Monday, November 21, 2011

YEOP Ketior Juara Bowling tertutup


Batu Caves : Bowling tertutup Jaringan Anak-Anak Perak di Perantauan( JAPP) yang di anggotai seramai 22 pasukan telah mendapat sambutan baik daripada berbagai peringkat usia.

Presiden JAPP, Shaharudin Hj Abu Bakar berkata, tujuan diadakan pertandingan Bowling JAPP untuk mengumpul anak-anak Perak yang berada di Selangor, Kuala Lumpur dan negeri-negeri lain dibawah satu organisasi .

JAPP bukan satu corak politik tetapi JAPP adalah menyokong dasar dan hasrat Pakatan Rakyat (PR). Ramai anak-anak perak yang berada di Selangor, Kuala Lumpur duduk di bawah pelbagai pertubuhan, kelab dan persatuan yang bercorak ke daerah atau suku kaum atau bangsa seperti Persatuan Darul Ehsan, Anak-anak Gerik perak, persatuan Anak-anak Bagan Datoh atau Mengkeme anak-anak Perak, tetapi itu semua lebih kepada golongan tertentu dan berdasarkan ideologi Politik yang berbeza.

Shaharudin yang juga merupakan Pengurus Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu caves menjelaskan lagi bahawa peranan JAPP untuk menarik anak-anak Perak yang berada di perantauan supaya balik ke Perak membawa gelombang reformasi supaya Negeri Perak lebih maju, mempunyai kerajaan yang lebih telus, selain itu lebih memikirkan sosial kebajikan rakyat sertimana yang dibawa oleh Kerajaan Negeri Selangor, Pakatan Rakyat (PR) dibawah pimpinan Menteri Besar (MB) Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

Menurutnya lagi, JAPP akan memainkan peranan sebagai satu badan yang mengeratkan silaturrahim anak-anak Perak yang pro kepada (PR).

JAPP yang baru di tubuhkan telah memperolehi 200 orang Ahli. Semenjak ditubuhkan JAPP telah berjaya mengadakan beberapa aktiviti kemasyarakatan antaranya membantu rakyat khususnya keluarga ahli JAPP yang di timpa musibah seperti kemalangan, dan baru-baru ini kita bantu salah seorang rakyat yang dimana isterinya di timpa musibah yang memerlukan kos perubatan pembedahan Otak. Selain itu, JAPP juga mewujudkan skim khairat kematian , bagi menjaga kebajikan semua ahli.

Media difahamkan oleh Shaharudin, JAPP yang kini dalam proses pendaftaran Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) ianya mempunyai perlembagaan dan peraturan yang perlu diikuti oleh semua ahli.

Insya-Allah jika JAPP di luluskan oleh ROS, kita akan adakan mesyuarat agung sebaik sahaja ianya di luluskan, kata Shaharudin di Brem Mall kepong selepas mengumumkan Juara Bowling tertutup yang dimenangi oleh Pasukan YEOP Ketior dengan mengaut mata sebanyak 1330 dengan memperolehi wang tunai RM500 dan midel, Naib Juara Pasukan BBU, Naskun mengaut mata sebanyak 1152, membawa wang tunai RM400 dan midel dan tempat ketiga jatuh kepada pasukan KOME dengan memperolehi mata sebanyak 1096 dengan membawa pulang wang RM300 beserta midel.

Manakala bagi acara individu lelaki dimenangi oleh Shamsul Baharin (372), Hasfaludin (359) dan Farid Mokhtar (330).

Bagi Individu perempuan pula dimenangi oleh Adibah (319), Mayalina (314) dan tempat ketiga Zaliha Zamani.

Sementara itu, Ketua Pasukan YEOP Ketior, Shamsul Baharin daripada Putrajaya berkata, pertandingan sihat ini seharusnya di adakan. Hanya dengan melibatkan aktiviti sihat golongan muda khususnya dapat mengisi masa mereka dengan berfaedah disamping itu dapat mengeratkan silaturrahim.

Apabila golongan muda terlibat dengan aktiviti kemasyarakatan dalam sebuah organisasi, mereka didedahkan pelbagai perkembangan isu-isu semasa, dan pada masa itu mereka secara automatik tahu peranan mereka dalam masyarakat dan Negara kerana merekalah masa depan Negara.

Saya dapati pertandingan bowling ini begitu mencabar kerana di dapati berbagai umur yang menyertainya. Saya lihat ramai yang mempunyai bakat dalam bowling dan pernah mengikuti banyak pertandingan dan mereka adalah juara yang dianjurkan oleh badan-badan tertentu dan alhamudlilah saya tidak sangka sama sekali pasukan kami menjadi Juara Bowling JAPP. Akan datang diharap JAPP akan mengdakan berbagai aktiviti mencabar untuk mengasah bakat golongan muda khususnya, katanya.

Editor : khaulah Azwar

Bina rumah sampah atasi isu sampah haram


Batu Caves : Kira-kira hampir 30 buah kedai yang berniaga di kawasan Perindustrian Taman Bolton menghadapi masalah bau sampah yang kurang menyenangkan.

Di fahamkan oleh seorang pengadu yang berkerja di sebuah Kilang Satay ,Norhayati Abdullah. Semua peniaga disini sudah beroperasi sekian lama dan tidak pernah berlaku masalah pembuangan sampah di kawasan ini, namun semenjak tiga bulan lepas terdapat beberapa buah lori besar membuang sampah di kawasan terbabit.

Norhayati berkata, operasi pembuangan sampah dikawasan ini berlaku setiap hari pada jam 9 malam dimana semua kedai di kawasan perindustrian sudah menutup perniagaan mereka .

Saya sering terserempak beberapa buah lori besar membuang sampah di kawasan ini walaupun terdapat papan kenyataan “Di Larang Membuang Sampah di kawasan ini denda RM1000”, namun mereka tidak endah dengan papan kenyataan tersebut.

Menurutnya lagi, mereka yang buang sampah di kawasan ini di percayai bukan penduduk tempatan di sini tetapi orang luar. Kesan daripada masalah bau sampah menyebabkan perniagaan kami terjejas, katanya.

Manakala seorang pengadu lagi Hack- Q 58, pula berkata, kita sudah buat aduan banyak kali kepada seorang yang jaga sampah disini tapi tidak diambil tindakan. Rentetan daripada itu kami terus buat aduan pada Majlis Perbandaran Selayang (MPS) namun MPS juga tidak ambil tindakan drastik sedangkan peniaga dan penduduk disini bayar cukai pintu, katanya.

Sementara itu, Ahli Majlis MPS Zon 8, Lim Ching How yang membuat lawatan turun padang ke kawasan TIB 4, pula berkata, saya dapati sampah yang dibuang kawasan ini bukan setakat sampah kecil tetapi sampah besar, sisa-sisa makanan, almari buruk , peti ais yang sudah rosak sehingga kawasan ini sering dihantui bau busuk yang kurang menyenangkan dan memburukkan padangan persekitaran ini.

Akibat tiada kesedaran sivik menyebabkan kawasan berkenaan di hinggapi lalat, tikus, dan anjing liar. Binatang-binatang ini bermaharajalela yang memberi kebimbangan kepada semua peniaga dan penduduk disini.

“Siapa yang tidak bimbing dengan situasai begini kerana jika di biarkan terus – menerus aktiviti haram ini akan meberi kesan kepada orang lain yang datang untuk makan di restoran ini akibat keracunan makanan dan pendapatan ekonomi peniaga disini juga akan turut terjejas”.

Semenjak mereka menjalankan aktiviti membuang sampah disini didapati anjing liar begitu aktif berkeliaran dengan menyelongkar sampah sehingga menyebabkan sepanjang jalan TIB 4 di penuhi sampah sarap.

Saya juga di fahamkan oleh penduduk disini, pernah terjadi seorang penduduk yang hantar anak mereka ke sekolah melalui jalan ini di kejar oleh Anjing liar.

“Nasib baik tidak berlaku kemudaratan kepada pelajar tersebut kalau tidak akan menjadi kes besar pula”, katanya.

Harapan saya agar semua penduduk dan peniaga disini dapat memberi kerjasama dengan mengambil foto dan nombor lori yang membuang sampah di kawasan berkenaan.

Jika kita dapat kesan aktiviti mereka , tindakan undang-undang akan dikenakan dengan diberi kompaun saman sebanyak RM1000 .

Ujarnya lagi, untuk meletakkan kabin sampah disini mungkin tidak sesuai kerana, ianya akan menggalakkan orang ramai buang sampah lagi di kawasan ini. Ia bukan menyelesaikan masalah tetapi akan menambah masalah lagi.

Justeru itu, dalam masa terdekat saya akan panjangkan masalah yang melanda semua peniaga dan penduduk di kawasan ini kepada pihak berwajib untuk ambil tindakan dengan menubuhkan rumah sampah di kawasan terbabit.

Saya harap MPS ambil tindakan drastik dengan aduan yang di buat oleh rakyat sebelum terjadinya perkara tak diingini terutamanya anjing liar yang berkeliaran di kawasan ini .

Dengan adanya rumah sampah ianya dapat mengatasi masalah pencemaran bau sampah dan sekali gus akan menutup pandangan buruk di kawasan persekitaran ini, kata Lim ketika membuat lawatan turun padang di kawasan TIB 4.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI