keluarga, tanggungjawab sebagai pelajar namun perkara ini wajib diketepikan seketika dengan menyertai bantahan ini kerana maruah junjungan Nabi Muhamnad SAW  dan ummat islam sudah tidak selamat lagi.

Pelbagai perkara telah berlaku oleh pihak rejim laknatuallah  selain  menghina Nabi SAW, mereka juga berani membakar Al-Quran, dan sebagainya. Apakah kita hanya berdiam diri? Soal Akram.  

Justeru, saya menyeru kepada mahasiswa dan umat islam agar meneruskan bantahan ini sebagai tanda   mencegah kemungkaran.

Dalam pada itu, Akram juga meminta agar semua umat islam dan mahasiswa muhabasah diri  apakah sudah cukup membukti cinta kita kepada baginda SAW dengan hanya mendiamkan diri, tidak sanggup luangkan masa menyertai bahtahan seperti mana baginda sanggup korban nyawa untuk umatnya.

Adakah kita benci dengan  pekara yang berlaku  hanya melaui posting, sms, fb , blog, duduk di bawah bilik berhawa dingin??  Mahasiswa jangan jadikan alasan untuk tidak menyertai bantahan ini walaupun kita berhadapan dengan tugas PRK.

Dimana bukti cinta kita kalau tidak  menyertai himpunan ini menyatakan cinta kita pada baginda, ujarnya.  
Tangisan pimpinan kami bila maruah Nabi SAW di hina. Ini bukti kami berhimpun .

Dalam masa yang sama beliau juga turut meminta semua peserta yang hadir mendoakan perjalanan pilihanraya kampus berjalan dengan lancar pada hujung bulan September dengan memastikan kemenangan diberi kepada PRO mahasiswa.

PRK yang berlaku terdapat berbagai halangan dan penipuan, namun hanya pertolongan Allah juga kita harapkan agar kebenaran dan pertolongan sentiasa bersama.  

Perkara yang perlu dilakukan oleh semua mahasiswa  dalam hadapi PRK jangan sekali melupakan perintah Allah.  Keimanan kepada allah seharusnya dilakukan  semaxsima yang mungkin, Cinta kita kepada Baginda SAW perlu lebih daripada  cinta diri sendiri dan kasih pada ibubapa, mengamalkan sunah-sunah Nabi SAW walaupun baginda sudah tiada lagi,kata Akram dalam ucapan "Expresi Hijau Kasih Nabi".

Ucapan beliau telah disambut dengan laungan takbir dan dengan slogan “dengan nyawa, dengan darah  kami terbusmu  ya Rasulullah” .  

Editor : Khaulah Azwar
  


Ribuan Peserta Himpunan Expresi Hijau Kasih Nabi Kesal Sikap Biadap Amerika

Ucapan pimpinan PAS Pusat   dihadapan kedutaan Amerika
KUALA LUMPUR: Ribuan umat Islam  telah menyertai himpunan  "Expresi Hijau Kasih Nabi" anjuran Dewan Pemuda PAS Pusat di Hadapan Kedutaan Amerika Syarikat di ibu negara bagi membantah penerbitan filem "Innocence of Muslims" yang menghina Nabi Muhammad SAW.

Himpunan  bermula  selesai solat Jumaat di Masjid Tabung Haji sebelum berarak menuju ke bagunan kedutaan kira-kira 200 meter dari masjid tersebut.

Dianggarkan lebih 10,000 menyertai himpunan ini termasuk dari kalangan muslimat, mahasiswa dan umat Islam perihatin.

Kawalan ketat Unit Amal ketika ana bersama pimpinan menuju kedutaan Amerika
Antara yang berada di barisan hadapan perarakan ini termasuklah Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Nasruddin Hassan, Naib Presiden PKR Tian Chua dan Nurul Izzah Anwar.

Mereka juga menggunakan lori sebagai pentas bergerak di samping beberapa pimpinan di atasnya menyampaikan ucapan.

Sepanjang perarakan mereka melaungkan slogan 'hancur Amerika, hidup Islam, kami sayang Nabi' sambil membawa poster dan kain rentang mengecam tindakan biadap penerbit filem berbangsa Yahudi, Sam Bacile itu.

Perarakan ini turut dikawal pasukan Unit Amal Dewan Pemuda PAS Pusat sementara lebih 200 anggota polis berkawal di hadapan bangunan kedutaan.
Nurul Izzah, Tn Ibrahim Tn Man, Nik Abduh dll atas pentas beri ucapan.

Salahuddin dalam ucapannya mendesak Presiden Amerika Barack Obama memohon maaf kepada seluruh umat Islam di atas penghinaan yang dibuat penerbit filem Amerika itu.

"Kita orang Islam hormat agama lain. Kita hormat Yahudi, Budha, Sikh dan sebagainya. Oleh itu kita minta Amerika memohon maaf kepada umat Islam.

"Jangan hina Nabi kami, kelak akan mengundang padah. Kami sayangkan Nabi dan agama kami. Kita rela pertahankan dalam apa juga keadaan," katanya disambut laungan hidup Islam oleh para hadirin.

Sementara itu, Tian Chua dalam ucapannya berkata, mewakili kaum Cina beliau kesal dengan tindakan penghinaan terhadap agama Islam.

Beliau juga mendakwa isu ini bukan isu agama Islam semata-mata malah juga berkait dengan isu kemanusiaan sejagat.
Sikap kurang Ajar Amerika tidak bertemu umat islam dibaca doa qunut nazilah

"Kita perlu tunjukkan semangat setiakawan. Penghinaan ini harus dihentikan dan Amerika perlu ambil tindakan segera.

"Kita tidak mahu berlaku pertembungan antara agama," ujarnya.

Nasrudin Hassan bersama Tian Chua, Nurul Izzah Anwar,  dilihat masuk bertemu dengan wakil kedutaan bagi menyerahkan memorandum bantahan. 

Namun menjadi satu kesalan semua peserta himpunan apabila pihak kedutaan tidak mahu bertemu dengan pimpinan dan meminta maaf kepada seluruh umat islam.


Editor : Khaulah Azwar


Akhirnya Kau Pergi Juga, Alfatiha Nurul Azani

Pagi ini , ana di kejutkan berita pemergian adik naqibah mantan iium Nurul Azani yang menderita sakit kanser. 
Kenagan terindah Arwah Nurul Azani bersama rakan2.

Sunguh rasa kelu..begitu terasa menusuk di kalbu...bila membaca berita pemergianmu adik...al-fatihah buat  adik seperjuanganku.. 

Nurul Azani..sahabat yang sentiasa ceria..naqibah usrah yang sgt penyayang dan prihatin...moga dirimu ditempatkan dikalangan hamba Allah yang solehah..amiin.. 

Ya-Allah terimalah tetamu ini dengan rahmat kasih sayangmu.:(


Anak arwah Nurul Azani yang tabah setabah ibunya, meski masih kecil dan tidak mengerti apa-apa bahkan mungkin masih belum mengerti erti sebuah kematian dan kehilangan, tetapi anak ini tidak pula menangis atau merengek-rengek meminta ibunya seperti kebiasaan anak kecil lain. 

Ya Allah, berkatilah anak ini dan jadikanlah dia anak yang tabah dan mujahidah yang kuat seperti ibunya. :(

Anak Allahyarham Nurul Azani. Tabahnya hatimu wahai anak.
Yang pergi sudah pergi, hari mereka telah tiba. Kita yang masih diberi kesempatan hidup ini, bagaimana pula?

Amalan tidak seberapa, dosa dan maksiat, alpa dan lalai, leka dengan nikmat dunia pinjaman sementara.

Bagaimana akhirnya hidup kita esok hari kita yang tentukan. Kerana hakikatnya hidup ini adalah sebuah pilihan. Kita yang memilih, jalan syurga atau jalan neraka. Nauzubillah.
Tiada siapa memilih untuk pengakhiran yang buruk namun tanpa sedar amal perbuatan kita sehari-hari yang menjerumuskan kita kepada jalan yang bukan pilihan. Diulang-ulang kesilapan, lalu dikesalkan, lantas diulang lagi. Benarlah kita ni manusia, bukan malaikat; imannya bertambah dan berkurang. Namun Allah maha Pengasih, pintu taubatnya sentiasa terbuka untuk kita. Moga pintu itu sentiasa terbuka untuk kita. ^0^

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI