Tuesday, April 28, 2009

Tazkirah : Alam RohALAM ROH


Abu Bakar r.a telah ditanya tentang ke mana roh pergi setelah ia keluar dari jasad.


Maka berkata Aku Bakar r.a, "roh itu menuju ke tujuh tempat' :-

1) Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin
2) Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus
3) Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina
4) Roh para shuhada berterbangan seperti burung di syurga mengikut kehendak mereka
5) Roh pada mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit

sampai hari kiamat
6) Roh anak-anak orang beriman akan berada di gunung dari minyak misik
7) Roh orang -orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa beserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat

Doa Ketika Sedih :(Suatu hari Rasulullah (saw) masuk ke dalam masjid, terdapat seorang lelaki Ansar yang dipanggil Abu Umamah r.a duduk di dalam masjid, Nabi (saw) bertanya kepadanya: Wahai Abu Umamah saya tidak pernah melihat engkau duduk di dalam masjid bukan waktu solat?

Jawab Abu Umamah r.a: Keluh-kesah dan hutang menimpaku wahai Rasulullah (saw).

Jawab Nabi (saw) : Mahukah kamu aku ajarkan beberapa kalimat, apabila engkau membacanya, Allah akan menghilangkan keluh-kesah dan melangsaikan hutangmu.?

Beliau menjawab: sudah tentu wahai Rasulullah (saw).

Jawab Baginda (saw) : pada waktu pagi dan petang bacalah:

Ya Allah, aku memohon perlindungan denganMu daripada keluh kesah dan kesedihan, rasa lemah dan kemalasan, Aku memohon perlindungan denganMu daripada sifat penakut dan kebakhilan, dan aku mohon perlindungan denganMu dari bebanan hutang dan dikuasai seseorang.
(Hadith riwayat Abu Daud)

Sumber : Koleksi Soal Jawab Agama

Tazkirah: Jgn SOMBONG..

Pesan LOqman Al-Hakim Kepada Anaknya :-

Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.
Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata), sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai.{Luqman:18-19}

Mengapa DOA Tidak Di Makbulkan????
Mengapa Doa Tidak MakbulAgama Islam menyuruh penganutnya supaya selalu bermohon kepada Allah swt.
Setiap doa yang terbit dari hati yang tulus ikhlas akan diperkenankan oleh Allah Yang Maha Pemurah.
Allah berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 186 yang bermaksud:
Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang aku (Allah) maka (jawablah) bahawa aku ini hampir. Aku memperkenankan doa orang yang memohon apabila dia (sungguh-sungguh) bermohon kepadaKu. Maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)Ku dan hendaklah mereka beriman kepadaKu, semoga mereka selalu mendapat panduan yang baik .

Ramai manusia mengeluh bahawa doanya masih belum diperkenankan Tuhan. Setiap pagi dan malam dia menadahkan tangan bermohon kepada Allah tetapi apa yang dimintanya tidak kunjung tiba.
Timbul pertanyaan di dalam hatinya : Kenapakah permohonannya itu masih belum dikabulkan Tuhan? Jarang orang yang berusaha untuk melakukan penelitian apakah sebab-sebabnya.
Pada hakikatnya sebab-sebabnya itu banyak terletak pada diri si pemohon itu sendiri. Kerana salah satu syarat yang penting untuk mendapat pengkabulan doa dari Ilahi haruslah doa itu disertai denagn hati yang khusyuk, bukan berdoa hanya di mulut sahaja. Tidak ada ertinya mulut yang kumat kamit sehingga kering tekak tetapi hati menerawang ke alam lain, jiwa tidak khusyuk mengadap Ilahi.
Dalam salah satu hadis dijelaskan bagaimana sifat dan bentuk doa yang diperkenankan Allah.
Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : Apabila kamu meminta kepada Allah bermohonlah dalam keadaan kamu yakin sepenuhnya akan dikabulkan Tuhan. Allah tidak memperkenankan doa seorang hamba yang hatinya lalai.
Dari hadis tersebut, ditegaskan oleh Rasulullah saw supaya setiap orang yang berdoa harus yakin bahawa doanya akan diperkenankan Tuhan sama ada segera atau lambat. Yakin itu akan timbul apabila seluruh jiwa dan raga dipusatkan mengadap Ilahi.
Salah seorang ulama sufi yang terkemuka iaitu Ibrahim Bin Adham yang hidup pada abad kelapan, pernah memberikan huraian tentang sebab-sebab doa seseorang tidak diperkenankan Tuhan. Tatkala berkunjung ke Basrah, beliau menerima pertanyaan dari sebahagian penduduk : Kenapakah nasib kami masih belum berubah, pada hal kami selalu berdoa, sedangkan Allah menjanjikan dalam al-Quran akan memperkenankan doa setiap orang yang bermohon? Ibrahim Bin Adham memberikan jawapan bahawa
Ada 10 sebab2nya iaitu:
1) Kamu tidak menunaikan hak-hak Allah.
Kamu kenal Allah tetapi tidak memenuhi hak-haknya. Hak Allah swt yang paling utama ialah untuk disembah. Setiap orang wajib mensyukuri nikmat yang dilimpahkan Allah kepadanya dengan jalan menyembahnya dengan sebenar-benar erti ibadah.Bagaimanakah Tuhan akan memperkenankan doa seseorang hamba kalau Tuhan mengatakan supaya dia berjalan ke kanan tapi masih ditempuhnya jalan ke kiri.
2) Kamu tidak mengamalkan isi al-Quran. Kamu senantiasa membaca al-Quran tapi tidak kamu amalkan isi-isinya. Kitab Suci al-Quran senantiasa dibaca, dilagukan dengan bermacam-macam lagu tetapi isinya tidak dipelajari dan dihayati. Kalau pun ada satu dua ayat yang dapat difahamkan tidak pula diamalkan bahkan kadang-kadang sengaja dilanggar.
3) Kamu tidak mengamalkan sunnah Rasulullah saw. Kamu selalu mendakwa cinta kepada Rasulullah saw tapi kamu tinggalkan sunnahnya. Rasulullah saw menunjukkan jalan yang lurus tapi tidak sedikit manusia yang memilih jalan yang bengkok. Kadang-kadang ada juga yang katanya mengikuti Sunnah Rasul tapi apa yang dikerjakannya itu bertentangan dengan apa yang dilakukan atau digariskan oleh Rasulullah saw, masih lagi mengikuti perkara-perkara khurafat yang bukan dari al-Quran atau as-Sunnah yang sahih.
4) Kamu patuh kepada syaitan. Kamu sentiasa menyatakan bermusuh dengan syaitan tapi kamu patuhi dia. Syaitan itu adalah musuh manusia yang selalu berusaha menjatuhkan anak Adam ke lembah kehinaan dengan jalan mempengarohi nafsu manusia yang jelik. Dalam pergaulan hidup sehari-hari kebanyakkan manusia berlutut kepada syaitan dengan memperturutkan hawa nafsu yang buruk. Seharusnya manusialah yang menguasai nafsunya dan dengan sikapnya itu dia akan berjaya mengalahkan godaan syaitan.
5) Kamu menerjunkan diri sendiri ke jurang kebinasaan. Kamu selalu berdoa supaya terhindar dari api neraka tapi kamu limparkan dirimu sendiri ke dalamnya. Iaitu kebanyakkan manusia ingin memasuki pintu kebahgiaan tapi sebaliknya dia sendiri seolah-olah mengunci pintu itu. Dia tidak mahu mengerjakan kebajikan tapi selalu bergelumang dengan perbuatan dosa dan maksiat.
6) Ingin masuk Syurga tapi tidak beramal. Iaitu kamu berdoa untuk masuk Syurga tapi kamu sendiri tidak beramal untuknya.
7) Sedar akan mati tapi tidak bersiap-siap untuk menghadapinya. Kamu mengatakan bahawa kematian itu pasti datang tapi tidak pula mempersiapkan diri menghadapinya. Kamu mengakui dan insaf bahawa hidup di dunia ini hanya sementara sahaja sedangkan hidup yang abadi ialah di akhirat kelak, namun demikian kamu tidak mengerjakan amal saleh yang akan menjadi anak kunci membuka pintu kehidupan yang abadi itu.
8) Kamu melihat cacat orang lain, cacat sendiri tidak nampak. Kamu sibuk memikirkan dan mengurus aib saudara-sudaramu, tapi kamu tidak melihat aib kamu sendiri . Orang yang demikian selalu menuding jari kepada orang lain tapi amat jarang menghadapkan telunjuknya ke dadanya sendiri.
9) Kamu mengecap nikmat tetapi tidak bersyukur. Kamu makan nikmat Ilahi tapi kamu tidak bersyukur atas kurnia itu. Sejak kecil manusia menikmati nikmat Ilahi dan beratus-ratus kurniaan yang lainnya tapi tidak berterima kasih, malah kadang-kadang membangkang menunjukkan sikap bongkak dan lupa daratan.
10) Kamu menguburkan jenazah tapi tidak menginsafkan diri. Kamu turut menguburkan orang yang mati tapi kamu sendiri tidak mengambil iktibar dari peristiwa itu. Iaitu kalau ada orang yang meninggal dunia kamu selalu tidak ketinggalan turut menghantar jenazah itu sampai ke kubur, tapi malang sekali jarang kamu mengambil pelajaran dari kejadian itu, bahawa apabila hari ini kita turut menghantar orang ke kubur, mungkin esok lusa kita sendiri akan dihantar orang.
Demikianlah sepuluh sebab doa seseorang tidak diperkenankan Allah menurut butir-butir hikmah Ibrahim bin Adham. Ini seharusnya mengetuk pintu hati setiap mukmin untuk membuat penilaian dan mengenal diri sendiri.
Moga-moga Allah menjadikan kita orang-orang mukmin yang melaksanakan kewajipan-kewajipan kita dengan ikhlas dan yakin.. waallahhualam..

Halalkan Couple ??HALALKAN COUPLE!! Ya-ALLAH selamatkan adik2ku & umatmu yg sering menjeratkan diri kearah kemaksiatan..Jgn biarkan kami terus membuat dosa:(

Musuh terbesar manusia adalah dirinya sendiri.
Selain daripada nafsu ammarah yang sering menyeru kepada keinginan yang jahat, manusia juga sering terpenjara di dalam paradigma pemikiran sendiri.

Sebagaimana sebiji gelas boleh dilihat separuh kosong atau separuh penuh, demikian jugalah cara manusia menafsirkan apa yang ditonton, dilihat, didengar dan dibaca. Saifulislam.Com bukan halaman perbahasan hukum. Justeru pendekatannya jarang sekali bersifat menghukum.


Banyak artikel mendatangkan nas di hujung diskusi, kerana awal dan pangkal artikel adalah pembetulan cara berfikir agar nas tidak disalah erti. Biar pun jalannya panjang sedikit, tetapi ia adalah satu keperluan.

Sulit sekali mahu menyelesaikan persoalan cinta, pergaulan lelaki dan perempuan dan cabang-cabangnya dengan sekadar memberi kata putus hitam atau putih, yes or no, halal atau haram. Kesulitan bukanlah kerana agama kita miskin definisi tentang apa yang baik apa yang buruk. Tetapi kesulitan itu banyak terdorong oleh gangguan cara berfikir penganutnya. Anjakan paradigma yang amat kritikal keperluannya.
Abu Abdillah al-Nu’man bin Basyir radhiyallaahu ‘anhu berkata, “Saya mendengar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam bersabda, ‘HALAL itu jelas dan HARAM itu jelas, dan di antara keduanya terdapat hal-hal musyabbihat (syubhat / samar, tidak jelas halal-haramnya), yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia.


Barangsiapa yang berhati-hati dengan hal-hal musyabbihat, maka ia telah membersihkan kehormatan dan agamanya. Dan, barangsiapa yang terjerumus dalam syubhat, maka ia seperti penggembala di sekitar tanah larangan, hampir-hampir ia terjerumus ke dalamnya. Ketahuilah bahwa setiap raja mempunyai tanah larangan, dan ketahuilah sesungguhnya tanah larangan Allah adalah hal-hal yang diharamkan-Nya. Ketahuilah bahawa di dalam tubuh ada seketul daging. Apabila daging itu baik, maka seluruh tubuh itu baik; dan apabila seketul daging itu rosak, maka seluruh tubuh itu pun rosak. Ketahuilah, dia itu adalah HATI’” [Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim]

Saya berdepan dengan DUA cabaran.

CABARAN PERTAMA
Cabaran pertama, saya digasak dengan soalan mengapa terlalu banyak bercakap tentang cinta?
Komen terkini II: daripada aktivis bahasa
Soalan ini, biar pun menyakitkan telinga, saya andaikan sahaja si penyoal terlepas pandang akan statistik penceraian yang menggila. Mungkin juga anak remaja yang dimurtadkan dengan umpan cinta, gadis-gadis kembung perut yang bertali arus masuk ke rumah pemulihan, dan ‘anak sial’ yang memijak kepala ibu sendiri itu semua adalah sekadar masalah sampingan. Tidak terbandinglah isu cinta ini jika diletak di sisi isu politik dan ekonomi negara yang ilmiah dan nampak intelektual membicarakannya.

Dan misionari Kristian yang kaya cinta itu, tersenyum sahaja melihat sibuknya kita dengan isu negara. Pihak kolej yang berani menganjurkan program bertemakan cinta, menerima kehadiran segala jenis manusia dan ia menjadi peluang besar untuk pembetulan-pembetulan dibuat terhadap pandangan dan fikiran hidup mereka.


Bagi kolej yang alergi dengan subjek cinta, dan menganggap ceramah berkaitan dengan cinta hanya akan menggalakkan pelajarnya bercinta, memilih tajuk yang lebih skema, ilmiah dan serius, lalu muka yang sama sahajalah datang menjenguk dewan. Terpulang…

CABARAN KEDUA


Cabaran kedua yang sampai kepada saya adalah berkaitan dengan tafsiran pembaca tentang mesej pokok di dalam tulisan saya berkenaan dengan cinta. Bagi diri saya, sudah semacam ada rasa mangli dengan kesalahan pembaca atau pendengar ceramah saya merakam kefahaman ke kotak fikiran mereka. Lain yang dicakap, lain yang difaham. Lain yang diceramahkan, lain yang mereka catatkan di dinding blog masing-masing. Namun dalam banyak-banyak itu, kenyataan yang satu ini agak mengganggu saya.


“Ustaz Saifulislam.Com kata bercouple itu HALAL!” antara komen yang sampai kepada saya.
“Ustaz Hasrizal tak kisah pun kalau kita bercinta masa di kampus!” komen yang lebih kurang sama.
Mungkin golongan ini hanya faham bahasa HALAL dan HARAM. Mereka tidak faham bahasa FIKIR. Tidak menghargai ruang-ruang yang dibuka agar mereka sendiri dapat melihat keburukan dan kejelikan perbuatan berdua-duaan sebelum hukum putusnya disebut. Tetapi dengan otak robotik yang kaku dalam pemikiran, mereka tidak nampak apa yang cuba saya tegaskan. Malah selesa pula menjadikan SAYA sebagai sandaran untuk mereka berpeleseran!
Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam sudah pun menjelaskan orientasi Islam terhadap apa yang diperintahkan dan apa yang dilarang. Sabda baginda: Daripada Abu Hurairah radhiyallaahu ‘anhu, beliau berkata: aku telah mendengar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam bersabda, “Perkara yang aku larang kamu daripada melakukannya, hendaklah kamu jauhkan diri daripadanya. Dan perkara yang aku perintahkan kamu lakukan ia, hendaklah kamu laksanakan dengan sepenuh keupayaan kamu. Sesungguhnya umat sebelum kamu telah binasa disebabkan oleh banyakkan persoalan mereka, serta percanggahan ke atas apa yang diajarkan oleh para Nabi yang diutuskan kepada mereka” [Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim]

Pesanan ini sepatutnya sudah cukup jelas untuk mengajar kita tentang kaedah mendepani perkara-perkara haram dan maksiat. Menyedari akan sedapnya dosa dan teruknya kesan ketagihan terhadap dosa itu, Islam menyuruh kita bukan sekadar mencegah diri dari melakukan maksiat kepada Allah, bahkan MENJAUHKAN diri daripadanya. Justeru apa sahaja yang mendorong kamu kepada maksiat, semua itu harus dihindarkan.
“Setiap sesuatu yang membawa kepada haram adalah haram”

Malah, dalam banyak-banyak maksiat yang ada, maksiat ZINA diberi penegasan yang lebih khusus. Firman Allah Subhanahu wa Ta’aala:
“Jangan kamu hampiri zina. Sesungguhnya ia adalah perkara yang keji dan seburuk-buruk jalan kehidupan” [al-Israa' 17: 32]
Bukan setakat JANGAN BERZINA, malah JANGAN HAMPIRI ZINA. Dosa tersedap itu.

Sebelum Allah Subhanahu wa Ta’aala menentukan hukuman ke atas penzina, jalan-jalan ke arahnya sudah diperintahkan terlebih dahulu. Perintah hijab dan bertudung, perintah menundukkan pandangan dan semua cabangnya telah dinyatakan oleh Allah Subhanahu wa Ta’aala kerana mahu menutup jalan kepada zina.
Itu cara Allah sayangkan kamu. Sebelum penzina dihukum, disempitkan dulu jalan kepada zina. Diajar dulu cara hidup yang menjauhkan manusia daripada zina. Saya sekadar memanjangkan cara Allah menonjolkan kasih sayang-Nya itu. Bahawa sebelum hukuman dijatuhkan, jalan-jalan merealisasikannya disediakan terlebih dahulu.

Saya tidak menggunakan pendekatan terus menghukum kerana saya sedar, dalam suasana masyarakat semakin tidak takut kepada ALLAH, hukum hakam yang jelas itu tidaklah begitu diberi perhatian. Lalu saya tegaskan, kesan-kesan dosa bergaul bebas kepada perkahwinan itu sendiri, sebelum kesan MAHA PEDIHNYA di AKHIRAT nanti.

Jika bahasa Akhirat susah untuk difahami, bahasa Dunia juga sepatutnya sudah cukup untuk memahamkan kita tentang bahaya zina.

Justeru di manakah ruang keharusan berpelesaran dan bercintan cintun di luar perkahwinan yang mahu kamu pertahankan? Sesungguhnya semua itu adalah perbuatan yang setiap sendinya mendekatkan kamu kepada ZINA. Tetapi golongan ini tidak mengerti. Disangkanya ruang berfikir yang diberi itu adalah ruang pengecualian.
“Ustaz Hasrizal cool!” katanya.
Jika ada sahaja sesiapa yang kamu temui berkata bahawa pergaulan bebas dan bercouple itu HALAL dan sandarannya ialah USTAZ HASRIZAL atau SAIFULISLAM.COM, ketahuilah bahawa dirinya itu adalah PENDUSTA!

Setelah begitu pengasihnya Allah dan sukanya Dia mengampunkan manusia, masih ada NERAKA tempat menghukum manusia. Kini saya semakin memahaminya.
Dengan nama-Mu ya Allah terimalah segala usahaku untuk menyelamatkan adik-adikku dari jalan durhaka dan maksiat kepada-Mu. Dan janganlah Kau hukum kami atas apa yang dilakukan oleh manusia-manusia bodoh dari kalangan kami, ameen.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com68000 AmpangSIMFONI KASIH TAUTAN HATI